Nokia N85 İncelemesi

2008’in üçüncü çeyreğinin verilerine göre Nokia’nın pazar payında düşüş gerçekleşmişti. Bunun ardından dördüncü çeyrekte bir anda yeni telefonlarını piyasaya sürmeye başladılar. Global krizin etkilerini en aza indirgemek için çok fazla model çıkartıp, her türlü insanın gözüne ya da cebine hitap etmeye çalışıyorlar. Cebine ne kadar hitap ettikleri tartışılır tabii ki ama son çıkardıkları modellerle göze hitap ettikleri kesin. Şimdi inceleyeceğimiz Nokia N85 modeli aslında N95’in tasarım olarak evrim geçirmiş hali. Birçok özelliği aynı olmasına karşın N85, ağabeyine göre hem daha ince hem de göze daha çok hitap ediyor. Şimdi bu telefona biraz daha yakından bakalım.

n85

Genel Özellikler

Şebeke: 850/900/1800/1900 , HSDPA
Boyutlar: 103 x 50 x 16 mm
Ağırlık: 128 gr
Ekran tipi: 16 milyon renkli TFT ekran
Ekran boyutu: 320 x 240 piksel 2,6” QVGA ekran.
Genişletilebilir Hafıza: microSD (8Gb ile geliyor)
Dahili bellek: 85 MB
Bağlantı: Bluetooth, USB 2.0, 802.11 b/g Kablosuz Bağantı.
Kamera: 5 megapiksel, bütünleşik (OLED) flaş. 2. CIF kamera
Navigasyon: Bütünleşik GPS, A-GPS desteği ile.

  • Java MIDP 2.0
  • Nokia Maps 2.0
  • FM radyo
  • MP3, MP4, AAC, eAAC+ ve WMA desteği
  • Döküman Görüntüleyici
  • Ajanda
  • Hesap Makinası
  • Ses Kayıt
  • NGAGE oyunları

Bekleme Süresi: 360 saat
Konuşma Süresi: 6.5 saat

Kutu İçeriği

  • Nokia N85
  • Batarya(1200mAh) BL-5K
  • Şarj Cihazı
  • Video Bağlantı Kablosu
  • Bağlantı Kablosu
  • Yazılım CD’si
  • Müzik Kulaklığı
  • Kullanım Kılavuzu
  • NGAGE oyunlarını sifresi
  • 8Gb micro SD kart

Fiziksel Özellikler

Nokia N85, bundan önce incelediğimiz Nokia 6210 Navigator’un aksine hem uzaktan bakınca hem de kullandığınızda gayet sağlam olduğunu ve malzeme kalitesinin çok iyi olduğunu gösteriyor. Telefon donanımsal olarak fiyatının hakkını sonuna kadar veriyor diyebiliriz. Tek kötü yanı arka kapağı çıkarırken biraz dikkatli olunmasının gerekmesi o kadar. Şimdi donanımsal özelliklerine biraz daha değinelim.

Nokia N85 Kayar Üst Bölme
Nokia N85 Kayar Üst Bölme

Telefonun üst tarafının, yani kayar bölmenin tasarımı gayet şık ve kullanışlı. İlk bakışta sanki sadece 4 tüş varmış gibi görüyorsunuz fakat telefonu kullanmaya başladığınızda diğer 4 tuşun ışıkları yanıyor. Tasarım açısından bu hamle telefonun önünü sanki dokunmatik tuş takımına sahipmiş gibi göstermiş. Öyle ki bazen dokunmatik olmadıklarınızı unutup hafifçe elinizi üzerine getirdiğiniz bile oluyor bu tuşların. Resimde de gördüğünüz sağ alttaki küçük tuş ise kısa yolları aktif hale getiriyor. Tıkpı Windows Vista’nın flip3D’si gibi bir geçiş menüsü açılıyor.

Yine üst tarafta silme tuşunu, menü tuşunu, açma kapama tuşunu ve bizim harika diye nitelendirdiğimiz kaydırma tuşunu (yani 4 yönlü tuşu) görüyoruz. Bu tuşa kaydırma tuşu dememizin bir sebebi var tabii ki. Aynı iPod’lardaki gibi bu tuş etrafında elinizi gezdirdiğinizde (scroll wheel) ana ekran haricinde hemen hemen her yerde seçiminizi bu yöntemle yapmanız mümkün. Enteresan derecede iyi bir performansla çalışıyor. Tabii ki bir iPod kadar iyi değil ama en az onun kadar kullanışlı. Müzikler arasında dolaşmak artık o kadar da zor değil.

Nokia N85 Alt taraf
Nokia N85’in alt tarafına harhangi giriş konulmamış

Telefonun alt kısmına herhangi bir tuş konulmamış. Nokia’nın son modellerinde sıkça rastladığımız bir şey bu. Estetik için yapılmadığını düşünüyoruz, keza öyle olsaydı şarj girişini bir kapak ile örtmeleri de gerekirdi. Tamamen donanımla alakalı olduğunu düşünüyoruz.

Nokia N85 üst taraf
Nokia N85’in hemen hemen tüm girişleri üst tarafa konulmuş

Üst kısmında  şarj-bağlantı girişi, 3,5mm kulaklık girişi, bileklik bağlama yeri ve açma kapama tuşu yer alıyor. Kulaklık girişinin 3,5 mm olması, müzik kulaklığının bulunması ve şarjının müzik dinlemeye yeterince izin vermesi Nokia N85’i bir müzik telefon olarak görmemizi de sağlıyor.

Nokia N85 Micro SD
Nokia N85’in microSD kart girişi. 8GB kart ile beraber geliyor.

Sol tarafta sadece microSD kart girişi bulunuyor. Kartı çıkarıp takabilmek için tırnaklarınızın birhayli uzun olması lazım. Aksi halde kartı çıkarmak için ekstra bir araca ihtiyaç duyabilirsiniz, biraz içeri gömülmüş.

Nokia N85 sağ taraf
Nokia N85’in sağ tarafında neredeyse boş yer yok

Sağ tarafta 2 adet stereo hoparlör, ses açıp kapama ve kamera tuşları ve bir de tuşları aktif edip kitlemeye yarayan bir tuş bulunuyor. Hoparlörlerden gelen ses çok kaliteli değil ama işimizi görecek düzeyde. Tuş kilidi açıp kapama tuşu çok kullanışlı ve size pratiklik açısından çok kazanç sağlıyor.

Nokia N85 Üst kayar kapak
Nokia N85’in yıkarı kısmındaki müzik-oyun-kamera kısayolları

Kayar bölmeyi yukarı doğru kaldırısak nümerik tuşlar çıkıyor. Alt tarafa doğru kaydırırsak da müzik, oyun ve kamera kısayolları çıkıyor. Buradaki tuşların ışıkları da çalışan programa göre değişiklik gösteriyor.

Kayar kapaktan söz etmişken, biraz daha detaya girecek olursak; sonunda Nokia takılma ve gıcırtı yapmayan, yay mekanizması ile çalışan bir mekanizma yapabilmiş. Bu mekanizmayı yukarı doğru açarken daha yumuşakken, müzik kısayollarını açarken daha sert açılıyor. Bunun sebebi de aşağı kaydırma özelliğinin N95’deki gibi durduk yerde açılmasını ve kullanımı etkilemesini önlemek sanıyoruz.

Nokia N85 kamera ve OLED flaş

Arka tarafında 5 megapiksel kamerası ve OLED flaşı yer alıyor. Kameranın ayrıca bir koruyucu kapağı da bulunuyor. Flaş’ın ışığı 1-1,5 metreden çekimler için kullanılabilir.

Nokia N85 Minik kamera
Nokia N85, görüntülü konuşma için 2. kamera.

Ayrıca önünde görüntülü konuşmaya imkan sağlayan 2. bir kamera bulunuyor.

Nokia N85 Faraday Kafesi
Nokia N85 Faraday kafesi

Bildiğiniz gibi piyasada yer alan, Çin yapımı telefonların birçuğunun sorunu aşırı radyasyon yaymaları idi. Bunun sebeplerinden bir tanesi de Faraday Kafesi‘nin ya çok yetersiz olması ya da hiç olmaması idi. Zaten bazılarının satışı yakın bir geçmişte yasaklanmıştı. Nokia N85’de bataryayı çıkardığımız anda Farada Kafesi’ni görmek mümkün.

Gerek dizaynındaki artıları, gerekse de sağlamlığı ile donanımsal olarak fiyatının kesinlikle hakkını verdiğini düşünüyoruz. Tasarımdaki 2 kötü var. Arka kapağın kilit mekanizması kırılmaya çok müsait. Açıp kapatırken dikkatli olmanızı tavsiye ederiz. Bir de girişler ve kısayol tuşları dengeli dağılmamış.

Özelliklere Yakın Bakış

İşletim Sistemi: Symbian S60 versiyon 3.2 işletim sistemini kullanıyor. N85, 6210 Navigator’a göre biraz daha hantal ama kullanımı etkileyecek kadar değil. Sadece oyun oynarken bazen hata dahi vermeden direk sistemi yeniden başlattığı oluyor bazen. Mesajlarda, fotoğraflarda geçiş yapma hızı yeterince iyi. İşlemci olarak daha tatminkar bir işlemcilere geçmeye başladığını görüyoruz Nokia’nın. Telefondaki ivme ölçer’in geçiş yaparken bu işlemi hiç takılmadan yapması da bu söylediğimizi doğruluyor.

Rehber ve Mesajlar: Aslında bu konuda bahzedecek çok da yeni bir detay yok. Rehberde kişi bilgilerini çok detaylı bir şekilde tutmak mümkün. Mesajlarda yine klasik bir Nokia menüsü ile karşılaiıyoruz. Ekstra bir şey yok. Daha önceden yakındığımız bir problem burada yine karşımıza çıkıyor. Keşke Nokia “i” tuşunu telefonlarından kaldırmasa da bir de pratik bir şekilde toplu seçim yapabilsek.

İnternet: Nokia N85’te kablosuz bağlantı bulunuyor, çekim gücünü ölçmedik ama bize herhangi bir sorun çıkarmadı. Kablosuz ağları çok rahat buldu. İnternet tarayıcısını maalesef düzeltmemekte kararlı Nokia. Daha kullanışlı bir tarayıcıya geçmesinin zamanı geldi de geçiyor bile. Sitelerde gezinme esnasında çok büyük bir problem olmasa da, artık biraz daha pratik çözümlere gidilmesi gerekiyor.

GPS: Nokia Maps ile GPS özelliğini kullanabiliyorsunuz. Size verdiği lisans süresi ise 6210 Navigator‘un aksine sadece 3 ay. 3 ay sonunda GPS’i kullanmak istiyorsanız yeni lisans satın almak zorundasınız. Burada GPS’i kullanmak derken yanlış anlaşılmasın, lisans olmadan da uydu sizin yerinizi buluyor ve yer değişikliğinizi sürekli takip ediyor ama sürüş modunu kullanamıyorsunuz ve sesli yol tarifi de aktif olmuyor. Bunun haricinde performansı gayet tatmin edici.

Kamera: N85’in kamerası tabii ki bir fotoğraf makinası ile kıyaslandığında 5 megapikselin hakkını vermiyor ama emsalleri ile kıyasladığımızda, yani diğer 5MP telefonlar ile N85’in kamerası, gayet iyi çıkıyor. Manuel ayarlar konusunda gördüğümüz en özgür telefon olmasa da yeterli seviyede. Odaklanma konusunda bazen sorunlar yaşayabiliyor, ya da kısayol tuşu ne zaman tam olarak basıp basmadığınızı algılamayabiliyor ama bastıktan sonra çekim hızı gayet iyi.

Video: Çekmeye başladığınızda arka tarafındaki OLED ışıklar kırmızı yanıyor ve sizin çekime başladığınızı gösteriyor. Ne kadar gerekli bilmiyoruz ama çekerken çok havalı durduğunu söyleyebiliriz.

Nokia N85'te video çekerken arka tarafı kırmızı yanıyor.
Nokia N85

Uygulamalar: Ofis dökümanı okuyucu (İstenirse lisans ile üzerlerinde oynama yapmak da mümkün), zip açıcı, hesap makinası, alarm, ajanda gibi uygulamalar bulunuyor. Ofis dökümanları: Excel, Word, PDF, Powerpoint. Bunların yanında ses kaydedici klasik işlevini görüyor.

Oyunlar (NGAGE): İçerisinde 15-20 civarında oyunun yükleme dosyası ile birlikte geliyor. İstediğiniz oyunu seçip herhangi bir indirme yapmadan yükleyip oynayabiliyorsunuz. Ama aktive etmek için internete bağlanmanız gerekiyor. Aksi halde sadece demo oynayabiliyorsunuz. Paketten çıkan NGAGE kitapçığının en arka sayfasındaki kod ile oyunları aktif hale getirebiliyorsunuz. Başlangıç tarihini bilmiyoruz ama lisans bitiş tarihi olarak Mayıs 2009’u gösteriyordu. Bu da aslında iyi bir süre. Özellikle Fifa 2008 oynamanızı tavsiye ederim, yandaki kısayol tuşları da oyuna ayrı bir zevk ve pratiklik katıyor. Bunun haricinde pokerden tutun da araba yarışına kadar, Sims’den tutun da beyin geliştirme oyunlarına kadar çok geniş bir NGAGE oyun yelpazeniz var.

Batarya:

Genelde Nokia bizi batarya konusunda şaşırtmıyor. Öngörülen süre ne ise onun kadar kullanılabiliniyor. Burada 6,5 saat konuşma süresi verilmiş. Aşağı yukarı biz de aynı sürelerde test ettik. Hatta yanlışlıkla kablosuz bağlantıyı açık unutmuşuz, 2 saat civarında bağlı kaldı sonra şarj bitiyor sinyali vermeye başladı ki zaten 1 kademe düşmüştü. Fotoğraf çekmenin şarjdan çok yiyeceğini sanmıyorum, o kadar hızlı çekiyor ki sanki işlemci hiç güç harcamamış gibi hissedebilirsiniz (Tabii ki flaşsız). Bize gelen modelin GPS lisansı bulunmadığından GPS üzerinde çok fazla test edemedik ama o da tahminen kablosuz bağlantı kadar gidecektir yani 2,5-3 saat. Sonuç olarak:

1 şarj ile yaklaşık;

  • Kablosuz Bağlantı ya da GPS 2,5-3 saat
  • 6 saate yakın konuşma
  • Normal kullanımda 4-5 güne kadar dayanma

Şarj göstergesinin 7 kademe olması kullanım açısından çok iyi. Bu konuda Nokia diğer markalara fark atıyor. Diğerlerinden, özellikle 3-4 kademe olanlarda 1 kademe düştüğü anda siz şarja takma isteği duyuyorsunuz. Şarjı eğer gün içinde sadece telefondan internete girmeye çalışıyorsanız (kesintisiz) ya da çöle düşüp sürekli GPS’i çalıştırmak zorunda kalmadıysanız eminim gün içinde hatta ertesi gün de sizi yarı yolda bırakmayacaktır.

Nokia N85 ele tam oturuyor ve yumuşak hatları ile rahatsız etmiyor.

Sonuç

Nokia N85, yeni nesil çıkan telefonların aksine Nokia’nın klasik duruşunu temsil eden telefonların başında yer alıyor. Gerek tasarımı ile de yeni çıkan telefonlara fark atabiliyor. Burası tabii ki sizin göz zevkinize kalmış birşey. N85’in malzeme kalitesi kesinlikle iyi, Nokia klasiği plastik gıcırdaması ya da kayar kapak takılması olmuyor. Ağabeyi N95’te bunların hepsi oluyordu. Telefonda en çok dikkatimi çeken şey kullanım kolaylığı oldu. Gerek hızı gerekse de tuş takımı çok iyi. Birkaç tasarım hatası yapılsa da genel olarak göze de hitap ediyor diyebiliriz.

Gelelim şimdi Nokia N85’in fiyatına. Telefon içerdiği özelliklere göre Nokia’nın yüksek fiyat belirlediği statüye giriyor. Bu da 1000 YTL ile 1250 YTL arasında bir fiyat aralığına sahip olduğunu gösteriyor. Yani telefonu sadece mesaj çekmek ve telefon etmek için kullananlardansanız size çok lüks gelecektir. İş adamlarının beklentilerini karşılar mı karşılamaz mı bilemiyoruz ama tıpkı N73’ün ilk çıktığı zamanlarındaki gibi, insanlar fiyatının düşmesini bekleyip alacaklardır. Eğer telefonu biraz daha aza maletmeniz mümkün ise hiç çekinmeden alabilirsiniz. Şu ana kadar kullandığım cihazların neredeyse en sorunsuzuydu diyebilirim. Tek bir sorunu vardı o da ilk zamanlar oyun oynarken oyunu bir anda kesip, sistemi yeniden başlatıyordu. Sonraları bunun da yapmamaya başladı.

Özetle, telefon özel(İş adamları,öğrenciler) bir kesime hitap etmiyor. Maddi durumu iyi olan ve telefonu sadece arama ve mesajdan başka multimedya ağrılık olarak kullanmak isteyenlere de hitap ediyor.

Artıları-Eksileri ile Nokia N85:

Artıları:

  1. Şarj süresi
  2. Hızlı fotoğraf çekmesi ve makro modu
  3. Kayar bölmenin avantajları
  4. 3,5 mm kulaklık girişine sahip olması
  5. Kayar tekerleğin bulunması (Aynı iPod’lardeki gibi)
  6. NGAGE oyunlarının oynanabilmesi

Eksileri:

  1. Fiyatının yüksek olması
  2. Tasarımdaki ufak tefek simetri hataları

Bunlar göz önüne alındığında, Cep LAB olarak bu telefona tavsiye ödülünü veriyoruz. Ama şunu söylemeden de geçemiyoruz, fiyatı biraz daha aşağı çekilseydi eksileri neredeyse hiç olmayacaktı ya da göze batmayacaktı.

Yazının tamamını videoları ile birlikte bu adresten okuyabilirsiniz: http://www.ceplab.com/inceleme/nokia-n85-incelemesi/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.