Telefon Seçme Rehberi – Şubat 2010

2010 yılı bizim ve sizin için yeniliklerle dolu bir yıl olacak. 2009 sonunda başladığımız aylık rehberlerimize yenilerini de ekleyerek Şubat ayında size mümkün olduğunca güncel bilgi vermeye çalışacağız. GSM operatörlerinin tarifelerini ele aldığımız rehberlerimizin bir tanesinin yorumunda bir okuyucumuz neden ‘telefon alma rehberi’ yapmadığımızı sormuştu. Biz de bunun üzerine böyle bir rehber hazırlamayı ve bunu her ay tekrarlamayı uygun bulduk.

İçerik olarak, teknofiyat’ın indekslediği çevrimiçi satış sitelerinde o ay yeni çıkan telefonları listemize alacağız. Fakat bu sitelerin de yalnızda 2-3 tanesi mağazaya ekleme tarihini verdiğinden dolayı, özellikle bunları baz alacağız ama fiyat olarak tüm sitelere göz atacağız. Bu konuda eğer, bu telefon yeni çıkmıştı ama incelemede yer vermemişsiniz derseniz, bir sonraki ayın incelemesine seve seve dahil edebiliriz. Bu sorun 3-4 ay sonra daha aza inecek çünkü hem siz hem de biz artık yeni çıkan telefonları çok rahat görebilecek hale geleceğiz. Yurt dışındaki çıkış tarihlerine göre yapmamamızın sebebi bunun sürekli güncel olacak ve size anında yardımcı olacak olması. Bu telefonların birçoğunu incelemediğimizi ve sadece özelliklerine ve tecrübelerimize göre yazdığımızı bilmenizi istiyorum. Yorum kısmında telefonlarla ilgili teknik soruları maalesef yanıtlayamayacağız.

İlk rehber olması sebebi ile kendi kafamıza göre bazı kriterler belirledik. Bu ileride tabii ki daha detaylı olacak fakat bu sizin yorum kısmında ne kadar katkı yapıp geri döndüğünüze göre belirlenecek.

Her kategoride her ay telefon çıkmayabilir, o ay o kategori boş bırakılacak ya da biz çok satan ve performansını sevdiğimiz bir modeli yazacağız. Belirlediğimiz senaryolar şunlar;

(Not: Ara seviyeleri atlayarak yazdık. Yani burada 10’dan fazla fiyat aralığı olmalıydı ama böylesi hem daha sade, hem de okunması kolay olacaktır.)

Ana senaryolar:

  • Giriş Seviyesi Telefonlar (0-150 lira arası telefonlar)
  1. Şarj süresine göre.
  2. Rehber kapasitesine göre.
  • Alt Segment Telefonlar (150-400 lira arası telefonlar)
  1. Şarj süresine göre.
  2. Özellik çokluğuna göre.
  3. Fiyat/performansa göre.
  • Orta Segment Telefonlar (400-800 arası telefonlar)
  1. Şarj süresine göre.
  2. Kamera özelliklerine göre.
  3. Genel özelliklerine göre (Kablosuz internet,multimedya özellikleri,GPS vb.)
  4. Fiyat/performansa göre
  • Üst Segment Telefonlar (800-1300 arası telefonlar)
  1. Şarj süresine göre.
  2. Kamera özelliklerine göre.
  3. Genel özelliklerine göre.
  4. Fiyat/Performansa göre.
  • Gösteriş ve üstün özellik telefonları (1300 ++)
  1. Şarj süresine göre.
  2. Kamera özelliklerine göre.
  3. Genel özelliklerine göre.
  4. Fiyat/Performansa göre.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Zaten gördüğünüz üzere bir hayli detaylı bir rehber olacak. Hafif gözüm korkmadı da değil ama haydi başlayalım.

Giriş Seviyesi Telefonlar (0-150 lira arası telefonlar)

Yıl başından bu zamana kadar bu kategoride hatırı sayılır markaların herhangi bir yeni ürünü piyasaya çıkmamış. Biz burayı boş geçmeyelim diyoruz ve çok sattığını bildiğimiz ve özellikle 2. telefon olarak çok rahat kullanılabilecek olan Samsung’un C270 modelini tavsiye ediyoruz.

samsung c270

C270, 7 saat konuşma süresi sunuyor; bu açıdan çok iyi fakat rehber hafızası 200 ile sınırlı. Eğer 1. telefon olarak kullanıyorsanız, sim kartınızın hafızasını da kullanmanız gerekecektir. Fiyatı ise 105 lira ile 130 lira arasında değişiyor.

Alt Segment Telefonlar (150-400 lira arası telefonlar)

1) Şarj süresine göre

Şarj süresine göre en fazla dayanan telefon açık ara Sony Ericsson J105 Naite modeli oldu. Model tam tamına 15 saat konuşma süresi vaad ediyor. Telefonun fiyatı ise 290 ile 320 lira arasında değişiyor. Biraz pazarlıkla çok daha ucuza alınabilir.

SONY ERICSSON J105 Naite

2) Özellik çokluğuna göre

Bu kategoride çok fazla telefonla haşır neşir olduk fakat yeni çıkan Nokia 5230 bizim gönlümüzü çaldı diyebiliriz. Ağabeyi Nokia 5800 XPressMusic’e çok benzeyen telefonda Wi-fi desteği bulunmuyorken GPS bulunuyor. Aynı zamanda 7 saate kadar da konuşma süresi sunuyor. Pek tanınmayan Trident, Anycool vb. markaların da bulunduğu bu kategoride Wi-fi’a sahip olmalarına rağmen sadece GPRS bağlantısına destek verdikleri için galibimiz Nokia oldu. Telefonun fiyatı ise 390 ile 430 lira arasında değişiyor. Alt segmente almamızdaki sebep ise ara bölümleri atmış olmamız. Yani aslında alt-orta segment bir telefon Nokia 5230.

Nokia 5230

3) Fiyat/performansa göre

Düşük fiyatına rağmen wi-fi bulunması sayesinde bu bölümde Trident W-T10 birinciliği aldı. 290 ile 300 lira arasındaki fiyatının yanı sıra wi-fi ve TV desteklemesi ve en azından Edge hızına sahip olması onu bu kategorinin lideri yaptı. Her ne kadar Blackberry ve Nokia’nın klavyeli modellerine benzerliği ile dikkat çekse de Türk firmalarının herhangi bir özgün tasarımla karşımıza çıkmaları çok nadir olduğundan üstünde durmuyoruz. Unutmadan, telefon aynı zamanda çift sim kart alabiliyor.

Trident W-T10

Orta Segment Telefonlar (400-800 arası telefonlar)

Aranızda 800 liraya orta segment mi olur, diyenler olabilir; tekrar yazalım onlar için, ara segmentleri rehberden çıkardık. Yani fiyatı 700’den fazla bir telefon görürseniz bu aslında orta-üst segmentte fiyatlandırılmıştır.

1) Şarj süresine göre

Şarj konusunda Sony-Ericsson aldı başını gidiyor derken Nokia bir anda önünü kesiyor. Bu alanda Nokia 6730 Classic, 10 saatlik pil ömrü ile birinci sırada yer alıyor. Özellik olarak da Sony-Ericsson’dan biraz daha iyi diyebiliriz. Fiyatı ise 440 ile 510 lira arasında değişiyor.

Nokia 6730 Classic

2) Kamera özelliklerine göre

Burada tek modelimiz var. LG’nin yeni show telefonu New Chocolate, tam ismi ile LG BL20 New Chocolate. Bu özelliğinin haricinde çok fazla bir şey sunamasa da seçim şansımız olmadığından kamera bölümüne bunu koyuyoruz bu ay. Biraz daha modası geçmiş ama bu modelden çok daha fazla özelliği bulunan telefonlar alınabilir. Fiyatı 730 lira civarı. Ayrıca, aman diyelim Bl40 ile karıştırılmasın. Biliyorsunuz o model tam bir silah uzunluğunda.

LG BL20 New Chocolate

3) Genel özelliklerine göre

Wi-Fi, görüntülü konuşma, GPS gibi üst segment özelliklerinden dolayı bu bölümdeki tavsiyemiz Samsung S7550 Blue Earth (Merak etmeyin siyah rengi de var). Fiyatı ise 790 ile 830 lira arasında. Fakat bu telefonu da daha ucuza bulmanız mümkün olacaktır.

Samsung S7550 Blue Earth

4) Fiyat/performansa göre

Burada da yine bir Samsung modeli var. Kablosuz bağlantıya sahip olması Samsung B5310 Corby Pro’yu seçmemizdeki başlıca sebep. Fiyatı ise 590 ile 640 lira arasında değişiyor.

Samsung B5310 Corby Pro

Üst Segment Telefonlar (800-1300 arası telefonlar)

2) Kamera özelliklerine göre

3) Genel özelliklerine göre

Evet, bu bölümde sadece 1 telefon olduğundan ve LG onun üzerinde bir hayli zaman harcadığından dolayı LG BL40 New Chocolate modelini tavsiye ediyoruz. Zaten 2 model var son 2 ayda çıkan bu fiyat aralığında; diğer model ise Nokia 6700 Classic Gold. Özellik olarak alt-orta segmentte bulunan 6700 modelinin gösteriş amaçlı yapılmış sürümü. Herhangi bir kıyasa sokmamız dahi mevzu bahis olmazdı. Öyle ki insanların aldığından da şüpheliyim.

LG BL40 New Chocolate hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyenler incelememizi okuyabilirler. Fiyatı da 1250 ile 1300 lira arasında değişiyor.

LG BL40 New Chocolate

Gösteriş ve üstün özellik telefonları (1300 ++)

Bu ay bu kategoride sadece Sonim’in ağır koşullar için üretilmiş bir modeli vardı. Biz de bu modeli normal bir kullanıcıya önermeyeceğimizden bu bölümü boş bırakıyoruz. Fakat ağır koşullarda çalışanlar Sonim XP3 Quest’e bir göz atabilirler.

Sonuç

Kim ne kadar para ayırır telefona bilemeyiz; kimileri için bir hayat tarzı, bir alışkanlıkken, kimileri içinse sadece ‘alo nasılsın’ deme aracı. Yaptığınız işe, ilgi alanlarınıza göre değişebiliyor telefon alma kriterleriniz. Mümkün olduğunca her kesime hitap etmeye çalıştık bu rehberimizde fakat son zamanlarda çıkan modellerin azlığından bazı kategorilerimiz boş kaldı. Bazıları ise bolluktan dolayı birhayli zor seçmemize neden oldu. Umuyoruz faydalı olacaktır bu rehberimiz.

Fiyatların düşüp, 400 liradan fazla fiyatı olan telefonlara üst segment diyeceğimiz günleri görürüz diyelim ve bitirelim.

(Not: Telefonların detaylı özelliklerini yazarak gereksiz yere yazıyı uzatmak istemedik. İsteyenler google’dan, isteyenler de fiyat için verdiğimiz linkteki herhangi bir mağazanın linkine tıklayarak detaylı özelliklere bakabilirler. )

Editör notu: Listede sadece geçtiğimiz 2 ayda piyasaya giren telefonlar var. iPhone ve 5800 XM’in olmamasının sebebi bu. Yorum yazmadan önce bunu da dikkate alalım lütfen.

Kaynak: ceplab

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.