Steve Jobs’tan Flash konusunda Adobe’a rest (Haklı çıktım!)

Geçtiğimiz günlerde Apple hem Google ile hem de Adobe ile bazı noktalarda yolunu ayırıyor demiştim. Şimdilik Adobe cephesinde dediklerim doğru çıkmış gibi gözüküyor.

Yazının başlığı ‘Thoughts on Flash’ yani Flash hakkında yorumlar diye çevirebiliriz. Steve amca bu sefer işi netleştirmek ve Adobe’a önerilerde bulunmak istemiş.

Yazının girişinde özellikle Adobe ve Apple’ın ne kadar uzun zamandır beraber çalıştıklarından, hiçkimse yokken Apple’ın Adobe’a kanat gerdiğinden ve hatta zamanında şirketin yüzde 20’sine sahip olduğundan bahsediliyor. Yani diyor ki; biz sizle çalışmaya tabi ki devam edeceğiz.

Sonrasında Flash’ı neden iPhone’larda kullandırtmadıklarını güzelce açıklıyor. Öncelikle sistem performansının içine ettiğinden bahsediyor. Sonrasında bataryayı kötü etkilediğinden. Dokunmatik ekranlı bir telefona göre uyarlanmadığından da bahsediyor; eğer izin verirlerse geliştiricilerin iPhone’a farklı bir site yapmaları gerektiğinden çünkü şu anki flash sistemlerin parmak ile dokunmaya elverişli olmadığından dem vuruyor.

Tabii ki flash’ın ne kadar güvenlik sorunları olduğuna ve Mac’teki ve en büyük güvenlik açığının bu olduğuna da değiniyor. Bir de Adobe’a giydiriyor:

Adobe’un dediğine göre Apple, ‘Open Source’ olan bir yazılıma izin vermiyormuş. Steve amcaya göre ise Open source olması Open olduğu anlamına gelmiyormuş. Tüm geliştirmeler ve sürümler Adobe tarafından yayınlanıyorsa bunun neresi açık diyor Jobs. Bence sonuna kadar da haklı.

Adobe’a göre webdeki videoların birçoğu flash tabanlı ve iPhone’dan girilemiyor. Steve, bunun da tamamen bir yalan olduğuna değiniyor, çünkü youtube uygulamamız var en basitinden diyor. Web’deki videoların yüzde 40’ı burada diyor. Aynı zamanda şu sitelerin de tam destek verdiklerini söylüyor: Vimeo, Netflix, Facebook, ABC, CBS, CNN, MSNBC, Fox News, ESPN, NPR, Time, The New York Times, The Wall Street Journal, Sports Illustrated, People, National Geographic ve tabii çok çok fazlası. Aynı zamanda çok daha çağdaş bir sistem olan H.264’ü desteklediklerini ve insanların videolarını bu formatta kaydederlerse sorun çıkmadan iPhone’a izleyebileceklerini söylüyor.

Adobe’un sadece web siteleri için değil, geliştiricilerden Flash oyunlar ve uygulamalar da geliştirmesini istiyor iPhone’a. Steve amcanın tecrübelerine göre bu daha önce yaptıkları en büyük hatalardan biri. Bunu yaparlarsa sistemin kontroli kendi ellerinden gidecek gibi görüyor ki sonuna kadar haklı. Şimdi siz Flash bir uygulama indiren adamın şarjı hızla bitiyorsa, ona açıklayabilir misiniz: aslında sen flash uygulama indirmesen şarjında sorun olmayacaktı diye?

Sonuç olarak da birkaç öğüt veriyor. Adobe, artık çağ dışı kalmış Flash gibi bir sistemi bırakıp HTML5, CSS ve JavaScript’e yönelmeli. Hatta HTML5 için geliştirici araçları yazmalı diyor. Bu arada unutmadan ilave edeyim HTML5 H.264’ü destekliyor. Hele ki Apple’ın iPhone OS 4.0’da yeni reklam arayüzünü HTML5 ile yazdıklarını söylemesi ve grafiklerdeki Flash’a 10 basacak görsellik ve performans gerçekten merak uyandırıyor.

Bu arada, arkadaşımın dediğine göre Adobe Flash CS5’te direk iPhone’a uygulama geliştirmek için bir araç bulunuyor. Adobe biraz fazla iddialıydı bu konuda sanıyorum 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.