Askerlik Şube’ye gideceklere tavsiyeler

Bazılarınız biliyor ben Aralık 2011 celbi ile askere gitmek için yedek subay adayıyım 🙂 Umarım ki kısa dönem yapacağım. Neyse bu konuya askerlik yaklaşınca daha duygusal bir yazıda yer vereceğim. Şimdi öncelikle askerlik şubeye gitmeden önce yapılacakları, sonrasıda da oradayken nasıl davranmanız sizin yararına olur durumlarını anlatacağım.

Başlamadan önce önemli not: Bu yazı benim yaşadıklarım ve 8-10 arkadaşımdan duyduklarım sonucunda oluştu. Her askerlik şubesi böyle davranır, bu durumlara böyle tepkiler verir diye bir durum yok.

İlk önce şubeye gitmeden önce yapsanız sizin işinizi daha kolaylaştıracakları yazayım:

1) Nüfus cüzdanınızı yeniletin. Bazı şubelerde son 6 ay içinde yeniletilmemiş nüfus cüzdanlarınızı değiştirmeniz söyleniyor. Bu tamamen şans. Ben Üsküdar-Kadıköy askerlik şubesine gittim. Yani ikisi de aynı binada. İlk önce Üsküdar’da işlem yaptım. Kadın kimlik dahi sormadı; tabi girişte evrakları veren kadın bu asıl işlem yapan değil. Ama Kadıköy’deki beyfendi direkt bakıp nüfus dairesine yolluyordu. Hani yeniletmek 30 dakka ama sıranızı kaybediyorsunuz ki 1 sıra bile size yarım saat kazandırabiliyor.

2) Üniversite diplomasının arkalı önlü 8 fotokopisini götürün. Normalde 4 tane yetiyor ama bendeki gibi önce Üsküdar’da işleme başlayıp, sonra işbilmez bir memur yüzünden, iş yerim Ataşehir’de diye Kadıköy’den işlem yaptırmanız söylenirse yedekte bulunsunlar. Hani orada da fotokopi çekebiliyorlar ama kıllık olsun diye gidin çektirin derlerse diye riske atmayın. Bendeki durum tamamen memurun ilginçliği.

Unutmayın siz asker değilsiniz ve oradaki üniformalılar haricindekiler memur. Yani istediğiniz gibi çıkışma yetkisine sahipsiniz. Ben Beşiktaş’ta oturuyorken, bana Kadıköy diye direten memuru şikayet de edebilirdim. Bunu bir asker yapmış olsaydı onu da şikayet edebilirdim. İmzayı atana kadar siz bir sivilsiniz ve size emir veremezler bunu asla unutmayın. İmza attıktan sonra siz onların malısınız, işte o zaman susun.

3) 8 Adet fotoğraf. Hatta bir kişide 16 adet fotoğrafla da işlem yaptıklarını gördüm, sanırım sağlıkla ilgili bir durumdu. Normalde 4 adet fotoğraf yetiyor ama  dediğim gibi 8 adet iyidir. Yeni çektirmenizde de fayda var keza size benzemiyorsa yine çektirmeniz istenir. (İstenebilir demiyorum, istenir. Hatta nasıl çektirdiyseniz yani saç şekliniz vs. ne ise aynı şekilde gidin.)

4) Nüfus cüzdanınızın arkalı önlü 4 fotokopisi. Tabii ki bunu da ikiye katlayın yani 8 fotokopi çekin.

Gitmeden önce yapmanız gerekenler bunlar. Çok da zor değil aslında.

Gittiniz içeri girdiniz veeeee

1) Küçük bir yerse evrakları doldurma yeri ile işlem yapılan yer aynıdır. Eğer büyük bir yerse; Kadıköy-Üsküdar Askerlik Şubesi gibi, işte burada girişte evrakları doldurmanız için bir oda, sonra da asıl işlem yapılacak yere gitmeniz istenebilir. Yanınızda kalem götürebilirsiniz ama zaten bolca var orda. Kitap götürebilirsiniz ya da iPod, iPhone vs. gibi bir cihazı kapıda bırakmak istemiyorsanız dandik bir telefon götürün verin kapıya, üstünüz aranmıyor. Sonra da bekleme odasında en arkaya geçin takılın. Keza çooook bekleme riskiniz var. Benim önümde 15 kişi vardı. Tam 2 saat bekledim.

2) Eğer tecil bozdurmak için gidiyorsanız çok yüksek ihtimalle bu yukarıda saydığım hiçbir şeyi götürmenize gerek yok. Sadece kimliğinizi alıp gitmeniz yeterli. Tabi siz yine de gitmeden önce arayıp sorun. Mesela benden Kadıköy’deki görevli hiçbir evrak istemedi zaten yaptırmışsınız siz işlemleri tecil sırasında diye.

3) Muayene olacaksınız. Ben olmadım, tecil sırasında bunu da yaptığım söylendi 🙂 Ama ilk kez gidenler için bu şart; hatta şubeden şubeye değişiyor. Sanırım tecil süresi bitmeden önce gidilirse yaptırmıyorlar. Neyse bu işlem de normalde kısa geçiyor. Zaten iyi misin? İyiyim. Boyun, kilon vs. bitti gitti. Bazen iç çamaşır kalana kadar soydukları oluyormuş. Özellikle şubedeki doktora onaylatma sırasında sanırım, tam emin değilim benim başıma gelmedi. Bu sebeple adam gibi bir iç çamaşırı giyin. Siyah ve şort gibi bir çamaşır rahat dolaşmanızı sağlar.

4) Memura öncelikle kimliğinizi verip işlem yaptırmam gerekiyor mu diye sorun. Benim durumumdaki gibi 5 dakika içinde tüm işlemleriniz bitebilir de 🙂

5) Muhabbet kurun. Orada her bekleyen aday da sizin gibi bir numaraya en az 1-2 saat baktı ya da bakacak. Bu sebeple bir muhabbete başlayın zaten susmuyor kimse 🙂

6) Bankadan farkı yok. Traş olmanıza, düzgün giyinmenize gerek yok. Ben şort, parmak arası terlik ve kipkirli sakalla gelen gördüm.

7) Tuvaleti kullanmaya izniniz yok. Tuvalete gidip gidin. Ha eğer ille kullanmanız gerekiyorsa etrafınızda hiçbir asker yokken girin. İşerken çıkarmazlar; sanırım 😀

Şimdilik diyeceklerim bunlar. Asker alışverişinden sonra tekrar konuşacağımız kesin. Bu konuda da size tavsiyelerde bulunabilirim. Merak etmeyin öyle korkulacak bir yer değil, hatta askerliğe biraz daha yakın hissediyorsunuz ve bitse de gitsek moduna giriyorsunuz. Bilemiyorum tabi bu bende böyle oldu, sizde nasıl bir etki yaratır; altınıza falan mı sıçarsınız bilemem 🙂

Bir an önce gelse de şu Aralık gitsem. 2,5 ay sonra çavuş olup, ufak bir yere düşüp, erlere kan kusturmak istiyorum. İhtiyacım var buna 🙂

Herkese bol sanş şimdiden.

Ha, son olarak, erken gidin. Erken gitmemeniz konusunda salak salak tavsiyeler alabilirsiniz, bu tavsiyeler sınav günü için geçerli. Bu işlemler için ne kadar erken giderseniz içeri giren ilk siz olursunuz bunu da unutmayın.

ÖNEMLİ NOT: Aralık celbi için son başvuru tarihi 28 Ekim. Aman diyim geçirmeyin bu günü.

1 Cevap

  1. Emre dedi ki:

    Güzel bir derleme olmuş ama malum işlemi yapan her memur/askere göre süreç değişiyor. Umarım ben de sorunsuz hallederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.