Türk Pop’unda 90’lara bir özlem mi başladı?

Belki kafadan atıyor diyebilirsiniz ama benim gibi 90’ların ezgilerini, müziğinin rahatlatıcılığını bilenler ne demek istediğimi anlayacaklardır. 2000’lerin başlarında patlak veren her müziğe keman eşlik etmesi ve ardından pop’un elektronik müzik ile birleşme çabası (Hande Yener’ler falan…) derken artık insanlar bir noktaya kadar dayandı dayandı ve dur dedi. Aslında dur demedi, önceleri bizim yaşlarımızdakiler de 2005’e doğru yeni yeni ergenliğe giren gençlerin çılgın müziklerine ayak uydurmaya çalışıyordu, fakat şu aralar bu aldı başını gitti. Artık müzik, söz ve anlam ifade etmeden sadece kendinden geçiren bir kıvama geldi. Son dönemde çılgın DJ’lerin türemesinin sebebi de, eğlence kavramının yaşa bağlı olarak evrim geçiriyor olması.


Bu evrimi çok fazla açıp da müzisyen arkadaşların ‘Sallama be olum’ gibi tepkilerini almak istemem. Müzik bilgim dinlemekten öteye geçmez. (ha bir de Tolga’nın dediğine göre konserlerde ıslık çalınması gerekiyorsa ben bir numaralı adammışım. Benim enstrümanım ıslıkmış 🙂 )

Neyse ne demek istediğime gelelim. Mesela 90’larde ne vardı; önce söz sonra müzik vardı. Müzik sonra vardı belki ama sözle o kadar iyi denge kuruluyordu ki kulağa abartı bir şey gelmiyordu. Bugünkü elektronik müzik etkisi yoktu özetle.

Devam etmeden önce, ben elektonik müziği de severim. Ama kafa her zaman kaldırmıyor o kadar.

Son zamanlarda, yani son senelerde birçok şarkıcı’da 90’ların ezgilerini ve söz-müzik yumuşaklığını uyumunu sezinliyorum. Eğer yanlış söylüyorsam beni düzeltin ama bu böyle. Giderek de çok daha fazla insan seviyor onları. Mesela gözüme çarpanlar:

Sertab Erener: Koparılan Çiçekler, Asla

Tarkan: Adımı Kalbine Yaz, İşim Olmaz, Sevdanın Son Vuruşu

Sıla: Acısa da Öldürmaz

Toygar Işıklı: Sen Eşittir Ben

Badem, Gökhan Türkmen, Nev, Levent Yüksel ve yeni çıkan birçok şarkıcının (bkz. Toygar Işıklı) bir anda patlama yapmasının sebebi tamamen bu bence. Müzikler daha dinlenebilir.

Ha işin çakalları, mesela Sertab ve Tarkan, bir yandan da remix yapıyorlar ana parçanın 2 3 farklı versiyonunu. Bu da iyi bir şey aslında, her kesime hitap ediyorlar.

Özlediğim müzikleri yeniden dinleme fırsatı bulduğum için bu akıma sonuna kadar destek veriyorum.

Müziğin sesini biraz kısıyor…

…uykuya dalıyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.