Telefon Seçme Rehberi – Mart 2010

Gsm tarifeleri ile ilgili her ay rehberlerimizi güncel tutarak size yansıtmaya çalışıyoruz. Geçen ay başladığımız telefon seçme rehberi de sürekli devam edecek ve yeni çıkmış telefonlar arasından hangisini alabileceğiniz konusunda size yardımcı olacak. Genel bir seçme rehberi yapmadığımız için özür diliyoruz fakat bunu yapmak için yüzlerce telefonu incelememiz gerekiyor. Zaten bizi düzenli takip eden okurlarımız 4 5 ay sonunda kendilerine uygun yeni bir telefon seçebilecek konuma geleceklerdir diye düşünüyorum. Bilindik bilgilerle incelememize başlayalım…

İçerik olarak, teknofiyat’ın indekslediği çevrimiçi satış sitelerinde o ay yeni çıkan telefonları listemize alacağız. Fakat bu sitelerin de yalnızda 2-3 tanesi mağazaya ekleme tarihini verdiğinden dolayı, özellikle bunları baz alacağız ama fiyat olarak tüm sitelere göz atacağız. Bu konuda eğer, bu telefon yeni çıkmıştı ama incelemede yer vermemişsiniz derseniz, bir sonraki ayın incelemesine seve seve dahil edebiliriz. Bu sorun 3-4 ay sonra daha aza inecek çünkü hem siz hem de biz artık yeni çıkan telefonları çok rahat görebilecek hale geleceğiz. Yurt dışındaki çıkış tarihlerine göre yapmamamızın sebebi bunun sürekli güncel olacak ve size anında yardımcı olacak olması. Bu telefonların birçoğunu incelemediğimizi ve sadece özelliklerine ve tecrübelerimize göre yazdığımızı bilmenizi istiyorum. Yorum kısmında telefonlarla ilgili teknik soruları maalesef yanıtlayamayacağız.

Geçtiğimiz ay sizden somut bir öneri gelmediğinden hazırladığımız rehber içeriğinin yeterli derecede olduğunu düşünüyorum. Sadece ufak bir fiyat değişikliği yaptık; belli ki satıcılar 150-200 TL arasındaki telefonları giriş seviyesi olarak görüyor. Biz de öyle baz alalım o zaman. Şimdi kriterlerimize bir kez daha göz atalım.

Ana senaryolar:

  • Giriş Seviyesi Telefonlar (0-200 lira arası telefonlar)
  1. Şarj süresine göre.
  2. Rehber kapasitesine göre.
  • Alt Segment Telefonlar (200-400 lira arası telefonlar)
  1. Şarj süresine göre.
  2. Özellik çokluğuna göre.
  3. Fiyat/performansa göre.
  • Orta Segment Telefonlar (400-800 arası telefonlar)
  1. Şarj süresine göre.
  2. Kamera özelliklerine göre.
  3. Genel özelliklerine göre (Kablosuz internet,multimedya özellikleri,GPS vb.)
  4. Fiyat/performansa göre
  • Üst Segment Telefonlar (800-1300 arası telefonlar)
  1. Şarj süresine göre.
  2. Kamera özelliklerine göre.
  3. Genel özelliklerine göre.
  4. Fiyat/Performansa göre.
  • Gösteriş ve üstün özellik telefonları (1300 ++)
  1. Şarj süresine göre.
  2. Kamera özelliklerine göre.
  3. Genel özelliklerine göre.
  4. Fiyat/Performansa göre.

Giriş Seviyesi Telefonlar (0-200 lira arası telefonlar)

Şarj süresine göre

Bu kategorinin fiyat aralığını değiştirdiğimiz için birkaç telefonu birden bu başlık altında inceleme fırsatı bulduk. Bunlardan en iyi şarj süresine sahip olanı yine bir Samsung telefonu. Samsung E1150’ın 2. telefon olarak 8 saatlik konuşma süresi ile başarılı olacağını düşünüyoruz. Rehber kapasitesi ise 500 ile sınırlı. Fiyatı ise 115-120 TL arasında değişiyor.

telcepsame1150-s-1

Rehber kapasitesine göre

Bu kategoride 5 saatlik pil ömrü ve 1000 kişilik telefon hafızası ile Nokia 2220 Slide yer alıyor. Birkaç Türk markası daha var fakat onların rehber hafızası genelde 300 ile sınırlı. Böyle basit bir konuda neden rehbere hafıza sınırı konuluyor anlamak bir hayli zor aslında. Telefonun fiyatı 175 ile 200 TL arasında değişiyor.

telcepnok2220-g-2

Alt Segment Telefonlar (200-400 lira arası telefonlar)

Şarj süresine göre

Giriş seviyesi telefonlara da fark atarak bu kategoride yine bir Samsung telefonu yer alıyor. Samsung özellikle alt-orta segmentteki telefonlarının şarj problemi nedeni ile servise verilmesinden iyi ders çıkarmış olsa gerek. Model ismi ise Samsung S5350 Shark. Fiyatı da 400-420 TL arasında.

Samsung-S5350-Shark-300x588

Özellik çokluğuna göre

Fiyat/performansa göre

Her iki kategoride de Day’in 2 telefonu var. Özellikleri aynı, biri dokunmatik diğeri klavyeli. Taklit telefon oldukları için aslında listemizde yer vermeyi düşünmüyorduk ama bu fiyat aralığında daha iyi bir telefon göremedik. Kablosuz bağlantı isteyen ve 300 liradan fazla da parası olmayan okurlarımız için bu iki modeli tavsiye ederiz. Unutmayın, telefonları incelemedik, sadece özelliklerine göre tavsiye ediyoruz. Klavyeli olan Day E72w ve dokunmatik olan da Day H213. Fiyatları her ikisininin de 300TL. Ayrıca çift sim kartlı ve analog televizyonlu olduklarını da unutmadan söyleyelim.

telcepdaye72wtelcepdayh213

Orta Segment Telefonlar (400-800 arası telefonlar)

Şarj süresine göre

Genel özelliklerine göre

11 saatlik şarj süresi ve Android işletim sitemi ile listemizi fethetti diyebiliriz. Yakın zamanda sitemizde incelemesini de görebileceğiniz Samsung i5700 Galaxy Lite’ın fiyatı 760 TL. Ufak bir ipucu verelim, telefonun  bekleme süresi oldukça uzun 🙂

telcepsami5700

Kamera özelliklerine göre

Yine sitemizde incelemesini yakın zamanda göreceğiniz Samsung S5550 Shark 2’nin fiyatı da 500 TL. 5 megapiksel kamerası ile listemize girdi.

telcepsams5550s2

Fiyat/performansa göre

Her ne kadar Android işletim sistemi olmasa da özellikleri ile o modeli aratmayacak bir Samsung telefonu olan Samsung S5620 Monte listemizin fiyat performans ürünü oldu. Fiyat olarak 550 TL gibi bir etiketle satılıyor. Sanıyoruzki bu fiyat etiketi Samsung’un Nokia 5800XM’ye rest çekmesi oluyor. Bakalım başarılı olacak mı?

telcepsams5620m-f

Üst Segment Telefonlar (800-1300 arası telefonlar)

Şarj süresine göre, Kamera özelliklerine göre, Genel özelliklerine göre, Fiyat/performansa göre

Listemizin üst segmentte geçtiğimiz ay çıkan telefonu N97 Mini yer alıyor. Abisinin neredeyse tüm özelliklerine sahip ve fiyat olarak da daha uygun. Klavyeli ve üst segment özelliklere sahip telefonun fiyatı ise 1000-1200 TL arasında ama eminim ki biraz araştırırsanız çok daha uygun fiyata alabilirsiniz. Telefonu daha önce incelemiştik, O incelemeye de buradan ulaşabilir çok daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Ayrıca teknik sorularınız varsa incelemenin altına da yazıp cevabını arayabilirsiniz.

telcepnokn97mini-f-3

Gösteriş ve üstün özellik telefonları (1300 ++)

Bu ay da bu kategorimiz boş kalıyor. Zaten telefon üreticileri bu tarz ürünlerini genelde aynı anda ve yılın 3. çeyreğinde çıkarıyorlar. Sanıyoruz bunun sebebi de biraz Apple’ın önünü kesme sevdası.

Sonuç

Bu ay da geçen ay olduğu gibi orta segmentte çok fazla telefon vardı. Özellikle Türk firmalarının alt-orta segmenti hedeflemesi sayesinde bu segmentte ciddi bir rekabet var. Üst segment ise hala Nokia, Samsung ve LG arasında gidip geliyor.

Bu ay listemizin marka olarak galibi Samsung oldu. Neredeyse piyasayı her alanda darma duman etmişler diyebiliriz.

Ufak bir anketi cevaplamanızı istiyoruz ve rehberimizi bitiriyoruz.

Sorry, there are no polls available at the moment.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.