iPhone OS 4’ten, 3.1.3 sürümüne geri dönme

Her ne kadar iPhone OS 4 çok iyi bir işletim sistemiyse de beta olduğundan dolayı bazı stabilite sorunları baş gösteriyor bir zaman sonra. Bunlar arasında en önemlisi biri sizi aradığında sesini 3. saniyeden sonra duymanız.

Başlamadan önce telefona nasıl iPhone OS 4’ü kurduğumu merak edebilirsiniz. Sizi buraya alayım.

iPhone OS 4’ün incelemesini ceplab’da yayınladım. Orada biraz okunduktan sonra kendi siteme de almayı düşünüyorum. Bu belki birkaç günü bulabilir, isteyenler oradan da okuyabilir ya da burada yayınlamamı bekleyebilir.

Biz bu yazımızın konusuna geri dönelim; bu işlemi yapmak aslında kurmaktan farklı değil. Fakat biraz daha fazla araca ihtiyacımız olacak. Öncelikle bunları sıralayalım:

  • iTunes 9.1 sürümü
  • iPhone OS 3.1.3 (3G için buraya, 3GS için buraya tıklayın)
  • iRecovery v1.3 (indirmek için buraya tıklayın)
  • Libusb library (indirmek için buraya tıklayın)

.

Adım 1: İndirdiğimiz dökümanları zip’ten çıkarma ve doğru yerlere kopyalama

Öncelikle iPhone OS 3.1.3 dosyasını masaüstüne kopyalayın ki rahat bir şekilde ulaşabilesiniz. Sonra iRecovery ve Libusb dosyalarını da masaüstüne zip’ten çıkarın.Burada yapacaklarımız bu kadar.

Adım 2: Libusb’yi kurma

Zaten masaüstüne çıkardığınız dosya kurulum paketi olacaktır. Buna çift tıklayın ve sürekli ‘continue’ deyip kurun. Nereye kurduğunuzun bir önemi yok zaten bir daha bu programla sizin işiniz olmayacak. En azından manuel olarak bir şey yapmayacaksınız.

Adım 3: Recovery yani geri yüklemeye başlama

Bir önceki yazımızda olduğu gibi iPhone’u kablo ile iTunes’a bağlıyoruz. Ardından ‘alt/option’ tuşuna basılı bir şekilde restore diyoruz.Bu bize bir pencere açacaktır. Bu pencereden masaüstündeki iPhone OS 3.1.3 dosyasını seçiyoruz ve onaylıyoruz.

Geri yüklemeye başlamış olması gerekiyor.

Adım 4: Uyarı mesajı

Yüklemenin sonlarına doğru bir uyarı mesajı alacaksınız. Aşağıdaki gibi bir uyarı olmalı. Bunu umursamayın ve çıkan uyarılara da ok diyerek iTunes’u kapatın.

Adım 5: Terminal ve iRecovery

Terminali açın ve aşağıdaki satırları tek tek girin. Eğer ikinci satırı girdikten sonra resimdeki gibi uzunca bir yükleme göremiyorsanız muhtemelen iRecovery programını ya zipten çıkarmamışsınızdır ya da masaüstüne çıkarmamışsınızdır.

cd Desktop
. / iRecovery -s
setenv auto-boot true
saveenv
fsboot
exit

Adım 6: Telefonun bağlantısını kesme

iPhone’un kablosunu çıkarın. Ardından güç düğmesi ile ev-menü tuşlarına aynı anda basın. Bu telefonu kapamanızı sağlayacaktır.

Adım 7: Kabloyu tekrar takma

Telefonu açmadan direkt USB kablosunu tekrar bağlayın. Apple logosunun belirmesi gerekiyor. Ardından ufak bir yükleme yapabilir ama telefon açılacaktır.

Sonunda restore’u tamamladınız. Fakat verilerinizi hala iPhone’a atmadınız.

Adım 8: Back up

Önceki yazıda da söylediğim gibi, iPhone OS 4’te back up alamıyorsunuz. Yani telefonu ilk kurduğunuzda sadece bir back up yaptı ve sonra bir daha bunu yapmadı. iPhone OS 4’ü kullandığınız süre içerisinde bazı verileriniz  kaybolmuş olabilir. Ama Sync yani eşzamanladığından dolayı verilerinizi bu işlemden sonra tekrar telefona atabilirsiniz. Ama mesela en son kiminle konuştuysanız bunu atmaz, bunun aksine en son back up’tan önce kiminle konuştuysanız bunu görebilirsiniz 🙂

Adım 9: Eşzamanlama

Artık telefonu tamamen kurtardınız ama verilerinizi de atmak istiyorsunuz. Ne kadar fazla veriniz varsa bu işlem o kadar uzun sürecektir. Zaten back up bittikten sonra otomatik başlar ve tüm müzikleri, resimleri vs. telefona yeniden yükler. Bu da telefonda ne kadar veriniz olduğuna göre zaman alacaktır. Bekleyin, illaki biter 🙂

Adım 10: İşlem tamam ama!!!

Abi bu ne ya? diye kalabilirsiniz. Çünkü 4.0’a alıştıktan sonra 3.1.3 size biraz yavan gelecektir. Neyse artık 3 ay daha bekleyip hep beraber adam gibi sürümünü kurarız 🙂

Yazımızı bitirelim artık. Herhangi bir sorunda yorum kısmına yazarsanız, size en kısa zamanda geri dönüş yaparım.

Bu yazıyı yazarken yararlandığım 2 kaynak vardı. Onların biri maclife biri de gadgetsdna.

68 Cevaplar

  1. Emre dedi ki:

    sayın D.D.Güçlü ben turkcell den orjinal beyaz 3gs 16 gb aldım süreklide sürümleri güncelliyordum en son ios4.3 sürümünü yükledim fakat artık twitter ve facebook tarzı uygulamaları kullandıkça veya ben öyle sanıyorum. telefon şebeke bulamıyor be 2 günde bir kapanıyor itunes a bağlayın diyor lütfen bir çözüm söylermisiniz pekte anlamıyorm bu sürüm düşürme jailbreak falan filan işlerinden zaten ıphone u yurtdışından falan getirmedim ama 4.3 çok canımı yaktı 4.2 ye falan nasıl düşürürm lütfen yardımmm… Şimdiden teşekkürler

  2. D.D.Güçlü dedi ki:

    Çok güzel, hiç kasmayın verin garantiye bırakın onlar düşünsün, bu kadar uğraştığınıza değmez 🙂 Donanımsal bir sorun varsa, Apple politikasıdır, direk yenisini verirler, yok yazılımsal bir sorun varsa direk yazılıma format atarlar. Atmalarında sakınca yok çünkü siz iTunes üzerinden yedeklerinizi alarak yani eşledikten sonra servise vereceksiniz 🙂

    Yazılımsal problemler genelde 1 hafta 10 gün, donanımsal problemler ve değişim varsa bu süre 1 ayı bulur.

    Şimdiden kolay gelsin. iPhone harici bir telefon kullanın bir süre, kıymetini anlarsınız. İnsanlar o kadar ileri geri konuşuyor ki, dokunmatik kullanamam diyen adam iPhone alıyor sonra kötülüyor, telefon özelliği için iPhone alıyor kötülüyor, eski takoz nokia’sına alışmış kötülüyor, sahte iPhone alıyor, gerçek sanıp kötülüyor, alamıyor kötülüyor… Özetle inanın 300 bin uygulamanın bulunduğu (içlerinde 2 tanesi benim :)) düzenli bir şekilde güncelleme çıkartan başka bir firma yoktu Apple bunu yapana kadar. Hala da buna yaklaşabilmiş değiller.

    ha bunları neden yazdım, ben Android de kullandım, Bada’da, Symbian’da, Blackberry’de, Meego’da ve hatta klasik java tabanlı telefonları da, içlerinde sadece iPhone’a yazılım geliştirdim ve en güvenli ve kullanıcı dostu onu görüyorum. Salak saçma satıcı ya da arkadaş söylemlerine kanmayın, insanların ağzı torba değil ki büzesiniz 🙂 Telefonunuzu bir an önce yaptırın.

    Bu arada, eğer garantiniz bitti ise, beni beklemek zorundasınız, ben de yakında jailbreak yaparak 4.3 sürümüne yükselteceğim, güzel de bir tutorial yazma fikrim var. Düzgün bir jailbreak sürümünün çıkmasını bekliyorum.

    Umarım biraz da olsa yardımcı olabilmişimdir.

  3. D.D. Klasik Adam dedi ki:

    Benim İphone telefonum İphone 3G JB AMERİKADAN 4.1 jbli ama 3.1.3 e dönmek istiyorum.Bu gösterdiğiniz şeylerden yararlanırsam telefon kilitlenir mi ??

  4. ömür dedi ki:

    yardımcı olun lütfen…. mrb söylediklerinizi yaptım önce 9.1 kurarken sorun yaşadım onu çözdükten sonra telefonumu bağladıgımda 10.1 sürümünü istiyor ituneste telefon görünmüyor 10.1 yükleyip denediğimde ((iPhone OS 3.1.3 dosyasını)) göremiyorum zipten çıkardıgımda adı değişiyor masaüstünde bulunan dosyayı restore deyip seçmek istiyorum fakat dosya ipone biçiminde olmadıgı için göremiyorum. gitmediğim yer kalmadı bu telefon yüzünden 🙂

  5. D.D.Güçlü dedi ki:

    Peki bu işlemi yapmaktaki amacınız nedir? 3.1.3 eski bir sürüm.

  6. woofer_33 dedi ki:

    kardess ben ios 5 yukledım ıphone 4 var ama gevey kullanıodm bu ıos5i yukleyınce telefonum geveyıde kaldırmıyor cunku basebandım yukseldi.. eskı surume nasıl getirecez bir bilgin varmı

  7. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gevey nedir?

  8. savas dedi ki:

    merhaba ben fransa da yasiyorum iphone 3gs kullaniyorum son cikan ios 5 i yukledim.ogrenmek istedigim ios 5 surumu icin jailbreak varmi yada cikacakmi.vede jailbreakyuklemenin bir sakincasi olurmu.

  9. D.D.Güçlü dedi ki:

    iOS 5 için jailbreak çıktı evet. Biraz araştırırsanız bulabilirsiiz. Jailbreak artık yasal, hiçbir sakıncası yok. Eğer kaçak yazılım kurmaya çalışırsanız, kurduğunuz yazılım size bir uyarı verir ama ok diyip geçebilirsiniz. Bunun dışında iTunes ve AppStore’u eskisi gibi kullanabilirsiniz. Ücretsiz uygulamalar farklı programlar tarafından indiriliyor, biraz araştırın çok daha detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

    JailBreak’in dez avantajı, yazılım güncellemelerinden 1 2 hafta sonra yararlanmanız ve jailbreak yaptığınız yazılım untethered desteklemiyorsa, telefon her kapandığında bilgisayardan kısa ve kolay bir işlemle açmanız gerekir. Eğer untethered ise bu sorun da ortadan kalkar.

    Verilerinizi back-up’ını aldığınızdan emin olun.

  10. Ridvan dedi ki:

    Merhaba.bende iphone 3gs 16 gb var.benim sorunum ios5.0.1 yukledikten sonra telefonumun sarji %35 lere falan geldiginde cihazin kapanmasi.ayni yazilimi belki 10 defa yukledim ama hala telefonun sarji %30,%35,%40 civarlarina geldiginde kapaniyor acil yardim istiyorum.eski versiyonu yuklesem gecermi ve eski versiyonu nasil yukleyebilirim.simdiden tesekkurler.

  11. emrah dedi ki:

    merhaba benim sorum öncelikle; yurt dışından iphone 4 getirttireceğim ve gevey le kullanacağım. eğer ios5.1 yüklersem onun programını beklemek zorunda kalıyormuşum ve artık telefonu ipod olarak kullanabiliyormuşum. bu doğru mu ve eğer 5.1 yükledim, bunu 4.3 e indirebiliyor muyum? kayıtlı ve geveyli üründe sorun çıkar mı kapanma, kayıttan düşme işlem yapamama gibi?

    ikincisi de; bende 3gs 32 var, genpaya götürdüm ve iç ekranı değişti, home tuşu değişti. gerçi şebeke çekme sorunu ve kulaklık sorunu çıktı ama sizin belirttiğiniz gibi değişmedi. değiştirmesi mi gerekiyor acaba servisin bu durumda? ve yeni ekran eski ekrandan daha kalitesiz gibi(renkleri ve pikselleri daha kötü) gibi, böyle olması mümkün mü? teşekkürler

  12. aydın dedi ki:

    dosyaları indiriyorum ama açılmıyo acill cevaplarmısınız

  13. dj.yıldırım dedi ki:

    merhabalar: acil yardım ederseniz cok memnun olurum çünkü çıldırmak üzereyim. lafı uzatmadan konuya geçiym.yanlışlıkla telefonu komple sildim ayarlar bölümünden. sonra itunese bağladım kendi bi sürüm yükledi. telefon acıldı aktivasyona gelince bin türlü devam ettiremedim. telefoncuya götürdüm. kota bezi mi nedir aşmışsın diyo. yeni sürümü yüklemişin o yüzden oluyo dedi. ben ayarlıycam ama telefonu kapatıp acma yoksa yine siler ne var ne yok dedi. seyahate cıktım şarjım bitti. telefonu açtığımda sadece apple işareti var ekranda. telefoncu her kapatıp actıgında bi 25 tl bi 45 tl verirsin bir bucuk ay civarında boyle olcak iphone yeni sürüm cıkarınca bu suruıme gecebilirsin rahatlarsın dedi. geri eski versiyonu hiç bir sekilde yukleyemezmis. çıldırma üzereyim lütfen ama lütfen acil yardım.

  14. dj.yildirim dedi ki:

    dün gece attığım mesaj sayfanızda yayınlanmıstı bu gun yok. herhangi bi cevap da göremedim ynıtı bilmiyosanız bunu soyleyebilirsiniz

  15. D.D.Güçlü dedi ki:

    Öncelikle telefoncunuzu değiştirerek işe başlayabilirsiniz.

    Anladığım kadarı ile telefonu yurt dışından aldınız ve Türkiye’de yazılımını kırdınız kullanıyorsunuz. Ya da biri size telefonu vermeden önce bu işlemi zaten yaptı ve sizin pek bir fikriniz yok bu konularda. Sonucunda Apple’ın güncellemesini yüklediniz ki Yurt dışından bazı ülkelerden gelen telefonlarda, bu işlem telefonu kullanılmaz yapar ve tekrar yazılımı kırmanız gerekir. Fakat telefoncu arkadaş size yazılımın bilgisayara bağımlı versiyonunu yüklemiş. Yani telefon kapandığında bilgisayardan ufak bir program yardımı ile açmanız gerekiyor, bu işlem çok kısa sürer ve hani telefoncu bu işlem başına maks 5 lira isteyebilir sizden.

    Ama adam gibi bir telefoncuya giderseniz bu yazılımın bilgisayara bağımlı olmayan versiyonunu kuracaktır ki bir daha da uğraşmazsınız yeni yazılım çıkana kadar.

    Yapmanız gerekenler: Eğer tanıdığınız varsa ona bu işlemi yaptırabilirsiniz ya da yapabilirim derseniz kendiniz internetten araştırma ile yapabilirsiniz ki yapamadığınız için telefoncuya gittiğinizi düşünürsek bu olasılığı silebiliriz.

    Eğer tanıdığınız yoksa adam gibi bir telefoncuya gidip, yazılımın her açılıp kapandığında bilgisayara bağlanmadan yönetebileceğim versiyonunu istiyorum deyin. Buna ‘untethered’ deniyor. Yani telefonu jailbreak yapmanızı istiyorum ama untethered olsun ki ben her kapandığında size muhtaç olmiyim diyeceksiniz. Ya da bilgisayarıma bu programı kurun, her kapandığında nasıl yapacağımı da gösterin ki ben de en azından açıp kaparken sorun yaşamayayım deyin.

    Bir daha iPhone alırken yurt dışından jailbreak yapmanızı gerektirmeyen bir ülkeden yani Canada ya da İsveç’ten falan alın. Ya da Türkiye’den alın. Bu işleri bilmiyorsanız her yazılım güncellemesini yüklemek istediğinizde telefoncuya muhtaç olursunuz. Yani sakın ha telefoncu olmadan Apple iTunes vasıtası ile yazılımı güncellemeyin.

    İyi günler.

    (Not: Yeni yazılan yorumların benim tarafından onaylanması gerekiyor. Bu sebeple ben daha yeni görüyorum yorumunuzu ve onaylayıp cevap yazabiliyorum. Daha öncede sayfayı yenile deseydiniz sitede çıkmadığını görebilirdiniz.)

  16. Erdem dedi ki:

    Dostum ilk basta verdigin programları masa üstüne çıkarıyor senin dediğin gibi kurulum olmuyor irecovery programida mac icin Windows icin degil

  17. D.D.Güçlü dedi ki:

    Rehber zaten Mac kullanıcıları için. Ama windows’ta muadil program olması lazım ve hatta irecovery’de vardı diye hatırlıyorum ama rehber üzerinden çok zaman geçti. Araştırmak lazım.

  18. ali dedi ki:

    iphone 5 eski sürümünü veri verin yeni sürüm ne böyle ya nolia luna gibi iphone yakışmıyo yeni sürüm pişman oldum yükledime

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.