AliExpress.com’dan nasıl alışveriş yapılır?

7Son dönemin yeni trendi aliexpress.com’dan alışveriş yapmak. Çevremden çokça soru geliyor bu konuda, aynı zamanda duyduğum ve yanlış bilinen şeyler de var. Bu yazımda aliexpress.com’dan alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken şeyleri sıralayacağım. Umarım bazı tabuların yıkılmasına da vesile olurum.

Yazıya başlamadan önce, alışveriş yapacaksanız lütfen bu linkten gidin, her aldığınız üründe bana da ufacık da olsa bir yardımınız oluyor.

https://ad.admitad.com/g/qa7w8joxdka1b5c318caa794ddcf6a/

Buradaki yazıyı okuduktan sonra 10 maddede dikkat edilmesi gerekenleri yazdığım Aliexpress’ten alışveriş yapmanın 10 kuralı! yazısına göz atmayı unutmayın.

aliexpress-logo

Öncelikle bir hesap açmalıyız. İlk yapamız gereken bu olacak. Hesap açmak basit, temel bilgileri giriyorsunuz, kargo adresinizi giriyorsunuz ve hesabınız açılıyor.

Kargo adresinizi girerken mümkünse iş ya da her zaman gündüz birinin bulunduğu bir adresi verin. Zira PTT kargo ile geldiğinden ilk geldiklerinde birini bulup teslim etmeleri önemli.

Bundan sonraki adımları birkaç başlıkta ele alabiliriz.

  1. Ürün seçimi
  2. Satıcı seçimi
  3. Ödeme şekli seçimi
  4. Kargolama şekli
  5. Kargo geldikten sonra kontrol ve onay
  6. Kargo gelmezse ya da ürün istediğimiz koşullarda değilse şikayet etme

Bu adımlara dikkat ederseniz alışveriş yapmanızda hiçbir sıkıntı yok. Haydi başlayalım:

Ürün Seçimi

Ülkemizde bulunan ve satılan birçok ürünün burada çok daha hesaplı ve bazen daha kaliteli olduğunu görmek sizi biraz üzecek, daha önce verdiğiniz paralara yanacaksınız ilk zamanlar. Hani 50-60 liralara aldığınız telefon kılıfları var ya, işte burada onlar 1 dolar ile 15 dolar arasında değişiyorlar. 1 dolar olanları ülkemizde ünlü mağazalar 30-40 lira gibi fiyatlara satıyor. 10 dolar olan ürünler ise en az 100 liradan satılıyorlar. Hele ki deri olmayagörsünler 150-200 liralara satılıyorlar.

Lakin, aliexpress’ten alırken de dikkatli olmalıyız. Aynı ürün bir satıcıda 3 dolarken, başka birinde 7 dolar olabilir. Ucuz olan her zaman iyi diye bir kavram yok ama biraz inceleyerek aynı ürün olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Ya da mesela bazı ürünler Türkiye’de daha hesaplı ya da kafa kafaya olabiliyor. Bu durumda daha hızlı gelmesi ve garantili olabilmesi için Türkiye’den almak daha avantajlı.

Kingston daha ucuz hepsiburada

Türkiye’deki fiyatı

kinsgton daha pahalı ali

Aliexpress.com’daki fiyatı

Son olarak da ne olduğu belirsiz ürünler almayın. Özellikle elektronik bir şeyler alırken. Hatta tekstil’de de alışveriş yaparken çok dikkatli olmak lazım, Çin’den gelecek tekstil ürünlerinin orijinal olmama riskleri var. Yani yine alışveriş yapabilirsiniz tabii ki ama sizden fazla paralar almalarına izin vermeyin. Çok güzel replika ürünler alınabiliyor tekstil’de de ama iyi incelemek ve yorumları iyi okumak lazım.

Ne olduğu belirsiz ürünler almayın Ne-olduğu-belirsiz-ürünler-almayın adidas ayakkabı

 

Satıcı Seçimi

Ürün seçmek kadar önemli bir süreç bu. Eğer dikkatsizce her önünüze gelen satıcıdan alışveriş yaparsanız, illaki birinde sıkıntı yaşarsınız. Bunun için satıcının yorumlarına dikkat etmekte fayda var. Hatta ürün altındaki satıcıdan bağımsız yorumlara da bakmak lazım. Bazen bir satıcı bir üründe çok iyi not alıp, başkasında kötü not alabiliyor; tamamen tedarik sürecine bağlı oluyor bu durum.

Satıcı puanı %95’in altında olmamalı. Eğer altındaysa %90’a kadar satıcı ile iletişime geçerek sipariş verilebilir. %90 altına ise hiç bulaşmayın, muhtemelen sıkıntı yaşarsınız.

Ürün geri bildirimleri de 5 üzerinden 4.5 altında olmasa iyi olur ama biraz daha detaylı bakarak sebebi inceleyerek sipariş verebilirsiniz yine. Mesela yavaş kargodan dolayı düşmüştür ama ürün kalitelidir; bu durumda aceleniz yoksa yine alışveriş yapabilirsiniz.

Satıcı orijinal ürün sattığını iddia ediyorsa bunu en iyi yorumlardan okursunuz. Mesela ben Türkiye’de 210 lira olan hafıza kartını aşağıdaki satıcıdan 30 dolara aldım, yani 70 lira. Hem de hızlı yolladığı için 10 günde elimde oldu. Hem yorumlardan, hem de elime ulaştıktan sonra yaptığım testlerden, satıcının gerçekten de orijinal ürün sattığını anladım.

 

Eğer düzgün bir satıcı bulursanız da sürekli ondan alıp kendinizi garantiye alabilirsiniz. Yani kaydını iyi tutun kimden alıp da ne kadar sürede size geldiğinin 🙂

Ödeme Şekli Seçimi

Maalesef Paypal yok. Paypal olmadığı için de şu anda kredi kartı ile almaya mecburuz. Bu konuda size önerim, ne olur ne olmaz sanal kredi kartı oluşturun ve anlık limit belirleyip bu kartla işlem yapın. Zaten anlık limit ayarlaması yapabileceğiniz için oldukça güvenli olacaktır.

 

Sanırım Apple ile Apple Pay entegrasyonu için konuşmalara başladılar. Yani parmak izi okuyuculu bir iPhone’u olanlar Apple Pay ile buradan alışveriş yapabilecekler gelecekte. Gelirse güzel olur ama sanal kartla almak da gayet güvenli.

Kargolama Şekli

Zaten ürünleri sıralarken Türkiye için ücretsiz kargosu olanları sıralayın, eğer aradığınız çok özel bir ürün yoksa. Ücretsiz kargodan kastım TR’ye girdikten sonra PTT ile gelecek demek. Bize gelene kadar da ya Çin ya da Honkong postası ile geliyor olabilir. Genelde bu kargo firmaları para almıyorlar ya da en ucuz bunlar oluyor. Bunların dışında ünlü firmalarla sipariş vermemenizi öneririm, evet mesela DHL ile daha hızlı gelebilir ama ürünün bazen 10 katı kargo ödersiniz. Buna dikkat edin mutlaka.

 

Kargo konusunda bir diğer husus da, satıcıdan mutlaka takip numarasını düzgün vermesini isteyin. 5 doların üstünde genelde bu takip numarası düzgün oluyor ama altında çoğu zaman takip edilemez posta ile yolluyorlar maliyeti arttırdığı için. Siz 5 doların altı da olsa üstü de olsa, satıcıya takip numarası istediğinizi bildirin.

Bazıları satıcının kargolama metodu diye farklı kanallardan takip edilebilecek şekilde yollayabiliyorlar. Bu durumda da satıcıdan takip edebileceğiniz internet sitesinin adını vermesini isteyin. Zaten siz sormadan kendileri de not olarak düşebiliyorlar kargo bilgilerinin bulunduğu bölüme.

Kargo geldikten sonra kontrol ve onay

Kargonuz sorunsuz bir şekilde size ulaşırsa ve gerçekten istediğiniz kalitede bir ürünse satıcıya onay vermeniz gerekiyor. Buyer Protection yani Alıcı Koruma Programı adı altında size bir süre veriliyor ve bu süre dolmadan siz ürünü almışsanız satıcıya onay veriyorsunuz. Ardından da mutlaka geri bildirim bırakın ve hatta yorum yazın ki sizden sonra satın alacak insanlara yardımcı olun. İngilizce bırakmak zorunda değilsiniz, Türkçe bırakmanız da gayet yeterli, sonuçta Türkiye’den alacaklara faydanız olur en azından.

Kargo gelmezse ya da ürün istediğimiz koşullarda değilse şikayet etme

Böyle bir durum başınıza gelebiliyor. Hatta bazen satıcı ürünün eline geri geldiğini söyleyip sizden uyuşmazlık kaydı açmanızı isteyebiliyor. Evet AliExpress’te eğer bir sorun yaşarsanız yapmanız gereken şeyin mucizevi adı “Open Dispute” ya da “Açık Uyuşmazlık”  🙂 Türkçe’sinde saçmalamasının sebebi ise site dil değiştirdiğinizde Google Çeviri hizmetini kullanıyor ve maalesef tarzanca bir Türkçe ile siteyi Türkçeleştiriyor. Eğer İngilizce sıkıntınız varsa kullanabilirsiniz o kadar kötü değil ama sonra yanlış anladığınız bir yer yüzünden uyuşmazlık kaydı açarsanız haksız bulunabilirsiniz. Bir de, sonuçta satıcı ile konuşmalarınız İngilizce olmak zorunda. Gerçi Çin’li kardeşler bazen İngilizce’de bile saçmalıyorlar 🙂

open dispute

 

Eğer anlaşmazlık onaylanırsa da hem size mail gelir hem de statüsünü görürsünüz. Ne talep ettiyseniz satıcı bunu kabul etmiş demektir ve eğer para iadesi istemişseniz istediğiniz kadar alırsınız. Ben şu ana kadar reddedilmedim 😀

Ödemeyi ortalama 1 hafta içinde iade olarak alıyorsunuz. Satıcı ile anlaşmanıza göre ürün gelmiş ve memnun olmamışsanız ürünü geri isteyebilir, hatta kargoyu ödemenizi de isteyebilir. Eğer ürün sizde kalmışsa, bazen yarısını iade alabilirsiniz. Tamamen satıcı ile anlaşmanıza bağlı. Ama ürün ulaşmamışsa kesin ödeme alırsınız; güvenilir bir satıcıysa.

 

Şu soruyu yazımın sonuna sakladım: Peki ne kadara kadar vergi vermeden gümrükten geçirebilirim? 

Birçoğunuz bunu biliyor, bilmeyenler için; 30 euroya kadar vergiye tabi değiliz diyebilirim. Ama gümrük memurları da artık satıcıların fiyatı ucuza gösterdiklerini ve hediye etiketi ile pahalı ürünler alındığını bildikleri için bazen sadece bu da yetmiyor. Sizi gümrük müdürlüğüne çağırıp bu ürünü gerçekten bu fiyata alıp almadığınız sorgulayabiliyor. Bunun gibi bir durumda mutlaka satın aldığınız sayfanın linkini gösterin. Hatta daha ucuz sahte bir ürün varsa bunu gösterin daha garanti olur. Zaten siz 5 dolara da almış olsanız eğer paket çok büyükse gümrüktekiler sizi bir kahve içmeye çağırabilir, hazırlıklı olun.

Mesela bir arkadaşımın şirketine 3000 dolarlık DSLR lens seti almışlar. Ama sitede aynı setin aynı paket ile 300 dolarlık versiyonu da varmış. Gümrükte vergi öderken 300 dolarlık olanı gösterip buna göre vergi vermişler. Bu tarz yaklaşımlar da mümkün 🙂

Daha detay sorularınız varsa yorum olarak yazın cevaplamaya çalışayım.

Mail listeme üye olarak, online alışveriş hakkında birçok bilgiye erişebilir, kampanyalar hakkında bilgi alabilir ve hediye çekilişlerine katılabilirsiniz.

Ne diyelim; iyi alışverişler 🙂

 

.

549 Cevaplar

  1. D.D.Güçlü dedi ki:

    Adresi web’den belirleyin. Mobil uygulamadan sonra devam edebilirsiniz. Mobilden hiç yeni adres girmediğim için bilemiyorum.

  2. kubra dedi ki:

    Merhaba daha oncede yazmistim size tesekkur ederim yorumlariniz oldukca faydali bir sorum daha olacak urunler elime hala gelmedi de en son 1 martta turkey yaziyor yani ucak kalkmasi isareti var 1 marttan sonra siparis durumum hic degismedi beklemeye devam edeyim mi yapmma gereken birseyler varmi

  3. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sürenin dolmasına 3 gün kalana kadar bekleyin. Sonra hala elinize ulaşmamışsa yapılacak 2 şey var. Öncelikle takip numarası varsa postaneyi arayıp sormak. Eğer takip numarası yoksa satıcıya ürün ulaşmadı dispute açıyorum demek. Satıcının da 2 tepkisi olabilir, biri evet açın para iadesi yapalım, ikincisi desüreyi uzatalım biraz daha diyebilir.

    Her ikisine de ok demenizde sakınca yok. Ama son güne kadar cevap gelmezse satıcıdan dispute açın mutlaka. (Gerçi artık süre dolduktan sorna da dispute açabiliyorsunuz ama riske girmeyin.)

  4. kubra dedi ki:

    Merhaba ben ayni üründen ayni anda 3 renk aldim 2 si gelmis 1 tanesi gelmemis beklemeye devam edeyim mi kaybolmusmudur digeri

  5. mecid dedi ki:

    Gerekenleri yapdım.siparişin kabul edilmesi konusunda bildirim mesajı almalımıyım?

  6. D.D.Güçlü dedi ki:

    Kabul edilme gibi bir durum yok. Ödeme alındı bildirimi alırsınız sadece.

  7. A.Aldemir dedi ki:

    Çok fazla teferruat ve risk varken, bu riskleri ve teferruatı aşıp alışveriş yapanları tebrik etmek lazım.
    Neden birileri aracılık etmez ki?

  8. D.D.Güçlü dedi ki:

    Edenler var aslında. Ama çok teferruat yok. Alıyorsunuz geliyor 🙂 Normalde bir markete gitseniz ürünlerin yerini, kasanın yerini hemen bulamazsınız. 3-4 gidişten sonra daha kolaylaşır her şey. Web’deb alışveriş de farklı değil.

  9. Ayse dedi ki:

    Sipariş ettiğim ürünün ücreti dışında herhangi bir ücret karttan kesilir mi

  10. D.D.Güçlü dedi ki:

    Hayır kesilmez. Kargo olmamasına dikkat edin. Genelde çok spesifik bir ürün almıyorsanız, Türkiye’ye o ürünü bedava kargo ile yollayan mutlaka vardır.

  11. fırat dedi ki:

    ben 1000 dolarlık bir elektrikli bisiklet almayı düşünüyorum bunun vergisini nerden öğrene bilirim.
    En önemlisi bu siteyi iyi bilen birini bulma ihitimalim varmı ?

  12. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bu siteyi iyi bilen biri benim 🙂 Bin dolarlık bisikleti nasıl bir kargo ile yollarlar bilemedim daha önce hiç öyle bir ürün almadım ama gümrük vergisi isterler bisiklet için muhtemelen bu da eğer 1000 dolar gösterirseniz en az 300 dolar demek. Eğer fatura ya da link bulabilirseniz daha ucuza satıldığını kanıtlayan o zaman vergi de azalır tabii. Ama dikkatli olmak lazım satıcı seçiminde, 10000 dolar az para değil.Mesele eline ulaşması değil, eline ulaşan ürün eğer istediğin değilse bunun geri iadesi var ama verdiğin vergi yanar direkt muhtemelen geri alamazsın.

  13. Yunus Aslan dedi ki:

    Kardes bende sanal gerceklik gozlugu alacamda bisi sorcam vr bix alacam sence nasil bide guvenilirmi guvenilirss pttden kargo ucreti odermiyim ha bide ininall ile alaabiliyormuyim

  14. D.D.Güçlü dedi ki:

    ininal yurt dışından online alışverişi destekliyorsa evet, kendilerine sorman lazım. VR gözlükten kastın telefonunu içine koyduğun ise onlar zaten ucuz gümrükte takılmaz. Eğer kendi ekranı olanlar ise onlar pahalı, ucuz yazdırtabilirsen gümrükte vergi ödemezsin. Yazdırtmazsan vergi ödersin ama gümrükte takılma diye bir durum olmaz. Ülkeye giremez diye bir yasa yok. Ücret de yine aliexpress’te alacağın satıcı TR’ye kargo ücretsiz diyorsa ücretsizdir.

  15. ercan dedi ki:

    Merhabalar ben sipariş için ürünleri seçtim daha sonrasında mobil uygulamada bir hata yaptım ve ikinci kez yeniden sipariş geçtim ve tutar iki kes çekildi siparişi aynı dakikarlarda iptal ettim ve şiparişlerimin hepsi iptal görünüyor ama hesaba nasıl tekrardan düşüyor onu bilemiyorum yardımcı olurmusunuz

  16. Berkant dedi ki:

    3 parça sipariş verdim fakat sadece biri geldi diğer ikisi gelmedi. Nasıl şikayet edicem yada ne yapmalıyım, gelir mi para mı verirler mi?

  17. azra dedi ki:

    ya ben kredi kartı ile ödeme yapacağım ama visa kart diyor. bizde ki omu bilmiyorum ??

    bir de site de dolar hesabı yapıyor ama kredi kartı ile ödeyeceksek dolar nasıl olcak ?

    lütfen yardımcı olunnn

  18. Mustafa dedi ki:

    Merhaba bende ali ekspresten alisveris yapiyorum karttan odeme aliniyor ancak karta odeme yaparken euro uzerinden mi yapiyoruz. Konu ile ilgi bilgi rica edeim

  19. Pelin Sayın dedi ki:

    Selam 2 ay önce oğluma yatak örtüsü sipariş ettim ama henüz ulaşmadı.Online mesaj attığımda ise biz gönderdik,postaneye ulaştı,gelmediyse sizin sorununuz diyor.Türkiyede nereyi arayabilirim öğrenmek için?

  20. Kevser dedi ki:

    Ilk kez siparis girdim ancak siparis gerçekleştimi anlayamadim.siparis onay kismini tiklamalimiyim.yoksa bu odrme onayimiir

  21. D.D.Güçlü dedi ki:

    En yakın postaneden başlayarak arayabilirsiniz. Eğer gelmemişse sorun kaydı açmanız lazım aliexpress’te.

  22. D.D.Güçlü dedi ki:

    Karta bağlı euro ya da dolar hesabı varsa öyle yansır. Eğer sadece TL hesabı varsa, günlük kurdan TL’ye çevirip yapar. Ama bankadan bankaya değişiyor, bankayı arayıp sormanız lazım.

  23. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eğer kartınıza bağlı sadece TL hesabı varsa, günlük kurdan TL’ye çevirip ekstreye yansıtır. Bankadan bankaya değişen bir süreç, bankaya sorarsanız daha iyi olur. Master ya da Visa ile ödeyebilirsiniz fark etmez.

  24. D.D.Güçlü dedi ki:

    Süre doldu mu? Eğer dolmadıysa yazımı tekrar okuyup open dispute kısmını uygulayabilirsiniz. Türkçesi de var ama siteyi Türkçe kullanmamanızı öneririm, zira Çin’liler İngilizce’yi bile zor konuşuyorken Türkçe’ye cevap vermeleri imkansız 🙂

  25. ihsan dedi ki:

    kolay gelsin öncelikle verdiginiz bilgiler icin cok tesekkür ederim. ali expressten yaklasık 1000 dolarlık günes enerjisi panel sistemi almak istiyorum. ups dhl tnt fedex e türkiye icin kargo bedava diyor. ems icin 231 dolar fiyat veriyor.. alıs verisim icin hangi kargo secenegi tercih etmeliyim . ems haricindekilerde sonradan basım agrır mı?

  26. D.D.Güçlü dedi ki:

    İsteyeceğiniz ürün her türlü gümrükte kalacak ve gümrük vergisi vermek zorundasınız. Bu sebeple kargo fark etmez. UPS, DHL ve FEDEX olur. Ama ülkede satılmadığından emin olun ürünün, satılıyorsa kıllık yapabilirler.

  27. rukiye dedi ki:

    merhaba 🙂 Ben ok acilinden bir şey sormak istiyorum size ben aliexpressten az önce bi terlik siparişi verdim kartla ödeme yaptım ama bana kargo seçeneği falan sunmadı ve direk olarak siparişimi aldı ve birden şüpheye düştüm açıkçası 🙁 Ve ürün fiyatı 19.25 dolar tuttu yani türk parası olarak ne kadar tutuyor? bide bi kargo gönderimi seçmediğim halde sizce hangi kargoyla gönderim yaparlar? Bana yardımcı olup tedirginliğimi giderirseniz çok mutlu olurum gerçekten

  28. D.D.Güçlü dedi ki:

    Standart PTT ile gelir. Kargo seçimi yapmıyorsunuz zaten. DHL, UPS gibi firmalar ürün bedelinden daha pahalıya geliyor. Bunların hepsinden önce alışveriş yaptığınız site aliexpress.com, sakin olun 🙂 Türkiye’deki herhangi bir siteden daha güvenilir ve müşteri odaklı. Yalnız İngilizce bilmeden yolunuzu bulmanız zor, bilmiyorsanız bilen biri mutlaka yardımcı olsun bir sıkıntılı durum oluşursa. Yazımı ürün almadan önce tekrar tekrar okuyun, bir süre sonra zaten siz de alışacaksınız (10-15 sipariş sonrasında.) 19,25 dolar hangi kartla verdiyseniz ekstrede görürsünüz ne kadar olduğunu o günün kurundan. (Bazı bankalar hesap kesim tarihindeki kuru da baz alabiliyor bankaya sormanız lazım.)

  29. ihsan dedi ki:

    İsteyeceğiniz ürün her türlü gümrükte kalacak ve gümrük vergisi vermek zorundasınız. Bu sebeple kargo fark etmez. UPS, DHL ve FEDEX olur. Ama ülkede satılmadığından emin olun ürünün, satılıyorsa kıllık yapabilirler. demişsiniz.
    ülkede satılmadıgından emin olun nedemek? nasıl bir kıllık yapabilirler. çünkü benzer bir sistem türkiyede satılıyor maliyeti 12 000 tl. ama aynı marka degil:)

  30. ihsan dedi ki:

    kolay gelsin..UPS, DHL ve FEDEX olur. Ama ülkede satılmadığından emin olun ürünün, satılıyorsa kıllık yapabilirler. demişsiniz.
    ülkede satılmadıgından emin olun nedemek? nasıl bir kıllık yapabilirler. çünkü benzer bir sistem türkiyede satılıyor maliyeti 12 000 tl. ama aynı marka degil:)

  31. Mehmet akkaya dedi ki:

    Selamlar kardesim ben ali expresden dewsmli kucuk seyler aliyorum geliyir sorunsuz tl olarak 800 tl lik bir isik kontrol unitesi alcam ses sistemleri icin fiyatida uygun taksdlede alabiliyorum yalniz bu 800 liralik urun sizce ne kadar gumruk oderim

  32. Mithat dedi ki:

    Lütfen Cevaplayın Babamın Kredi kartı ile alcam birisinden yurtdışına açık olmassa alamazsın demişti babamın kredi kartı açık değil böyle birşey varmı söylermisniz varsada kredi kartını nasıl açtırabilirim 😀

  33. Yağmur dedi ki:

    Benim bir sorun olacak şimdi ben sipariş verdim ödeme alındıktan sonra sevkiyat bekleyen durumuna geliyor sonrada onay bekleyen durumuna geliyor onayı verecek miyiz yoksa ürün gelince mi onay vereceğiz?

  34. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bankayı arayarak açtırabilirsiniz. Genelde açıktır ama yurt dışına özellikle kapattırılmamışsa. Ayrıca daha güvenli olması için sanal kredi kartı yaratıp, sınırlı bir limit belirlenebilir. Bu arada güvenlikten kastım Aliexpress zaten güvenli ama sizin alışverişi yaptığınız bilgisayar güvenli olmayabilir bu sebeple 🙂

  35. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ürün gelince onay vereceksiniz. Ürün gelmezse ve satıcının verdiği sürenin dolmasına birkaç gün varsa Opan Dispute açarsınız. Ama ürün sorunsuzca ulaşırsa, onaylayabilirsiniz ve güzel de bir yorum bırakırsınız. Yorum kısmı Türkçe ya da İngilizce olabilir her türlü herkese faydası olur. Mutlaka puanlayın ve yorum bırakın ama 🙂

  36. D.D.Güçlü dedi ki:

    Aynı marka model olması ve ülkemizde satıldığını gümrük memurunun bilmesi ya da özellikle araştırması gerekiyor. Ya da sırf kıllık olsun diye yapabilir ama siz zaten vergileri ödeyeceksiniz çok bir sıkıntı olacağını sanmıyorum.

    Bu tarz büyük sistemleri amazon’dan da araştırın. Onların süreçleri çok daha başarılı ama tabii aliexpress kadar rekabetçi fiyat veremeyebilir Amazon’daki satıcılar. Ama siz yine de bakın.

  37. Alperen dedi ki:

    merhaba adresi nasıl yazacağız türlce mi İngilizcemi mahalle street

  38. D.D.Güçlü dedi ki:

    Türkçe yazın ama Türkçe karakter kullanmayın. Yani, Şemsi Efendi caddesi yerine Semsi Efendi caddesi yazın. TR’ye geldiğinde bildiğimiz PTT teslim edecek 🙂

  39. Cem Berk Erilkun dedi ki:

    Selamlar yazınız için çok teşekkürler .Ben bir kaç sipariş verdim 2 tanesi kapıda teslim edildi ama 1 tanesi posta kutusuna bırakılmış şans eseri gördüm bunu neye göre geçiyoruz gönderinin kapıda teslimi için ne yapmamız lazım(not:tümürünler ücretsiz kargo ile alındı)Teşekkürler.

  40. D.D.Güçlü dedi ki:

    Maalesef kapıda teslim edilmesi için evde olmanız lazım. Yoksa neyseki apartmana bırakmışlar 🙂 Normalde postaneye geri götürürler, rafın birinde uzun bir süre alınmayı bekleyebilirdi. Bu sebeple mümkünse iş yeri ya da okul gibi mutlaka birilerinin olduğu yerlere söyleyin kargoları.

  41. Sevko dedi ki:

    Merhaba ben 1600 dolarlık dedektif almak istiyorum sorun yasarmiyim

  42. Sevko dedi ki:

    Merhaba gfx 7000 dedektor almak istiyorum 1600 dolara basım agrirmi gümrükte sıkıntı ne olur

  43. Çiğdem dedi ki:

    Merhaba ben öncelikle bizi aydinlatyiginiz için teşekkür ederim benim sormak istediğim aliexpres ten ayakkabı aldım fakat aldıktan sonra bir kaç yerde ayakkabı gümrüge takilir diyw okudum bir bilginiz var mı bu konuda hiç ayakkabı aldınız mi

  44. Çiğdem dedi ki:

    Ayakkabi yi 2 hafta kadar oldu alalı henüz gelmedi de

  45. Cem Berk Erilkun dedi ki:

    Çok teşekkürler

  46. Ceyda dedi ki:

    Arkadaslar bana aliexpresste sıparınızı onaylıyrmsnz dedı evet dedım sıparısler gerı bıldırıme gıttı ne yapmam lazım

  47. Onur dedi ki:

    işlek bir cadde üzerindeki apartmanda oturan arkadaşımın paketini ptt kargo kapının önüne(cadde üstüne) bırakıp gitmiş, şans eseri saatlerce kimse cukkalamamış!
    Süreç allaha emanet işliyor

  48. D.D.Güçlü dedi ki:

    Selamlar, eğer gümrük kuralları gereği ülkeye sokulamayacak bir ürün değilse sıkıntı olmaz. (Mesela telefon sokamazsınız gümrükten) 1600 doların vergisini vermeniz gerekiyor, bu da yaklaşık 350 dolara gelir.

  49. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bu arada aliexpress’ten alacaksanız. Almadan önce benim yazımdaki linke tıklayıp, sonrasında alışverişi tamamlarsanız sevinirim. (Eğer tarayıcıyı kapatırsanız baştan tıklamanız gerekiyor.) En azınan ufak da olsa bana gelir gelecektir. Teşekkürler.

  50. D.D.Güçlü dedi ki:

    Selamlar, takılması için bir sebep yok. Aliexpress’ten gönderilen ürünlerde bazen 2-3 ayı bulabilir. Önemli olan satıcının verdiği sürenin bitimine birkaç gün kala hala size ulaşmamışsa, open dispute demeniz gerekiyor. Para iadesi isteyebilirsiniz böylelikle. Bu arada, muhtemelen ucuza almamışsınızdır, kargo takip numarası vermiş olmalı satıcı, vermemişse de isteyin. Kargo takip numarası ile durumunu takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.