Asus M530W incelemesi

Asus M530W her ne kadar bir PDA görünümüne sahip olsa da aslında o bir akıllı telefon. Windows Mobile 6 Standart (akıllı telefon) işletim sistemine ve PDA’lerin sahip olduğu özelliklerin çoğuna sahip.

IMG_0929

İnternetin bu kadar yaygınlaşması ile insanlar artık fax çekmek ya da telefonla konuşmak yerine, birbirlerine e-posta atarak haberleşiyor, işlerini böyle hallediyor. Bunun farkında olan telefon şirketleri de buna yönelik telefonlar çıkarmaya ve geliştirmeye devam ediyorlar. Şimdi bizce özellikle çalışan insanların çok işine yarayacak ASUS M530W, bakalım akıllı telefonlar arasında kendine nasıl bir yer bulacak.

ASUS M530W – Genel Özellikleri

Şebeke: UMTS (3GPP Band I), GSM 900/1800/1900 GPRS Class 10
İşletim Sistemi: Windows Mobile 6 standart (smartphone)
Boyutlar: 117 x 65 x 13.8 mm
Ağırlık: 135g
Ekran tipi: TFT, 65K renk
Ekran boyutu: 240 x 320 piksel, 2.4”
Hafıza: 256 MB Flash + 64 MB SDRAM
İşlemci: Marvell PXA270 (416 Mhz)
Genişletilebilir Hafıza: mikroSD (maks. 2GB)
Bağlantı: Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth, 3G, USB
Kamera: 2 Megapiksel, Auto-Macro özelliği / Video konferans için ön tarafında kamera, flaş

  • JAVA J2ME (CLDC 1.1 + MIDP2.0)
  • Ofis dosyası gösterici
  • Bluetooth Presenter
  • Muzik: MP3, WMA, AAC, Midi, and WMV,
  • Windows Media Player
  • Video: MPEG4 / H.263 oynatma ve kaydetme
  • Dünya Saati
  • Hesap Makinesi
  • Windows Live Messenger

Batarya: 1200 mAh Lithium-Ion
Bekleme Süresi: 150-200 saat
Konuşma Süresi: 4-5 saat

Kutu İçeriği:

IMG_7605

  1. Asus M530w
  2. Şarj aleti
  3. Usb bağlantı kablosu
  4. 2.5 mm kulaklık
  5. Asus taşıma kılıfı
  6. 1gb mikro-SD kart ve adaptörü
  7. 1200 mAh batarya
  8. Windows Mobile Center yazılım CD’si
  9. Kullanım ve hızlı başlangıç kılavuzları
  10. VIP üye duyurusu kağıdı
  11. Garanti belgesi

IMG_7608

Fiziksel Özellikler

Öncelikle ASUS 530W’yu elinize aldığınızda tutuşunun ve kullanımının çok rahat olduğunu söylemek gerek. Biraz büyük olmasına karşın dizaynı çok iyi tasarlanmış. Üzerindeki tuşların hemen hemen hepsini kullanıyorsunuz, yani gereksiz tuş sayısı bir ya da iki. ASUS M530w’nun en çok üstünde durduğu konu kolay e-posta kontrol ve yazışma olduğundan, klavyenin rahat kullanılabilir olması hayati önem taşıyor.

ASUS M30w’yu diğer akıllı telefonlardan ayıran özelliklerinden biri ise bir QWERTY klavyesinin bulunması. Klavyenin İngilizce olduğunu belirtelim. Klavyenin tuşları aynı zamanda bizim nümerik klavyemiz. Bunlar mavi ile belirginleştirilmiş ve bir tuş ile aktifleştiriliyor (Mesaj, mail yazarken aktifleştiriliyor. Telefon aramalarında otomatikman nümerik klavye aktif.) ki bu tuş dizüstü bilgisayardaki “fonksiyon (Fn)” tuşunun işlevi ile hemen hemen aynı. Nümerik klavye çok kullanışlı değil. Hızlıca telefon numarası çevirmek zor olabilir. Özellikle “*” ve “#” tuşlarının yeri iyi değil.

IMG_0932

Klavyenin sağ en altında telefonun bazı özelliklerine hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayan bir tuş da var.

Klavyenin hemen üstünde arama yapmaya ve sonlandırmaya yarayan 2 ayrı tuş var. Aynı zamanda arama sonlandırma tuşu, bir işlemi sonlandırmak için de kullanılıyor. Telefonun neresinde olursanız olun ana ekrana çıkmanızı sağlayan “ev” simgeli tuş telefonda programdan programa geçmenizi kolaylaştırıyor. Aynı zaman telefonun özellikler menüsünden tuş kilidini bu tuşa atamak mümkün, böylece bu tuş ana ekranda iken uzun uzun basıldığında tuş kilidini de aktifleştirmeye yarayabiliyor. Bir önceki yaptığınız işleme dönmenizi sağlayan tuş çok işinize yarıyor. Hemen ana ekrana çıkmaya ve bir önceki menüye dönmeye yarayan tuşların üstlerinde, 2 tane, o anda bulunulan programa göre işlevleri değişen tuşlar var. Yön tuşları ve birçok telefonda gördüğümüz, yön tuşlarının ortasında bulunan onaylama tuşu mevcut. Eğer ana ekrandan kısayolları kaldırırsanız, yön tuşlarına kısayol atayabilirsiniz.

IMG_0936

ASUS 530w’nun sağ tarafında kamerayı aktif hale getiren bir tuş ve sol tarafında da ses açıp kapamaya yarayan başka 2 tuş var. Ayrıca yine sol tarafta aşağı yukarı kaydırma yapmaya ve seçmeye yarayan çok kullanışlı bir tuş da düşünülmüş. Hangi eliniz ile tuttuğunuz fark etmiyor, her iki el için de ayrı ayrı kullanım kolaylıkları var. Mesela mesaj yazarken sol el ile tutup, sağ eliniz ile mesaj yazmanızı tavsiye ederiz. Çünkü sol el ile tutulduğunda kaydırma tuşu tam başparmağın üzerine geliyor ve çok rahat kaydırma yapılabiliyor. Blackberry kullanıcılarılarının alıştığı tarzda bir yapıda.

IMG_0933

Alt tarafında küçük USB girişi ve 2.5mm kulaklık girişi bulunuyor. USB’den şarj olabilmesi güzel. Fakat neden 3.5mm kulaklık girişi koymamışlar anlayamadık. Yani verilen kulaklığı kullanmak zorundasınız, neyse ki fena değil. (Çevirici alarak kendi kulaklığınızı da kullanabilirsiniz ama pratik değil) Kulaklığın üzerinde gelen aramayı açmaya yarayan bir tuş ile ses açıp / kapamaya yarayan başka bir kaydırma tuşu var. Yani konuşmalarınızı bu mikrofonlu kulaklık ile yapabiliyorsunuz.

IMG_7618

Ekran kalitesi iyi. Açısından doğan görüntü kaybı üstten bakıldığında ortaya çıkıyor fakat diğer yönlerden gayet kullanışlı. Ekranın hemen üzerinde şarj olduğunu gösteren küçük bir ışık konulmuş. Onun yanında, sağ üst tarafta da görüntülü konuşma için kullanılan VGA kamera bulunuyor.

Üst tarafında ise telefonu kapamaya / açmaya ve profilinizi hızlı bir şekilde değiştirmeye yarayan başka bir tuş var.

Arka tarafında 2MP kamerası, flaşı ve stereo hoparlörü bulunuyor. Hoparlörden çok kaliteli ses çıkıyor, buna özelliklere yakın bakış bölümünde detaylı bir şekilde değineceğiz. Kamerası fena değil. Flaş konulması iyi olmuş. Hem fotoğraf çekerken hem de videoda kullanabiliyorsunuz. Otomatik makro (AM) ile makro çekimlerde tahmininizden çok daha iyi sonuçlar alıyorsunuz.

IMG_7622

MicroSD girişi arka kapağın altına yerleştirilmiş fakat SIM kartı ya da bataryayı çıkarmadan microSD kartını çıkarıp takabiliyorsunuz.

IMG_7610

Fiziksel kullanımı açısından çok rahat bir telefon, kullanırken keyif alacaksınız.

Özelliklere Yakın Bakış

İşletim sistemi: ASUS M530W’da Windows Mobile 6.0 Standart akıllı telefon sürümü kullanılmış. Yani “Ben bu işletim sistemini bir PDA’da gördüm bu telefonda da varsa alayım” gibi bir düşünceye kapılmayın. Birçok özelliği ile PDA sürümünden ayrılıyor. Mesela ofis dosyalarını burada sadece görüntüleyebiliyorsunuz. Ayrıca 530w’daki 64MB RAM yetersiz kalıyor. Kullanırken takılmalar ve kilitlenmeler yapabiliyor. Aynı anda çok fazla program çalıştığında, mesela bir yandan müzik dinleyip, bir yandan da internette gezinirken bazen telefon 10-30 saniye arasında takılıyor ve kendine zorla geliyor. Eğer buna birkaç program daha eklerseniz, ekran dakikalarca öyle donmuş bir şekilde kalıyor ve yeniden başlatmak zorunda kalıyorsunuz. Ama bunu çok fazla dert etmemek lazım çünkü Microsoft bunu hiçbir işletim sisteminde henüz düzeltemedi :)

IMG_0921
Ana menü görünümü.

IMG_0917

Tuşlara biraz daha değinecek olursak, özellikle birkaç tuş çok fazla dikkatimizi çekti. Öncelikle, bir önceki işleme dönmenizi sağlayan tuş çok iyi düşünülmüş. Her ne işlem yapmış olursanız olun, bu tuş ile bir önceki programa, dosyaya vs. dönebiliyorsunuz. Bazen bu tuşu yukarıda dediğimiz takılma durumundan kurtulmak için de kullanabiliyorsunuz. Bir de klavyenin sağ en altında, telefonun neresinde olursanız olun bazı programlara ( Internet Explorer, iletiler, media player ve Windows Live Messenger) gitmenizi sağlayan kısayollarını açmanızı sağlayan tuş özellikle acil bir şekilde e-postalarınıza bakmanızda çok yardımcı olabilir.

Bilgisayar ile senkronizasyonu ActiveSync yazılımı ile yapılıyor. M530w’da kartvizit tarayıcısı gibi ekstra yazılımlar da var.

windows mobile

windows mobile2

Telefon defteri: Kişi kaydederken( Windows live kişisi modunda) çok fazla seçenek çıkıyor karşınıza. Bunları maddeler halinde yazalım çünkü bir hayli fazlalar:

  • Ad / Soyad
  • 2’şer tane iş ve ev, 1’er tane de cep, şirket, araç, telsiz, yardımcısının telefonu
  • 3’er tane e-posta ve ms kaydı.
  • Özel zil sesi ve resim
  • Kategori ( Holiday, İş, Kişisel, Mevsimsel, Tatil)
  • Çağrı cihazı
  • İş ve ev faksı
  • Web sayfası
  • Şirket / Bölüm / İş ünvanı / Ofis konumu / Cadde / Şehir / İl-İlçe / Posta kodu / Ülke-Bölge
  • Ev adresi: Cadde / Şehir / İl-İlçe / Posta kodu / Ülke-Bölge
  • Diğer adres: Cadde / Şehir / İl-İlçe / Posta kodu / Ülke-Bölge
  • Notlar
  • Takma ad
  • Doğum günü / Yıl dönümü
  • Yönetici
  • Resmi kimlik no
  • Hesap adı / Müşteri kimlik no
  • Eş / Çocuk / Yardımcı

Her “/” işaretle ayırdığımız da ayrıca bilgi girilebilecek bir alana sahip. Yani daha önce de dediğimiz gibi bir iş adamı için çok faydalı özellikleri var. (Toplamda 54 tane veri alabiliyor.)

Telefon’nun iletiler menüsü bir hayli zengin. Sms ve mms iletileri yollayabileceğiniz gibi e-postalarınıza buradan bakabiliyorsunuz.

E-posta: Daha önce de sürekli söylediğimiz gibi telefon iş adamlarına göre tasarlanmış. POP3, IMAP4, Microsoft Exchange gibi farklı posta sunucu sistemlerini desteklediğinden iş e-postanızı ya da başka herhangi bir e-posta hesabını buradan kontrol edebiliyorsunuz. Kurulumu da bir o kadar hızlı. Mesela Hotmail hesabını kullanıyorsanız ayarları Internet’ten otomatik olarak indiriyor. Fakat g-mail ya da POP3 hesabınız varsa ayarları kendiniz yapmanız gerekebiliyor. Ayarları yaptıktan sonra e-posta adresinizle senkronizasyona başlıyor ve tüm e-postalarınızı telefona indiriyor. Ayrıca daha sonra uzun süre internette kalmanıza da gerek kalmadan tek tuş ile postalarınızı cep telefonunuza indirip istediğiniz zaman okuyabilirsiniz ve cevap yazabilirsiniz. Mantık outlook’taki ile aynı, gönder-al diyerek bu işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz (push to mail). E-postalarınıza dosya,resim vs. eklemek de mümkün. Klavyeye alıştıktan sonra çok seri bir şekilde posta yazıyorsunuz.

IMG_0922
SMS ve E-postalar aynı menü altından kontrol ediliyor.

IMG_0923
E-posta hesabı eklemek oldukça kolay.

Windows Live Messenger(MSN): Messenger’e girdiğinizde aynı zamanda Hotmail’den e-postalarınızı otomatik indiriyor, tıpkı bilgisayarda olduğu gibi. Fakat tek kötü yanı, Messenger’de biri size yazmadan o kişi ile konuşma başlatamıyorsunuz. Neden olduğunu bir türlü anlayamadık. Bazen karşı taraf pencereyi kapamazsa siz kapamış bile olsanız yeniden yazmaya başlayabiliyorsunuz ama sıfırdan bir konuşma başlatamıyorsunuz. Bu da Messenger’i kullanılmaz hale getirebiliyor ama başka sürümleri çıktığında kurup denemenizi tavsiye ederiz. Messenger’de yazı yazarken, yazınıza surat ifadeleri de ekleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde çevrimdışı, çevrimiçi olanları gruplamak, sadece çevrimiçi olanları göster demek mümkün.

Internet Explorer: Kullanımı pratik olmasa da bir internet sitesini 3 tip gösterebiliyorsunuz: Sayfaya sığdır, masaüstü ve tek sütun şeklinde. Masaüstü seçili iken web sitesi bilgisayarda gördüğümüz hali ile görüntüleniyor. Tek sütun şeklinde gösterildiği zaman sitede daha rahat bir şekilde dolaşabiliyorsunuz. Sayfaya sığdır şeklinde görüntülediğinizde, internet sitesini ekrana sığdırması gerekirken bunu yapamıyor ve sadece sayfadaki yazıları okunamaz hale getiriyor. N95’te sizin yön tuşları ile kontrol edebileceğiniz bir fare varken, M530W’de eğer bir linke tıklamak istiyorsanız oraya tüm linkleri atlayıp gitmeniz gerekiyor. Bu da bazen zaman kaybına yol açabiliyor. Ayrıca Youtube gibi sitelerden video seyretmenizi sağlayan “Streaming Player” da unutulmamış. Her ne kadar Internet Explorer webde gezinmek için yeterli olsa da alternatif olarak Opera’yı yüklemenizi ve denemenizi tavsiye ederiz. Çünkü sayfalar arasında gezinmek ve geçmişteki sayfalara dönmek explorerda biraz zor ve yavaş.

Ajandasına da tıpkı telefon rehberi gibi önem verilmiş. Görev ekleyebiliyor, sesli notlar alınabiliyor. Takvim özelliği sayesinde randevularınızı kaydedebiliyor ve bunlara alarm da atayabiliyorsunuz. Takvimi gün, hafta, ay şeklinde gösterebiliyorsunuz ki bu size kullanımda büyük kolaylık sağlıyor. Outlook ile senkronizasyon da mümkün.

Ofis dosyalarını gösterme özelliği ile Word, Excel, Powerpoint ve PDF dosyalarını açabiliyorsunuz. Fakat görüntüleyicilerin biraz daha pratik olmasını, en azından yakınlaştırıp uzaklaştırmanın sol taraftaki ses açıp-kapama tuşları ile yapılmasını isterdik ama maalesef onlar sadece ses açıp-kapamaya yarıyor. Yine de bu dosyaları açma hızı tatmin edici. Dosyaları sadece görüntüleyebildiğinizi tekrar söylemekte fayda var. Birçok akıllı telefonun aksine Powerpoint göstericisinin konması iyi olmuş.

ASUS M530w’nun ayarlar menüsünde telefonun birçok noktasını değiştirmenizi sağlayan ayarlar çıkıyor. Öyle ki tam olarak 24 tane ayar çeşidi mevcut. Teknoloji meraklıları için bu menü büyük heyecan uyandırırken, teknolojiden uzak olanlar için adeta bir çölde kaybolma hissi yaratabilir. Yani bu menünün bu kadar detaylı olmasının avantajı/dezavantajı kişiden kişiye değişebilir. ( Telefon, gelişmiş sesler, profiller, giriş ekranı, saat ve alarm, bağlantılar, başlat menüsü, güvenlik, video telefonu, mod değiştirici, tuş atamaları, kulaklık ses sınırlayıcı, erişebilirlik, bölgesel ayarlar, metin giriş ayarları, programları kaldır, güç yönetimi, windows update, sistem bilgisi, sahip bilgileri, hakkında ). Bizce telefonun kişiselleştirmeye bu denli izin vermesi güzel.

Resim/Video: Çoklu ortam menüsüne girildiğinde, bir resim gösterici, windows media player ve bir de streaming player karşımıza çıkıyor. “Resimler ve videolar” (resim gösterici) klasörünün yazımında sanıyoruz bir hata yapılmış çünkü burada sadece resimler bulunuyor. Resimler arasında geçiş hızlı. Videolar ise windows media player içerisinde videolarım klasörünün içinde yer alıyor. Aynı zamanda müziklerinizi de organize bir şekilde burada tutabiliyorsunuz(Tüm müzikler, sanatçı, albüm, tarz). Streaming player sayesinde youtube gibi video izleme sitelerindeki videoları açabiliyorsunuz. Müzik dinlerken aynı zamanda menülerde dolaşma özelliği de tabii ki unutulmamış.

2 tane oyun olmasına karşın her ikisi de sizin çok işinize yarayacak ve çok zevkli oyunlar. Bubble Breaker ve Solitaire. Bubble Breaker’da aynı renkteki topları bir araya getirip en yüksek puanı kazanmaya çalışıyorsunuz ve inanın saatlerce oynanabiliyor. Solitaire’i bilmeyen yoktur diye düşünüyoruz.

Kamera

ASUS M530w, 2 MP çözünürlüklü kameraya sahip. Aynı zamanda yakın çekimlerde çok iyi sonuçlar almanızı sağlayan otomatik makro (AM) özelliği var. Bunun yanında sahne (Gece / Otomatik), görüntü kalitesi (Normal / İnce / Süper ince), Flaş(Otomatik / Açık / Kapalı), makro modu, zamanlayıcı (5 / 10), çoklu çekim (4 / 9), efekt ( Normal / Siyah-Beyaz / Negatif / Sepya), görüntü boyutu ( MMS modu da dahil 6 kademe) gibi özellikler de konulmuş. Flaşı yeterince kuvvetli. Geceleri çok kaliteli resimler çekemeseniz de en azından resim çekebiliyorsunuz. Kötü yanı ise resim modunda yakınlaştırma yapılamıyor olması. Video modunda çekim başlamadan yapılabiliyor oysaki. Hareket halindeyken telefondan çok fazla performans beklememenizi öneririz. Aşağıda örnek çekimleri görüyorsunuz:

pic008.jpgpic012.jpgpic023.jpgpic024.jpgpic025.jpgpic027.jpg

Video çekimi ise pek de tatmin edici değil. Özellikler ise şöyle: Yakınlaştırma (1.00x-2.50x), video boyutu ( 96×72 / 176×144 / 320×240 ), makro modu, efekt (Normal / Siyah-Beyaz / Negatif / Sepya) ve bunların yanında gece çekimleri için flaşı açabiliyorsunuz. Bu özelliği ile geceleri çok rahat video çekebiliyor. Kalitesi bunun da çok iyi değil fakat diğer bazı flaşlı telefonlarda bu özellik yok iken bu telefona koyulmuş.

Kamera özelliği telefona sadece çağın gerisinde kalmasın diye konulmuş gibi gözüküyor. En azından hızlı bir şekilde biri ile video-resim paylaşmanızı sağlayabilir. Kısaca iş adamları için çok da gelişmemiş bir kamera konulmuş. Çektiğimiz örnek videoyu indirmek için buraya tıklayın.

Batarya ömrü

IMG_0938
Şarj edilirken ışık kırmızı yanıyor.
Asus M530W, özellikle kablosuz internet açık iken şarjını çok çabuk bir şekilde bitiriyor. 3 saat kesintisiz bir şekilde ama herhangi bir işlem yapmadan kablosuz bağlanıyorsa, şarjı 1 ibre kalıyor ve günün akşamına şarja takmak zorunda kalıyorsunuz. Telefon çok kısa süreli elimize geçtiğinden çok fazla konuşma performansını deneyemedik ama kablosuz bağlanma süresi bu kadarken konuşma süresinin maksimum 4 saat olması muhtemel. Eğer siz bir iş adamı iseniz, telefonu gün içerisinde çok fazla kullanacaksınızdır. Telefonun sizi yarıda bırakacağını sanmıyoruz fakat 1 günden fazla gitmeyeceğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda hoparlörün kalitesi ile müzik dinlemek çok zevkli olduğundan bu da şarjı etkiliyor. Neyse ki oyunlar şarjdan çok fazla yemiyor, yoksa sıkıcı seyahatlerde, ofis saatlerinde kurtarıcı vazifesi göremezlerdi. Ayrıca telefon 2-2:30 saatte şarj oluyor.

İşte size 1 şarj ile ortalama neler yapabileceğiniz (Her ikisi de 24 saat giden şarjlar):

  • 10 dakika konuşma
  • 3 saat kablosuz internet
  • 1 saat oyun
  • 7 fotoğraf çekme ( 2Mp’de)
  • 20 dakika hoparlörle müzik dinleme
  • Menülerde bolca dolanma

Telefon konuşması hakkında biraz bilgi:

  • 30 dakika konuşma
  • 2 saat kablosuz internet
  • 45 dakika oyun
  • 3 video çekme
  • 20 dakika hoparlör ile müzik dinleme
  • Menülerde bolca dolanma

Kablosuz interneti bu kadar fazla kullanmayacağınızı varsayarsak sizi gün içerisinde kesinlikle şarjsız bırakmaz. Telefon konuşmanız da günde 2-3 saati aşmıyorsa, şarjı 2 gün gidecektir. Ama 3-4 saat konuşuyorsanız, şarjı muhtemelen sadece 1 gün gidecektir. Şarj göstergesinin 3 ibre olması sinir bozucu olsa da 1 ibre kaldığında sizi, konuşursanız 1 saat, konuşmazsanız 8-9 saat idare edebilir( Belki daha da fazla).

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.