AliExpress.com’dan nasıl alışveriş yapılır?

7Son dönemin yeni trendi aliexpress.com’dan alışveriş yapmak. Çevremden çokça soru geliyor bu konuda, aynı zamanda duyduğum ve yanlış bilinen şeyler de var. Bu yazımda aliexpress.com’dan alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken şeyleri sıralayacağım. Umarım bazı tabuların yıkılmasına da vesile olurum.

Yazıya başlamadan önce, alışveriş yapacaksanız lütfen bu linkten gidin, her aldığınız üründe bana da ufacık da olsa bir yardımınız oluyor.

https://ad.admitad.com/g/qa7w8joxdka1b5c318caa794ddcf6a/

Buradaki yazıyı okuduktan sonra 10 maddede dikkat edilmesi gerekenleri yazdığım Aliexpress’ten alışveriş yapmanın 10 kuralı! yazısına göz atmayı unutmayın.

aliexpress-logo

Öncelikle bir hesap açmalıyız. İlk yapamız gereken bu olacak. Hesap açmak basit, temel bilgileri giriyorsunuz, kargo adresinizi giriyorsunuz ve hesabınız açılıyor.

Kargo adresinizi girerken mümkünse iş ya da her zaman gündüz birinin bulunduğu bir adresi verin. Zira PTT kargo ile geldiğinden ilk geldiklerinde birini bulup teslim etmeleri önemli.

Bundan sonraki adımları birkaç başlıkta ele alabiliriz.

  1. Ürün seçimi
  2. Satıcı seçimi
  3. Ödeme şekli seçimi
  4. Kargolama şekli
  5. Kargo geldikten sonra kontrol ve onay
  6. Kargo gelmezse ya da ürün istediğimiz koşullarda değilse şikayet etme

Bu adımlara dikkat ederseniz alışveriş yapmanızda hiçbir sıkıntı yok. Haydi başlayalım:

Ürün Seçimi

Ülkemizde bulunan ve satılan birçok ürünün burada çok daha hesaplı ve bazen daha kaliteli olduğunu görmek sizi biraz üzecek, daha önce verdiğiniz paralara yanacaksınız ilk zamanlar. Hani 50-60 liralara aldığınız telefon kılıfları var ya, işte burada onlar 1 dolar ile 15 dolar arasında değişiyorlar. 1 dolar olanları ülkemizde ünlü mağazalar 30-40 lira gibi fiyatlara satıyor. 10 dolar olan ürünler ise en az 100 liradan satılıyorlar. Hele ki deri olmayagörsünler 150-200 liralara satılıyorlar.

Lakin, aliexpress’ten alırken de dikkatli olmalıyız. Aynı ürün bir satıcıda 3 dolarken, başka birinde 7 dolar olabilir. Ucuz olan her zaman iyi diye bir kavram yok ama biraz inceleyerek aynı ürün olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Ya da mesela bazı ürünler Türkiye’de daha hesaplı ya da kafa kafaya olabiliyor. Bu durumda daha hızlı gelmesi ve garantili olabilmesi için Türkiye’den almak daha avantajlı.

Kingston daha ucuz hepsiburada

Türkiye’deki fiyatı

kinsgton daha pahalı ali

Aliexpress.com’daki fiyatı

Son olarak da ne olduğu belirsiz ürünler almayın. Özellikle elektronik bir şeyler alırken. Hatta tekstil’de de alışveriş yaparken çok dikkatli olmak lazım, Çin’den gelecek tekstil ürünlerinin orijinal olmama riskleri var. Yani yine alışveriş yapabilirsiniz tabii ki ama sizden fazla paralar almalarına izin vermeyin. Çok güzel replika ürünler alınabiliyor tekstil’de de ama iyi incelemek ve yorumları iyi okumak lazım.

Ne olduğu belirsiz ürünler almayın Ne-olduğu-belirsiz-ürünler-almayın adidas ayakkabı

 

Satıcı Seçimi

Ürün seçmek kadar önemli bir süreç bu. Eğer dikkatsizce her önünüze gelen satıcıdan alışveriş yaparsanız, illaki birinde sıkıntı yaşarsınız. Bunun için satıcının yorumlarına dikkat etmekte fayda var. Hatta ürün altındaki satıcıdan bağımsız yorumlara da bakmak lazım. Bazen bir satıcı bir üründe çok iyi not alıp, başkasında kötü not alabiliyor; tamamen tedarik sürecine bağlı oluyor bu durum.

Satıcı puanı %95’in altında olmamalı. Eğer altındaysa %90’a kadar satıcı ile iletişime geçerek sipariş verilebilir. %90 altına ise hiç bulaşmayın, muhtemelen sıkıntı yaşarsınız.

Ürün geri bildirimleri de 5 üzerinden 4.5 altında olmasa iyi olur ama biraz daha detaylı bakarak sebebi inceleyerek sipariş verebilirsiniz yine. Mesela yavaş kargodan dolayı düşmüştür ama ürün kalitelidir; bu durumda aceleniz yoksa yine alışveriş yapabilirsiniz.

Satıcı orijinal ürün sattığını iddia ediyorsa bunu en iyi yorumlardan okursunuz. Mesela ben Türkiye’de 210 lira olan hafıza kartını aşağıdaki satıcıdan 30 dolara aldım, yani 70 lira. Hem de hızlı yolladığı için 10 günde elimde oldu. Hem yorumlardan, hem de elime ulaştıktan sonra yaptığım testlerden, satıcının gerçekten de orijinal ürün sattığını anladım.

 

Eğer düzgün bir satıcı bulursanız da sürekli ondan alıp kendinizi garantiye alabilirsiniz. Yani kaydını iyi tutun kimden alıp da ne kadar sürede size geldiğinin 🙂

Ödeme Şekli Seçimi

Maalesef Paypal yok. Paypal olmadığı için de şu anda kredi kartı ile almaya mecburuz. Bu konuda size önerim, ne olur ne olmaz sanal kredi kartı oluşturun ve anlık limit belirleyip bu kartla işlem yapın. Zaten anlık limit ayarlaması yapabileceğiniz için oldukça güvenli olacaktır.

 

Sanırım Apple ile Apple Pay entegrasyonu için konuşmalara başladılar. Yani parmak izi okuyuculu bir iPhone’u olanlar Apple Pay ile buradan alışveriş yapabilecekler gelecekte. Gelirse güzel olur ama sanal kartla almak da gayet güvenli.

Kargolama Şekli

Zaten ürünleri sıralarken Türkiye için ücretsiz kargosu olanları sıralayın, eğer aradığınız çok özel bir ürün yoksa. Ücretsiz kargodan kastım TR’ye girdikten sonra PTT ile gelecek demek. Bize gelene kadar da ya Çin ya da Honkong postası ile geliyor olabilir. Genelde bu kargo firmaları para almıyorlar ya da en ucuz bunlar oluyor. Bunların dışında ünlü firmalarla sipariş vermemenizi öneririm, evet mesela DHL ile daha hızlı gelebilir ama ürünün bazen 10 katı kargo ödersiniz. Buna dikkat edin mutlaka.

 

Kargo konusunda bir diğer husus da, satıcıdan mutlaka takip numarasını düzgün vermesini isteyin. 5 doların üstünde genelde bu takip numarası düzgün oluyor ama altında çoğu zaman takip edilemez posta ile yolluyorlar maliyeti arttırdığı için. Siz 5 doların altı da olsa üstü de olsa, satıcıya takip numarası istediğinizi bildirin.

Bazıları satıcının kargolama metodu diye farklı kanallardan takip edilebilecek şekilde yollayabiliyorlar. Bu durumda da satıcıdan takip edebileceğiniz internet sitesinin adını vermesini isteyin. Zaten siz sormadan kendileri de not olarak düşebiliyorlar kargo bilgilerinin bulunduğu bölüme.

Kargo geldikten sonra kontrol ve onay

Kargonuz sorunsuz bir şekilde size ulaşırsa ve gerçekten istediğiniz kalitede bir ürünse satıcıya onay vermeniz gerekiyor. Buyer Protection yani Alıcı Koruma Programı adı altında size bir süre veriliyor ve bu süre dolmadan siz ürünü almışsanız satıcıya onay veriyorsunuz. Ardından da mutlaka geri bildirim bırakın ve hatta yorum yazın ki sizden sonra satın alacak insanlara yardımcı olun. İngilizce bırakmak zorunda değilsiniz, Türkçe bırakmanız da gayet yeterli, sonuçta Türkiye’den alacaklara faydanız olur en azından.

Kargo gelmezse ya da ürün istediğimiz koşullarda değilse şikayet etme

Böyle bir durum başınıza gelebiliyor. Hatta bazen satıcı ürünün eline geri geldiğini söyleyip sizden uyuşmazlık kaydı açmanızı isteyebiliyor. Evet AliExpress’te eğer bir sorun yaşarsanız yapmanız gereken şeyin mucizevi adı “Open Dispute” ya da “Açık Uyuşmazlık”  🙂 Türkçe’sinde saçmalamasının sebebi ise site dil değiştirdiğinizde Google Çeviri hizmetini kullanıyor ve maalesef tarzanca bir Türkçe ile siteyi Türkçeleştiriyor. Eğer İngilizce sıkıntınız varsa kullanabilirsiniz o kadar kötü değil ama sonra yanlış anladığınız bir yer yüzünden uyuşmazlık kaydı açarsanız haksız bulunabilirsiniz. Bir de, sonuçta satıcı ile konuşmalarınız İngilizce olmak zorunda. Gerçi Çin’li kardeşler bazen İngilizce’de bile saçmalıyorlar 🙂

open dispute

 

Eğer anlaşmazlık onaylanırsa da hem size mail gelir hem de statüsünü görürsünüz. Ne talep ettiyseniz satıcı bunu kabul etmiş demektir ve eğer para iadesi istemişseniz istediğiniz kadar alırsınız. Ben şu ana kadar reddedilmedim 😀

Ödemeyi ortalama 1 hafta içinde iade olarak alıyorsunuz. Satıcı ile anlaşmanıza göre ürün gelmiş ve memnun olmamışsanız ürünü geri isteyebilir, hatta kargoyu ödemenizi de isteyebilir. Eğer ürün sizde kalmışsa, bazen yarısını iade alabilirsiniz. Tamamen satıcı ile anlaşmanıza bağlı. Ama ürün ulaşmamışsa kesin ödeme alırsınız; güvenilir bir satıcıysa.

 

Şu soruyu yazımın sonuna sakladım: Peki ne kadara kadar vergi vermeden gümrükten geçirebilirim? 

Birçoğunuz bunu biliyor, bilmeyenler için; 30 euroya kadar vergiye tabi değiliz diyebilirim. Ama gümrük memurları da artık satıcıların fiyatı ucuza gösterdiklerini ve hediye etiketi ile pahalı ürünler alındığını bildikleri için bazen sadece bu da yetmiyor. Sizi gümrük müdürlüğüne çağırıp bu ürünü gerçekten bu fiyata alıp almadığınız sorgulayabiliyor. Bunun gibi bir durumda mutlaka satın aldığınız sayfanın linkini gösterin. Hatta daha ucuz sahte bir ürün varsa bunu gösterin daha garanti olur. Zaten siz 5 dolara da almış olsanız eğer paket çok büyükse gümrüktekiler sizi bir kahve içmeye çağırabilir, hazırlıklı olun.

Mesela bir arkadaşımın şirketine 3000 dolarlık DSLR lens seti almışlar. Ama sitede aynı setin aynı paket ile 300 dolarlık versiyonu da varmış. Gümrükte vergi öderken 300 dolarlık olanı gösterip buna göre vergi vermişler. Bu tarz yaklaşımlar da mümkün 🙂

Daha detay sorularınız varsa yorum olarak yazın cevaplamaya çalışayım.

Mail listeme üye olarak, online alışveriş hakkında birçok bilgiye erişebilir, kampanyalar hakkında bilgi alabilir ve hediye çekilişlerine katılabilirsiniz.

Ne diyelim; iyi alışverişler 🙂

 

.

549 Cevaplar

  1. Jruwie dedi ki:

    Kapıda ödeme yok değil mi

  2. emre dedi ki:

    birkaç ürün alıcam inşallah dediğiniz şeyleri yapabilirim.

  3. D.D.Güçlü dedi ki:

    Para çekilmeden sevkiyat olamaz.

  4. D.D.Güçlü dedi ki:

    İnsanları yanıltmayın, bilgisayarınız ya da telefonunuz hacklenmiş oradan almışlar. Aliexpress’in dünyanın en büyük online mağazalarından biri olduğunu ve Türkiye’deki herhangi bir siteden daha güvenilir olduğunu unutmayın.

  5. D.D.Güçlü dedi ki:

    Kargo ücretini ne faturaya ne de kutu üstüne yazmazlarsa sıkıntı olmaz. Ürün bedeli üzerinden kargo

  6. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bildiğin kadarı ile yok.

  7. Esra dedi ki:

    Merhaba. Odemede dolar olmasi sart mi acaba

  8. atakan dedi ki:

    ben 100tlik flash figürü alıcam sıkıntı olurmu dolandırılırmıyım

  9. atakan dedi ki:

    ininal ile alışveriş yapabilirmiyim

  10. D.D.Güçlü dedi ki:

    30 dolar altı yazsınlar sıkıntı olmaz.

  11. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eğer online ve yurt dışı alışverişe açıksa evet.

  12. E.B Kanr dedi ki:

    Benim aldigim ürün 3 aydir gelmedi.15 gun ataliginda -open dispute- yapmayi da unuttum. napmam lazim simdi ürün yok. para da gitti.

  13. D.D.Güçlü dedi ki:

    Dispute açılabilmesi lazım yine de…

  14. Cüneyt dedi ki:

    Ben ürünü aldım fakat ödemeyi aldıklarını göremiyorum kredi kartımın ekstresinde yok adamlar aldık diyor

  15. D.D.Güçlü dedi ki:

    Almışlarsa almışlardır 🙂 ekstreye yansıması biraz zaman alabilir.

  16. muradiye dedi ki:

    iyi günler ben ali expressten sipariş verirken iletişim adı açık adres ve kent kısımlarına yazdığım bilgiler (noktalı karakter kullanmadığım halde) kabul edilmiyor ve lütfen sadece ingilizce yazınız diye uyarı geliyor. ben ad ve soyadımı adresimi nasıl ingilizce yazıcam ki

  17. Defne dedi ki:

    Bende aliexpress ten bir ürün aldım ürün sevk edildi kargoya verildi diye gozuktu ama bir kaç gün sonra takip ettiğim de ürün iptal edildi diye bir not gordum para iadesi istedim ama tam anlamıyorum ne yapabilirim

  18. dilangülşah dedi ki:

    çok teşekkür ederim çok faydalı oldu 🙂

  19. Ozge dedi ki:

    Sanal kart nasil çikartiliyo

  20. Hüseyin dedi ki:

    Yukarıda da bahsetmişler ayni durum bende de oldu ürünü aldım ama kartımın ekstresinde ödeme görünmüyor alışverişi beceremedik herhalde

  21. D.D.Güçlü dedi ki:

    Para iadesi yapılır.

  22. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bankanızla görüşmelisiniz.

  23. D.D.Güçlü dedi ki:

    Aliexpress statüsünde ne gözüküyor? Bankada Provizyonda bazen uzun kalabiliyor.

  24. Büşra dedi ki:

    Merhaba ben de telefonuma kap aldım kredi kartı extresinde ayrıca dolar olarak gözüküyor o ödemeyi nasıl yapacağız Türk lirası olarak çekiyorlar mı acaba ?

  25. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bankanızla konuşmalısınız.

  26. Mervenur dedi ki:

    Tek kartlamı alışveriş yapılıyor

  27. İbrahim dedi ki:

    500 dolar değerinde bir kaç parca alıcam motorsklet parcaları 500 dolar dısında herhangi bi ücret daha veriyormuyum???

  28. D.D.Güçlü dedi ki:

    Çok geniş bir soru. Bana mail atarsanız tek tek parça fiyatlarını yardımcı olmaya çalışayım

  29. Hh dedi ki:

    Merhaba ben satici ile konustum extra indirim yapacagini söyledi ama o siparisi nasil oluşturacagim anlayamadim yardimci olurmusubuz

  30. hh dedi ki:

    satıcı ıle anlastım indirim yapacak peki nasıl alışverısı yapacağim
    biride kupon verdi nasıl kullanacagim

  31. hh dedi ki:

    yardımcı olurmusunuz

  32. D.D.Güçlü dedi ki:

    Siparişi verin sonra ödeme aşamasında sayfayı kapatın. Sonra satıcı indirim yapınca ödeyin.

  33. Aylin dedi ki:

    Sadece tekstilden sipariş verilen gerçekten aylar dürer mi gelmesi ve gümrük olayı nedir?? Dolar derken bide kapıda ödeme mevcut mu

  34. D.D.Güçlü dedi ki:

    Yazılarımı okuyun lütfen.

  35. Eda Alışık dedi ki:

    Öncelikle anlattıklarınız çok yardımcı oldu teşekkür ederim. Ben şimdi İninal kart ile alışveriş yapmayı düşünüyorum. Bu mümkün mü? Ayrıca ödemeyi TL ile yapamıyor muyuz? Teşekkürler şimdiden.

  36. aziz dedi ki:

    ya pttkart aldım aliexpress den alışveriş oluyor diye. yurtdışınada açtırdım internet alışverişinede açtırdım . sahibinden .com dan alışveriş yaptım sıkıntı yok ama bu aliexpress den yapınca “your bank does not support your paymenent” yazısı çıkıyor son 2-3 ayda böyle olan insanlarda varmış. hala inial kart yadapttkart ile aliexpressden alışveriş yapabilen var mı?

  37. Gökhan gür dedi ki:

    Merhaba alibaba expressten alınan ürün istanbula kaç günde gelir ve sipariş esnasında rusya üzerinden mi çinden mi gelsin diye seçenek var hangisini seçmek gerek?

  38. Burak dedi ki:

    Bedava deneme bölümüne katılıp bize cıkmazsa katıldıgımız şey mesela saat onun gercek fiyatını ödüyo muyuz

  39. mealkan dedi ki:

    Merhaba daha önce de yorum yazdım ama cevap alamıyorum. reborn oyuncak bebek almak istiyorum. fakat ödeme ekranına gelince kart bilgilerini girdikten sonra öde diyorum ama onaylamıyor. acaba tutarla alakalı bir durum olabilir mi. çünkü 3 dolarlık yapboz aldım aynı gün sıkıntı çıkmadı. 40 dolar değerinde alacağım bebek

  40. Fatma dedi ki:

    Sipariş etmek istediğim ürünlere gümrük vergisi ödememek için ayrı ayrı sipariş etsem sorun olmaz değil mi?

    Ya da toplu bir şekilde siparis ettim diyelim siparis ettiğim hiçbir ürün 30 doların altında değil bu yüzden de gümrüğe farklı zamanlarda ulaşır ve bu sayede de gümrük vergisi ödemem diye düşünüyorum doğru mu??

  41. Fatma dedi ki:

    Ve ödemeyi papara kartımdan tl şeklinde yapabilir miyim??

  42. mürsel alp dedi ki:

    10 adet 235 usd tutarındaki ürünün gümrük vergisi ne kadar tutar.Bu ürünleri türkiyede
    birilerine hediye edeceğim nasıl bir sorun yaşarım..

  43. İklima dedi ki:

    Merhaba peki her ürün farklı satıcıdan olursa ayrı kargolar halinde mi geliyor

  44. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ayrı ayrı sipariş edin ve 20 dolar altı yazdırın.

  45. D.D.Güçlü dedi ki:

    Normalde ürün bazlı değişse de ortalama vergi %20’dir. Hediye edin ya da satın fark etmez ama gümrükten geçemeyecek bir ürün aldıysanız vergi dahi verseniz alamayabilirsiniz.

  46. D.D.Güçlü dedi ki:

    Evet ayrı kargolar. Aynı satıcıdan farklı siparişlerle verirseniz de ayrı kargolanır.

  47. Emre Ö. dedi ki:

    Aliexpress ten bisiklet farı alıcam 70 tl diyor ve 11 buçuk dolar ödeme yazıyor ininal karta 70tl yükleyip alabiliyormuyuz yolsa illede dolarmı yüklemek gerek ben pek bilmiyorum yardımcı olurmusunuz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.