Fırsat sitelerinden alışverişin 10 kuralı

Hiç yormadan sizi, hemen maddelere geçiyorum.

Fırsat sitelerinden alışveriş yapmadan önce dikkat etmeniz gerekenler neler?

1) Firmanın güvenilir olduğundan emin olun. Hem fırsat sitesinin hem de size satışı yapan firmanın. Bir 10-15 dakkanızı ayırıp internetten ufak bir araştırma yapın. Aksi halde aldığınız ürün ya sorunlu olur ya da sonradan servise ihtiyacınız varsa kimseyi bulmazsınız ortalıkta. İnternet sitesi var mı diye bakın, eğer burada bir telefon varsa, fırsat sitesindeki ile aynı mı diye kontrol edebilirsiniz mesela.

2) Aldığınız ürünün gerçekten ucuz olduğundan emin olun. Keza geçenlerde bir gömlek aldım; baktım aynısı mağazada aynı fiyata. Hani mağazaya gitmeye vaktiniz yoksa bir şey diyemem ama ürüne sahip olmak için 1-2 hafta beklemenize gerek yok.

3) Eğer yiyecek-içecek ile ilgili fırsat almayı düşünüyorsanız; restoranı arayıp (eğer standart bir hizmetse) fiyatını sorun. Mesela Ramazan’da iftar menüsünü indirdik diye ilan verenlerin birçoğu zaten bu fiyata hizmeti sunuyor. Bu konuda fırsat sitelerinin biraz daha özenli olması lazım ama olmuyorlar maalesef. Hele ki bazılarına grup olarak gidecekseniz daha ucuza bile bulabiliyorsunuz.

4) Eğer aldığınız ürün sonucunda rezervasyon yaptırmanız isteniyorsa, almadan önce firmayı arayarak rezervasyon yaptırmak istediğinizi ve fırsat sitesinden aldığınızı söyleyin. Geçenlerde bunu yaptım ve firmanın hafta sonları yerinin olmadığını öğrendim. Bazı firmalar sadece reklam vermek için bu siteleri kullanıyorlar unutmayın, sonra paranız boşa gidebilir.

5) Yukarıdaki ile doğru orantılı, eğer tatil satın alacaksanız imkanlarını çok iyi araştırın. Mesela birçok tur şirketi zaten siz gittiğinizde size bu indirimleri yapıyorlar. Eğer ilanı veren otel ise, genelde bunu reklam için yapıyorlar ve nedense otellerinde yer bulamıyorsunuz. Abartı indirimler tehlikeli olabilir, keza bir şirket size asla zarar edeceği bir fırsat sunmaz. Eğer bir Mısır seyahatini 900’den 500’e indiriyorlarsa bu olabilir ama 300 ise biraz düşünün derim; hangi otellerde kalacağınızı vs. iyi araştırın.

6) Bu sitelerden satın alacağınız fırsatın koşullarını iyi okuyun. Süreleri 20 günden 3-6 aya kadar olabiliyor, bu sürelerde kullanabileceğinizden emin olun. Zaten iyi niyetli ise bir restoran bu süre geçse dahi sizin fırsat kodunuzu kullanılmış gibi gösterip size bir şekilde kolaylık sağlıyorlar. Özellikle de bu fırsat 3 ay geçerlidir ama 1 hafta içinde zamanını bildirmeniz gerekmektedir gibi dipnotları atlamayın.

7) Aldığınız ürün internetten alınmış olduğu için 1 hafta içinden sorgusuz sualsiz geri iade edebilirsiniz. Bunun gibi durumlarda fırsat sitesinin sizi satıcı firmaya yönlendirmesine izin vermeyin.

8 ) Güzellik vb. ürünler satan, bu alanda hizmet veren firmaların, bilmem kaç ünite bakım gibi ilanlarına hemen atlamayın. Bu firmaların birçoğu zaten ilk seansı deneme için size ücretsiz uygulayabiliyor. Ya da toplamda 50 seans olması gereken bir üründe size 10 seans veriyorsa pek bir işe yaramaz. Bu gibi durumları iyi araştırın, biraz soruşturun.

9) Özellikle tatil, otel, kahvaltı, yemek vb. fırsatlarda fırsatı iyice okuyun ve arayıp bunların haricinde nelerin ekstra olduğunu sorun. Hatta arada cezbetmek için, çay, kahvaltı, falan filan ve çeşitli sürprizler diyorsa, bu sürprizleri sorun. Sonra mekana gidince kimse bu sürprizlerin ne olduğunu bilmiyor nedense.

10) Eğer rezervasyonlu bir ürün aldıysanız ve rezervasyon yaptırdıktan sonra iptal ettirdiyseniz; bundan fırsat sitesini haberdar edin ki bilerek ya da yanlışlıkla sizin kodlarınızı geçersiz kılmasınlar.

Bunların hepsi biraz fazla önlemmiş gibi gözükebilir ama artık her önüne gelen fırsat sitelerinde ilan vermeye başladı ve fırsat siteleri fazla ürün yelpazesi sunmak için birçoğunu araştırmıyor.

Gittiğiniz mekanda mutlaka satın aldığınız hizmetin verilmesini sağlayın. Daha önceki bir yazımda Kadıköy’de Hush restoranın rezaletinden bahsetmiştim. Bu gibi durumlarda da fırsat sitesini ya da bizleri bilgilendirmek amaçlı bir yerelere bir şeyler yazın ki araştırırken bunları görüp ona göre karar verelim 🙂

Herkese şimdiden iyi alışverişler ama fazla abartmayın. Bazen dayanamayıp habire alası geliyor insanın 🙂

Bu arada benim bildiğim ve kullandığım fırsat sitelerinden bazıları şunlar:

Arada başkaları da çıkıyor ya da sağ olsun arkadaşlarım benim mailimi veriyor ama onları iptal ediyorum. Zaten yeterince mail geliyor, daha fazlasına gerek yok bence.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.