İstediğiniz müziği iPhone’un zil sesi olarak ayarlama

2 senedir iPhone kullanıyorum ama çok fazla uğraşmamıştım bu konuda. Yani iPhone içindeki ‘eski telefon’ sesini kullanıyordum genellikle; zamanında dayımın telefonunda bu çalıyordu ve feci halde içimde kalmıştı. Fakat artık bundan sıkıldım. Malum 2 sene oldu, insan bir yerden sonra aynı sesi duymaktan sıkılabiliyor.

Bunun üzerine internette biraz araştırma yaptım ve istediğim muziği nasıl zil sesi yapacağımı buldum. Bu aslında çok basit bir işlemmiş, şimdiye kadar neden bunu yapmadığıma da hayıflandım biraz. Tek ihtiyacımız iTunes’muş meğerse, zaten Apple bize yolu neredeyse göstermiş.

Şimdi, madde madde bu işlemi anlatacağım ve sonunda istediğiniz herhangi bir müziğin bir kısmını iPhone’a atıp zil sesi olarak ayarlayabileceksiniz. Bir kısmını dememin sebebi, sanıyorum Apple zil seslerinde telif haklarından dolayı 40 saniye gibi bir kural getirmiş ve 40 saniyeden fazlasını ‘çok uzun’ diye atamıyorsunuz telefona.

1) iTunes’u açıyoruz ve istediğimiz müziği bulup sağ tıklıyoruz ve ‘get info’ diyoruz. iTunes Türkçe var mıydı, hatırlamıyorum ama zaten ekran görüntüsüne bakarak da yapabilirsiniz. (Bunu yapmadan önce istediğiniz müziği iyice dinleyin ve hangi saniyeleri zil sesi yapmak istiyorsanız onu bir yere yazın ya da aklınızda tutun. Maksimum 40 saniye, yani 10 saniye de olabilir.)

2) Ardından açılan özellikler penceresinde ‘options’a tıklıyoruz. Burada seçtiğimiz müziğin bir önceki maddede belirlediğiniz zaman aralığını buradaki ‘start time’ ve ‘stop time’ a girerek ok deyin.

3) Tekrar iTunes ana penceresinde müziğe sağ tıklayın ve AAC versiyonunu oluşturmayı seçin. Yani Create AAC diyeceksiniz. Bunun üzerine otomatikman size bu oluşturduğunuz saniyeleri bir ‘.m4a’ dosyası olarak oluşturacaktır.

4) Bu oluşan dosyaya sağ tıklayın ve ‘delete’ yani sil deyin. Bunun üzerine ‘keep file’ yani dosyayı tut ya da ‘move to trash’ çöpe gönder seçenekleri gelecek. Dosyaya daha pratik bir şekilde ulaşabilmek için ben çöpe gönder’i seçiyorum. (Bu işlemin amacı iTunes’dan bu ‘.m4a’ dosyasını kaldırmak. Çünkü biz birazdan bunun zil sesi versiyonunu atacağız tekrardan.)

5) Çöpe attığınız dosyayı masaüstüne çıkarın. Yani çöpü açın ve dosyayı tutup masaüstüne bırakın.

6) Masaüstündeki dosyaya sağ tıklayın ve Mac OS X kullananlar ‘get info’ deyip buradan isminin uzantısını ‘.m4a’ yerine ‘.m4r’ olacak şekilde ayarlayın. Windows kullananlar da basitçe sağ tıklayıp ‘rename’ yani yeniden adlandır diyerek uzantısını ‘.m4r’ olarak belirleyin. (Önce 7. maddeyi okuyun)

7) Bu işlem esnasında ufak bir uyarı gelecektir. Window’ta bu uyarı ‘ Değişiklik, dosyanın kullanımını etkileyebilir’ tarzı bir uyarı verecektir, ok deyip geçin. Mac OS X’te ise ‘use .m4r’ deyin.

8 ) Artık zil sesimiz oluştu. Şimdi yeniden iTunes’a sürükleyip bırakın ve sol taraftaki menüde ‘Ringtones’ yani ‘Zil sesleri’nin belirdiğini göreceksiniz. Bu başarılı bir şekilde zil sesini dönüştürdüğünüz anlamına geliyor. Eğer aynı dosyanın ‘.m4a’ versiyonu halen iTunes’da varsa bu dosyayı silmeden zil sesini iTunes’a atamazsınız.

9) Telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayın. Ardından iPhone simgesine tıklayın ve iç menüden Ringtones’u seçin. Buradan isterseniz tüm zil seslerini isterseniz de kendi seçtiklerinizi telefona atabilirsiniz. Seçiminizi belirledikten sonra ‘Apply’ yani ‘Uygula’ deyin. Eğer tümünü at dediyseniz bu ‘Sync’ yani ‘Eşzamanla’ olarak karşınıza çıkabilir. Tıklayın ve telefonun eşzamanlamasını bekleyin.

10) Telefonunuza attığınız zil seslerini, Ayarlar/Sesler/Zil sesi altında en üstte bulabilirsiniz.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Biraz karışık bir işlem gibi geliyor ama ilk seferden sonra oldukça hızlı yapıyorsunuz. Tabi içinizde neden bu kadar zahmet ediyorum, sürükle bırak atsam ya da direk telefonumdaki müziklerimi zil sesi yapsam diyenler olacaktır. Bunun cevabı sanıyorum, Apple’ın psikopat derecesinde telif haklarına bağlı olmasından kaynaklanıyor. Şu anda bu işlemler haricinde farklı programlarla da m4r dosyası yaratabilirsiniz ama eldeki imkanlarla, kırk saat program aramadan, en uğraşsızı bu gibi. Ama program bulursanız yorum yazın, belki çok daha pratik olabilir.

Not: iTunes’dan satın aldığınız ya da DRM’li (kopya korumalı) bir müziğe bu işlemleri uygulayamıyorsunuz maalesef.

16 Cevaplar

  1. okan dedi ki:

    dediğiniz gibi kısaltıp kaydedip sildim geri itunes a attığımda ringtones diye bir bölme gelmedi. neden olabilir acaba?

  2. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bunun 2 sebebi olabilir, dosyayı silmemişsinizdir, kısaltmayı uzun tutmuşsunuzdur. Bir kee daha deneyin. Bende de 1 seferinde olmamıştı.

  3. okan dedi ki:

    Kısalttım, dosyayı da sildim fakat gelmedi. Sanırım uzantısını değişemiyorum. bu arada ben bir vista kullanıcısıyım.

  4. D.D.Güçlü dedi ki:

    uzantısını değiştirmek zorundasınız, yani işlemin asıl amacı bu zaten. Vista ya da başka bir işletim sistemi fark etmez, direk dediğim uzantıyla değiştirin ve eski versiyonu iTunes’dan sildikten sonra iTunes’a sürükleyin değiştirilniş uzantıyı. Sorun olacağını sanmıyorum.

  5. okan dedi ki:

    çok teşekkür ederim bunca zaman boşuna kullanmışım bu aleti 😀

  6. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bunu oldu olarak yorumluyorum 🙂 Sitede dolaşırsanız, işinize yarayacak iPhone tavsiyeleri bulabilirsiniz. Sormak istediğiniz bir soru ya da merak ettiğiniz bir rehber ya da makale varsa, söylerseniz yardımcı olmaktan mutlu olurum.

  7. Okan dedi ki:

    Meraba merak ettigim bir konu daha vardi. Acaba net uzerinden video vada muzik dinlerken bunu telefona yukleyip tekrar izleme sansimiz var midir?

  8. Ender dedi ki:

    Guzel bir yazi olmus. Cidden cok tesekkur ederim. Twitter dan tweetledigin blog yazisi uzerine buldum burayi ama cidden isimi gordum. Artik bende bunalmistim ayni tonlari duymaktan ve simdi istedigim tonu atatim. Artik geri kalan birilerinin aramasini beklemek. =]

  9. Muhammet ARDA dedi ki:

    selamun aleykum kolay gelsın oncelıkle bende o dedıgınız seylerı yaptım ama rıngtones benım ı tunus te yok onu nasıl yapacagım yardımcı olursanız sevınırım tes edrım ıyı calısmalar arkadaslar

  10. D.D.Güçlü dedi ki:

    iTunes’tan özelliklere girip orada sol menude gösterilecekleri düzenleyebiliyorsunuz. Tahminimce sizde bunun tiki kaldırılmış durumda. Bunu tikleyin ve ringtones gelecektir.

  11. muhammet arda dedi ki:

    yıne olmadı ya her halde beceremedım:))))

  12. muhammet arda dedi ki:

    arkadaslar ya bu rıngtones bulamıyorum nasıl olcak yardımcı olursanız sevınırım acemılıgıze sayın tes ederım

  13. muhammet arda dedi ki:

    tammm ya ALLAH razı olsun sağlusun arkadaslar tes ederım ıyı gecler

  14. muhammet arda dedi ki:

    kolay gelsın arkadaslar bu rıgtones ıcn geldı ayarladım sarkılarıda aynı sekılde kısa yaptım ve sarkılar rıng toneste ama tel gecmıyor bunun ıcın yardımcı olurmusnuz bıseyı eksık yapıyom sanırım))))

  15. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bu işlemlerden sonra, iPhone’u eşzamanlarken buradaki ringtone’ları da eşzamanlamayı yapıyor musunuz? Eğer bunu yapıyorsanız tüm işlemleri baştan yapın keza olması lazım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.