Apple iPhone 4 İncelemesi

iPhone 4’ün yeni yazılımsal özellikleri

Aslına bakarsanız bu kısmı çok kısa tutmayı planlıyorum, keza daha önce zaten bu bölümü anlatmıştım. Fakat, bunu iPhone 3GS üzerinden anlatmıştım ve kamera vb. özellikler iPhone 4’te biraz daha farklı.

IMG_0529 IMG_0504

Biraz daha düşününce bu bölümde paylaşabileceğim sadece kamera menüsü ve ön kamera ile birlikte gelen yeni arama ekranı. Aslında facetime eklenmiş sadece. Lakin facetime’ı ülkemizde kullanamıyoruz. Wireless üzerinden konuşmayı destekliyor. Fakat denemelerimizde bir türlü başaramadık. Gelecek güncelemelerle bu sorun çözülecektir diye düşünüyorum.

IMG_0537

iPhone 4 resim ve video performansı

Kamerası gerçekten iyi sonuçlar veriyor. Gündüzleri zaten hemen hemen tüm telefon kameraları iyi çeker, tabii bu klasmandakileri düşündüğümüzde. Gece çekimi ise cep telefonu kameralarının sınıfta kaldığı alandır. Xenon flaşlar bazı telefonlarda kullanılıyor, henüz deneme fırsatı bulamadım ama Led’lerden daha iyi olduklarını söylüyorlar. Yalçın ve Murat, burada bana destek olabilir. Bu konuda hatta Basçek’te güzel bir inceleme bile yazılabilir. Konu led flaş olunca, arka plandaki görüntü işleme çok daha fazla önem kazanıyor. Apple bunu iyi başarmış diyebilirim. Ama tabii gece iPhone ile 4 metreden daha uzağı çekmeye çalışmamanızı tavsiye ederim. Aslında hiçbir cep telefonu ile bu mesafeyi aşmayın ki çektiğiniz kişiler görünebilsin. Fotoğraflardan da anlayabileceğiniz üzere flaş mesafesi tatmin edici, ama görüntü işlenirken biraz renklerden kaybediyor; çektiğiniz fotoğrafın, bilgisayarda biraz kontrast ve renk ayarları ile oynamak gerekebilir.

IMG_0022 IMG_0026 IMG_0027_HDR_on IMG_0028 IMG_0029_HDR_on IMG_0030 IMG_0031_HDR_on IMG_0032 IMG_0033_HDR_on IMG_0490 IMG_0497 IMG_0500 IMG_0505 IMG_0506 IMG_0507 IMG_0511 IMG_0519 IMG_0520 IMG_0531 IMG_0535 IMG_0502 IMG_0516

Video performansı umduğumun çok üstünde. Özellikle sesleri çok dengeli bir şekilde alıyor. Bass seslerin gürültü yapmasına izin vermiyor. Flaş çok yeterli olmasa da geceleri 1-2 metrede ufak bir aydınlatma sağlayabilir. Bu da belki ufak video klipleriniz için kullanılabilir.

Örnek videomuz tabii ki gece çekildi. Dediğim gibi, düzgün ışık olduktan sonra iPhone 3GS bile profesyonel fotoğraflar çekebiliyor, bunu hepimiz daha önce görmüştük. İyi ışıkla videosu da iyi olacaktır. Pek tabi görüntü sabitleyicisi falan olmadığından elinizin titremesini kotrol etmeniz ya da iPhone’lara özel kitlerden bulmanız ve tripod’a takmanız gerekiyor. Böyle bir kit var mı bilemiyorum ama yaratıcı olup kendiniz bir tane yapabilirsiniz.

48 saniyelik videonun boyutu tam 60 MB. Telefonu almak isteyenleri veya koto sorunu olmayanların çok itiraz edeceğini sanmıyorum çünkü biliyorsunuz bu videoyu editleyemiyoruz. Orjinalliği bozulmaması açısından.

60MB’lık videoyu indirin.

Samsung Galaxy S fotoları:

2010-09-27 16.47.45 2010-09-27 16.52.12 2010-09-27 16.48.21

3 Cevaplar

  1. ibrahim dedi ki:

    merhaba hocam, size çok önemli bir soru sormak istiyorum..

    Şuan yurtdışı iphone4 sahibiyim. Telefonum daha bi kaç gün öncesine kadar 4.1 versiyondu. Daha sonra yanlışlıkla update ettim ve versiyon 4.2.1 e yükseldi haliyle sim kilitli oldugu için jailbreak yapamıyorum. €n tekrar 4.1 e geri çekmek istiyorum ama ne kadar denediysem olmadı diger forumlarda bahsedilenleri yaptım. ama bir türlü sonuc alamadım.
    şuan itunes in eski sürümünü yükleyecegim 9.1 versiyonu ile işe başlayacagım umarım eski sürüme cekebilirim. Sizlerinde yapmamı istediginiz bir yöntem varsa lütfen bu mesajıma cevap verirseniz cok sevinirim..

    iyi çalışmalar.

  2. D.D.Güçlü dedi ki:

    İbrahim, eğer ABD’den ya da sim kilidi olan bir ülkeden aldıysanız, maalesef 4.2.1 ile baseband sürümü değişiyor. Yani sizin o anlatılan sitelerin herhangi birinin server’ında 4.1’in baseband sürümünü kaydettirmeniz gerekiyordu telefonunuz için. Apple telefonunuzun id’sine göre bu baseband sürümüne bakıyor ve sizi eski bir sürüme güncellemeyi engelliyor. Bunun bu kadar abartılmasının sebebi de sanıyorum jailbreak işleminin yasal olmasıyla Apple’ın biraz detaylı kontrole gitmesi.

    Şimdi, sizin yapamama sebebiniz ayrıca bu baseband sürümü için şu anda herhangi bir crack bulunmuyor olması. Yani çıkacak çıkacak deniyor ama iPhone 4 için henüz çıkmadı. Benim bir arkadaşım da bunu bekliyor sizin gibi dalgınlıkla güncellemiş.

    Yani çıkana kadar kullanamayacaksınız maalesef.

    Eğer çözebilirseniz, güzel bir yazı yazarsanız sitemde yayınlamaktan mutlu olurum. Eğer çözemezseniz ben arkadaşım hallettiğinde yine buraya yazarım.

  3. ibrahim dedi ki:

    sayın Güçlü,

    bir kaç yol denedim fakat çözüme ulaşamadım. sizinde dediginiz gibi eger telefonumu update etmeden önce shsh kaydını almış olsaydım şuan eski sürüme gecmiş olacaktım. ama malesef shsh kaydını almadıgım için dediginiz gibi 4.1 e geçmem jailbreak cıkana kadar mümkün degil. birşeyler paylaşamadıgım için üzgünüm. ama verdiginiz cevaplardan ötürü saygılarımı sunarım..

    iyi çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.