Oracle EBS ve geliştirme araçlarını öğreniyorum part 1

Bundan beş buçuk ay önce Oracle EBS’i ilk gördüğümde bu konuda hiçbir şey bilmiyordum. Zaten iş görüşmesine de biraz araştırma yaparak gitmiştim. Hani ben olsam beni alır mıydım? Şu anda almazdım diyeceğim ama belki ileride ‘saçma salak’ bilgilerle biri geleceğine sıfır gelsin ben eğiteyim mantığı daha ağır basabilir.

Herneyse, ilk zamanlar çok hızlı ilerlediğimi söyleyemeyeceğim, keza Oracle’ı bilmek yetmiyor, iş süreçlerini de az çok bilmek lazım; ben her iki açıdan da neredeyse sıfırdım. İlk olarak ufak sql’lerle başladım raporlama amaçlı. Allah biliyor ki tabloları ve bu tablolardaki alanları öğrenmekten daha zor bir şey varsa, EBS’te aradığınız bir şeyi nerede bulacağınızı bilmek. Bazen işi iyi bilenler bile şaşırıyor. Kaç gece sırf bu yüzden sinir küpü olarak oniki, bire kadar çalıştığımı bilirim. Tabi o günler en azından şu anda danışmanlık verdiğimiz İş Bankası için geride kaldı. Biraz daha hakimim artık işlere ama yine de öğrenecek o kadar çok şey var ki, ama bir o kadar da öğrenmeye zaman kalmıyor iş yoğunluğundan.

Maalesef, gündüz hayvan gibi çalışıp sonra akşam eve geldiğinde hala öğrenmeye devam edebilen psikopatlardan değilim. Maalesef dediğime bakmayın bu halimden memnunum. İnsan biraz da sosyal hayata zaman ayırmalı, bazen mutlu olmak için çok çalışmak, tam tersi sonuçlara sebep olabilir. (Not everything is a competition or money not always comes first… 🙂 )

Neyse şimdi ben bu 5 ayda ne öğrendim.

SQL, PL/SQL, Az biraz JAVA (JDeveloper kullanarak), Az biraz HTML (Workflow bildirimlerinde OAF)

Oracle EBS’te ne nereden bulunur 🙂 Çeşitli tanımlamalar vs.

Forms Builder. 7 tane mi form yaptım, artık o kadar karıştı ki.

Workflow Builder. Var olan bir workflow’u editleme ve yeni bir süreç için yeni bir workflow.

Az buçuk raporlama, harbiden çok az ama. 1 2 kere rtf dosyaları ile oynadım o kadar. Tabi bi de Reports Builder’a girdim biraz ama pek giremedim aslında 🙂

Vade, Kadro Tahsis, Tayin Terfi, Tis, Nakil Talep ve özlükle ilgili süreçlerde güzel tecrübeler 🙂 Performans sürecinin de annesine saymışlığım vardır verisini aktarırken.

Biraz da ‘How to deal with İş Bank’ becerisi. Yani HDİB 101 dersini geçmişimdir, çok yüksek bir notla olmasa da. Ama 102’den daha umutluyum, keza şu anda o kadar inada bindirdim ki, bir yazılımcı içi işkence olarak sayılan, sıkılınca internette sörf yapmama, her daim takım elbise giyme ve masa başından ayrılmama vb. alanlarda uzmanlaşacağım.

Şimdilik sanırım bu kadar.

Yakın zamanda yukarı saydıklarımla ilgili tutorial’lar da hazırlamaya başlayacağım. Mesela forms builder’ı daha zevkli hale getirin: tasarımlarınızı renklendirin :). Mesela Oracle’a tavsiyelerde bulunabilirim, birçok yazılımında şu scroll olayını halen çözememişler. Yani forms builder’ın birçok yerinde scroll işlevi yok, scrollbar’ı kullanmak zorundasınız.

Hani şunu anladım ki, eğer enterprise bir ürününüz varsa, bunu son kullanıcı için o kadar zor hale getiriyorsunuz ki, bizim gibi danışmanlar bu işten para kazanabilsin. Ben eminim ki Xcode gibi bir tool olacaktı Oracle’da da. Son kullanıcı bile 2 3 kere kullandıktan sonra çok rahat form tasarlayabilirdi. Lakin halen milattan kalma yazılım geliştirme araçları ve XP’ye muhtaç ürünlerle iş yapmaya çalışıyoruz. Oracle’ın buna bir çözüm bulması lazım. Yani bazen bakıyorum da, OAF’a yenilik diyorlar ama HTML5, CSS, PHP’nin nimetlerinden hiç faydalanmıyorlar. Donanımsal gelişmeleri Sun’ı aldıktan sonra ne kadar iyi yönde gidiyorsa, kullanıcı arabirimi ve insan-bilgisayar etkileşimi alanlarında bir o kadar kötüler. Bizim eğitmenlerimiz bile bazen isyan edebiliyor.

Sonuç olarak, 5 aylık gelişimimden memnun muyum? Memnunum tabi, bu kadar zor bir çalışma ortamında, kafayı sıyırmadan gecelere kadar çalışıp sıfır bildiğim bir işte daha önce hiç iş tecrubem yokken fena sayılmaz aslında 🙂 Ama daha öğrenecek çok şey var. Şu anda sadece HR öğreniyorum, fakat bunun özellikle daha karışık olan finans’ı var. Lakin önümüzdeki 2-3 ay buradan başka bir yere gidebileceğimi pek sanmıyorum.

Bundan sonraki hedefim, JAVA’da kendimi biraz daha geliştirmek. İş Bankası’nda OAF öğrenmeye tırsıyorum keza şu anda o alanda çalışan arkadaşımın başı fena halde ağrıyor ama Java ile ilgilenmenin de daha iyi bir yolu yok şu anda. Bakalım part 2’ye kadar neler yapabileceğim.

Wait and see

Soon very soon

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.