iPhone için Avea internet ve mms ayarları nasıl yapılır?

Turkcell ve Vodafone iPhone satışı yaptıkları için haliyle teknik destekle beraber servisleri ile hemen hemen tam uyum da sağlıyorlar. Fakat Avea bunu yapmıyor, bunun yerine size yapacağınız ayarları yolluyor. Eğer bu ayarları nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız benim gibi Avea müşteri hizmetlerini aramak zorunda kalırsınız. Eğer karşınıza çıkan görevli iPhone kullanmışsa ya da daha önce böyle bir istekle karşılaşmışsa işiniz kolay. Ama karşılaşmamışsa biraz zorlanabiliyor(sunuz). Hem görsel olarak size yardımcı olması hem de pratiklik sağlaması, yani müşteri hizmetlerinde kırk saat beklememeniz için ufak bir rehber hazırlamak istedim. Umarım Avea kullanıcıları için güzel bir çalışma olmuştur.

Adım adım anlatmaya başlayalım:

1. Adım: Avea ile mesaj trafiği

İsterseniz öncelike Avea ile mesaj trafiğimi göstereyim. Sadece mms ve internet ayarlarını yollamıyor Avea, Wap, GPRS, Mobil TV vs. gibi ayarları da yolluyor. Ayarların ne olduğunu da görebilirsiniz böylelikle. Zaten sonrasında sadece nereye gireceğinizi göstereceğim ki aslında bu rehberin asıl amacı da bu.

IMG_0108 IMG_0109 IMG_0110 IMG_0111 IMG_0112

Gördüğünüz gibi detaylı ayarları yolluyor Avea ama nasıl gireceğimizi yollamıyor. Yani standart mesajlarını yolluyorlar.

2. Adım: Ayar menüsünün bulunması

Rehberimizin en önemli kısmına geldik. Ayar menüsünü nasıl bulurum sorusunun cevabına… Hemen ekran görüntülerine bakalım. (not: iPhone’da ekran görüntüsü almak için kapama tuşuna basıp hemen ardından menü tuşuna basarsanız o anda ekranın görüntüsünü alır. Çok çok çok kolaydır.)

IMG_0091

Ayarlar menüsünden “Genel”e tıklıyoruz.

IMG_0092

Genel’den “Ağ”a tıklıyoruz.

IMG_0093

Ağ’dan “Hücresel Veri Ağı”na tıklıyoruz.

IMG_0094 IMG_0095

Burada internet ve mms ayarlarını yapabileceğiniz bir menü çıkıyor karşımıza. İnterenete girmek çok kolay. APN olarak “internet” yazmamız yeterli. MMS ayarları biraz daha karışık. Tüm yazı yerlerine “mms” yazıyoruz ve MMSC ve MMS Proxy’yi giriyoruz.

Ayarları başarılı bir şekilde yaptık. Artık hem internete girebilir hem de mms yollayabiliriz.

3. Adım: Ne kadar internet kullandığınıza bakma.

Yine ayarlara girip oradan genele tıklıyoruz. Buradaki “Kullanım” menüsüne tıklıyoruz. Burada telefonu son şarjdan itibaren ne kadar kullanmışsınız, ne kadar beklemiş, toplam konuşma süresi gibi bilgilere de bakabiliyorsunuz. Menünün altlarına doğru ne kadar internet kullanımı olduğunu da gösteriyor. Neyse ki buradaki veriler kablosuz bağlantı ile bağlandığımız verileri tutmuyor. Yani operatörümüzden ne kadar veri indirmiş ve yollamışsak bunları gösteriyor.

IMG_0096

Burada ufak bir not düşmekte fayda var, bu aldığınız paket ne kadarsa, buna indirme ve yükleme verilerinizin toplamı dahil edilecektir. Eğer operatörünüz farklı bir servis sunuyorsa bunu mutlaka sorun. Sonra kota aşımı nedeni ile uçuk faturalarla karşılaşmayın.

Şimdi adımlarımıza bir daha bakalım,

Adım 1: Avea ile mesaj trafiği nasıl oluyor.

Adım 2: Ayarları hangi menüden yapıyoruz.

Adım 3: Ne kadar internet kullandığıma nereden bakıyorum.

Kişisel Not: Avea’da ne kadar megabaytınızın kaldığını öğrenmeniz için, 9495’e “KALAN MB” yazıp yollamanız yeterli. Gelen sonuç byte cinsinden olacaktır ve – hesap edilecektir. Yani mesela -11613 mb kalan yazarsa ki bu çok büyük bir hatadır, Avea’nın bunu en kısa zamanda düzeltmesi lazım; rakamı 1000’e bölüyorsunuz; bu sizin kalan megabaytınız oluyor ama başında eksi olduğundan aslında 11mb kullanmışsınız demek oluyor. Bu bilgiye Avea’da 5 tane müşteri temsilcisi ile konuştuktan sonra 5. kişi işini iyi biliyordu da ancak öyle ulaşabildim. Her aradığımda hızlı bir şekilde müşteri temsilcisi ile konuştum, artık bekleme süreleri daha kısalmış ama bilgili insan sayısı azalmış. Yeni gelenleri Avea’nın daha iyi eğitmesi gerekiyor. Umuyorum bana doğru bilgiyi vermişlerdir de faturamda şokla karşılaşmam. (Hatta bir müşteri temsilcisi faturanızı alın, sonra onun üzerinden konuşalım dedi. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu dedim içimden ama argoda.)

Kaynak: ceplab

8 Cevaplar

  1. serhat dedi ki:

    eyw kardesim ellerine saglık … çok iiyi anlatım bu arada ekran goruntusu alma yontemi içinte tskler . :))

  2. koray dedi ki:

    Kardeş ben iphone 4 kullanıyorum ama bir türlü internete bağlanamıyorum safari internete bağlı olmadığı için sayfa açılamadı diyor ne yapabilirim acaba ??

  3. serkan dedi ki:

    çok teşekkürler iphone internet ve mms üzerine yakaladıgım en doyurucu yazı
    emeginize saglık ..

  4. mustafa07 dedi ki:

    kardeş eline sağlık

  5. melih tolga dedi ki:

    teşekkürler ,emeğinize sağlık.benim bir sorum var:iphone4 3g den diğer makinalar ile görüşmüyor,bunun bir yöntemi varmıdır ?bilen varsa yardımlarını bekliyorum.teşekkürler.

  6. D.D.Güçlü dedi ki:

    Hayır bunun bir yöntemi yok çünkü iPhone’da görüntülü konuşma sadece wireless varken oluyor ve sadece apple cihazları ile olabiliyor. Ama mesajlaşmak için what’s up’ı kullanabilirsiniz. Tüm cihazlarla mesajlaşbilirsiniz.

  7. Mehmet dedi ki:

    Kardeş tebrik ediyorum.. Çok Mükemmel anlatmışsın.. Ben hiç yorun yazmazdım ama işin güzelliğni görünce yazma ihtiyacı hissttim.. Tekrar sağolasın..

  8. merve dedi ki:

    merhaba ellerinize sağlık öncelikle fakat benm telefonum iphone 4 ve hücresel veri ağının yanında sadece 0 ve 1 yapılan ekran var böyle ok yok yani tıklanmıyor nerden yapıcam ayarları?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.