Elma’nın hayatımdaki önemi (Apple Inc. yani :) )

Yaklaşık 3-4 senedir hayatımda yoğun bir şekilde ürünlerini kullandığım ve öncesinde de bir 2-3 sene göz atma fırsatı bulduğum Elma’nın faydalarından bahsedelim biraz.

Geçtiğimiz ay evlendim biliyorsunuz! Bilmiyorsanız da öğrendiniz şu anda. En büyük hayallerimden biri de evde tüm cihazlarımın birbiri ile haberleşebileceği ve dahi rahatça veri-görüntü aktarımı yapabileceği bir ağ kurmaktı. Tabii ki bunu Apple ürünleri ile yapma fikri de ayrıca keyifli geliyordu.

Velhasıl şu anda evimdeki Apple ürünlerini sayayım sonra kullanım alanlarına geleyim:

  1. Macbook Pro
  2. iPhone 4
  3. iPhone 3GS
  4. New iPad
  5. Apple TV
  6. Apple Airport Express

Bunları destekleyecek cihazlarım da var tabii, onları da saymak lazım:

  1. Samsung 46ES7000
  2. Logitech klavye (iPad için)
  3. Samsung Home Theatre
  4. Kamera ve fotoğraf makinası ve yedekleme için 4 harddsk.

Ben evde bunları nasıl kullanıyorum?

Öncelikle TTnet’in fiber modem olarak verdiği Tilgin üzerinden tüm Apple cihazlarımı birbirine bağlamaya çalıştım. Fakat bu modem Apple cihazları ile pek iyi anlaşamıyormuş, en azından forumlarda böyle diyor. Bir sürü ayar gerekiyormuş ve yapmaya çalıştığımda da internetimi 1 gün boyunca kaybettim. Burada Airport Express devreye giriyor. Bu cihazın amacı; wi-fi bir ağın çekim alanını arttırmak, ama biz Cem‘le bu durumda direk modeme kabloyla bağlayıp modemin wi-fi özelliğini iptal ettik. Yani modemin kablosuz özelliğini direk AE üzerinden yapmasını sağladık ve sonuçta tüm cihazlar birbiri ile bir anda haberleşmeye başladılar.

Bunun nasıl bir avantajı mı oldu?

Tüm Apple cihazlarımı bilgisayara bağlamadan eşzamanlamamı sağladı. iPhone, iPad ve Macbook Pro’dan Samsung Home Theatre’a ses aktarabilmemi ve iPad’den Samsung TV’ye görüntü aktarmamı sağladı. *1

Böylelikle iPad’deki bir program sayesinde tüm yabancı dizileri TV’den izleme olanağı buldum.

Apple iCloud bana ne gibi avantajlar sağladı?

Artık verilerimi bilgisayarımda değil direk bulutta saklıyorum. Hem daha güvenli hem de kaybetme riskim çok daha az. Sonuçta bilgisayar çalınabilir! Merve ile ortak bir takvim belirleyip bunun üzerinden event’ler kaydetmeme yaradı. Tüm cihazlarım arasında rehberim, fotoğraflarım, takvimlerim, notlarım vs. anında senkron oldukları için beni büyük dertlerden kurtardılar. Bilgisayara atacaksın da oradan diğer cihaza yükleyeceksin de falan filan.

iPad’in faydaları neler?

Aklıma hiçbir şey gelmese bile şu geliyor. Ben bilgisayarı işgal etmişken ya da çalışıyorken, Merve iPad’e indirdiği oyunlarla ve internette surfle (9GAG, facebook vs.) meşgul oluyor. Bu da aile saadeti açısından oldukça faydalı bir cihaz olduğunu gösteriyor 🙂 Yukarıda da dediğim gibi direk ekrana görüntü aktarma olayı zaten çok pratik. Eskiden kırk saat bilgisayarı TV’ye bağlıyorduk da vs vs… çok uzun iş. Bunu pratik bir şekilde yapmak gerçekten zaman kazandırıyor insana ve daha da önemlisi bir şeylere heves ettiğinizde hevesiniz kursağınızda kalmıyor. Misal, aileyi eve toplayıp balayı fotolarını iPad’den ekrana aktarıp göstermek ya da YouTube’dan pratik bir şekilde video izlemek. Samsung’un da smart TV’si var ama içindeki browser ya da YouTube uygulaması o kadar ‘akıllı’ değil. Bunların dışında yıllarca neden iPad alayım ki sorusunun cevabını şu yaşadığım 3 ayda ne kadar bilgisayarı açtığım sorusu ile yanıt bulabilirim. Bazı profesyonel işlerim hariç iPad o kadar yeterli oluyor ki akşamları internete vs. girmek için; parasını kesinlikle çıkartıyor bu konuda. Evlilik sürecinde sürekli yanımda taşıyıp, evin krokisini çıkarmaya kadar bir çok yardımı olduğunu da söylemem lazım.

Bu arada SIRI ile aramdaki konuşma:

– Hi Siri.

S- Hi Doğa.

– Facetime with my wife.

S- Who is your wife?

– Merve

S- Can I save your wife as Merve? (Buna benzer bir soru işte)

– Yes

(Facetime application açılır ve eş aranır.)

Ardından:

– What is my wife’s birthday?

S- It’s 09.Feb.1987

– Thank you.

S- Your welcome.

(Eğlenceli değil mi? Bazen Merve ile oyun oynuyoruz. Geçen Tom Cruise’un doğum gününü sorduk, baya detaylı cevap verdi. Dakikaya kadar falan 🙂 )

 

Asıl sorumuz ne?

iPhone 5 alacak mıyım?

Evet 🙂

Neden?

Daha hızlı ve daha öfkeli  🙂 Ekranı büyük, alma sebebimin büyük kısmı bu. Hızlı olması da ikinci sebep tabii ki. Bir de 4S’i atladım 5’e hak kazanmışımdır sanırım.

Özetle, Apple cihazları hayatımı kolaylaştırmaya ve daha zevkli kılmaya devam ediyor. Tabii Samsung ve Canon’un da desteklerini çöpe atacak değilim ama merkezdeki cihazlar genellikle Apple oluyor.

 

Not *1: Apple TV’ye iPhone 4S ve 5 ile ve Mountain Lion işletim sistemli Macbook Pro’ların belirli bir seriden sonrası da görüntü-ses aktarabiliyor. iPhone 4 ve eski iPad’lerle, belli bir yıl öncesi Macbook Pro’lar da ses aktarabiliyorlar.

2 Cevaplar

  1. Cihan Keskin dedi ki:

    Doğrusunu söylemek gerekirse uzun süredir bu tip bir yazı görememiştim senden. Bunu da bugün tesadüfen gördüm. Dediklerin aslında doğru. Ben de evdeki Tilgin modemin WiFi’ını kapatıp bütün iletişim olayını aynen Airport Extreme’e aktardım. Ayrıca büyükçe bir disk alarak otomatik Time Machine yedeklemesi de yapıyorum. iCloud’da olunca önemli şeyleri kaybetmek konusundaki risk bayağı azalmış oluyor. Senin kullandığın zımbırtılardan farklı olarak benim Smart TV Philips ama tabiri caizse biraz geri zekalı. Sadece pull özelliği var dosyaları cihazdan push edemiyorsun ki gerçekten de büyük bir eksiklik olduğunu gördük. Kısa zamanda bir iPad Mini almayı planlıyorum ki çok şugar olacak bence onu alınca. Bütün bu yazdıklarına ek olarak wireless printing olayını da eklediysen sen bütün ağı tamamlamışsın demektir. Biz HP WiFi Laser bir yazıcıyla bunu hallettik. Ha evdeki USB yazıcını destekliyorsa Airport Express e bağlayarak sen de bunu halledebilirsin.

    Not1: Artık evinizi görmek istiyoruz.
    Not2: Laser yazıcı lazımsa elimde bir adet boşta duran Xerox Phaser var. 2 şişe şaraba takas ederim. 🙂

  2. D.D.Güçlü dedi ki:

    Yazıcı var ama bir arkadaşta, getirince benim de bir Wi-fi yazıcım olacak. Gerçi Wi-fi’ı çok verimli değildi ama daha önce kullandığım modemle alakalı da olabilir bu durum.

    iPad Mini yerine iPad almanı tavsiye ederim, Mini’de bazı kısıtlamalar var, iyice araştır onları.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.