Apple iPhone 4 İncelemesi

Batarya ve Sonuç

Bataryasını sona sakladık, asıl vurucu noktası ve iPhone 3GS’ten 4’e terfi edilmesinin başlıca sebebi bu. Yeni işletim sistemi ile birlikte, iPhone 3GS’in yoğun kullanımda şarjı 1-1.5 güne inmişti. Fakat, iPhone 4’ün yoğun kullanımda bile 2.5 gün gitmesi gerçekten şaşırtıcı. Steve Jobs’ın sunumunda gösterdiği gibi bataryayı o kadar büyük yapmışlar ki daha kötüsü beklenemezdi.

Ama isterseniz 1 günde de biritebilirsiniz, tabii eğer şunları yaparsanız:

  • 9 saat video,
  • 35 saat müzik dinleme,
  • 2-3 saat HD video kaydı. Bundan tam emin değilim ama tahmini budur diyebiliyorum.
  • 10 saat oyun oynama. Tabii oyundan oyuna değişir ama ortalama budur.
  • 10 saat wireless ile internet
  • 12 saat 2G, 6 saat 3G konuşma. (her ne kadar 14’e 7 olarak söylense de telefonu 14 saat boyunca sadece konuşmak için kullanamayacağınızı hesaba katmak gerekir, ayrıca Apple’ın verdiği 14’e 7 değerleri telefonun baz istasyonunun yanındayken denenmiş saatleri. Bu sadece Apple için değil tüm firmalar için geçerli; zaten başka türlü de belirlenemezdi 🙂 )

Batarya konusunda derdiniz olmasın, benim gibi günde en az 2 saat konuşma yapıyorsanız ve bolca telefonun özelliklerini kullanıyorsanız (Buna fotoğraf çekme, video çekme dahil değil) 2-2.5 gün çok rahat kullanırsınız. Bazı arkadaşlarım 4 -5 gün kullandıklarını söylüyorlar. Kullanımdan kullanıma değişiklik gösterecektir.

(Unutmadan, kullanmadığınız uygulamaları kapatın. Bu şarjı olumlu anlamda yarım günden 1 güne kadar etkiler. )

IMG_1040

Sonuç

Zaten yorumlarımdan ve rehber ve incelemelerimdem biliyorsunuz, ben Apple ürünlerini başarılı bulurum. Aynı zamanda da iPhone Developer’ım. Buradan yola çıkarak ilk önce şunu söylemek istiyorum ki, eğer bir telefon istiyorsanız iPhone 4 size çok fazla ve aynı zamanda bir telefon olarak da hiçbir zaman istediğinizi veremeyen bir cihaz olacaktır. 100 tane gelen-giden toplamda çağrı göstermesi, kullananların yarısının daha çağrıyı nasıl kapatacaklarını bile bilemeden bitene kadar beklemesi vb. özellikleri ile basit bir java tabanlı telefonun bile altında denebilir.

Bunun yanında, kişi üstüne kaydedilebilecek alanların zenginliği, arama sırasında ekstra yapılabilecekler, internet deneyimi, menüleri, 200 bini aşkın uygulaması ve daha bir çok özelliği ile de akıllı telefon kavramına başka bir bakış açısı kazandırmış bir cihazdır.

iPhone 4’ü sadece şov yapmak için alanların sayısı da bir hayli fazla olacaktır. Ön ve arkası o kadar parlak ki, dikkat çekmemesi söz konusu bile değil. Özellikle bayanlar arka yüzünü direk ayna olarak kullanabilirler. Gayet net bir yansıma sağlıyor.

Özetle, akıllı bir telefon olarak belki de yakınına 1-2 cihazın yaklaştığı, fiyatı ile dudak uçuklatmasına karşın, bir çok kişinin kullandıktan sonra bir daha başka bir telefona geçemediği bir telefon.

Daha önce hatırlarsanız Samsung i8910 HD’yi editörün seçimi ilan etmiştim. Şu anda da eşsiz özellikleri, kullanım kolaylığına daha hiçbir modelin erişebilmiş olmaması, kamera özellikleri, şık ve sade tasarımı ile birçok firmayı kendisini taklit etmeye zorlaması, ekranın kalitesi vb özellikleri iPhone 4’ü ‘Editör’ün seçimi’ ünvanına ulaştırdı.

Fiyatı ise 16GB modeli için 1550-1900 arası ve 32GB modeli için 1800 ile 2300 arası. Aslına bakarsanız operatörlerimizi aç gözlülüğünden başka bir şey değil bu. Şu anda en pahalı Avrupa ülkesinden bile 100-200 euro daha pahalıya iPhone 4 satılıyor ülkemizde. Ha tabi o kadar alıştık ki artık devletin aldığı hava parasını hesaba bile katmıyoruz, onu bir sadaka olarak görüyoruz artık. Hiçbir zaman bize iyilik olarak dönmeyen bir sadaka…

iPhone üzerine o kadar fazla yazıp çiziyoruz ki, bazen çok abartıp savunuyor, bazen de yine çok abartıp yerlerde süründürüyoruz. Ama kabul etmek gerekiyor ki şu anda telefon piyasası o olmasaydı 3-4 sene geriden takip edecekti. Ayrıca en ucuz dokunmatik cihazın bile fiyatı 700-800 lira olacaktı. Belki de senede 1 model çıkardığı için her yeni model bir öncekine göre çok daha üstün özelliklerde gelebiliyor. Nokia, Samsung, LG ve diğer büyük firmalar önceleri bu fiyatlarda sattıkları modellerde bile bazı şeylerden kısarlardı. Ya da sırf şov için üretir ve çok fazla da satamazlardı. Apple sayesinde onlar da bu fiyat aralığında bile bir telefonun yok satabileceğini acı bir şekilde öğrendi. Mesela Galaxy S çok başarılı bir telefon olarak görülüyor, keza yeni HTC’ler de özellikle tasarımları ile göz dolduruyorlar. Bu savaşta Nokia kan kaybetmeye devam ediyor. Eğer telefonlarında bu kadar kalitesiz malzeme ve gelişmemiş işletim sistemi kullanmaya devam ederlerse maalesef sonları Motorola’dan farklı olmayacaktır. Hatırlarsanız üst segmentte çok başarılı olamayınca orta ve alt segmente yönelen Motorola çöküşünü engelleyememiş ve pazar payının çoğunu kaybetmişti.

pcl-ed-choice-trs

Şimdi iPhone 4’ün artılarını ve eksilerine bakalım:

Artıları

  • Batarya performansı
  • Ekran kalitesi
  • Video ve Kamera performansı
  • Şık ve gösterişli tasarımı
  • Kullanım kolaylığı
  • İşletim sistemi
  • 200 bin’den fazla uygulamanın bulunduğu uygulama mağazası
  • Back up sayesinde veri güvenliğini sağlaması

Eksileri

  • Daha fazla kişiselleştirmenin olaması, özellikle telefon özelliklerinde.
  • Aşırı dikkat çekmesi

NOT: Bu inceleme Ceplab.com’daki incelememin tamamen aynısıdır. Çok daha fazla telefonun videolu incelemesine ceplab.com ve pclabs.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

3 Cevaplar

  1. ibrahim dedi ki:

    merhaba hocam, size çok önemli bir soru sormak istiyorum..

    Şuan yurtdışı iphone4 sahibiyim. Telefonum daha bi kaç gün öncesine kadar 4.1 versiyondu. Daha sonra yanlışlıkla update ettim ve versiyon 4.2.1 e yükseldi haliyle sim kilitli oldugu için jailbreak yapamıyorum. €n tekrar 4.1 e geri çekmek istiyorum ama ne kadar denediysem olmadı diger forumlarda bahsedilenleri yaptım. ama bir türlü sonuc alamadım.
    şuan itunes in eski sürümünü yükleyecegim 9.1 versiyonu ile işe başlayacagım umarım eski sürüme cekebilirim. Sizlerinde yapmamı istediginiz bir yöntem varsa lütfen bu mesajıma cevap verirseniz cok sevinirim..

    iyi çalışmalar.

  2. D.D.Güçlü dedi ki:

    İbrahim, eğer ABD’den ya da sim kilidi olan bir ülkeden aldıysanız, maalesef 4.2.1 ile baseband sürümü değişiyor. Yani sizin o anlatılan sitelerin herhangi birinin server’ında 4.1’in baseband sürümünü kaydettirmeniz gerekiyordu telefonunuz için. Apple telefonunuzun id’sine göre bu baseband sürümüne bakıyor ve sizi eski bir sürüme güncellemeyi engelliyor. Bunun bu kadar abartılmasının sebebi de sanıyorum jailbreak işleminin yasal olmasıyla Apple’ın biraz detaylı kontrole gitmesi.

    Şimdi, sizin yapamama sebebiniz ayrıca bu baseband sürümü için şu anda herhangi bir crack bulunmuyor olması. Yani çıkacak çıkacak deniyor ama iPhone 4 için henüz çıkmadı. Benim bir arkadaşım da bunu bekliyor sizin gibi dalgınlıkla güncellemiş.

    Yani çıkana kadar kullanamayacaksınız maalesef.

    Eğer çözebilirseniz, güzel bir yazı yazarsanız sitemde yayınlamaktan mutlu olurum. Eğer çözemezseniz ben arkadaşım hallettiğinde yine buraya yazarım.

  3. ibrahim dedi ki:

    sayın Güçlü,

    bir kaç yol denedim fakat çözüme ulaşamadım. sizinde dediginiz gibi eger telefonumu update etmeden önce shsh kaydını almış olsaydım şuan eski sürüme gecmiş olacaktım. ama malesef shsh kaydını almadıgım için dediginiz gibi 4.1 e geçmem jailbreak cıkana kadar mümkün degil. birşeyler paylaşamadıgım için üzgünüm. ama verdiginiz cevaplardan ötürü saygılarımı sunarım..

    iyi çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.