Samsung M7600 Beat DJ İncelemesi

Bang & Olufsen 1925 yılında kurulan ve özellikle ses ürünleri ile adından söz ettiren bir Danimarka firması. Samsung, bir dünya devi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu iki markanın yolu daha öncelerde de cep telefonu sektöründe kesişmişti fakat satış kısmında Band & Olufsen mağazaları kullanılıyordu. Bu ürünlerin fiyatları hem çok pahalı hem de sundukları ses çözümleri ile piyasadaki cep telefonlarının çok üstündeydi. Öyle ki, Samsung da bu potansiyelin farkına varmış ve daha makul fiyatlarla BEAT serisinin satışını kendisi yapmaya da başlamış. Telefonun isminden de anlaşılacağı gibi, Beat DJ, yani amatörler için bir DJ performansı sergilemeyi mümkün kılabilecek bir alt yapıya sahip. Lafı fazla uzatmadan incelememize başlayalım.

Arka siyah

Teknik Özellikler

Bağlantı: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, UMTS 900 / 2100
Çıkış tarihi: Şubat 2009
Boyutlar: 112 x 51 x 13.9 mm
Ağırlık: 99.7 g
Ekran: AMOLED dokunmatik ekran, 16M renk, 240 x 400 piksel, 2.8 inch
Dahili hafıza: 50 MB
Harici bellek: microSD, maks. 16GB
Data: GPRS Sınıf 10, 32 – 48 kbps, HSCSD var,EDGE Sınıf 10(236.8kbps), HSDPA,Bluetooth v2.0, USB v2.0 microUSB
Kablosuz bağlantı: Yok
Kamera: 3.15 MP, 2048×1535 piksel, otomatik fokus, LED flaş. görüntülü konuşma için 2. kamera.

  • FM radyo,
  • DivX/ XviD/ MP4/ WMV oynatıcı,
  • Beat DJ uygulaması
  • MP3/ ACC/ ACC+/ eACC+/ WMA/ WAV çalar,
  • GPS, A-GPS desteği ile,
  • Döküman görüntüleyici (Word, Excel, PowerPoint, PDF)

Batarya türü: Standart, Li-Ion 960 mAh
Bekleme süresi: 400 saat 2G, 300 saat 3G
Konuşma süresi: 7 saat 2G, 4 saat 3G.
Sar değeri: 0,728 W/kg

Fiziksel Özellikler

Samsung Beat DJ kimilerine göre başarılı bir tasarıma sahipken, kimilerine göre ise kullanımı zor bulunabilir. Özellikle Simetrik alt ve üst tasarımı, telefonun hangi tarafının üstü altı olduğu konusunda kullanıcıyı bir süre yanıltabilir. Altında ve üstünde birer stereo hoparlör olmasına karşın ilk bakışta ikişier tane varmış gibi gelebilir. Bu da telefonun simetri konusunda oyunlarından bir tanesi. Şimdi teker teker fiziksel özelliklerine bakalım.

kulaklık telefon

Öncelikle Samsung’a biraz sitem ederek başlamayı uygun buluyoruz. Müzik odaklı ve çok başarılı bir ortaklığın ürünü olarak çıkardıkları bu modelde, alışılmışın dışına çıkarak çok daha detaylı bir kulaklık kumandası koyabilirdi. En azından oynatma/duraklatma ve ileri geri alma tuşları koyulabilirdi fakat sadece ses açıp kapama ve çağrı cevaplama tuşu konulmuş. Yani klasik bir kontrol kumandası.

Kablolu kumanda

Bunun yanında kulanlıklar kulak içi ve işimizi görecek düzeyde. Çok profesyonel deneyimler yaşattıklarını söylemek zor ama piyasadaki emsallerine nazaran gayet iyiler.

kulaklıklar

Bunun yanında kulaklık girişinin 3.5mm olarak düşünülmesi de sevindirici keza Sony Ericsson’larda müzik telefonu diye lanse edilen ürünlerin hemen hemen hepsi özel girişe sahip ve maalesef farklı bir kulaklıkla kullanılamıyorlar.

Kulaklık girişi 1

Beat DJ’in ön yüzüne baktığımızda çok sade bir tasarımla karşılaşıyoruz. Dokunmatik bir ekranın altına konumlandırılmış cevaplama,reddetme ve geri alma tuşu son dönemde Samsung telefonların olmazsa olmazı.

elde 1

Sağ tarafına bakacak olursak burada sadece kamera kısayolu ve Micro-SD kart girişini görüyoruz. Bir müzik telefonunun kart girişinin dışa konumlandırılması çok iyi düşünülmüş bir hamle. Aslında gönül ister ki tüm telefonların kart yuvaları dışarıda olsun ve bataryayı yahut arka kapağı çıkarmadan kullanabilelim.

sağ

Sol tarafında ise şarj ve usb girişi, kilitleme ve müzik kısayol tuşu, ses açıp kapama tuşu ile bilek askısı tutacağı bulunuyor. Kilitleme tuşu üst tarafa çekilince tuş kilidi devreye girerken, alt tarafa çektiğimizde ise muziklerime gidiyor.

sol

Alt kısmında 1 adet stereo hoparlör ve arka kapak çıkarme bölümü yer alıyor. Burada bulunan hoparlörün tam yanında hoparlöre benzeyen başka bir yer daha var fakat bu sadece tasarımda simetriyi yakalamak adına konulmuş. Aynından bir de yukarıdaki hoparlörün yanında var.

alt

Üst kısmında ise 3.5mm kulaklık girişi ve 1 adet stereo koparlör bulunuyor.

üst

Ön yüzünde ayrıca görüntülü konuşma için bir kamera ve ışık sensörü ile aramalarda telefonu kulağımıza götürdüğümüzde ekranın kapanmasını sağlayan başka bir sensör daha bulunuyor.

ön kamera

Telefon çok ince sayılmaz ama çok kalın da sayılmaz. Yani ortalama düzeyde denilebilir. Kullanımda herhangi bir artı ya da eksisi yok bu konuda.

kalınlığı

Telefonun ön kısmının sağ ve solunda dikkatlice baktığınızda görebileeğiniz Samsung ve Bang & Olufsen var. Bu da telefonun aynı zamanda bir tarz telefonu olduğunu gösteriyor ki birazdan size neden Beat DJ dendiğini gösterdiğimizde bir hayli ilginizi çekecek.

Bang and Olufsen yazısı

Samsung yazısı

Arka tarafına bakacak olursak burada 3.15 megapiksellik kamerasını, LED flaşını ve ufak bir de yansıtıcıyı görüyoruz. Bunlar da telefondaki ahengi koruyacak şekilde dizayn edilmiş, konumlandırılmış.

arka taraf

arka kamera

Arka kapağı açtığımızda 960 mAH’lık bataryasını görüyoruz. Kapağı açmak o kadar kolay değil. Bu da iyi birşey tabii ki.

batarya

Batarya ve sim kart

Daha detaylı fotoğraflar için PCLabs Galeri‘yi ziyaret edebilirsiniz.

Menüler ve Beat DJ Özelliği

Eğer Samsung UltraTOUCH incelememizi okuduysanız, üstüne eklenecek sadece Beat DJ özelliği dışında ekstra bir özellik yok maalesef. Sizi ilk önce bahsettiğimiz yere alalım, yani UltraTOUCH incelemesinin ekran görüntülerine.

UltraTOUCH’tan en büyük fark daha hızlı olması ve buna bağlı olarak dokunmatik tuşların çok daha iyi tepki verebilmesi.

Kısa kısa GPS’ine değinecek olursak, uydudan yerimizi bulması açık arazide 2-3 dakika, kapalı alanda ise genelde hiçbir zaman şeklinde şekillendi. Bazı mağazalarda GPS yazılımı ile verilse de bize gelen modelde maalesef google haritalar haricinde başka bir yazılım yoktu. Bildiğiniz gibi google maps internete geresinim duyan bir uygulama. Haritaları anlık indirdiği için az da olsa bir veri yüklenmesi gerekiyor. Ayrıca A-GPS performansı baz istasyonuna yakınlığımıza göre 30 saniyeden 4-5 dakikaya kadar uzayan bir zamanda yerimizi tahmini gösterebildi.

Beat DJ’in bizim ilgimizi bir hayli çeken özellikleriyle devam edelim istiyoruz. Öncelikle oyunların altında bir zar atma uygulaması bulunuyor ki çok çok iyi düşünülmüş ve bir hayli hayat kurtarıyor. Hepimiz bazen tam tavla oynayacakken zarın bir tanesini ya da ikisini birden bulamadığımız olmuştur. Böyle bir durumda oyun zevkimizin devam etmesi için küçük ama çok kullanışlı bir uygulama.

s7300958

Beat DJ

Video’dan da anlayacağınız üzere telefonun ses kalitesi çok iyi. Hatta kulaklarınızı sağır etmemesi açısından biz biraz kısıkta videoyu çektik. Belki profesyonel değil ama amatör biri için bu özellikleri kullanarak kendi müziklerini yaratmak bir hayli zevkli olacaktır diye düşünüyoruz.

s7300967 s7300966

s7300963 s7300961

Sesi kontrol ederken fark ediyoruz ki telefonun aslında alt bölmesi de bir dokunmatik arayüze sahip. Aslında ekranın devamı da denebilir. Özellikle müzikler arasında dolaşırken çok rahat etmenizi sağlayacak bir özellik.

Kamera

3.15 megapiksellik bir cep telefonu kamerasına göre gayet iyi sonuçlar aldığımızı söyleyebiliriz. Siz de fotoğraflardan göreceksiniz, renkleri gayet iyi algılıyor. Piyasadaki birçok 8Mp telefonun, yazılımda yapılan değişikliklerle bu orana ulaştığını biliyorsunuz, belki de bu sebepten çok daha az çözünürlüğe sahip telefonlarda çok daha net fotoğraflar yakalanabiliyor kimi zaman. Fotoğraf çekim modları UltraTOUCH modelindeki kadar detaylı olmasa da yeterli. En azında temel şeyler var(Beyaz dengesi, çekim modları vs. ).

fotograf010 fotograf021 fotograf020 fotograf019 fotograf018 fotograf017 fotograf016 fotograf015 fotograf014 fotograf012 fotograf010

Panaromik fotoğraf da çekebiliyor:

fotograf013

Video çekimi de fena değil. Lakin çok da birşey beklememek gerekiyor. 11 Mb’lık örnek videoyu da buradan indirebilirsiniz.

Batarya

Bataryası konusunda aslında elimizde çok fazla veri yok. Bunun sebebi ise bize gelen modelin alıcısındaki arızadan dolayı sürekli baz istasyonu ile bağlantı kurmaya çalışmasıydı. Tabii sonucunda da çok çabuk bir şekilde şarjı bitiyordu. Sim modu kapalı kullanımlarımızda her ne kadar bekleme süresi bizi tatmin etmemiş ise de hoparlörden 2-3 saate varan müzik dinleme deneyimleri yaşadık. Bu da bi hayli iyi bir süre bizce. Tahminlerimize göre yaklaşık 6 saate varan bir konuşma süresi sunacaktır. Tabii ki gün içerisinde kulaklıkla müzik dinlerseniz bu zaman daha azalacaktır. 7-8 saatlik ve belki daha da fazla kulaklıkla müzik dinleyebilirsiniz. 3G modunda konuşma süresi 7 saatten 4 saate iniyor. Bunun gerçek süre olarak 3-3.30 saat olduğunu düşünürsek bu da iyi bir süre denilebilir.

Bir şarj ile ayrı ayrı:

  • 7 saat kulaklık müzik dinlenebilir.
  • 4-5 saat oyun oynanabilir.
  • 6-7 saat 2G ile konuşulabilir.

Sonuç

Oval alt ve üst

Telefonu 2 hafta kullanma şansı yakaladık ve bu süre içerisinde özellikle Beat DJ özelliği bizi ve çevremizdekileri bir hayli etkiledi diyebilriz. Ses sisteminin bir Bang & Olufsen olmasından dolayı ses gücü ve kalitesi çok iyi. Özellikle tiz seslerin yanı sıra bir laptop stereo hoparlörü kadar bas sesleri de çıkarığını söyleyebiliriz. TouchWiz arayüzü bu telefonda biraz daha kendini göstermiş ve çok daha başarılı bir hal almış. UltraTOUCH modelinde tespit ettiğimiz yavaşlık problemi Beat DJ’de çok daha aza indirgenmiş. El hareketlerinize daha hızlı tepki alabiliyorsunuz.

Bunların yanında Samsung işletim sistemini biraz daha geliştirmesi gerekiyor. Bu haliyle çok yetersiz ve kullanıcıyı memnun etmeyecek bir sistem denilebilir. Biraz daha kullanıcı dostu olunabilir. Mesela pdf, word, excel, powerpoint dosya formatlarını açabilmesine karşın biz bu dosyaları telefona atana kadar bu özellikle ilgili herhangi bir program göremedik. Bilinçli kullanıcı kullanım kılavuzunu okuyunca görecektir fakat Samsung’un bilinçsiz kullanıcının işini biraz daha kolaylaştırması gerekiyor. Ayrıca Widgetların boyutları ekrana göre bazen bir hayli büyük kalabiliyor. Bunun da önüne geçilmesi iyi olacaktır. Son olarak da, ana ekranı Widgetlar’la doldurduktan sonra, herhangi birine tıkladığınızda bunun bir tıklama mı yoksa taşıma mı olduğunu sürekli karıştırıyor ve siz bir anda bir simgenin yerini değiştirirken buluyorsunuz kendinizi. Ekranı ayarladıktan sonra, ekranı kilitle tarzı bir özelliğin de konulması şart.

Teknofiyat’tan fiyatına baktığımızda 700 TL’ye telefonun alınabileceğini görüyoruz. Tabii ki daha ucuza da bulmak mümkün olacaktır. Ama 800 TL’ye de satıldığını ve telefonun 600-700 TL gibi bir fiyatla özelliklerini hak ettiğini de not düşelim. (Nokia 5800 XM’de Wi-Fi olduğu düşünülürse.)

Fiyat/Performans olarak ele alacak olursak, hem üstün ses özellikleri, hem GPS,dokunmatik ekran gibi üst segment özellikleri sayesinde bizden geçer not aldığını söyleyelim. Her ne kadar telefonun tasarımı kimilerinin hoşuna gitmese de biz gayet başarılı bulduk ve buraya da artı puanımızı verdik. Sonuç olarak müzik tutkunları bu telefonu gönül rahatlığı ile alabilirler.

Artıları

  • Tasarımı
  • Üstün ses kalitesi
  • Beat DJ özelliği

Eksileri

  • İşletim sisteminin yetersizliği
  • Müzik telefonuna göre, kulaklık kumandasının yetersi olması

Yazının tamamı ve videoları için bu adrese bakabilirsiniz: http://www.ceplab.com/inceleme/samsung-m7600-beat-dj-incelemesi/

1 Cevap

  1. Hakan dedi ki:

    Merhaba,
    Bende de bu cihazdan var fakat sanırım bir arıza söz konusu ve sürekli açılır gibi olup, yine açılma ekranına geri dönüyor. Açılınca da aniden kapanıp, karanlığa gömülüyor. Ne tür bir arızadır bu, bilgi ve yardım rica ediyorum. Teşekkür ederim şimdiden.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.