AliExpress.com’dan nasıl alışveriş yapılır?

7Son dönemin yeni trendi aliexpress.com’dan alışveriş yapmak. Çevremden çokça soru geliyor bu konuda, aynı zamanda duyduğum ve yanlış bilinen şeyler de var. Bu yazımda aliexpress.com’dan alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken şeyleri sıralayacağım. Umarım bazı tabuların yıkılmasına da vesile olurum.

Yazıya başlamadan önce, alışveriş yapacaksanız lütfen bu linkten gidin, her aldığınız üründe bana da ufacık da olsa bir yardımınız oluyor.

https://ad.admitad.com/g/qa7w8joxdka1b5c318caa794ddcf6a/

Buradaki yazıyı okuduktan sonra 10 maddede dikkat edilmesi gerekenleri yazdığım Aliexpress’ten alışveriş yapmanın 10 kuralı! yazısına göz atmayı unutmayın.

aliexpress-logo

Öncelikle bir hesap açmalıyız. İlk yapamız gereken bu olacak. Hesap açmak basit, temel bilgileri giriyorsunuz, kargo adresinizi giriyorsunuz ve hesabınız açılıyor.

Kargo adresinizi girerken mümkünse iş ya da her zaman gündüz birinin bulunduğu bir adresi verin. Zira PTT kargo ile geldiğinden ilk geldiklerinde birini bulup teslim etmeleri önemli.

Bundan sonraki adımları birkaç başlıkta ele alabiliriz.

  1. Ürün seçimi
  2. Satıcı seçimi
  3. Ödeme şekli seçimi
  4. Kargolama şekli
  5. Kargo geldikten sonra kontrol ve onay
  6. Kargo gelmezse ya da ürün istediğimiz koşullarda değilse şikayet etme

Bu adımlara dikkat ederseniz alışveriş yapmanızda hiçbir sıkıntı yok. Haydi başlayalım:

Ürün Seçimi

Ülkemizde bulunan ve satılan birçok ürünün burada çok daha hesaplı ve bazen daha kaliteli olduğunu görmek sizi biraz üzecek, daha önce verdiğiniz paralara yanacaksınız ilk zamanlar. Hani 50-60 liralara aldığınız telefon kılıfları var ya, işte burada onlar 1 dolar ile 15 dolar arasında değişiyorlar. 1 dolar olanları ülkemizde ünlü mağazalar 30-40 lira gibi fiyatlara satıyor. 10 dolar olan ürünler ise en az 100 liradan satılıyorlar. Hele ki deri olmayagörsünler 150-200 liralara satılıyorlar.

Lakin, aliexpress’ten alırken de dikkatli olmalıyız. Aynı ürün bir satıcıda 3 dolarken, başka birinde 7 dolar olabilir. Ucuz olan her zaman iyi diye bir kavram yok ama biraz inceleyerek aynı ürün olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Ya da mesela bazı ürünler Türkiye’de daha hesaplı ya da kafa kafaya olabiliyor. Bu durumda daha hızlı gelmesi ve garantili olabilmesi için Türkiye’den almak daha avantajlı.

Kingston daha ucuz hepsiburada

Türkiye’deki fiyatı

kinsgton daha pahalı ali

Aliexpress.com’daki fiyatı

Son olarak da ne olduğu belirsiz ürünler almayın. Özellikle elektronik bir şeyler alırken. Hatta tekstil’de de alışveriş yaparken çok dikkatli olmak lazım, Çin’den gelecek tekstil ürünlerinin orijinal olmama riskleri var. Yani yine alışveriş yapabilirsiniz tabii ki ama sizden fazla paralar almalarına izin vermeyin. Çok güzel replika ürünler alınabiliyor tekstil’de de ama iyi incelemek ve yorumları iyi okumak lazım.

Ne olduğu belirsiz ürünler almayın Ne-olduğu-belirsiz-ürünler-almayın adidas ayakkabı

 

Satıcı Seçimi

Ürün seçmek kadar önemli bir süreç bu. Eğer dikkatsizce her önünüze gelen satıcıdan alışveriş yaparsanız, illaki birinde sıkıntı yaşarsınız. Bunun için satıcının yorumlarına dikkat etmekte fayda var. Hatta ürün altındaki satıcıdan bağımsız yorumlara da bakmak lazım. Bazen bir satıcı bir üründe çok iyi not alıp, başkasında kötü not alabiliyor; tamamen tedarik sürecine bağlı oluyor bu durum.

Satıcı puanı %95’in altında olmamalı. Eğer altındaysa %90’a kadar satıcı ile iletişime geçerek sipariş verilebilir. %90 altına ise hiç bulaşmayın, muhtemelen sıkıntı yaşarsınız.

Ürün geri bildirimleri de 5 üzerinden 4.5 altında olmasa iyi olur ama biraz daha detaylı bakarak sebebi inceleyerek sipariş verebilirsiniz yine. Mesela yavaş kargodan dolayı düşmüştür ama ürün kalitelidir; bu durumda aceleniz yoksa yine alışveriş yapabilirsiniz.

Satıcı orijinal ürün sattığını iddia ediyorsa bunu en iyi yorumlardan okursunuz. Mesela ben Türkiye’de 210 lira olan hafıza kartını aşağıdaki satıcıdan 30 dolara aldım, yani 70 lira. Hem de hızlı yolladığı için 10 günde elimde oldu. Hem yorumlardan, hem de elime ulaştıktan sonra yaptığım testlerden, satıcının gerçekten de orijinal ürün sattığını anladım.

 

Eğer düzgün bir satıcı bulursanız da sürekli ondan alıp kendinizi garantiye alabilirsiniz. Yani kaydını iyi tutun kimden alıp da ne kadar sürede size geldiğinin 🙂

Ödeme Şekli Seçimi

Maalesef Paypal yok. Paypal olmadığı için de şu anda kredi kartı ile almaya mecburuz. Bu konuda size önerim, ne olur ne olmaz sanal kredi kartı oluşturun ve anlık limit belirleyip bu kartla işlem yapın. Zaten anlık limit ayarlaması yapabileceğiniz için oldukça güvenli olacaktır.

 

Sanırım Apple ile Apple Pay entegrasyonu için konuşmalara başladılar. Yani parmak izi okuyuculu bir iPhone’u olanlar Apple Pay ile buradan alışveriş yapabilecekler gelecekte. Gelirse güzel olur ama sanal kartla almak da gayet güvenli.

Kargolama Şekli

Zaten ürünleri sıralarken Türkiye için ücretsiz kargosu olanları sıralayın, eğer aradığınız çok özel bir ürün yoksa. Ücretsiz kargodan kastım TR’ye girdikten sonra PTT ile gelecek demek. Bize gelene kadar da ya Çin ya da Honkong postası ile geliyor olabilir. Genelde bu kargo firmaları para almıyorlar ya da en ucuz bunlar oluyor. Bunların dışında ünlü firmalarla sipariş vermemenizi öneririm, evet mesela DHL ile daha hızlı gelebilir ama ürünün bazen 10 katı kargo ödersiniz. Buna dikkat edin mutlaka.

 

Kargo konusunda bir diğer husus da, satıcıdan mutlaka takip numarasını düzgün vermesini isteyin. 5 doların üstünde genelde bu takip numarası düzgün oluyor ama altında çoğu zaman takip edilemez posta ile yolluyorlar maliyeti arttırdığı için. Siz 5 doların altı da olsa üstü de olsa, satıcıya takip numarası istediğinizi bildirin.

Bazıları satıcının kargolama metodu diye farklı kanallardan takip edilebilecek şekilde yollayabiliyorlar. Bu durumda da satıcıdan takip edebileceğiniz internet sitesinin adını vermesini isteyin. Zaten siz sormadan kendileri de not olarak düşebiliyorlar kargo bilgilerinin bulunduğu bölüme.

Kargo geldikten sonra kontrol ve onay

Kargonuz sorunsuz bir şekilde size ulaşırsa ve gerçekten istediğiniz kalitede bir ürünse satıcıya onay vermeniz gerekiyor. Buyer Protection yani Alıcı Koruma Programı adı altında size bir süre veriliyor ve bu süre dolmadan siz ürünü almışsanız satıcıya onay veriyorsunuz. Ardından da mutlaka geri bildirim bırakın ve hatta yorum yazın ki sizden sonra satın alacak insanlara yardımcı olun. İngilizce bırakmak zorunda değilsiniz, Türkçe bırakmanız da gayet yeterli, sonuçta Türkiye’den alacaklara faydanız olur en azından.

Kargo gelmezse ya da ürün istediğimiz koşullarda değilse şikayet etme

Böyle bir durum başınıza gelebiliyor. Hatta bazen satıcı ürünün eline geri geldiğini söyleyip sizden uyuşmazlık kaydı açmanızı isteyebiliyor. Evet AliExpress’te eğer bir sorun yaşarsanız yapmanız gereken şeyin mucizevi adı “Open Dispute” ya da “Açık Uyuşmazlık”  🙂 Türkçe’sinde saçmalamasının sebebi ise site dil değiştirdiğinizde Google Çeviri hizmetini kullanıyor ve maalesef tarzanca bir Türkçe ile siteyi Türkçeleştiriyor. Eğer İngilizce sıkıntınız varsa kullanabilirsiniz o kadar kötü değil ama sonra yanlış anladığınız bir yer yüzünden uyuşmazlık kaydı açarsanız haksız bulunabilirsiniz. Bir de, sonuçta satıcı ile konuşmalarınız İngilizce olmak zorunda. Gerçi Çin’li kardeşler bazen İngilizce’de bile saçmalıyorlar 🙂

open dispute

 

Eğer anlaşmazlık onaylanırsa da hem size mail gelir hem de statüsünü görürsünüz. Ne talep ettiyseniz satıcı bunu kabul etmiş demektir ve eğer para iadesi istemişseniz istediğiniz kadar alırsınız. Ben şu ana kadar reddedilmedim 😀

Ödemeyi ortalama 1 hafta içinde iade olarak alıyorsunuz. Satıcı ile anlaşmanıza göre ürün gelmiş ve memnun olmamışsanız ürünü geri isteyebilir, hatta kargoyu ödemenizi de isteyebilir. Eğer ürün sizde kalmışsa, bazen yarısını iade alabilirsiniz. Tamamen satıcı ile anlaşmanıza bağlı. Ama ürün ulaşmamışsa kesin ödeme alırsınız; güvenilir bir satıcıysa.

 

Şu soruyu yazımın sonuna sakladım: Peki ne kadara kadar vergi vermeden gümrükten geçirebilirim? 

Birçoğunuz bunu biliyor, bilmeyenler için; 30 euroya kadar vergiye tabi değiliz diyebilirim. Ama gümrük memurları da artık satıcıların fiyatı ucuza gösterdiklerini ve hediye etiketi ile pahalı ürünler alındığını bildikleri için bazen sadece bu da yetmiyor. Sizi gümrük müdürlüğüne çağırıp bu ürünü gerçekten bu fiyata alıp almadığınız sorgulayabiliyor. Bunun gibi bir durumda mutlaka satın aldığınız sayfanın linkini gösterin. Hatta daha ucuz sahte bir ürün varsa bunu gösterin daha garanti olur. Zaten siz 5 dolara da almış olsanız eğer paket çok büyükse gümrüktekiler sizi bir kahve içmeye çağırabilir, hazırlıklı olun.

Mesela bir arkadaşımın şirketine 3000 dolarlık DSLR lens seti almışlar. Ama sitede aynı setin aynı paket ile 300 dolarlık versiyonu da varmış. Gümrükte vergi öderken 300 dolarlık olanı gösterip buna göre vergi vermişler. Bu tarz yaklaşımlar da mümkün 🙂

Daha detay sorularınız varsa yorum olarak yazın cevaplamaya çalışayım.

Mail listeme üye olarak, online alışveriş hakkında birçok bilgiye erişebilir, kampanyalar hakkında bilgi alabilir ve hediye çekilişlerine katılabilirsiniz.

Ne diyelim; iyi alışverişler 🙂

 

.

549 Cevaplar

  1. ayşegül dedi ki:

    şapka alacağım sadece gümrük te takılır mı ?

  2. Hilmi dedi ki:

    Urfada yadiyrm Kargoyla birlikte 540 dolar civarnda bir bisiklet almak istyrm.gumruge geldlten sonra nasil yol izlenlyr? Vergiyi nasil ne kadr alacaklar ? Benim urfadan kalkip sinir kapisina gitmem gerekiyormu? Cinden gelenler hangi kapidan giriyor acaba tsk

  3. akif dedi ki:

    Merhaba. Aliexpress üzerinden bir ürün aldım ve ürün gümrüğe takıldı. Satıcıyla para konusunda anlaşmaya vardık. ” Dispute Finished ” yazıyor ama ben herhangi kart numarası filan vermedim. Bundan sonra benim bir şey yapmama gerek var mı ? Bir de para ortalama kaç günde iade edilir ?

  4. hatice dedi ki:

    merhabalar sipariş verirken tam adresimii kabul etmiyor napabilirim

  5. muhammet dedi ki:

    TL ödesek ne olur

  6. D.D.Güçlü dedi ki:

    Reşit olmakla gümrüğün bir alakası yok.

  7. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ucuz bir tane alıp deneyin. Gümrükte takılmasa bile Türkiye’ye gelene kadar hali ne olur bilemiyorum.

  8. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ürün size en yakın gümrük müdürlüğüne gelir. Sizin ilinizde nerede olduğunu internetten bulabilirsiniz. Sınır kapısı ile alakası yok yani. Normalde %20 vergi oluyor bildiğim kadarı ile, ama gümrüğe geldiğinde arayıp sorarsınız. Gümrükle ilgili yasa yakın zamanda biraz değişti. Şu videoyu izlemenizi tavsiye ederim: https://www.youtube.com/watch?v=7X64RZUWtG8

  9. D.D.Güçlü dedi ki:

    Zaten bankanızda kredi kartına bağlı bir dolar hesabı yoksa, siz harcama yapınca zaten bankanız TL’ye çevirip yansıtır ekstrenize. Yani böyle olmalı. Bunu bankanızdan öğrenebilirsiniz. Aliexpress’in kuru genellikle bankalarınkinden daha kötü. Yani dolar üzerinden almanızı öneririm.

  10. UMUT ÇELİKÖZ dedi ki:

    Merhaba Doğan Bey,

    Aldigim bir ürün daha kargoya verilmeden bir gün sonra indirime girmişse eğer, örneğin siparis verip ödemesini yaptığım gün 40$, ertesi gün 25$ a inerse ne yapmalıyız?

    Şimdiden teşekkür ederim vereceğiniz cevap için.

  11. Melis dedi ki:

    Paypalin Türkiye olayı kapandı geri ödemeleri nasıl alabiliriz aliexpressten

  12. D.D.Güçlü dedi ki:

    Kredi kartına iade ediyor aliexpress. Bazı durumlarda satıcı paypal’a iade etmek istiyor ama Paypal’ın olmadığını söyleyin ve kabul etmeyin.

  13. D.D.Güçlü dedi ki:

    Herhangi bir şey yapamazsınız. Ama siparişi iptal edip, sebebine de farklı bir şeyler yazabilirsiniz. Sonra yenisini alabilirsiniz.

  14. D.D.Güçlü dedi ki:

    Türkçe karakter kullanmamaya çalışın. Bir sıkıntı yaşamamanız lazım.

  15. Cem Cengiz dedi ki:

    Merhaba
    Ben toplam 4 adet ürün siparişi verdim 2 adet ürünün parasını bankam kredi kartımdan dolar olarak çekti ödendi öbür 2 adet ürünlerin parasını çekmedi neden acaba teşekkürler

  16. D.D.Güçlü dedi ki:

    KArtınızda limit sıkıntısı olabilir. Bankadan kontrol edin. Ek kart oluşturduysanız limitini arttırın.

  17. Yağmur dedi ki:

    ya ben aliexpressten alışveriş yapıcam ama banka kartı visa ile karta türk lirası mı yüklemem gerekiyor yoksa dolar mı yüklemem gerekiyor ? şimdiden teşekkür ederim..

  18. D.D.Güçlü dedi ki:

    Öncelikle bankanıza bu kartın yurt dışı online işlemlere açık olup olmadığını sorum. Eğer açıksa karta TL yatırın ve aliexpress’ten TL alışveriş yapın. Eğer sıkıntı yaşarsanız dolar denersiniz ama sıkıntı olmamalı.

  19. Serpil dedi ki:

    Acaba ininal kartina TL olarak yuklesek alisverisi yine yapabilir miyiz sorun olur mu ?

  20. D.D.Güçlü dedi ki:

    Banka izin veriyorsa yapabilirsiniz.

  21. sel dedi ki:

    merhaba bahsettiğiniz alısveris kartını nasıl olusturabiliriz?

  22. Ebubekir dedi ki:

    Ininal karta 10 tl atsam 3.33 dolar olan seyi alabilirmiyim ?

  23. D.D.Güçlü dedi ki:

    Alışveriş kartı değil sanal kart. Bankanızla konuşmanız lazım, yardımcı olurlar.

  24. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bu dönüşümü siz yapabiliyor olmalısınız!!! Farklı bir şey sormak istiyorsanız daha açık olmanız lazım.

  25. hakan dedi ki:

    hocam alibabadan alısveriste su kargo bedava mı oluyor yoksa normal alışveriş siteleri gibi kargo dahil hariç özelliği var mı ?

  26. D.D.Güçlü dedi ki:

    bazı kargo firmaları ile yollamalarını seçerseniz genelde bedava. Bedava değilse illaki bedava olan bir satıcı bulursunuz. Diğer ünlü firmalar zaten çok pahalı (Fedex DHL vb. ) Aliexpress’ten ürün alacaksanız kargonun zamanını kafaya takmayacaksınız ve ücretsiz olanı seçeceksiniz. Çok pahalı ürünleri Aliexpress’ten almamanızı öneririm.

  27. Bayram dedi ki:

    Alı expres ten 2 adet elektronık sıgara aldım fakat urunu sıparıslerımde goremıyorum

  28. D.D.Güçlü dedi ki:

    Siparişin durumuna göre yeri değişir. Daha detaylı bakmalısınız.

  29. müjganaluc dedi ki:

    mrb alışveriş yaptım ve bana mail geldi bazı ürünlerim sevk edilmiş onayla falan diye bu onaylama işlemini siparişim elime geçincemi yapmalıyım yoksa hemenmi onu anlamadım ve bir tanesini onayladım onaylı siparişin sitede karşısında fon işleme diyor umarım iptal olmamıştır

  30. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ürün elinize geçince onaylamalısınız. Lütfen yazımı okuyun bir sonraki alışverişten önce.

  31. süreyya kırış dedi ki:

    mrb kardeşi ali babadam bir msi gamming lap top alsam gümrükte sorun yaşarmıyım örneğin 500 dolarlık bir ürün aldığımda gümrükte takılırsa ne kadar daha gümrük vergisi öderim vergiyi ödesem veya ödemesemde cihazı bana verirlermi teşekkürler

  32. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gümrük %20 ödenir. Ama ülkeye girer mi girmez mi sorusunu bilemiyorum, daha önce bu kadar büyük bir ürün almadım.

  33. Zahide dedi ki:

    Merhaba.Bir sitede okumuştum Çin ile ilgili ayakkabı olayı olmuştu toplanıp denetlenmişti felan Heh işte Giyim ürünleri almanızı tavsiye etmem dedi biri fakat kullanma nedenim giyim için olacak’ti benimde.Siz ne düşünüyorsunuz,bu olay(ayakkabı olayı) bu kıyafetlerde bir sorun yaşar mıyım içindeki maddelerden dolayı?

  34. D.D.Güçlü dedi ki:

    Şu anda giydiğimiz hemen hemen her şey de oradan geliyor. Alıp güzelce yıkayın bence sıkıntı olmaz. Bir keresinde bir çocuğun ayağı yanmıştı alınan terlikteki kimyasaldan dolayı ama münferit bir olay, muhtemelen de bozulmasın diye attıkları ilaç zarar vermişti. Siz alıp bir yıkayın, bence sorun olmaz.

    Bu arada ürünü ödemeden önce benim sitemdeki aliexpress bannerlarına tıklayıp sonra öderseniz sevinirim, ufak da olsa bir gelir alıyorum.

  35. Mehmet Çakır dedi ki:

    Oyuncu faresi alacağımda şimdi TL olarak yüklesem dolara çevirip alır mı?

  36. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bankaya bağlı. Zaten dolar da olsa karta yansırken TL’ye çevirmesi lazım bankanın.

  37. Ela dedi ki:

    Merhba ilk kez alisveris yapcagim ve ininal kart aldim icine istedigim kadar para yukluyorum size sorum su icinde TL var herhangi bir sorun olurmu kabul olurmu yani demek istedigim ???yoksa icin dolar yuklesem dahami avantajli olurum yardim edebilirmisiniz simdiden cok tesekur ederim yazininz coook faydali olmus tesekur ederiz

  38. D.D.Güçlü dedi ki:

    TL daha avantajlı.

  39. Murat dedi ki:

    Hesap kartı ile alışveriş yapabilirmiyiz nasıl oluyor?

  40. barbaros dedi ki:

    merhaba hocam siteden motorsiklet kaskı getirtmek istiyorum bazıları 60.100 dolar arasında bazıları 100 150 arası ben ucuz olan lardan almayı pilanlıyorum bana sorunsuz sekilde gelirmii

  41. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bankaya sormanız lazım. Eğer alışverişe izin veriyorsa aliexpress Visa da kabul ediyor.

  42. D.D.Güçlü dedi ki:

    Selamlar, normalde gelir. Gümrükçü bu ürün bu kadar ucuz olamaz diyip belki vergi isteyebilir bu durumda satın aldığınız sayfayı ödeme bilgilerini vs. sağlarsanız sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. Denemekten zarar gelmez bence. TR’de alacağımız herhangi bir kasktan muhtemelen kat be kat daha ucuzdur. Bu arada, ödemeyi yapmadan önce bilgisayarınızdan benim sitemdeki aliexpress bannerlarından birine tıklayıp sonra öderseniz bana da ufak bir gelir oluyor. Şimdiden iyi alışverişler.

  43. Nihat dedi ki:

    Merhaba yazınız çok faydalı olmuş teşekkürler 🙂 Acaba Stripe kullanmak hakkında da bir yazı yazar mısınız? Güvenilir bir internet sitesinden ders videosu içeriği satın almak istiyorum. Araştırıyorum ama net bir yazı bulamadım. Sağlıcakla kalın…

  44. emrah dedi ki:

    Merhaba banka kartı ile aliexpressten yapılan alışverişte kart bilgilerim şifrem tehlikeye girer mi ?

  45. Ufuk dedi ki:

    İyi günler aliexprestwn yaptiğimiz ürün dolar üzerindenmi tl üzwrindenmi degerlendriliyor

  46. D.D.Güçlü dedi ki:

    Dolar üzerinden yaparsanız bankanıza geldiğinde dolar hesabı varsa dolar, dolar hesabı yoksa tl’ye çevirerek yansıtır muhtemelen. ben hiç tl alışveriş yapmadım, banka kurları genelde aliexpress’ten daha iyi oluyor.

  47. D.D.Güçlü dedi ki:

    Aliexpress’in sistemi bizim bankalardan daha iyidir muhtemelen. Ama girdiğiniz bilgisayara dikkat edin. Tavsiyem alipay hesabı yaratıp içine bir kerelik bir kart tanımlayın (mümkünse sanal kartınızı çünkü limitini haftalık aylı değiştirebilirsiniz) sonra bir daha kartı tekrar tekrar tanımlamayın. Ödemeyi yapmadan önce sitemdeki bannerlardan birine tıklayıp sonra öderseniz ufak bir gelirim oluyor. Unutmazsanız sevinirim 🙂

  48. Özgür dedi ki:

    Merhaba aliexpres den çocuk kiyafeti aldım 5 parça ama Gümrükler alakali yazıları görünce şaşırdım gümrük takılma gibi bişey olurmu direk adresime gelmezmi

  49. arife dedi ki:

    MERHABA ayrı ayrı satıcılardan aldıgımız urunler hepsi farklı zamanda mı gelir.küçücük seyler kaybolmazlarmı. ödemeyi aynı anda yapıyoruz ama

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.