iPhone OS 4’ten, 3.1.3 sürümüne geri dönme

Her ne kadar iPhone OS 4 çok iyi bir işletim sistemiyse de beta olduğundan dolayı bazı stabilite sorunları baş gösteriyor bir zaman sonra. Bunlar arasında en önemlisi biri sizi aradığında sesini 3. saniyeden sonra duymanız.

Başlamadan önce telefona nasıl iPhone OS 4’ü kurduğumu merak edebilirsiniz. Sizi buraya alayım.

iPhone OS 4’ün incelemesini ceplab’da yayınladım. Orada biraz okunduktan sonra kendi siteme de almayı düşünüyorum. Bu belki birkaç günü bulabilir, isteyenler oradan da okuyabilir ya da burada yayınlamamı bekleyebilir.

Biz bu yazımızın konusuna geri dönelim; bu işlemi yapmak aslında kurmaktan farklı değil. Fakat biraz daha fazla araca ihtiyacımız olacak. Öncelikle bunları sıralayalım:

  • iTunes 9.1 sürümü
  • iPhone OS 3.1.3 (3G için buraya, 3GS için buraya tıklayın)
  • iRecovery v1.3 (indirmek için buraya tıklayın)
  • Libusb library (indirmek için buraya tıklayın)

.

Adım 1: İndirdiğimiz dökümanları zip’ten çıkarma ve doğru yerlere kopyalama

Öncelikle iPhone OS 3.1.3 dosyasını masaüstüne kopyalayın ki rahat bir şekilde ulaşabilesiniz. Sonra iRecovery ve Libusb dosyalarını da masaüstüne zip’ten çıkarın.Burada yapacaklarımız bu kadar.

Adım 2: Libusb’yi kurma

Zaten masaüstüne çıkardığınız dosya kurulum paketi olacaktır. Buna çift tıklayın ve sürekli ‘continue’ deyip kurun. Nereye kurduğunuzun bir önemi yok zaten bir daha bu programla sizin işiniz olmayacak. En azından manuel olarak bir şey yapmayacaksınız.

Adım 3: Recovery yani geri yüklemeye başlama

Bir önceki yazımızda olduğu gibi iPhone’u kablo ile iTunes’a bağlıyoruz. Ardından ‘alt/option’ tuşuna basılı bir şekilde restore diyoruz.Bu bize bir pencere açacaktır. Bu pencereden masaüstündeki iPhone OS 3.1.3 dosyasını seçiyoruz ve onaylıyoruz.

Geri yüklemeye başlamış olması gerekiyor.

Adım 4: Uyarı mesajı

Yüklemenin sonlarına doğru bir uyarı mesajı alacaksınız. Aşağıdaki gibi bir uyarı olmalı. Bunu umursamayın ve çıkan uyarılara da ok diyerek iTunes’u kapatın.

Adım 5: Terminal ve iRecovery

Terminali açın ve aşağıdaki satırları tek tek girin. Eğer ikinci satırı girdikten sonra resimdeki gibi uzunca bir yükleme göremiyorsanız muhtemelen iRecovery programını ya zipten çıkarmamışsınızdır ya da masaüstüne çıkarmamışsınızdır.

cd Desktop
. / iRecovery -s
setenv auto-boot true
saveenv
fsboot
exit

Adım 6: Telefonun bağlantısını kesme

iPhone’un kablosunu çıkarın. Ardından güç düğmesi ile ev-menü tuşlarına aynı anda basın. Bu telefonu kapamanızı sağlayacaktır.

Adım 7: Kabloyu tekrar takma

Telefonu açmadan direkt USB kablosunu tekrar bağlayın. Apple logosunun belirmesi gerekiyor. Ardından ufak bir yükleme yapabilir ama telefon açılacaktır.

Sonunda restore’u tamamladınız. Fakat verilerinizi hala iPhone’a atmadınız.

Adım 8: Back up

Önceki yazıda da söylediğim gibi, iPhone OS 4’te back up alamıyorsunuz. Yani telefonu ilk kurduğunuzda sadece bir back up yaptı ve sonra bir daha bunu yapmadı. iPhone OS 4’ü kullandığınız süre içerisinde bazı verileriniz  kaybolmuş olabilir. Ama Sync yani eşzamanladığından dolayı verilerinizi bu işlemden sonra tekrar telefona atabilirsiniz. Ama mesela en son kiminle konuştuysanız bunu atmaz, bunun aksine en son back up’tan önce kiminle konuştuysanız bunu görebilirsiniz 🙂

Adım 9: Eşzamanlama

Artık telefonu tamamen kurtardınız ama verilerinizi de atmak istiyorsunuz. Ne kadar fazla veriniz varsa bu işlem o kadar uzun sürecektir. Zaten back up bittikten sonra otomatik başlar ve tüm müzikleri, resimleri vs. telefona yeniden yükler. Bu da telefonda ne kadar veriniz olduğuna göre zaman alacaktır. Bekleyin, illaki biter 🙂

Adım 10: İşlem tamam ama!!!

Abi bu ne ya? diye kalabilirsiniz. Çünkü 4.0’a alıştıktan sonra 3.1.3 size biraz yavan gelecektir. Neyse artık 3 ay daha bekleyip hep beraber adam gibi sürümünü kurarız 🙂

Yazımızı bitirelim artık. Herhangi bir sorunda yorum kısmına yazarsanız, size en kısa zamanda geri dönüş yaparım.

Bu yazıyı yazarken yararlandığım 2 kaynak vardı. Onların biri maclife biri de gadgetsdna.

68 Cevaplar

  1. Gökhan K dedi ki:

    Maalesef iphone 4o.s. hakkındaki yorumları okumadan iphone 3G’me 4.0 yazılımını yüklemiştim. Ne kadar yavaşladı anlatamam. Yukarıdaki anlatılan yöntem gerçekten işe yarıyor, teşekkür ederim…

  2. erman kuzu dedi ki:

    mrblar bu vermıs oldugunuz zıplı dosyalar 3.1.3 e donmem ıcın gereklı dosyalardan bahsedıyorum bunlar sadece mac kullanıcıları ıcınmıdır acaba anlıyamadım denıyorum ıcındekı eklı dosyalar farklı formatta cıkıyor bırlıkte ac sayfası cıkıyor xp kullanıyorum bu konudda bana yardımcı olursanız sevınırım sımdıden tesekkurler.

  3. D.D.Güçlü dedi ki:

    @Erman Kuzu: Verilen dosya formatları ne Mac ne de PC için. iPhone OS yani iOS için. Ama iRecovery yazılımı ve uygulaması Mac kullanıcıları için. Zaten bu yazının amacı da uygulama geliştiricilere yardımcı olmak. İsterseniz iRecovery’yi kullanmadan bir deneyin. Eğer olmazsa, tekrar yazın, ben de Windows platformu için bir çözüm var mı bakayım.

  4. erman kuzu dedi ki:

    GUCLU BEY HIC SIKILMADAN COZUM KAYNAKLARINI BIZLERLE PAYLAŞTIGINIZ ICIN TESEKKURLER ISMIM GERCEKTEN ERMAN AMA SON ZAMANLARDA TURK MALI YUZUNDEN KUZU OLDUM ESPRI OLSUN DIYE YAZDIM YANLIS ANLAMAMANIZA SEVINDIM.BEN 3GS KULLANIYORUM 4.0 YAPTIM CIHAZI 3 GUN KULLANDIM SIMDI CIHAZDA ANA EKRANDA SAATI GOREMIYORUM TELEFON BOLUMUNE GIRINCE HIZLI ARAMA KLAVYE GIBI BOLUMLERIN YAZILARINI GOREMIYORUM EKRAN ZEMINDEN YAKIYOR SANKI ACAYIP BISEY OLDU SIMDI RESTORE EDIYORUM BAKALIM GELISMELERI SIZLERLE TEKRAR PAYLASICAM GORUSMEK UZERE.HEE BU ARADA KARADENIZ GEZILMIS GALIBA COK GUZELDIR ORALARI BENDE KARADENIZLIYIM SAYGILAR.

  5. erman kuzu dedi ki:

    versıyon 4.0.1 dusuncelerınız neler yuklenmelımı sımdı gordum ı tunes te

  6. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ermen bey, 4.0.1 sadece anten göstergesi sorununu gidermek için çıkarılmış bir sürüm. Apple genellikle sürümler arası çok büyük değişiklik yapmadı şimdiye kadar iPhone’da.

    Umarım sorunsuz geri yükleyebilirsiniz.

  7. erman kuzu dedi ki:

    guclu bey ıı geceler abım ıphonunu 3g ıtunese baglamıs ve otomatık versıyon guncellenmıs fakat tum tel rehberı ve msjları gıtmıs kendısı ıcın cok onemlıymıs yapılabılecek bır sey varmı yoksa ruhuna fatıhamı :-))

  8. D.D.Güçlü dedi ki:

    Telefon takılıyken itunes’da telefonun ismine sağ tıklayın. Orada back up vardir, ona tiklayin. Son back up’tan dondurmeye calisin, eger olmazsa ondan oncesini deneyin. Eger itunes ile hic eslememisseniz maalesef bilgileri gitmistir.
    Eger daha once back up yapmamissa bilgileri gitmistir. Zaten guncelledikten sonra bilgileri alamadigi icin geri yukleyememis olabilir. Dedigimi bir deneyin cozulmezse o zaman dusunelim.

  9. erman dedi ki:

    güçlü bey ıphonun keyfıne sızle bırlıkte daha da almaya basladık tesekkurler sızın verdıgınız bılgılerle 3gs ımı 4.0.1 e yukselttım sımdı jaıbreak yapmak ıstıyorum cunku clyd dıye bısı var ondan tom tom navıgasyon ve bırcok sey ucretsız nasıl yapabılırmıyım sızce benı yonlendırırmısınız cıhaz turckcel sımdıden tskler.

  10. D.D.Güçlü dedi ki:

    Jail Break nasıl yapıldığını bilmiyorum ama ben yapmamanızı tavsiye ederim. Keza 4.0.1’in jailbreak’i çıktı mı onu da bilmiyorum. Yani şu andaki yazılım üzerine aynı bilgisayardaki gibi bir patch ya da kopyala yapıştır ile jailbreak yapmıyorsunuz. Direk yukarıda anlatılanlara benzer bir işlemi yapıyorsunuz; yani baştan kuruyorsunuz sistemi. Bunun sonucunda, yazılım güncellemelerini 2-3 hafta sonra yüklemek ve bilinmeyen sebeplerle ilgili problemler oluşması gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.

    Ama Tom Tom’a 60 dolar vermem diyorsanız(ki sonuna kadar hak ediyor aldığı parayı) google’dan jailbreak iOS 4.0.1 diye aratırsanız bir şeyler bulabilirsiniz.

    Yapmadan önce mutlaka ne yapıyor olduğunuzdan emin olun. Steplerin tamamını okuyun, sonra uygulamaya geçin. İstediği tüm araçların bilgisayarınızda kurulu olduğundan emin olun ve en önemlisi öyle herkesin jailbreak sürümünü kurmayın. Jailbreak’i yayınlayan sitelerdeki insanların yorumlarını okuyun.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir. Ama Google Maps gayet yeterli bir proglem. Tüm karadeniz’i biz google maps yani iPhone’daki haritalar uygulaması ile dolaştık, neredeyse 0 hata payı ile. Ayrıca GPS kullanmayı düşünüyorsanız, iPhone’un şarjının 4-5 saat gibi kısa bir sürede biteceğini de unutmayın 🙂

  11. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bu arada, ağabeyiniz telefon rehberini kurtarabildi mi?

  12. erman dedi ki:

    bilgiler için çok teşekkürler bu bılgılerle arastıragım ama yapmayı pek dusunmuyorum gıbı abimde rehberini tamamen kaybetti sebebi ise restore üstüne restore demiş sonra updateye basmıs anlasılan bende pek anlamadım ama karıstırmıs herseyı bırbırıne geri dönusum olmadı ama bu sayede 4.0.1 versıyon atmıs oldu . 🙂

  13. ömer dedi ki:

    Güçlü bey kolay gelsin. Bir kaç sorum olacak
    – Verdiğiniz linkteki ‘libusb’ proğramını kuramadım. zipten çıkartınca ‘libusb.pkg’ adında bir klasör çıkıyor. İşletim sistemim vista.Yani ben yükleme yapamıyorum. Sorun başta başlayınca diğer adımlara geçemdim. Ama merak ettiğim bir şey daha var; alt/options la restore nasıl oluyor biraz daha açarmısınız. Kolay gelsin

  14. D.D.Güçlü dedi ki:

    @ömer: Bu yazı daha çok uygulama geliştiricilere yönelikti. Yani Apple bir bilgisayar ve Mac OS X işletim sistemi gerektiriyor. Lakin birkaç kişi (Erman Kuzu vb.) direk alt/option’u kullanarak da eskiye çevirmiş. Zaten Backup alma, senkronize etme vb. işlemler aynı.

    Alt/option: Normalde, telefonunuzu iTunes’a bağlar ve restore derseniz, en son sürümünü tekrar kurar herhangi bir sorunu gidermek için. Fakat alt’a basılı bir şekilde yaptığımızda, istediğimiz sürümü yüklememize izin veriyor. Oradaki linkten hangi telefonu kullanıyorsanız onun için olan paketi indirin. Ardından da alt’a basılı bir şekilde restore’a tıklayın. Zaten yazıda anlatılıyor bu kısımlar. Devamı da aynı, iRecovery ve diğer programları kullanamamanız normal. pkg, dmg vb. dosya formatlarını Windows desteklemez, aynı çekilde msi, exe vb. formatları da Mac OS X desteklemez.

  15. Gülçin Kaymak dedi ki:

    Merhabalar,

    Ben de vista kullanıcısıyım ve ALT + Restore yaparak bir önceki sürüme dönmeye çalışcağım ancak rehberimi kaybetmekten korkuyorum. SIM karttan telefona rehber aktarılıyor ancak tam tersi de mümkün mü?

  16. D.D.Güçlü dedi ki:

    @Gülçin Kaymak: Eğer iTunes aracılığı ile Back Up yapmışsanız tüm verileriniz, hatta son çağrılarınız bile korunacaktır. Ama Back Up yapmamışsanız daha önce haliyle veriler silinecektir. Ama 4.0’a güncellerken verileriniz gitmediyse, geri 3.1.3’e döndüğünüzde de gitmeyecektir, yapılan işlem en baştaki ALT+Restore haricinde aynı.

    Ayrıca çok önlem alayım derseniz, her operatörün sim kart yedekleme özelliği var. Onu da yapabilirsiniz.

    Keşke Mac OS X (Apple) kullanıcısı olsaydınız, otomatikman rehberiniz Adress Book uygulaması tarafından yedeklenirdi 🙂

  17. cihan usta dedi ki:

    merhabalar güçlü bey,
    ben 3 gün önce aldığım iphone 3gs ime 4.0.2 sürümü yükledim fakat sim kartıma geçersiz diyor artık. bunu için jailbreak yapmalıyım sanırım ama öncesinde ios 3 sürümüne geri dönmeliyim doğrumu ?

  18. D.D.Güçlü dedi ki:

    Önceden Jailbreak’li 4.0.1 kurmuşsanız ki üstüne de 4.0.2 apple sürümünü kurmuşsanız simkartınızı tanımaması normal. Yapmanız gereken ya internetten bir yerden iPhone mpdelinize uygun 4.0.1 jailbreak’i tekrar kurmanız. Yani 3.1.3’e dön, sonra 4.0.1 jailbreak yap demenize gerek yok. 4.0.1 jailbreak’i bulun ve kurun. Mümkünse iPhone DevTeam’in sürümünü kurun. Yukarıdaki işlemleri ve jailbreak’i yayınlayanın sitesindeki işlemleri uygulamanız yeterli olacaktır.

  19. cihan usta dedi ki:

    cevabınız için teşekkür ederim. fakat jailbreak 4.0.1 kuramıyorum 4.0.2 izin vermiyor. bu yüzden eski versiyonuna döndürmek istiyorum.
    yukarıdaki tarifi denedim ama 3. adımda geri yükleme başlamıyor bende başlamadan hata veriyor. ayrıca terminalde yazılması gerekenleri yazıyorum telefon bağlı olduğu halde no iphone/ipod found. yazıyor. dolayısıyla işemi gereçekleştiremiyorum.
    acaba telefoncuya götürsem daha mı iyi olacak ?

  20. erman dedi ki:

    güçlü bey merhabalar yenı sıte dızaynı hayırlı olsun benım ogrenmek ıstedıgım ıphoneun on yuz yandakı metal olmakla beraber arka kapak nasıl daha uygun bır fıyata degıstırebılırım yere dusurdum hafıf cızıkler var bende oyle kullanmak ıstemıyorum yol gostermenızı umarım gorusmek uzere tesekkurler

  21. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eger garantisi devam ediyorsa, aldiginiz yere vermenizi tavsiye ederim. Yok devam etmiyorsa turkiye distrubutorune ki genpa ya da telpaydi sanirim. Genpa olma ihtimali yuksek.
    Aksi halde hicbir teknik servisin bunu yapabilecegini sanmiyorum ki guvenip de ben vermezdim. Hem apple servisinde sorun cikarsa direk yenisini verirler. Hem yapildiktan sonra o paecanin garantisi de devam eder

  22. m.hakan dedi ki:

    Merbaha.

    Acemi bir iphone kullanıcısıyım. 3G modeli var bende ve dün 4.0.2 olarak update ettim telefonu. Herşey normal seyrediyordu fakat sorunsuz olarak backup yaptığı verileri tekrar telefona yüklerken hata verdi ve itunes yanıt vermemeye başladı. Ben de telefonun usb bağlantısını çıkarıp tekrar denedim. Itunes çalıştı ve kaldığı yerden geri yüklemeyi yaptı. Tamamdır bu iş deyip telefonu açtığımda application listesi tamam olmasına rağmen fotoğrafların bir kısmı ve videolarla rehberin tamamının silindiğini gördüm. Tekrar backup yapmayı denediysem de beceremedim. Verilerin üzerine soğuk su içeyim mi yoksa kurtarmak mümkün mü? Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

  23. m.hakan dedi ki:

    Ayrıca söylemeyi unuttum; son arama listesi, web kısayolları ve buna benzer bilgiler silinmemişti. Sanki yüklerken herşeyi yüklemiş fakat fotoğrafları yüklerken hata vermiş ve hatadan sonraki veriler gitmiş gibi. Eğer böyle birşey olmuşsa backup dosyasını kullanarak eski verilerim geri gelebilir mi? Teşekkürler…

  24. D.D.Güçlü dedi ki:

    Hakan,

    Eğer daha önceki tarihlere ait back up var ise, backup’taki veri silinmez kalır. Oradan da geri almayı deneyebilirsin. Yukarıdaki yorumları incele, başka bir okur da aynı sorunu yaşamıştı ona bir önerinde bulunmuştum.

    Kısaca, iTunes’dan iPhone’a sağ yıklayıp oradan restore from back-uo diyeceksin. Eskiye ait back-up varsa sorunsuz bir şekilde geri yüklersin ki olması lazım, çünkü her sistem değiştirdiğinde eski verileri korur.

  25. şahin yazıcı dedi ki:

    merhabalar ben 4.1 i yükledim rehberim silindi sanırım yükledikten sonra restore ettim bilmeden yukarıdakileride yükleyemedim geri getirme şansım varmı rehberi yukarıdakileri nasıl yükleyeceğim

  26. YSN dedi ki:

    Merhaba; ben iphone 3GS 3.1.2 jailbreakli kullanıyorum Vodafone dan aldım.
    Şimdi 4.1 restore edersem sonra backup dersem mesa ve rehberim geri gelicek mi?

  27. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eğer, rehberinizi yedekleyebilmişseniz sorunsuz back up alacaktır. Fakat jailbreak’li olduğunda back up alabiliyor mu onu iyi araştırın. En kötü ihtimalle telefon numaralarınızı sim karta da kaydedin ya da Vodafone’un öyle bir servisi varsa oraya upload edin. Çünkü böyle durumlarda çok fazla kişi rehberini kaybedebiliyor.

  28. YSN dedi ki:

    İlginiz icin cok teşekkür ederim fakat rehberden cok benim icin onemli olan şey mesajlarım.Onlar sorunsuz olarak geri gelirmi?
    Hergün eşzamanlama yapıyorum zaten mesajlarım gelir dimi?

  29. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eğer sorunsuz bir şekilde back up alıyorsanız ve bu işlem sorunsuz gerçekleşirse, bırakın mesajlarınızı aktarmayı, son aramalarınızı ve hatta iOS4 için bir önceki sistemde açık uygulamaları bile back up’tan alırsınız 🙂
    Yani bu işlem sorunsuz gerçekleşirse mesajlarınızı da çok rahat kurtarırsınız tabii ki.

  30. emre dedi ki:

    güçlü bey hayırlı akşamlar benim sorunum ios 4.1 sürümü iphone 3gs kullanıyorum bu sürümü yükledim ve sim kartımı tanımıyor lütfen yardımcı olunuz teli kullanamıyorum…

  31. D.D.Güçlü dedi ki:

    Klasik yapılması gereken işlemleri yaptınız mı?
    1) Sim kartı çıkarıp başka bir telefonda deneme, ve iPhone’da başka bir simkart deneme.
    2) İlki başarısız oluyorsa yani iPhone’da diğer simkart’da çalışmıyorsa, yeniden restore edin.
    3) İlk 2 maddeden de sonuç alamadıysanız, telefonunuzu internetten aratıp bulacağınız 4.0 sürümüne geri döndürün.

    Bunların hiçbiri olmazsa, yazın tekrar konuşalım. Ama bir akşamınızı bu işe ayırıp bunları yapın. Aynısı benim başıma gelse aynı evreleri uygulardım.

  32. emre dedi ki:

    bundan önceki 3.1.3 tü sizin üzerinizde durduğunuz konu yukarda bahsetmiş olduğunuz evreleri hep uyguladım lakin bir sonuç alamadım anlatımınızdaki kurulumda sorun yaşadım libusb setup dosyası yok ve restore etmekte başarısız oluyorum

  33. D.D.Güçlü dedi ki:

    İsterseniz, etrafınızda Mac OS X kullanan biri varsa, ondan yardım isteyebilirsiniz. Çünkü ancak Mac OS X’te yukarıdaki stepleri tam olarak yapabilirsiniz. Ayrıca telefonu buradan mı yurt dışından mı aldınız?

  34. polat dedi ki:

    Merhaba,

    İş yerimdeki bilgisayar değişti, yeni itune kurdum eski yedeklerimi de alamamıştım. Telefonu senkronize edersem müzikler filmler rehber vs. silinecek gibi duruyor. PC de hiç biri yok(müzik,video,outlook kişiler falan) Telefonum 3g 8gb 4.0.1 jb tcell den alınma. nasıl yedekleyebilirim? Bir de 4.1 ver. 3g lerin 4.0.1 de yaşadığı yavaşlık sorununu azaltıyormuş, 4.1 jbsiz haline şuan geçebilirmiyim? illa jb beklemem gerekir mi? ben uygulamaların tadını aldım artık telefonu telefon olarak kullanıyorum 🙂 bana artık hız lazım, 4.0.1 çok yavaş…

    Şimdiden Teşekkür ederim.

  35. D.D.Güçlü dedi ki:

    @polat: Apple’ın istemediği bir durum bu, sizin müziklerinizi başka bir bilgisayara aktarmanızı istemiyor. Amerika’daki telif hakları vs. yüzünden. Bu sebeple internette biraz araştırın bunu başka bir programla yapabilirsiniz. Sonra tüm verilerinizi yeniden iTunes’a atarsınız ve yeniden eşzamanlayıp telefona aktarırsınız güncelledikten sonra. Outlook kişileri vs. tam olarak nasıl kurtarırsınız bilemiyorum hi. outlook ile kullanmadım.

    4.1’in jail break’li hali çıkmış olabilir. Onu bir araştırın isterseniz. Eğer telefonu Turkcell’den aldıysanız jailbreaksiz haline de direk iTunes’dan restore ettikten sonra güncelleyerek geçebilirsiniz.

    Dediğim gibi, 3. parti bir yazılımla tüm verilerinizi kurtarabilirsiniz, ben aynısını iPod’umdaki müzikler için yapmıştım. Biraz araştırın, birçok program bulacaksınız bunun için, free olan bir tanesini kullanmanız yeterlidir sanıyorum.

  36. muhammed dedi ki:

    slm… ben iphone 3g kullaniyorum hollandadan aldim ve 2 gun once yeni versiyonu update yaptım ve telefon kullanılmıyor. simkart bile okumuyor ve hersey silindi gitti sizin soylediginiz yontemle geri dondurmeye calısıyorum ama olmuyor library indiriyorum zip’ten cıkarıyorum kurumu yok. ayrıca itunes 9.1de iphonu goruntulemiyor itunesun en yeni versiyonunun goruntuleyecegini soyluyor nasıl yapabilirim yardım edin lutfen 2 gundur kafayi yedim boyle giderse kıracam telefonu 🙁

  37. D.D.Güçlü dedi ki:

    Öncelikle, yeni versiyonun iPhone 3G’lerde sorunlar çıkardığını keşke okusaydınız. Hem yavaşlık hem de bu tarz sorunlar. Neyse, bence hiç uğraşmadan yeni almışsınız zaten, Apple’ın garantisi tüm dünyada geçer, Türkiye’de bundan kim sorumlu, direk telefonu garantiye verin.

    Yukarıda anlatılanlar, Mac OS X işletim sistemi için yani bir Apple bilgisayarınız olması lazım, yoksa o library vs. işlerini yapamazsınız. Hele ki iTunes tanımıyorsa zaten yukarıdakileri hiç yapamazsınız. Belki iTunes’a benzer 3. parti bir program kullanarak telefonu açabilirsiniz ama çok vaktinizi alır bu. En iyisi garantiye vermek. Hangi şehirdesiniz bilmiyorum ama, kapısında iPhone tamir edilir tarzı bir yazı yazan herhangi bir telefoncu bunu halledebilir. 50 lira falana bağlarsınız kanımca.

    Çok fazla yardımcı olamadığım için özür diliyorum çünkü çok fazla araştıracak vaktim yok şu ara.

  38. Hasan dedi ki:

    Oncelikle mrb.bn iPhone 3G s kullaniyordum sarzi dolugosterirken kendiliginden kapandi sadece Elma resmi gosteriyodu vs.vs. Butun sorunlari hallettim ama resimlerimi ve videolarimi Backup yapmayi unutmusum ve yeni versiyonu yuklemisim eski versiyona nasil geri donebilirim ve resimlerimi nasil geri gelir.benim icin cok onemli yardimci olursaniz cok memnun olurum..sündigen tesekkurler

  39. Hasan dedi ki:

    Lutfen yardim edin kafayi yemek uzereyim

  40. Hasan dedi ki:

    Bna neden kimse CVP vermiyor Son bi soru iphone usb stick cikmis silinen herseyi geri yukleme sansin varmis ve 199 dolarmis acaba ne kdr dogru bilemedim nolur artik beni aydinlatin

  41. D.D.Güçlü dedi ki:

    @Hasan: Yorumlarda ne yapılması gerektiği yazıyor aslında, biraz daha detaylı okusan bulabilirdin ama bir daha anlatayım 🙂

    Şimdi öncelikle iPhone’u bağla. iTunes’daki iPhone simgesine sağ tıkla ve ‘restore from back up’ de. Orada eski tarihli back up’ları göreceksin ama teyidini al bunları yaparak.

    Ardından yazıdaki linklerden 3GS için olan iOS versiyonunu indir. Sonra yazıdaki iRecovery, Libusb stepleri hariç diğerlerini uygula. Yani telefonu restore et derken yapılması gerekenleri. İndirdiğin dosyayı masaüstüne at ki oradan daha rahat seçebilirsin.

    Zaten bundan sonra restore işlemi başlayacaktır. En son back up alırken de eski sürümlerden, hangisinde fotoğraflar varsa, seçimini yap ve öyle back up al.

    Eğer kafanda soru işaretleri varsa, tekrardan yaz buraya. Eğer İstanbul’daysanız Beşiktaş’a gelirseniz bir akşam üstü ya da hafta sonu size direk ben de yardımcı olabilirim. Ayrıca korkmayın, dediğim gibi eğer restore from back up dediğinizde, eski tarihli back up’ları da görebiliyorsanız sorun yok demektir. Göremiyorsanız, bir şekilde onlar da silinmiştir ve fotolarınız kaybolmuş demektir.

    Eğer restore from back up’da eski back up’lar duruyorsa ekran görüntüsünü alıp bana mail de atabilirsiniz. G-Talk kullanıyorsanız doga@ddguclu.net‘i ekleyebilirseniz oradan da yardım edebilirim.

  42. Hasan dedi ki:

    itunesdaki iphone simgesine sag tiklayinca Aus backup wiederstellen…yaziyor eski backuplarida buluyorum yeni versiyonu attigim tarihte var ama yok resm falan. ios versiyonuda indirdim ama bunlari yaparken onun bi yararini gormedim oyle masaustunde duruyodu yani kisaca beceremedim bn yurtdisindayim inanin istanbulda olsam bi an bile beklemez kapinizi calardim artik kafam o kdr karistiki su iphone sayesinde artik gorunce telefonu gicik oluyyorum resimlerim ve videolarim gelsin yeter

  43. Hasan dedi ki:

    Galiba benim icin en uygun olan USB stick iPhone’nun.sizin bi bilginiz varmi acaba nede olsa Doktor olan sizsiniz..

  44. Mehmet dedi ki:

    slm.. arkadaslar ben iphone restore ettim ve resimlerin silinecegini düsünmedm . resimler bana cok acıl lazım resimleri geri nerden bulabLrm yada geri getirme şansım war mı? :S

  45. D.D.Güçlü dedi ki:

    Restore ettikten sonra Back Up’tan verileri otomatik alması gerekiyor. Restore etmeden önce de sonr bir kez back up alır zaten. Özetle, Yazıyı bir kere daha okuyun ve back up ve sync kısımlarını uygulayın. Sorun olmayacaktır.

    Eğer farklı bir işlem yaparken backup’larınızı da sildiyseniz geri dönüşü yok tabi…

  46. ersin dedi ki:

    peki windiws 7 de nasıl olcak bu?

  47. engin dedi ki:

    merhaba benim ipod touch (mc) 2g cihacım var bir hata yaptım 3.1.2 den 4.2.1 i tunes üzerinden güncelledim biraz ugraş sonunda 4.0 düşürdüm ama 3.1.2 geri dönmek istiyorum bu mümkünmü teşekkürler kolay gelsin

  48. onur ışın dedi ki:

    güçlü bey merhaba. 3G kullanıcısıyım 4.2 versiyonu 3.1.3 e döndürmek istiyorum. versiyonu indirdim fakat klavyenin alt tuşuna basara retore sekmesine tıklayınca hiç bir şekilde seçenek penceresi gelmedi. lütfen yardımcı olun bana teşekkür ederim…

  49. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eğer windows’taysanız diğer tuş kombinasyonlarını da deneyin, ctrl, alt, sağdaki ve soldakiler. Bir tanesi olacaktır. Yani olmak zorunda 🙂 Eğer değiştirmedilerse son sürümdeki iTunes’da.

  50. zekiye dedi ki:

    Merhaba , bende 3g ıphone vardı bunları okumadan sürümü yükledim ve inanılmaz ağırlaştı telefonum .ıtunes programına girdim ama geri yükleyememiştim.Şimdi burdan anlattıklarınızdan yola çıkarak tekrar deneyeceğim telefondaki bilgileri ıtunes da restore etmiştim.Burda yazılanlardan anladığım kadarı ile bilgilerim gitse bile ordan geri yükleyebiliyorum.Eğer takılırsam sizden yardım isteyeceğim.Şimdiden tşkler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.