Samsung E840 incelemesi

Son senelerde telefon şirketleri tasarıma çok önem vermeye başladı. Artık insanların sadece işletim sistemine önem vermedikleri, bunun yanında tasarımı şık bir telefon da bekledikleri ortaya çıktı. Bu bağlamda, tasarımı kuvvetli olan telefonların satışlarının daha fazla olması Samsung gibi pazar payını arttırmaya çalışan şirketlerin telefonlarında değişik tasarımlar denemelerine sebep oldu. Samsung da şık tasarımlı, dokunmatik telefonları piyasaya sürmeye başladı. Samsung E840’ın ilk çıktığı zaman ile şimdi arasında fiyat farkının emsallerine göre az olması, yani piyasadaki dalgalanmalardan çok fazla etkilenmemesi bu telefonun kalitesini gösteren unsurlardan biri.

kapak.jpg

Genel Özellikler

Şebeke: Dört Bant (GSM 850+900+1800+1900MHz)
Boyutlar: 101,5 x 52,5 x 10,6mm
Ağırlık: 99 g
Ekran tipi: 262144 Renkli TFT Ekran
Ekran boyutu: 2,2 inç, 240 x 320 piksel
Genişletilebilir Hafıza: microSD (maks. 2GB)
Dahili bellek: 70 MB
Bağlantı: Bluetooth, EDGE, USB,
Kamera: 2 megapiksel.(Flaş yok.)

  • Java MIDP 2.0
  • T9
  • FM radyo
  • MP3/AAC oynatıcı
  • Döküman Görüntüleyici
  • Ajanda
  • SyncML
  • Yapılacaklar listesi
  • Kronometre
  • Hesap Makinası
  • Ses Kayıt

Bekleme Süresi: 250 saat
Konuşma Süresi: 3 saat

Kutu İçeriği

  1. SHG-E840 telefon
  2. Orijinal bataryası
  3. Orijinal şarj cihazı
  4. Orijinal 2 kulak girişi olan kulaklık. Aynı zamanda aramayı açma/kapama tuşu var
  5. Bilgisayara bağlamak için usb kablo
  6. 1gb mikro SD kart ve bilgisayara bağlama adaptörü
  7. 2 adet kullanma kılavuzu. 1 tanesi İngilizce, 1 tanesi Türkçe olarak
  8. Samsung PC studio CD’si
  9. Garanti belgesi

Fiziksel Özellikler

Dokunmatik olarak piyasaya sürülen ilk telefonların aksine E840’da dokunmatik tuşların basınç dengesi iyi ayarlanmış. Eğer tuşlara bastığınızı hissetmezseniz, genelde basmamışsınız demektir. Menü tuşu sorunu(bazen tutukluluk yapıp basmayabiliyor.) bazı telefonlarda ortaya çıkıyor, forumlardan gördüğümüz kadarıyla. İlk kullanmaya başladığımızda biraz sert basmamız ya da elimizi üzerinde biraz bekletmemiz gerekiyordu. Ama şu anda böyle bir sorun kalmadı. Eğer tutukluk yaptığını düşünüyorsanız direk servise verin, hatalı olabilir. Çünkü 100 kere menü tuşuna üst üste bastık sorun çıkmadı. Dokunmatik tuşlara alışmak biraz zaman alabilir, bu süre içerisinde mümkün olduğunca başkalarını yanlışlıkla aramamaya dikkat edin. Ama sonra telefonu kullanmak büyük bir zevk oluyor.

Kayar bölme kaliteli bir maddeden yapılmış yıllarca dayanabilir. Burada dokunmatik tuşlar ve yön tuşları yer alıyor. Kaydırarak nümerik tuşları açabiliyorsunuz. Kaydırma yaylı bir sistem ile olduğundan neredeyse hiç ses çıkarmıyor ve yarıya kadar geldiğinizde devamını otomatik kendisi kaydırarak açıyor ya da kapatıyor.

sekilli.jpg

Nümerik tuşlarla ilk zamanlar mesaj yazarken zorlanıyorsunuz çünkü çok inceler. Ama bir zaman sonra zevk vermeye başlıyor. Yön tuşları ise klasik işlevini görüyor. Samsung’un diğer telefonlarındaki (D900, D840, E740 vs…) tuşların malzemesine nazaran daha sağlam ve garip plastik gıcırdaması çıkarmıyor.

sag-taraf.jpg

Sol tarafta ses açıp / kapama ya da yakınlaştırma / uzaklaştırma tuşları yer alıyor. Hemen altında telefonu kapatmaya ve kayar kapak kapalı iken basıldığında tuş kilidini açmaya yarayan tuş yer alıyor. Onun da altında kulaklık / şarj cihazı girişi yer alıyor.

sol-taraf.jpg

Sağ tarafta, fotoğraf makinesini başlatmaya yarayan tuş ve hemen altında mikro SD girişi yer alıyor.

kamera1.jpgkamera.jpg

Kayar kapak açıldığında kamerayı kullanabiliyoruz. 2 megapiksellik bir kamera ile hemen yanında kendinizi görmenizi sağlayan bir de küçük aynası var. Flaş maalesef konmamış, fakat cep telefonu flaşlarına baktığınızdan zaten çok fazla performanslı olmadıklarını görüyorsunuz.

sarj-girisi.jpg

Kulaklık gayet iyi ses veriyor. Değiştirmeye gerek yok. Zaten değiştirildiğinde aynısını almak zorundasınız, çünkü girişi samsung’a özel ( küçük usb).

Hoparlör çok fazla ses vermemekle birlikte işimizi görecek düzeyde. Bazen çok sesli ortamlarda zor duyuyorsunuz ama bunun haricinde idare eder. Eller serbest(handsfree) kapalıyken karşı tarafın sesi çok net ve yüksek çıkıyor.

Telefonun tasarımı çok başarılı. İnceliğinin yanı sıra kullanılan malzeme de kaliteli, öyle ki kapak açıldığında herhangi bir sallanma yapmıyor. Telefonun alt ve üstüne herhangi bir tuş ya da giriş konmamış, bu da telefonun görünüşünü çarpıcı kılan etkenlerden biri. Ayrıca yan taraflara konulan tuşlar mümkün olduğunca küçük ve içe doğru yapılmış. Micro SD ve kulaklık / şarj girişine de kapak konduğundan telefona bakıldığında abuk sabuk girişler göz kalabalığı yapmıyor.

Özelliklere Yakın Bakış

İşletim sistemi: Samsung E840, çok hızlı bir işletim sistemine sahip. Şu ana kadar herhangi bir takılma ya da donma olmadı. Mesajlarım klasöründe her ne kadar sınırlı sayıda (200) mesaj kaydedilebiliyor dese de siz istediğiniz mesajları bir klasör yaratarak kaydedebiliyorsunuz. Yaklaşık 900 mesaj bulunmasına rağmen bu klasöre girerken ya da mesajları açarken en ufak bir takılma dahi yapmıyor. Uygulamaları çalıştırırken ya da kapatırken de aynı şekilde telefon çok seri ve sizi sinir edecek bir duruma sokmuyor.

Ana ekranda, yön tuşlarına kısayol atayarak hızlı bir şekilde menülere ulaşmak mümkün. Nokia’nın bir benzeri olarak “Menüm” diye bir özelliğe istediğiniz kısa yolları atayabiliyorsunuz, bunu da istediğiniz bir yön tuşuna ayarlayabiliyorsunuz. Yani 1 tuş ile daha fazla menüye ulaşım mümkün olmuş oluyor. Motorola’da olduğu gibi ekstra tuşlarla (mesaj, internet vs…) kalabalık oluşturulmamış, aynısı Nokia’nın menü tuşu ve “C” silme tuşu için de geçerli. Başka Samsung’larda da olan ve görüntü kirliliği yaratan “C” tuşu bunda çağrı kapama tuşu ile aynı yere konmuş, bu da estetik açıdan güzel olmuş. Ayrıca bu yön tuşlarına başka kısayollar da atamak çok kolay.

Rehber: Bir kişinin 5 tane numarasını, mail adresini ve bir not eklemek mümkün. Ayrıca bu kişiye zil sesi ve resim de atayabiliyorsunuz. Ama rehberde sadece telefon hafızasını ya da Sim kart hafızasını gösterme özelliği yok. Bu sorunu Samsung yeni telefonlarında çözmüş fakat geçen sene çıkardığı telefonların bazılarında bu sorun var. En kolay kullanımı telefon hafızasını kullanıp Sim kartı boşaltmak oluyor.

Mesajlar

Hareketli mesaj özelliği ile mesaj harfleri teker teker çıkıyor ve okumak daha zevkli ve kolay olabiliyor. Bu özellik istenirse kapatılabiliyor. Yazdığınız metni kes, kopyala, kaldır yapmak, metin stili ile de kalın, italik, altı-üstü çizgili ve farklı renkte metinler yazmak mümkün. Görüntü, ses, video, kartvizit, randevu, yıldönümü, iş ve hafıza kartı dosyalarını mesaja kolayca ekleyebiliyoruz. En güzel yanı ise en son kimi aramış ya da mesaj çekmiş iseniz, mesaj yazdıktan sonra bu kişilere direk yollamak çok kolay, yani kişi gir deyince direk son 3 numara da çıkıyor. Kötü yanı ise rehberde bir kişinin başka telefonuna mesaj çekmek istiyorsanız, bunu rehberden mesaj yolla deyip girmeniz gerek çünkü mesaj yollamada sadece kişinin mobil telefonuna yollayabilirsiniz.

Mesajları silerken çoklu silme özelliği var ama taşıma yaparken yok. Tek tek başka klasöre taşımak zor oluyor. Fakat mesajları sıralama özellikleri gayet iyi. Tarih, isim, tür, boyut, konu, okundu/okunmadı şeklinde sıralanabiliyor.

Acil durum mesajları: Herkesin zor anları olmuştur. Zor durumda olduğunuzda belirlediğiniz 5 numaraya, belirlenmiş bir imdat mesajı, siz ses tuşuna üst üste 4 kere art arda basmanız sonucunda yollanacak ve karşıdan gelen aramalar telefon çalmadan açılacaktır. Bu sayede de sizin yerinizi bulmak daha kolaylaşabilecektir. Umarız kimse kullanmak zorunda kalmaz. Ama kullanmak zorunda kalırsanız işe yarıyor yani bazen çalışıp bazen çalışmayan bir özellik değil, her zaman çalışıyor.

Arama / Arama kaydı: Bir numaranın 3 rakamını tuşladıktan sonra eğer bu üç rakam hangi kişinin telefonunda varsa bunlar ana ekranda altta sıralanıyor. Yani telefon numarasını yazarken, rehberde kayıtlı ya da daha önce aranmış bir kişi ise anında size gösteriyor ve hemen arayabiliyorsunuz. Konferansta kişilerle özel görüşme yapmak, kişi ekleyip çıkarmak kolay. Ayrıca fısıltı modu yine acil durumlarda en küçük sesi bile algılayarak karşı tarafa iletmeyi sağlıyor. Arama kaydı çok detaylı tutuluyor. Aynı zamanda mesaj kayıtları da tutulmakta. Kime ne zaman ne kadar mesaj ya da arama yapmışsınız öğrenmek mümkün. Diğer bazı telefonlarda başımıza gelen bataryayı çıkarınca bütün bu kayıtların gitmesi gibi bir şey söz konusu değil. Sürekli hafızada tutuluyor ve bataryayı çıkarıp takmak bunları silmiyor.

Tarayıcı: Tarayıcısına ulaşmak için ya menüden girmeniz ya da direk ana sayfada iken yön tuşlarının ortasında “i” harfi ile sembolize edilen tuşa tıklamanız yeterli. Ama dikkat etmenizi öneririz, bazen yanlışlıkla bu tuşa dokunmak kontorün gitmesine sebep oluyor. Tarayıcıya girdiğimizde sayfayı 3 kademede gösterebiliyorsunuz. Ayrıca sayfayı tam olarak ekrana sığdırıp, seçtiğiniz yere yakınlaşmasını da sağlayabiliyorsunuz. Linklere tıklamak için yön tuşları ile kontrol edebileceğiniz bir fare de konulmuş, bu da büyük pratiklik sağlıyor.

Müzik çalar: IPod’un pratik olmayanı diyelim, tam karşılığı olmuş olur. Yani listeleme yöntemleri çok kaliteli ( Son çalınan / Son yürütülen / En çok Yürütülen / Sanatçılar / Tarzlar / Albümler / Bestekarlar / Parça listeleri). Müzik dinlerken aynı anda menülerde dolaşmak büyük kolaylık sağlıyor ( Bunun için müzikçalar ayarlarından “Müzik çalar diğer seslerin üstünde” özelliğini aktif hale getirmek yetiyor. Ama Hafıza kartından müzik dinlerken, ilk önce müzik listesi oluştur deyip bunları müzik çalardan çalıştırmanız gerekiyor.). Ekolayzırda 4 tane ayar yapmak mümkün (Normal / Klasik / Jazz / Rock). Müzik listeleri oluştururken listeye muhtemelen istediğiniz kadar ekleme yapmanıza olanak sağlıyor ( 105 parçalık liste oluşturduk, yani 100 ile sınırlı değil.). Aynı zamanda parçalar arasında geçiş gayet hızlı, burada da herhangi bir takılma gözlemlemedik.

Kulaklık takılı iken kullanabileceğiniz bir özellik de radyo çünkü kulaklık anten görevi görüyor. Radyodan kayıt yapmak ya da çeşitli kanalları hafızaya almak mümkün.

Kamera

img_7552.jpg

2MP kameraya sahip. Fotoğraf çekerken birçok ayar yapabiliyorsunuz: ISO ayarı (Otomatik / 100 / 200 / 400), çekim modu (Tek çekim / çoklu çekim / mozaik çekim modları), gece modu, zamanlayıcı (3/5/10), efekt (Siyah beyaz / negatif / sepya / kabartma / taslak / antika/ ay ışığı / sis), çerçeve, beyaz dengesi (Otomatik / parlak ışık / floresan / bulutlu / gün ışığı), resim boyutu belirlemek mümkün. Çekimleriniz umduğunuzdan daha kaliteli çıkıyor gündüzleri. Geceleri ise umduğunuzdan kalitesiz çıkıyor. İyi ışık kaynağını bulmanız gerekiyor. Yakınlaştırmayı çok fazla kullanmamanızı öneririz. Her ne kadar bir telefon olsa da kamerası ile yapabildiğiniz ayarlar hali hazırda birçok fotoğraf makinesinde bile bulunmayan ayarlar. Hareketli iken fotoğraf çektiğinizde görüntüyü sabitliyor ve görüntünün kaymasını büyük ölçüde engelliyor. Öyle ki vapurda martıları çekerek denediğimiz fotoğrafta gayet iyi sonuçlar aldık.

spm_a0022.jpgsp_a0177.jpgspm_a0008.jpg

spm_a0019.jpgspm_a0017.jpgspm_a0025.jpg

Video kamera: Yukarıdaki hemen hemen tüm ayarlar bunun için de geçerli. Maksimum video çözünürlüğü 352×288. Hafıza kartı kadar video kaydı yapabiliyorsunuz. Videolar bir telefona göre özellikle gündüzleri ve geceleri iyi ışık kaynağında kaliteli çıkıyor. Örnek videoyu indirmek için buraya tıklayın.

Batarya ömrü

Sürekli fotoğraf çekseniz ya da konuşanız bile sizi gün içerisinde kesinlikle yarı yolda bırakmayacak bir telefon. Müzik dinlemek batarya ömrünün çok hızlı bir şekilde bitmesine neden oluyor. Batarya konusunda daha fazla bilgi sahibi olmanız için aşağıdaki bilgiler yeterli olacaktır diye düşünüyoruz.

1 gün giden şarj ile:

  • 60 dakika konuşma
  • 40 dakika kulaklıkla müzik dinleme
  • 10 dakika hoparlörle müzik dinleme
  • 20 tane mesaj çekme, 16 tane alma
  • 2 saat boyunca bluetooth bağlantısı ile PC studio programından rehber düzenlemesi
  • 5 mb bluetooth ile veri aktarımı
  • Sürekli menüleri kurcalama

ya da

  • 130 dakika konuşma
  • 10 dakika hoparlörle müzik dinleme
  • 30 tane mesaj çekme. 20 tane alma
  • Menüleri kurcalamaya devam

2 gün giden şarj ile:

  • 100 dakika konuşma
  • 12 dakika hoparlörle müzik dinleme
  • 63 tane mesaj çekme, 51 tane alma
  • 20 adet fotoğraf ve 5 adet 1’er dakika video çekimi
  • Menüleri kullanmaya devam

Batarya kullanımından anladığımız kadarı ile telefon konuşmak için yapılmış. Müzik dinlemek 2. planda. Ayrıca şarj ettikçe bataryasının kullanımı artıyor. İlk günler gösterge 1’e indikten sonra pat diye biten şarj, son şarjda uyarı vermeye ve sonrasında 5-6 saatlik bir kullanım sunmaya başladı. Ama siz yine de gösterge 1’e düşünce kendinizi hazırlayın ve bir an önce şarja takın. Ayrıca telefonun kötü bir yanı ise, batarya göstergesinin 3 kademe olması. Bazen 1 ibre bile düşse psikolojik olarak şarja takabiliyorsunuz.

Diğer uygulamalar

sureolcer.jpgs7302822.JPGs7302831.JPG

s7302829.JPGs7302840.JPGmuhur.jpg

Dosyalarım: Bu klasör içinde bütün görüntü, müzik, ses, video dosyalarınızı kaydedebiliyorsunuz. Ayrıca buradan bilgisayarınızdan yüklediğiniz word, excell ve pdfleri de açmanız mümkün. Genel olarak dosya göstericilerinin bir telefona göre çok kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki word göstericisinin içerisine bir sözcük arama özelliği bile konulmuş. Bu da çok rahat bir şekilde istediğiniz kelimeyi bulmanızı sağlıyor. Bunun haricinde çok hızlı yakınlaştırma-uzaklaştırma yaptığını söylemekte fayda var. Tıpkı telefonun genelinde olduğu gibi burada da herhangi bir takılma gözlemlemedik.
Akıllı arama: Girdiğiniz harfe-kelimeye göre telefon genelinde arama yapıyor. Buradan bulduğunuz sonuçlara direk bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. Mesajlar içerisinde bile arama yapabilmesi çok iyi. İnanın Spotlight kadar kaliteli bir arama 🙂
Ses kaydedici: Klasik bir ses kaydedici. Maksimum 1 saat kaydedebiliyorsunuz 1 seferde. Sonra 2.‘yi kaydetmek mümkün.
Görüntü düzenleyici: Aynı Windows’taki paint tarzı çok gelişmemiş bir program. Ama telefona göre idare eder, hatta iyi bile denebilir. Tabii kullanımı telefon olduğundan biraz zor.
Resim mührü: Bir resmi, diğerinin üzerine kırmızı çizgilerle geçiriyor, böylece sanki o resmi damgalamış gibi oluyorsunuz. Resimlere kendi hazırladığınız logonuzu basmanızı sağlayabilir. Fakat bu işlemden sonra görüntü boyutunu küçülttüğünden pek kullanışlı değil. Belki burada hazırlanan resimler MMS olarak yollanabilir.
Java dünyası: 2 tane yüklü oyun geliyor. Oyun yüklemek biraz zor ama forumlardan araştırılarak yüklenebilir. Onun için sorun olacağını sanmıyoruz. Fakat telefonun asıl amacı oyun olmadığından çok gelişmiş oyunlar oynamak pek de mümkün değil.
Alarm: 5 tane değişik alarm düzenlemek mümkün. Bunların hangi sıklıkla, kaç kere çalacağını ayarlamak da size kalmış.
Uçak modu: Yani telefonun kapatılması gerektiği bir yerde, bu moda alarak, telefonun diğer özelliklerini kullanabilirsiniz. Çok kullanışlı bir özellik fakat ilk zamanlar biraz tırsarak kullanıyorsunuz, sonra alışıyorsunuz.
Gün ışığı modu: Bu modda, ekran ekstra parlak olarak, size güneş ışığında ekranı daha iyi görme imkânı sunuyor. Ekranın parlak ekran olduğu varsayılırsa bu özellik sayesinde güneş ışığında görüntü kaybı daha az oluyor.
Kurulum sihirbazı: Samsung E840 ilk açıldığında size hemen önemli ayarları yaptırıyor. Bu, telefon kullanmayı bilmeyen ve belki o ayarları bulması 10 yıl alacak kişiler için büyük kolaylık olabilir.
Diğer özellikler: Dünya saatleri, Hesap makinesi, Dönüştürücü, Zamanlayıcı, Kronometre, Not alma.

Sonuç ve Yorumlar

Telefonu yaklaşık 9 aydır kullanıyorum. Bu kullanım süresince telefon hakkında çok fazla kullanım tecrübem oldu. Telefonda keşke şu da olsa diyebileceğiniz çok az özellik var. Bunun haricinde fiyat performans olarak size beklentilerinizden fazlasını sunacaktır. Dokunmatik tuşlara alışmak benim 2 saatimi aldı. Sonrasında telefonu kullanmak büyük bir zevke dönüştü. Gittiğiniz her yerde özellikle görünüşü ile herkesin dikkatini çekiyor. Bayanlar için de ideal bir telefon aslında, ekranın ayna özelliği sayesinde ekran ışığı kapalıyken aynı bir ayna vazifesi görebiliyor. Kızak mekanizması çok iyi yapılmış. Şu ana kadar bana bir kere bile sorun çıkarmadı. Çok fazla müzik dinlemenizi tavsiye etmiyorum, çünkü şarjdan çok fazla götürüyor. Telefon ile gün içerisinde 3 saate varan görüşmeler yaptım ve anca şarjı bitti, yani gönlünüzce konuşabilirsiniz. Kamerası gündüzleri iyi ama gece bir şey çekecekseniz, yanınıza bir fotoğraf makinesi almanızı tavsiye ederim.

Telefon Samsung’un U600 modeli ile aynı dönemde çıkardığı bir telefon. Kamerası ve tasarımı haricinde sistemleri hemen hemen aynı olmasına karşın belki de reklam stratejileri yüzünden E840 biraz daha geri planda kaldı. Halbuki gerek malzemesi, gerek kullanışlılığı açısından aynı dönemde çıkan birçok telefondan çok daha iyi. Ülkemizde desteklenmeyen bazı şebekeleri ( 3G / HSDPA) içermemesi bence bir eksi değil. Telefon tutkunları genelde iki senede bir kere telefonlarını değiştirdiğinden, bu telefon çıktığı dönemin koşullarına göre iyi.

Fiyatı şu anda 390 YTL ile 440 YTL arasında değişiyor. Bundan tam 1 sene önce çıktığında telefon 450 YTL’ye alınabiliyordu.

Kısa kısa artıları ve eksileri ile Samsung E840:

Artıları:

  • Mükemmel tasarımı
  • Kolay ve hızlı menü kullanımı
  • Dokunmatik tuşların kullanım keyfi ve kolaylığı
  • Güvenli bir telefon olması
  • Arama ve mesajlaşmadaki kolaylık
  • Hızlı şarj olma ( 1 saat 20 dakika ile 1 saat 30 dakika arası)

Eksileri:

  • Dokunmatik tuşlara hemen alışamama( 2 saat ile 2-3 gün arası)
  • Telefon defterinde sim numaraları ile telefon hafızasındaki numaraların ayrı ayrı gözükememesi
  • Mesaj yollarken, kişinin sadece mobil hattına mesaj yollayabilme(Diğer telefonlar için rehberden girip yollamak gerekiyor.)
  • Flaş olmaması
  • Sesinin fazla yüksek çıkmaması( 3d ses modunun kapatılmasını tavsiye ederiz. Ses seviyesi artacaktır.)

İncelemenin aslını buradan okuyabilir ve videoları izleyebilirsiniz: http://www.ceplab.com/inceleme/samsung-e840-incelemesi/

1 Cevap

  1. ibrahim dedi ki:

    çok berbat bir cihaz bana çıkardıgı sorunlar 10 u aştı çok yavaş bi telefon uyuz oluyorum bazen dokunmatiği çok kısa bi sürede bozuluyor band parçalanıyor kızaktan dolayı bi müzik dinlemek için yaklaşık 10 sn. bekliyorum açılması için sakın almayın hiç tavsiye etmiyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.