Nokia 5800 XpressMusic incelemesi

iPhone ilk çıktığı zamanlarda diğer şirketlerin bu yeni yükselen dokunmatik arayüze nasıl cevap vereceğini merak ediyorduk. Tabii ki bu şirketlerin başında da Nokia geliyordu. Fakat aradan uzun zaman geçmesine karşın Nokia herhangi bir telefon çıkarmamıştı. iPhone katili olarak çıkarılan telefonların şu anda düştükleri durumu görünce aslında çok da doğru bir karar verdiklerini görmüş olduk.

Nokia belki dokunmatik arayüze sahip bir telefon çıkarmamıştı ama bunun sinyallerini veriyordu. Böylece hepimiz Nokia Tube “The iPhone Killer” (iPhone Katili)’nin korsan görüntüleri ile karşılaştık. Aslında klasik bir taktiktir. Piyasaya çıkmadan önce, bazen, telefon şirketleri telefonlarının kaçak resimlerini ya da kullandıkları teknolojiyi sızdırırlar ve üstü kapalı bir kamu oyu yoklaması yaparlar. Belki de ilk zamanlar durum Nokia Tube’un çıkmasına uygun değildi fakat 2009’a girdiğimiz şu günlerde çok yakın zamanda bu telefonun ülkemizde satışa sunulacağını sanıyoruz söyleyebiliriz. Hatta Şubat ayının ortasına doğru raflarda yerini alacağını öngörebiliriz.

Henüz daha piyasaya çıkmadan, siz okurlarımızı bilinçlendirmek için biz de bu telefona yakından bir göz atalım istedik. İncelemeye başlamadan önce şunu diyebiliriz ki, iPhone katili olmaktan çok uzak fakat başlı başına katilleri yapılabilecek bir telefon ile karşı karşıyayız.

Nokia 5800 XpressMusic stylus1.JPG

Genel Özellikler

Şebeke: 850/900/1800/1900 , HSDPA 900 / 2100
Boyutlar: 111 x 51.7 x 15.5 mm
Ağırlık: 109 gr
Ekran tipi: 16 milyon renkli TFT ekran
Ekran boyutu: 360 x 640 piksel 3.2” ekran.
Genişletilebilir Hafıza: mikroSD (8Gb ile geliyor, 16 maks.)
Dahili bellek: 81 MB, 128MB SDRAM, ARM 11 369 MHz işlemci
Bağlantı: Bluetooth, USB 2.0, 802.11 b/g Kablosuz Bağantı.
Kamera: 3.15 megapiksel, bütünleşik flaş(2 adet OLED). 2. VGA kamera
Navigasyon: Bütünleşik GPS, A-GPS desteği ile.

  • Java MIDP 2.0
  • Nokia Maps 2.0 Touch
  • FM radyo
  • MP3, WAV eAAC+, WMA desteği ve Mpeg4, WMV, 3gp video oynatıcı.
  • Döküman Görüntüleyici
  • Ajanda
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • Hesap Makinası
  • Ses Kayıt
  • NGAGE oyunları

Bekleme Süresi: 406 saat
Konuşma Süresi: 8.5 saat

Kutu İçeriği

Not: Video’da yer vermediğimiz fakat kutu içeriğine dahil olan bir de kılıf var. Video’yu çekerken yanlışlıkla kılıfı atlamışız.

  • Nokia 5800 XpressMusic telefon
  • Stylus kalem(2 adet)
  • Şarj aleti
  • BL-5J 1320 mAH Batarya
  • Kumandalı kulaklık
  • Dokunmatik kalem gibi kullanmak için Pena(Gitar bile çalabilirsiniz)
  • Video çıkış kablosu
  • Bağlantı kablosu
  • 8GB mikroSD
  • Stant
  • Taşıma kabı
  • Kullanıcı el kitabı
  • Yazılım DVD’si

Fiziksel Özellikleri

Not: Bataryayı iyi yerleştirmezseniz ya da kapağı iyi kapatamazsanız videonun sonunda olduğu gibi telefon açılmıyor kesinlikle. Kullanırken de biraz dikkat etmelisiniz bu konuda. Telefon çok fazla sarsılırsa kapanabiliyor.

Nokia 5800 XpressMusic’e ilk baktığınızda renginin simsiyah olduğunu sanıyorsunuz fakat biraz daha dikkatli bakınca aslında çok koyu lacivert olduğunu görebiliyorsunuz. Yurt dışında da zaten direk mavi olarak aktarılıyor. Telefon her ne kadar hafif de olsa bir o kadar da sağlam gibi gözüküyor. Herhangi bir tuş gıcırtısı ya da dokunmatik ekrandan dolayı oluşabilecek ve özellikle pazarda satılan çin malı dokunmatik ekranlı telefonların bazılarının sorunu olan, ekranın elinize yapışıp garip bir ses çıkarması sorunu Xpress’de yok. Ekran çok hassas değil. Ekrana dokunduğunuz anda tepki alamıyorsunuz, bu hem iyi hem de kötü bir özellik. Fakat kademesini ayarlayabildiğiniz (3 kademe) bir haptic feedback yani dokunduğunuzda size küçük titreşimler yayarak, ekranı kullanıp kullanmadığınızı, bir menüyü seçip seçmediğinizi bildiriyor. Bu çok kullanışlı olabildiği gibi bazen can sıkıcı da olabiliyor fakat kapamak mümkün.

Nokia 5800 XpressMusic üst 1.jpg

Ön yüzde dokunmatik ekran haricinde 1 dokunmatik kısayol ve 3 tane de normal tuş bulunuyor. Dokunmatik kısayola tıkladığınızda(ki bunun ismi XpressMusic) karşımıza multimedya kısayolları çıkıyor. Buradan, telefonun neresinde olursanız olun, hızlı bir şekilde müziklere, videolara, görüntülere ve internete ulaşabiliyorsunuz. Öyle ki sürekli açıp kaparken telefon bir keresinde hata verdi ve ana ekran ve menüler açılmadı. Buna rağmen bu kısayol çalışıyordu ve altındaki dosların hepsine erişebiliyordunuz. Dokunmatik olmayan tuşlar ise sırası ile telefonu açma, menü ve telefonu kapama tuşları olarak sıralanmışlar.

Nokia 5800 XpressMusic kısayol.jpg

Aynı zamanda yine ön tarafta sağ üstte görüntülü konuşma için bir VGA kamera ve hemen yanında ekran ışığını otomatik ayarlamak için alıcı bulunuyor.

Nokia 5800 XpressMusic alt taraf.jpg

Telefonun alt kısmına herhangi bir tuş konulmamış. Buradan sadece telefonu açıyorsunuz ama aman dikkat edin eğer telefon açık iken arka kapağı açarsanız telefon bazen enteresan bir şekilde kapanabiliyor.

Nokia 5800 XpressMusic sağ taraf

Sağ tarafına baktığımızda yukarıdan aşağıya doğru; ses açıp kapama tuşu, tuş kilidi sürgüsü ve kamera kısayolu bulunuyor.Sağ taraftaki tuş kilidi tuşu elinizin tam altında olduğundan kullanımı çok rahat.

Nokia 5800 XpressMusic sağ taraf

Sol tarafa baktığımızda mikroSD ve Simkart girişlerini görüyoruz. MikroSD bir yay mekanizması ile çıkarken, Simkart bataryayı çıkarmadan çıkartılamıyor. Hatta bataryayı çıkarmak da yetmiyor, iç taraftan kalem ile biraz dışarı doğru itmek de gerekiyor. Bu işlem arka kapağın arka tarafına resimlerle anlatılmış. Neden bu işi bu kadar zorlaştırdıklarını anlamak mümkün değil. Simkart girişini bataryanın arkasına koymak yeni değil fakat, batarya oynatılmadan çıkarılamayan bir kart için telefonun dış kısmına bir giriş koymak çok da mantıklı değil. Belki de ellerindeki tasarıma daha uygun olduğundan dolayı böyle bir yol izlemek zorunda kalmışlardır orasını bilemeyiz.

Nokia 5800 XpressMusic üst kısım.jpg

Üst kısmında ise mikro USB,şarj cihazı ve 3.5 mm kulaklık girişleri ile açma kapama tuşu yer alıyor. Kulaklık girişinin üst kısma koyulması çok iyi düşünülmüşse de en azından şarj girişinin altta olmasını tercih ederdik. Konuşurken çok daha kolay olabiliyor altta olduğu zaman.

Nokia 5800 XpressMusic sim kart.jpg

Telefonun arka tarafında 3.2 megapiksel kamerası, flaşı ve stylus kalemi bulunuyor. Kameranın konumu gayet iyi. Bazı Nokia modellerindeki gibi çevresindeki çerçeve fotoğraf çekerken herhangi bir gölgelik oluşturmuyor. Stylus kaleminin kullanımı çok rahat ve dokunmatik ekranda algılama sorunu hiç yok. Özellikle el yazısı ile yazı yazarken gayet kullanışlı olabiliyor. Bunun haricindeki birçok menüde zaten elinizi kullanıyorsunuz. Ayrıca kalem yerine yine kutudan çıkan mavi penamızı da kullanabiliriz. Onun da kullanımı çok rahat ve gayet havalı.

Stereo Hoparlörler ve kumandalı kulaklık

Nokia 5800 XpressMusic Multimedia

Madem incelediğimiz model bir müzik telefonu, biz de donanımsal özelliklerine bir bakalım istedik. Stereo hoparlörler harika ses veriyor. İncelediğimiz ya da şu ana kadar karşılaştığımız hiçbir telefon modelinin bu kadar iyi ses verdiğini görmediğimizi söylesek yeridir. Hem odayı tamamen bir diskoya çevirip hem de neredeyse 1 kere bile çızırtı yapmayan (Karşılaştığımız laptop modelleri de dahil) tek cihaz.

Nokia 5800 XpressMusic kalem

Kumandasına bakacak olursak, üzerinde durdurup devam ettirme, ileri geri alma ve çağrı cevaplama tuşları yer alıyor. Bu tuşlar dokunmatik değil. Bir de yan kısmında kumandayı kapamanızı sağlayan tuş kilidi bulunuyor. Kutudan çıkan kulaklıklar, cep telefonları ile verilen kulaklıklara göre kaliteli olsa da, piyasadaki profesyonel kulaklıklarla karşılaştırılamaz bile. Bir diğer yandan da müzik telefonu alan bir insanın kendi kulaklığı vardır diye düşünüyoruz.

Donanımına genel olarak baktığımızda iPhone ile uzaktan yakından alakası bile olmayan bir telefon karşımıza çıkıyor. Nokia’nın zaten hali hazırda kullandığı tasarımı dokunmatik bir arayüze monte etmiş bile diyebiliriz. Donanım olarak neredeyse dört dörtlük bir cihaz ortaya çıkmış(Tabii eğer sürekli simkart değiştiriyorsanız sizin için işkence olabilir).

Özelliklere Yakın Bakış

İşletim sistemi: Symbian OS v9.4 S60 5. sürüm işletim sistemi ile gelen cihaz, menü olarak N serisi modellerden pek de farklı değil. Dokunmatik arayüz ile neredeyse sorunsuz çalışmasının yanı sıra daha sonra değineceğimiz gerek Webkit tabanlı tarayıcısı(iPhone’un aksine flaş desteği bulunuyor.), gerekse de el yazı tanıma özelliği ile birçok cep telefonunu şimdiden solladı diyebiliriz. Telefonda bulunan işlemci her ne kadar yurt dışındaki bazı incelemelerde takılmalara sebep oluyor dense de biz fotoğraflar arasındaki geçişin biraz yavaş olması haricinde bir ekstra yavaşlık göremedik. Aksine telefon gayet hızlı. iPhone’un aksine diğer S60’larda olduğu gibi arka planda yazılım çalıştırabildiğinden, müzik dinlerken internette gezinebilir, aynı anda da yarım bıraktığınız oyuna geri dönebilirsiniz. Bu bize büyük bir özgürlük sunuyor aslında.

Bekleme ekranı ki yine iPhone’da olmayan ve birçok insanın eksikliğini çektiği bir özellik (kimileri de iyi ki yok diyor), 3 şekilde görüntülenebiliyor. İsterseniz 4 tane kısayol atayabiliyorsunuz. Bu tercihte aynı zamanda ajanda notlarınıza, bazı açılmış fakat kapanmamış yazılımlara hızlı bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. İsterseniz de bir diğer tercih ile rehberinizdeki 3 kişiyi ön tanımlı olarak ana ekranda gösterebiliyorsunuz. Son olarak da hiçbir kısayol koymadan bekleme ekranın neredeyse pasifleştirebilirsiniz. Neredeyse dememizin sebebi Eğer tarihlere tıklarsanız, hızlı bir şekilde tercihler arasında geçiş yapabileceğiniz gibi, ajandanıza da hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda saatin üstüne tıkladığınızda da saat ayarlarına, alarmlarıma vs. gidebiliyorsunuz. Ekranda sağ üste tıkladığınızda ise bağlatılarınıza bir kısa yol açılıyor. Eğer o anda cihaz herhangi bağlantı türünden birini kullanıyorsa yine burada beliriyor.

Menü tuşu daha önce de dediğimiz gibi telefonun altında evet-hayır tuşlarının hemen ortasında beyaz renkte. Buna tıkladığımızda telefonun asıl menüsüne ulaşıyoruz. Yine burada en fazla kullandığımız yazılımlar sıralanmış durumda. Daha fazla uygulamaya ulaşmak için de bu menüdeki uygulamalara tıklamamız gerekiyor. Samsung i900 Omnia’nın aksine, Nokia kendi çizgisinden, klasik menü görünümünden ve ayarlarından ödün vermemiş.

Bekleme ekranında, menü içerisinde ve onaylama reddetme tuşlarında tek tıklama yeterli iken, hemen hemen diğer herşeyde çift tıklama istiyor(Menülerde dolaşırken). İlk bakışta gereksiz gibi görünse de dokunmatik telefon kullanmaya alışmamış bir insandan tutunda, benim gibi sakar kullanıcılara kadar herkesin dokunmatiklere çok daha rahat alışmasını sağlayan bir özellik olmuş. Zaten dokunmatikler de hemen tepki vermiyorlar, böylece istenmeden telefonda bir menüye dahi girmek imkansız oluyor.

Ajanda, Rehber, İşlem kaydı, Mesajlar, Ayarlar, vs. her zamanki bildiğimiz kullandığımız Nokia menüleri. Fakat burada mesaj yazma kısmını ayrıca irdelemek istiyoruz.

Nokia 5800 XpressMusic genel1.jpg

Mesaj yazma: 4 şekilde olabiliyor. İsterseniz numerik klavye üzerinden eski usûl mesajınızı yazarsınız. Ama bunu yaparken tuşlara hafif sert basmayı unutmayın, dokunmatikler çok hassas değiller. İsterseniz de kalem kullanarak küçük qwerty klavye ile yazabilirsiniz. Küçük klavyede iken el ile yazmak imkansız. Bir üçüncü yazım şekli ise büyük qwerty seçimi. Büyük seçimde telefon otomatikman yan dönüyor ve ister çift el, ister tek el yazabileceğiniz bir klavye oluyor. Burada yazmak iPhone’da ya da Omnia’da yazmak kadar kolay olmasa da çok fazla zorlamıyor.

El yazı tanıma özelliği hem çok başarılı hem de çok hızlı çalışıyor.

Asıl değinmek istediğimiz ve bizce bu telefonun en büyük devrimi, el yazı tanıma özelliği. Sanıyoruz daha önce birkaç Nokia modelinde de kullanılmış bu özellik. İlk önce yapmanız gereken çok hızlı ve kolay bir şekilde el yazınızı telefona tanıtmak. Bundan sonra yapacağınız tek şey ne kadar hızlı yazdığınızı test etmek. Tabii ki yazarken kelimeler arasında mümkün olduğunda çok az da olsa boşluk bırakın ya da direk üst üste yazın. O kadar hızlı algılıyor ve yazıya geçiriyor ki, işlemcisi çok iyi değil diyenlere inat edermiş gibi. Normalde 1 dakikada yazdığımız bir metni, el yazısı ile 20-30 saniyede çok rahat yazdık. Hata payımız ise %10-20 yi geçmedi ki düzeltmesi de bir o kadar kolay. Kalem ile hemen işaretleyip yazmaya devam ettiğimizde yanlış yazdığımız yer siliniyor. El yazısı ile ilgili videomuza bir göz atın isterseniz.

Telefonun multimedya özelliklerine geçmeden önce son olarak beraber gelen uygulamalardan da bahsedelim. Telefonda klasik bir hesap makinası, ses kaydedici, birim dönüştürücü, not tutma, dosya yöneticisi, real player ve bunlar gibi birkaç tane daha yazılım geliyor. Aynı zamanda oyun olarak da bounce ve bir araba yarışı oyunu da bulunuyor. İvme ölçer ile araba yarışı oynamak hem çok zevkli hem de bir o kadar da zor. Oyun performansına göz atmak isterseniz de aşağodaki videomuzu izleyebilirsiniz. Üzülerek oyunun sesini açmayı unuttuğumuzu biraz geç farkettiğimizi farkettik 🙂

GPS (Navigasyon): Nokia Maps 2.0 touch yazılımını kullanan 5800 XpressMusic, dokuntik arayüz ile bu yazılımı birleştirmeyi çok iyi başarmış. Yakınlaştırıp uzaklaştırma yapmak bir hayli hızlı. Asisted GPS bazen düzgün çalışırken, bazen de GPS yer bulana kadar o da herhangi bir yer saptayamıyor.

Çokluortam Özellikleri

Nokia 5800 XpressMusic yatay

Müzik Çalar: Daha önce sesinin ne kadar kaliteli olduğundan bahsetmiştik, peki dokunmatik arayüzle birlikte müzik çalar kullanımından ne gibi iyileştirmeler yapılmış ve listeleme kriterleri neler olmuş? Öncelikle listeleme kriterlerini sayalım isterseniz; Sanatçılar, albümler, çalma listeleri, tüm şarkılar, podcast’ler, türler ve besteciler. Bir hayli detaylı bir listelemeye gidilmiş. Müzikler arasında gezinmek çok kolay. Yine iPhone’u taklit etmek yerine kendilerine özgün bir aşağı yukarı tarzı benimsemişler. Yani parmağınızı yukarı itince, aşağıya doğru bir anda müzikler arasında atlama yapmıyor. Bunun yerine parmağınızı kaldırmadan aşağı indiğinizde o da parmağınızın ne kadar aşağıya indiğine bakarak hızını ayarlıyor ve müzikler arasında geçişi böyle yapıyor. Bunu şöyle de açıklamak mümkün, Windows işletim sistemlerinde bir klasör içindeki dosyaları seçerken siz fareyi ne kadar pencere dışına çıkarırsanız o yöne doğru seçimler bir o kadar artarat gider. Eğer yavaş yavaş indirirseniz her seferinde 1 2 parça atlarsınız, hızlı hızlı indirirseniz her seferinde çok daha fazla parça atlayabilisiniz. Anlatımı biraz karmaşık oldu ama kullanımı çok kolay 🙂

Müzik çalarken diğer menülerde dolaşmak tabii ki mümkün. Bekleme ekranına müzik çalardan “hayır” tuşu ile çıkarsanız, müzikçalara giden ve o anda çalan parçayı gösteren bir kısayol beliriyor. Bu zaten S60’ların hepsinde olan bir özellikti.

Radyo: Kulaklığı takılı bir şekilde kullanabildiğimiz radyo, ilk açılmada otomatik istasyonları otomatik olarak tarıyor ve siz bunların içinden istediğinizi hafızaya alabiliyorsunuz. İnceleme mekanım Şile’ye 10 km mesafede olduğundan herhangi bir kanal bulamadı ama sanıyorum şehir içinde çok daha rahat bulacaktır.

Kamera: Gece çekimlerinde Nokia’nın son dönemde çıkardığı S60 telefonların birçoğunda olduğu gibi çok fazla renk karmaşası oluşuyor. Fakat flaşla çekilen makûl uzaklıktaki nesneleri gayet iyi çekiyor. Gündüz çekimleri de 3.2 megapiksel bir telefonda olmasını beklediğimizin çok çok üstünde. Yakın çekimlerde gerek flaşlı gerek flaşsız ayar dahi yapmadan çok iyi çekimler yapabiliyorsunuz. Ayar demişken telefonun kamerasında normal bir fotoğraf makinasında olması gereken birçok ayar yapılabiliyor. Bunları maddeler halinde yazmak istiyoruz:

Sahne modları: Otomatik, kullanıcı tanımlı, yakın çekim, portre, manzara, spor, gece, gece portre.
Otomatik zamanlayıcı: 2,10,20 saniye.
Renk tonu: Normal, sepya, siyah-beyaz, parlak, negatif.
Beyaz Dengesi: Otomatik, güneşli, bulutlu, akkor lamba, floresan.
Pozlama: +2, -2.
ISO: Otomatik, düşük, orta, yüksek.
Kontrast: Artı, eksi bir doğrultuda bize kalmış.
Netlik: Yüksek, normal, düşük.
Bunların yanında otomatik odaklama da bulunan kamerasında özellikle amatör fotoğrafçılar için klavuz çizgileri de yer alıyor. Altın oranı tuttumak hiç bu kadar kolay olmamıştı 🙂

12012009054120120090521201200905112012009050120120090491201200904812012009045120120090411201200904012012009033120120090321201200903012012009029090120090130901200901209012009006

Video Kamera: Video kamerası televizyon kalitesinde çekim yapabiliyor. Normalde birçok telefonda video çekerken yakınlaştırma yaptığınızda karelenmeler gözle görülür hal alır ve odaklandığınız nesne hiçbir şekilde net görünmez. Ama video çekim kalitesi yakınlaştırma yaparken bile çok iyi. Tabii ki burada çok iyi kavramını bir telefona göre söylediğimizi de unutmayın. Bir video kameranın çekim kalitesine yaklaşamaz bile.

Resim Gösterici: Aslında resim göstericinin ekstra bir özelliği yok fakat resimler arasında geçiş biraz yavaş. Yüklenmesi 0,5 – 2 saniyeyi bulabiliyor. Çok büyük bir zaman gibi gözükmese de bir yerden sonra biraz can sıkabiliyor ama üstünde çok da durulacak bir detay değil.

Video oynatıcı: Real player, Nokia’nın 6600’dan beri vazgeçilmezi. (Belki daha da öncesi) Ekranın kalitesi ile birleşince bir hayli yüksek kalitede filmi çok rahat izleyebiliyoruz. Fakat çok fazla kodek desteği yok.

Internet: Tıpkı Apple’ın iPhone’unda kullandığı gibi, bu telefonda da Webkit tabanlı bir tarayıcı kullanılmış. iPhone’un en pratik yanı internette gezinmekti; bu da iPhone kadar olmasa da çok kolay kullanımlı ve piyasadaki birçok tarayıcının üstünde bir program olmuş. Bir yandan parmağımızı 2 kere yakınlaştırmak istediğimiz yere değdirdiğimizde otomatikman o kısım yakınlaşıyor, aynı doğrultuda uzaklaşabiliyor da. Bunun yanında bir de yakınlaştırma tuşu konulmuş, ve çok hızlı bir şekilde web sitesi hiç takılmadan yakınlaştırıp-uzaklaştırma işlemini yapabiliyoruz(Eğer bir resmi yakınlaştırıp uzaklaştırmaya çalışıyorsak hafif takılma yapabiliyor ki video’da görüyorsunuz). Bir sitenin beslemelerine abone olabiliyorsunuz çok pratik bir şekilde. Site içerisinde kelime ile arama da yapabiliyorsunuz. Bu tarayıcıyı iPhone’unkinde ayıran en büyük özellik ise sanıyoruz ki 5800’ınkinde flaş desteğinin bulunması. Kablosuz ağları bulması ve bağlanması gayet kolaydı fakat biraz yavaş işliyor. Özetle telefonun her yerinde olan kullanıcı dostu havası burada da seziliyor. Eğer ekranın hassasiyetini biraz daha arttırırlarsa bu tarayıcı çok daha kullanışlı hale gelecektir diye düşünüyoruz.

Batarya
Tüm Nokia incelemelerimizde söylediğimiz gibi Nokia bizi batarya konusunda çok nadir şaşırtıyor. Ne kadar diyorsa genelde şarj o kadar gidiyor. Nokia 5800 XpressMusic modelinde 8.5 saat pil ömrü denilmiş ki bizim bunun tamamını bitirmeye yetecek kadar inceleme süremiz bile olmayabilirdi, 2-3 saat boyunca kablosuz internet ile bağlı kalmasaydık tabii. 40-50 arasında fotoğraf çekmemize (flaşlı ve flaşsız), 1 saate yakın konuşmamıza menülerde gezinmemize, GPS kullanmamıza rağmen şarj hala 1 ibre bile inmeyince biz de kablosuz internet çözümünü bulduk 🙂 Bırakın telefonun sizi yarıda bırakmasını 2 gün boyunca yoğun kullanımda dahi şarjının bitmeyeceğini iddia ediyoruz, tabii bizim gibi yapmazsanız. Ama normal kullanımda 4 5 gün kullanılacaktır diye düşünüyoruz. Şu kadar saat konuşma, şu kadar saat kablosuz ağ kullanabilirsiniz diye bir istatistik maalesef bu sefer çıkartamıyoruz çünkü bu istatistiği çıkaracak kadar vaktimiz olmadı. Ama bataryası iyi, gönül rahatlığı ile video izleyebilir, müzik dinleyebilirsiniz. Unutmadan birşey eklemek de gerekiyor, bataryası iyi olmasına karşın, klasik Nokia özelliği olarak, şarjın 2 kademe inmesinden sonra bitmesi çok çabuk olabiliyor, aklınızın bir köşesinde bulunsun. Bir de kötü yanı USB’den şarj olamaması. Bilgisayar bağlantı kablosu verip USB’den şarj olma özelliğinin konulmaması kesinlikle yazılımcıların bir hatası olarak görüyorum. Prizden de yaklaşık 2 saatte şarj oluyor.

5800 XpressMusic stylus.jpg

Sonuç

Sonuç kısmı genellikle bizim biraz daha samimi olduğumuz, inceleme içinde kullandığımız dilin biraz daha dışına çıkıp telefonun eksik yanlarını ya da çok sevdiğimiz yanlarını söylediğimiz bir yer. Fakat bu telefonda kötü olup da kafaya takılabilecek o kadar az şey var. Müzik dinlerken kullamının rahatlığına şaşacaksınız, aynı şekilde menülerde gezinirken de. Videoda da gördüğünüz üzere el yazı tanıması çok harika çalışıyor(Ben biraz telefonu kameraya göre tuttuğumdan yazamadım bazı yerleri bir türlü 🙂 ). Fotoğraflar şu ana kadar incelediğimiz telefonların bir çoğunu geçiyor kalite olarak. Lakin, telefonun dokunmatik ekranı biraz daha hassas olabilirmiş. Bir de arada sırada kafasına gçre kapanıyor sebebini bulamadım ama bataryanın konumu ile ilgili olabilir diye düşünüyorum. Eğer bu sorun sadece bizim modelde oluyorsa sorun yok, ama genel bir sorunsa şimdiden Nokia teknik servisine kolay gelsin diyorum.

iPhone katili olarak Nokia Tube ismi ile bizim de zamanında haberini yaptığımız ve Nokia’nın da tıpkı diğer firmalar gibi iPhone yanında söneceğini düşündüğümüz 5800 XpressMusic modeli iPhone’a sen yoluna ben yoluma deyip bu işten çok güzel bir şekilde sıyrılmış. Bunu da Nokia’nın geleneklerine bağlılığı sayesinde yapmış. Bundan sonra umalım da Nokia’nın başka geleneği olan, eğer bir telefon tutmuşsa, 1 2 özellik değiştirip neredeyse aynı özelliklere sahip farklı modeller çıkarmaya başlamasın.

Nokia 5800 XpressMusic, Şubat ayında ülkemizde satışa sunulacak. Fiyatı konusunda yurt dışındaki fiyatlarına göre bir tahminde bulunacak olursak 900TL ile 1000TL arasında olmasını bekleyebiliriz.

Artıları:

  • Kamerasının beklenenden iyi çalışması
  • Multimedya özelliklerinin çok iyi olması
  • Ses kalitesinin harika olması
  • Taraycısının kullanıcı dostu olması
  • Elyazısı tanıma özelliğinin başarısı
  • Batarya süresi
  • Navigasyon yazılımı

Eksileri:

  • USB’den şarj olamaması
  • Dokunmatik ekranın hassasiyeti
  • Kullanmadığınız zamanlarda bazen durduk yerde kapanması(Bize gönderilen modelle ilgili bir sorun da olabilir.)

Yazının tamamını videoları ile birlikte bu adresten okuyabilirsiniz: http://www.ceplab.com/inceleme/nokia-5800-xpressmusic-incelemesi/

26 Cevaplar

  1. mehmet dedi ki:

    güsel inceleme yanlız paket içeriği soruınları kafamı kurclştırdı onu telfncuya üstüne basa basa soracağm

  2. D.D.Güçlü dedi ki:

    Paket içeriğinde farklılıklar olabilir ama siz yine de en az bu kadar bir paket içeriğini sağlamaya çalışın. Bastırın alın 🙂

  3. sercan dedi ki:

    Öncelikle çalışma için teşekkürler. Anlatımınız çok başarılı. Benim bir kaç sorum var:
    1. Wlan özelliğini kullanamıyorum. Exper marka modemime bağlanmaya çalılştım “Önceden paylaşılmış web anahtarı”nı istedi ben de normal wireless şifresini girdim, bağlanırken hata verdi “wlan bulunamadı” uyarısı verdi. Ne yapabilirim.
    2. Ben telefonu hepsiburada.com’dan satın aldım. Kutunun içinde sadece kulaklık ve taşıma ipi (pena) çıktı. Bunları diğer aksesuarları nasıl alırım. (Bu soru çok önemli değil).
    3. Bilgisayarla usb bağlantısında sorun yaşıyorum. Donanımı doğru çalışamayabilir uyarısı veriyor ve tabii ki erişim olanaksız hale geliyor.
    Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi çalışmalar.

  4. D.D.Güçlü dedi ki:

    Öncelikle telefon hakkında hiçbir şey hatırlamadığımı söyleyerek başlayayım 🙂 Çok uzun zaman oldu inceleyeli. Sorularınıza şöyle yanıt vereceğim:
    1) Google’da ‘Nokia 5800 XM wireless problemi’ diye aratırsanız, sizin gibi aynı sorunu yaşayan ve çözüm üreten onlarca insanı bulabilirsiniz. İçlerinden size uygun olanı seçmek size kalacak.
    2) Direk site ile temas kurun ve eğer sitedeki telefon özellikleri kısmında yer alan kutu içeriğinden az ise eksik olanları isteyin. Merak etmeyin az ise yolluyorlar.
    3) USB bağlantısını direk yaptığınızdan emin olun.Yani araya çoklaştırıcı kullanmayın. Bir de belki driver istiyor olabilir ona dikkat edin. Bende öyle bir problem olmadı diye hatırlıyorum.

    Eğer herhangi bir çözüme ulaşamazsanız bu cevaplarım ile, tekrar yazın başka yöntemler arayalım 🙂

  5. sercan dedi ki:

    Evet Google’da çok aradım ama uygulamaların anlatımı eksik. Ya da ben anlayamadım. Ayrıca doğru düzgün resimli anlatan sadece bir site bulabildim aynen dediklerini uyguladım ama olmadı.
    Birde driveri aradım bulamıyorum. İlginiz için teşekkürler.

  6. bazen kendi kedine kapanıyor diyer özelikleri mükemmel kulanışlı bir telefon

  7. D.D.Güçlü dedi ki:

    Fahri: O sorun eski nesillerde oluyordu. Arka kapak ile batarya arasına ufak bir kağıt sıkıştırıp bataryayı sabitlersen sorunu çözersin.

  8. knlr dedi ki:

    5800 kullanıcısı olmama karşın iphone dan çok geri bir teknolojide ve kesinlikle çalışırken sizi sinir ediyor. yavaşlığı yüzünden ayrıca stylus pen bir süre sonra gevşeyip telefondan düşüyor ve kayboluyor başıma geldiği gibi. her zaman aynı hassasiyette dokunmatik bir işleyiş sağlamıyor.
    ayrıca zayıf noktası maalesef symbian işletim sistemi kullanıyor olması. kendi sitem içim rss reader yazabilecek kadar bu sistemi bilsemde çok zayıf olduğunu düşünüyorum. sonuçta 5800 adından anlaşılacağı üzere sadece müzik severlere hitap edebilecek bir telefon.

  9. caglar dedi ki:

    valla cok ii olmus emeginize saglık kardesş:)

  10. murat dedi ki:

    acaba video izlene biliyormu web den

  11. eren dedi ki:

    arkadaşlarben Nokia 5800 kullanıcısıyım şunu ögrenmek istiyorum telefonun öntarafında görüntülü konuşmak için kamera koyulmuş onun yanında küçük bir nokta şeklinde birşey var ben ön kameranın filaşı sanı yorum fakat birtürlü acamı yorum bilen kişilerden yardımı bekili yorum

  12. D.D.Güçlü dedi ki:

    Öndeki o küçük nokta flaş değil, Yazının içerisinde söylüyor olmam lazım; küçük nokta ya ışık sensörü ya da yakınlık sensörü. Yani sizin doğrudan kullandığınız bir şey değil.

  13. melih dedi ki:

    arkadaşlar ben telefonu aldıktan 1 hafta sonra,müzik dinlerken kardeşim beni yatakda yatarken sürekli bunalttı ve telefon sarsıldı sonra ekran dondu ve telefonu kapattım ancak geri açılmadı ne yapmalıyım ??lürfen yardım

  14. kemal dedi ki:

    ya ben de almayı düşünüyorum bu telefonu ne dersiniz arkadaşlar alıyım mı? ben beğenndim bide sizin fikrinizi alıyım dedim 🙂

  15. kemal dedi ki:

    sayın D.D. Güçlü bende bu telefounu kesin almaya karar verdim ama bir yerde okudum bazı parçaları çıkmıyormuş içinden (yedek kalem, stand, pena gibi) lütfen yardımcı olurmusunuz

  16. kemal dedi ki:

    ya lütfen cwp verirmisiniz !

  17. D.D.Güçlü dedi ki:

    Şöyle ki, eğer internetten alıyorsanız, kutu içeriği yazar, eğer ücra köşelerdeki sitelerden almamışsanız (hepsiburada’dan şaşmayın) değişim ya da kutu içeriğinde eksik olanların gönderimini yaparlar. Eğer bir telefoncudan alacaksanız, açtırın kutuyu, ‘bu böyle bize de böyle geldi’ derlerse, basitçe ‘hadi eyvallah’ diyin ve çıkın, başka bir telefoncuya girin.

    Yani aldığınız yer adam gibiyse sorun olmaz. 50 lira ucuza alıcam diye riske atmayın, kaliteli bir yerden alın. şu anda ortalama 450-550 sanırım. Hepsiburada’da 519 liraymış. En uygun Darty’de gibi. Gidip bir mağazasına alabilirsiniz. Bu gibi yerler size yalan söyleyerek (kutu içeriğini fazla söylemek gibi) bir ürün satmaz, satarsa da geri alır ya da tamamlar.

    Ayrıca, sakın ama sakın ha cepkask gibi salak saçma firmalara bulaşıp da telefonunuzu kaskolatmayın. Bırakın en azından çalındıktan sonra akıl sağlığınız yerinde kalsın. Adamlar üçkağatçının önce gideni.

  18. kemal dedi ki:

    teşekkür ederim ben de zaten büyük mağazalardan almayı düşünüyorum (teknosa gibii) yani internetten değil eee nede olsa her gün telefon almıyoruz 🙂

  19. alperen dedi ki:

    bnde bu telefonu almayı düşünüyorum hatta 100 de 90 alcam ama araştırma yapıyorum. Çoğu arkadaşım aldı hatta bi tanesi Darty den aldı ve buna rağmen sadece pena vermişler.(kulaklık ve şarz cihazıda var) usb kablosunu bile vermemişler. o yüzden nerden nasıl alcağımı bilmiyorum. kutu içeriğini tam alan bir arkadaş varsa yardımcı olursa sevinirim.

  20. alperen dedi ki:

    lütfen cevap arkadaşlar örneğin D.D. güçlü siz nerden almıştınız

  21. D.D.Güçlü dedi ki:

    alperen merhaba, geçikme için üzgünüm lakin iş güç derken yeni vakit buladildim. Bana telefon direk Nokia’dan geldi inceleme için bu sebeple kutu içeriği tamdı. Ama şu anda bile olsa aynı kutu içeriği ile yani tam içerikle satan satıcı bulabilirsin. Eğer 50-60 lira daha fazlaya satıyorsa yine de al derim böyle bir yer bulursan çünkü bu aletler tek başına bundan fazla olur.

    Biraz araştırmak lazım, gidip yerinde görerek almak ya da internette güvenilir sitelerin bile kutu içeriği ile ilgili yazdığının ekran görüntüsünü alıp siperiş vermek lazım, ne olur ne olmaz 🙂

  22. alperen dedi ki:

    teşekkür ederim D.D. Güçlü zaten acelesi yok 1-2 ay araştırma yapabilirim bulabilirsem tam alırım bulamassam yapcak bişey yok ama cevap verdiğin için teşekkür ederim

  23. erkan demir dedi ki:

    merhaba ben bu telefonu 2 haftadır inceliorum. wap bağlantısında kimi telefonlar ücretsiz facebook’u desteklemiyor. acaba 5800 destekliyormu. deniyebilceğim bir yerde yok o yüzden kullanan varsa http://0.facebook.com adresine bağlanabilrimi acaba

  24. Halil İbrahim Karaca dedi ki:

    Selamun Aleykum İncelemeniz Güzel Bende Almayı Düşünüyorum Sizce Alayım Mı?

  25. D.D.Güçlü dedi ki:

    Güzel telefon ama biraz eskidi artık daha yeni modellerini düşünebilirsiniz. Eğer bütçeniz yeterli ise resistive bir ekran yerine capasitive bir erkan kullanmanız dokunmatik bir telefonu çok daha verimli kullanmanızı sağlayabilir.

  26. ali dedi ki:

    ben bu tele fonu şakayla karışık aldım ne oldugun dan haberim yoktu kullandıkca hoşuma gitti 525 liraya aldım 1 sene oldu neredeyse alalı cok memnun kadım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.