AliExpress.com’dan nasıl alışveriş yapılır?

7Son dönemin yeni trendi aliexpress.com’dan alışveriş yapmak. Çevremden çokça soru geliyor bu konuda, aynı zamanda duyduğum ve yanlış bilinen şeyler de var. Bu yazımda aliexpress.com’dan alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken şeyleri sıralayacağım. Umarım bazı tabuların yıkılmasına da vesile olurum.

Yazıya başlamadan önce, alışveriş yapacaksanız lütfen bu linkten gidin, her aldığınız üründe bana da ufacık da olsa bir yardımınız oluyor.

https://ad.admitad.com/g/qa7w8joxdka1b5c318caa794ddcf6a/

Buradaki yazıyı okuduktan sonra 10 maddede dikkat edilmesi gerekenleri yazdığım Aliexpress’ten alışveriş yapmanın 10 kuralı! yazısına göz atmayı unutmayın.

aliexpress-logo

Öncelikle bir hesap açmalıyız. İlk yapamız gereken bu olacak. Hesap açmak basit, temel bilgileri giriyorsunuz, kargo adresinizi giriyorsunuz ve hesabınız açılıyor.

Kargo adresinizi girerken mümkünse iş ya da her zaman gündüz birinin bulunduğu bir adresi verin. Zira PTT kargo ile geldiğinden ilk geldiklerinde birini bulup teslim etmeleri önemli.

Bundan sonraki adımları birkaç başlıkta ele alabiliriz.

  1. Ürün seçimi
  2. Satıcı seçimi
  3. Ödeme şekli seçimi
  4. Kargolama şekli
  5. Kargo geldikten sonra kontrol ve onay
  6. Kargo gelmezse ya da ürün istediğimiz koşullarda değilse şikayet etme

Bu adımlara dikkat ederseniz alışveriş yapmanızda hiçbir sıkıntı yok. Haydi başlayalım:

Ürün Seçimi

Ülkemizde bulunan ve satılan birçok ürünün burada çok daha hesaplı ve bazen daha kaliteli olduğunu görmek sizi biraz üzecek, daha önce verdiğiniz paralara yanacaksınız ilk zamanlar. Hani 50-60 liralara aldığınız telefon kılıfları var ya, işte burada onlar 1 dolar ile 15 dolar arasında değişiyorlar. 1 dolar olanları ülkemizde ünlü mağazalar 30-40 lira gibi fiyatlara satıyor. 10 dolar olan ürünler ise en az 100 liradan satılıyorlar. Hele ki deri olmayagörsünler 150-200 liralara satılıyorlar.

Lakin, aliexpress’ten alırken de dikkatli olmalıyız. Aynı ürün bir satıcıda 3 dolarken, başka birinde 7 dolar olabilir. Ucuz olan her zaman iyi diye bir kavram yok ama biraz inceleyerek aynı ürün olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Ya da mesela bazı ürünler Türkiye’de daha hesaplı ya da kafa kafaya olabiliyor. Bu durumda daha hızlı gelmesi ve garantili olabilmesi için Türkiye’den almak daha avantajlı.

Kingston daha ucuz hepsiburada

Türkiye’deki fiyatı

kinsgton daha pahalı ali

Aliexpress.com’daki fiyatı

Son olarak da ne olduğu belirsiz ürünler almayın. Özellikle elektronik bir şeyler alırken. Hatta tekstil’de de alışveriş yaparken çok dikkatli olmak lazım, Çin’den gelecek tekstil ürünlerinin orijinal olmama riskleri var. Yani yine alışveriş yapabilirsiniz tabii ki ama sizden fazla paralar almalarına izin vermeyin. Çok güzel replika ürünler alınabiliyor tekstil’de de ama iyi incelemek ve yorumları iyi okumak lazım.

Ne olduğu belirsiz ürünler almayın Ne-olduğu-belirsiz-ürünler-almayın adidas ayakkabı

 

Satıcı Seçimi

Ürün seçmek kadar önemli bir süreç bu. Eğer dikkatsizce her önünüze gelen satıcıdan alışveriş yaparsanız, illaki birinde sıkıntı yaşarsınız. Bunun için satıcının yorumlarına dikkat etmekte fayda var. Hatta ürün altındaki satıcıdan bağımsız yorumlara da bakmak lazım. Bazen bir satıcı bir üründe çok iyi not alıp, başkasında kötü not alabiliyor; tamamen tedarik sürecine bağlı oluyor bu durum.

Satıcı puanı %95’in altında olmamalı. Eğer altındaysa %90’a kadar satıcı ile iletişime geçerek sipariş verilebilir. %90 altına ise hiç bulaşmayın, muhtemelen sıkıntı yaşarsınız.

Ürün geri bildirimleri de 5 üzerinden 4.5 altında olmasa iyi olur ama biraz daha detaylı bakarak sebebi inceleyerek sipariş verebilirsiniz yine. Mesela yavaş kargodan dolayı düşmüştür ama ürün kalitelidir; bu durumda aceleniz yoksa yine alışveriş yapabilirsiniz.

Satıcı orijinal ürün sattığını iddia ediyorsa bunu en iyi yorumlardan okursunuz. Mesela ben Türkiye’de 210 lira olan hafıza kartını aşağıdaki satıcıdan 30 dolara aldım, yani 70 lira. Hem de hızlı yolladığı için 10 günde elimde oldu. Hem yorumlardan, hem de elime ulaştıktan sonra yaptığım testlerden, satıcının gerçekten de orijinal ürün sattığını anladım.

 

Eğer düzgün bir satıcı bulursanız da sürekli ondan alıp kendinizi garantiye alabilirsiniz. Yani kaydını iyi tutun kimden alıp da ne kadar sürede size geldiğinin 🙂

Ödeme Şekli Seçimi

Maalesef Paypal yok. Paypal olmadığı için de şu anda kredi kartı ile almaya mecburuz. Bu konuda size önerim, ne olur ne olmaz sanal kredi kartı oluşturun ve anlık limit belirleyip bu kartla işlem yapın. Zaten anlık limit ayarlaması yapabileceğiniz için oldukça güvenli olacaktır.

 

Sanırım Apple ile Apple Pay entegrasyonu için konuşmalara başladılar. Yani parmak izi okuyuculu bir iPhone’u olanlar Apple Pay ile buradan alışveriş yapabilecekler gelecekte. Gelirse güzel olur ama sanal kartla almak da gayet güvenli.

Kargolama Şekli

Zaten ürünleri sıralarken Türkiye için ücretsiz kargosu olanları sıralayın, eğer aradığınız çok özel bir ürün yoksa. Ücretsiz kargodan kastım TR’ye girdikten sonra PTT ile gelecek demek. Bize gelene kadar da ya Çin ya da Honkong postası ile geliyor olabilir. Genelde bu kargo firmaları para almıyorlar ya da en ucuz bunlar oluyor. Bunların dışında ünlü firmalarla sipariş vermemenizi öneririm, evet mesela DHL ile daha hızlı gelebilir ama ürünün bazen 10 katı kargo ödersiniz. Buna dikkat edin mutlaka.

 

Kargo konusunda bir diğer husus da, satıcıdan mutlaka takip numarasını düzgün vermesini isteyin. 5 doların üstünde genelde bu takip numarası düzgün oluyor ama altında çoğu zaman takip edilemez posta ile yolluyorlar maliyeti arttırdığı için. Siz 5 doların altı da olsa üstü de olsa, satıcıya takip numarası istediğinizi bildirin.

Bazıları satıcının kargolama metodu diye farklı kanallardan takip edilebilecek şekilde yollayabiliyorlar. Bu durumda da satıcıdan takip edebileceğiniz internet sitesinin adını vermesini isteyin. Zaten siz sormadan kendileri de not olarak düşebiliyorlar kargo bilgilerinin bulunduğu bölüme.

Kargo geldikten sonra kontrol ve onay

Kargonuz sorunsuz bir şekilde size ulaşırsa ve gerçekten istediğiniz kalitede bir ürünse satıcıya onay vermeniz gerekiyor. Buyer Protection yani Alıcı Koruma Programı adı altında size bir süre veriliyor ve bu süre dolmadan siz ürünü almışsanız satıcıya onay veriyorsunuz. Ardından da mutlaka geri bildirim bırakın ve hatta yorum yazın ki sizden sonra satın alacak insanlara yardımcı olun. İngilizce bırakmak zorunda değilsiniz, Türkçe bırakmanız da gayet yeterli, sonuçta Türkiye’den alacaklara faydanız olur en azından.

Kargo gelmezse ya da ürün istediğimiz koşullarda değilse şikayet etme

Böyle bir durum başınıza gelebiliyor. Hatta bazen satıcı ürünün eline geri geldiğini söyleyip sizden uyuşmazlık kaydı açmanızı isteyebiliyor. Evet AliExpress’te eğer bir sorun yaşarsanız yapmanız gereken şeyin mucizevi adı “Open Dispute” ya da “Açık Uyuşmazlık”  🙂 Türkçe’sinde saçmalamasının sebebi ise site dil değiştirdiğinizde Google Çeviri hizmetini kullanıyor ve maalesef tarzanca bir Türkçe ile siteyi Türkçeleştiriyor. Eğer İngilizce sıkıntınız varsa kullanabilirsiniz o kadar kötü değil ama sonra yanlış anladığınız bir yer yüzünden uyuşmazlık kaydı açarsanız haksız bulunabilirsiniz. Bir de, sonuçta satıcı ile konuşmalarınız İngilizce olmak zorunda. Gerçi Çin’li kardeşler bazen İngilizce’de bile saçmalıyorlar 🙂

open dispute

 

Eğer anlaşmazlık onaylanırsa da hem size mail gelir hem de statüsünü görürsünüz. Ne talep ettiyseniz satıcı bunu kabul etmiş demektir ve eğer para iadesi istemişseniz istediğiniz kadar alırsınız. Ben şu ana kadar reddedilmedim 😀

Ödemeyi ortalama 1 hafta içinde iade olarak alıyorsunuz. Satıcı ile anlaşmanıza göre ürün gelmiş ve memnun olmamışsanız ürünü geri isteyebilir, hatta kargoyu ödemenizi de isteyebilir. Eğer ürün sizde kalmışsa, bazen yarısını iade alabilirsiniz. Tamamen satıcı ile anlaşmanıza bağlı. Ama ürün ulaşmamışsa kesin ödeme alırsınız; güvenilir bir satıcıysa.

 

Şu soruyu yazımın sonuna sakladım: Peki ne kadara kadar vergi vermeden gümrükten geçirebilirim? 

Birçoğunuz bunu biliyor, bilmeyenler için; 30 euroya kadar vergiye tabi değiliz diyebilirim. Ama gümrük memurları da artık satıcıların fiyatı ucuza gösterdiklerini ve hediye etiketi ile pahalı ürünler alındığını bildikleri için bazen sadece bu da yetmiyor. Sizi gümrük müdürlüğüne çağırıp bu ürünü gerçekten bu fiyata alıp almadığınız sorgulayabiliyor. Bunun gibi bir durumda mutlaka satın aldığınız sayfanın linkini gösterin. Hatta daha ucuz sahte bir ürün varsa bunu gösterin daha garanti olur. Zaten siz 5 dolara da almış olsanız eğer paket çok büyükse gümrüktekiler sizi bir kahve içmeye çağırabilir, hazırlıklı olun.

Mesela bir arkadaşımın şirketine 3000 dolarlık DSLR lens seti almışlar. Ama sitede aynı setin aynı paket ile 300 dolarlık versiyonu da varmış. Gümrükte vergi öderken 300 dolarlık olanı gösterip buna göre vergi vermişler. Bu tarz yaklaşımlar da mümkün 🙂

Daha detay sorularınız varsa yorum olarak yazın cevaplamaya çalışayım.

Mail listeme üye olarak, online alışveriş hakkında birçok bilgiye erişebilir, kampanyalar hakkında bilgi alabilir ve hediye çekilişlerine katılabilirsiniz.

Ne diyelim; iyi alışverişler 🙂

 

.

549 Cevaplar

  1. D.D.Güçlü dedi ki:

    Öncelikle ürünü teslim almadan hiçbir yere onay vermeyin 🙂 Süreç şöyle; ürünü alırsınız, kartınızdan ödeme alınır, satıcı kargo için hazırlık yapar(ki bu gördüğünüz süre bu, satıcı ürünü yollamazsa para iade olur), sonra ürün kargolandığında başka bir süre başlayacak, ürünü teslim alana ve memnun kalana kadar yine onay vermemelisiniz. Eğer bir sıkıntı yaşarsanız open dispute yapabiliyorsunuz, bu sa aliexpress’e ben bu satıcı ile anlaşamıyorum ve şunu şunu talepmediyorum demek. Bence küçük küçük ürinler alın, aldıkça alışırsınız 🙂

  2. Alperen dedi ki:

    Visa kredi kartı ile alışveriş olmuyor sebebi nedir?

  3. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bankadan yurt dışı ve internetten alışverişe açtırdınız mı?

  4. Buğra dedi ki:

    Peki sanal kart ile alış veriş yapıldıktan sonra sanal kart iptal edileceği için ürün iadesinde para iadesi iptal edilmiş karta nasıl gelecek şimdiden teşekkürler…

  5. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sanal kart iptal edilmiyor, limiti sıfırlanıyor. Yani en azından ben böyle yapıyorum.

  6. Büşra dedi ki:

    Merhaba bi kaç siparişim var, uygulama üzerinden aşamaları takip ediyorum ama birinde diğer hiç bir siparişte göremediğim bi aşama var ve bir haftadır orada takıldı kaldı şu şekilde yazıyor: Tr varış ülkesi kısmında görünüyor ve yanında (china yurtdisi) gönderi musteriden alınmıştır. Receive item form customer (otb) . Bu ne demek acaba biliyor musunuz?

  7. D.D.Güçlü dedi ki:

    Başıma gelmedi ama kargoya verilmiş olabilir mi? Burada customer size yollayan kişi olabilir.

  8. Rttttr dedi ki:

    İyi günler ben sipariş adresini kaydedemiyorum benden ingilizce yazmamı istiyor

  9. D.D.Güçlü dedi ki:

    Türkçe karakterleri kullanmayın. ı,ç,ş,ğ,ü,ö,İ,Ş,Ğ,Ü,Ö kullanmayın 🙂

  10. Kubra nur acar dedi ki:

    Merhaba ben garantinin kredi karti ile siparis vermej istedim olmadi. Daha sonra garantinin ve ziraat bankasinin banka karti ile denedim olmadi ne yapmam gerekir?

  11. D.D.Güçlü dedi ki:

    Kartlarınızın internetten ve yurt dışından alışverişe açık olduğundan emin olun, bankayı arayıp halledebilşrsiniz. Ayrıca yazı içindeki ya da üstteki “mail listesi üye formu” sayfasından mail listeme üye olarak online alışverişle ilgili birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.

  12. İrfan dedi ki:

    Yaa arkadaşlar ödeme şeklini yapamıyorum illa kart diyor kartım yok nakit alacam nasıl olacak bir yardımcı olurmusunuz

  13. D.D.Güçlü dedi ki:

    Maalesef öyle bir yöntem yok. İninal ya da enpara’dan banka kartı alıp kullanabiliyorsunuz.

  14. Ramazan dedi ki:

    Tl odemesi varmı bankaların karta

  15. D.D.Güçlü dedi ki:

    Dolar da alsanız bankanız tl’ye çevirir. Önemli olan kartın yurt dışı ve internetten alışverişe açık olması.

  16. fatma boylu dedi ki:

    n para kartıma para yatırıp o kartla alabilirmiyim

  17. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bankayla konuşun en net bilgiyi onlar verir.

  18. Orhan akkaya dedi ki:

    Merhaba ben 60 lira karşılığında setbox yani android tv kutusu almayi dusunuyom bunun bi vergi ucreti varmidir.birde 3liralik 5liralik uespi kablosu kilif sparisi falan verdim böyle uygun ucuz şeylerinde vergisi varmı yada böyle ucuz şeyleride sıkıntısı gonderebiliyolamı

  19. mert dedi ki:

    oto kolçağı alacağım.36 dolar yazıyor.ücretsiz kargo.bankam 36 doları tlye çevirip mi benden alacak.gelmesinde sorun olurmu

  20. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sitemde gümrükle ilgili yazıyo okuyabilirsiniz. Üst başlıklardan aliexpress’i seçerseniz yazıya ulaşabilirsiniz.

  21. D.D.Güçlü dedi ki:

    Satıcı 20 dolar yazsın maks sorun olmaz. Kartınıza bağlı bir dolar hesabınız yoksa o günün kurundan tl’ye çevirirler muhtemelen.

  22. burak dedi ki:

    selamün aleyküm aliexpress den kredi kartı ile iphone 7 plus almayı planlıyorum tavsiye edermisiniz fikrinizi bekliyorum dd güçlü

  23. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gümrükten telefon geçmiyor maalesef, alamazsınız.

  24. Selcan dedi ki:

    Ben ilk dega aliexpress te alışveriş yapıcam ama sole bı problem tmm 100doların altındakılerden gumruk vergısı alınmıyo galbaa ama ben ucretsız cın kargoların bıtanesıyle getırrtım dıyelım yurt içine dağıtımıdamı kım yapıcak ptt mı

  25. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ptt yapıyor. Sınır 30 dolara çekildi. Sitemdeki yazıların hepsini okumanızı öneririm alışveriş yapmadan önce. Tepe menüden aliexpress’e tıklarsanız yazıları görebilirsiniz.

  26. Suzun dedi ki:

    Merhaba ben de Nisan ayı içinde ilk defa sipariş verdim. Sanal kart ile ödeme yaptım. Bana siparişin alındığına ve koruma programına dair bir mail ulaştı. Sevinçle ürünlerin gelmesini beklerken siparişin ödeme alınmaması nedeniyle iptal edildiğini öğrendim. (1 ay sonra ) Arada bununla ilgii bir bilgilendirme olmadı. Nedeni ne olabilir?

  27. D.D.Güçlü dedi ki:

    Banka kartınıza bakın. Ödeme alınmadığından emin olun. Bankanızla konuşun ve yurt dışı ödemelere açık olup olmadığını kontrol edin. Açı previzyonlarda bekleyip sonra banka ödemeyi vermemiş olabilir belki tam bilemiyorum.

  28. burak dedi ki:

    evet yurtiçindeki dağıtımı ptt yapıyor

  29. sema dedi ki:

    Merhaba ben ödeme yaptım yalnız geri dönüş yapıldı ve emir ödememişim onu nasıl öğrenebilirim

  30. Meraklı dedi ki:

    Ben 50 dolarlık e sigara almayı düşünüyorum vergi çıkar mı olursa vergisi nekadar olur ve vergi ödemesi nasıl yapılıyor

  31. D.D.Güçlü dedi ki:

    Yurt içinde satışı yasak olduğundan gümrükten geçmesi de yasak. Letgo’da bazı kişiler satıyor onlara bakın.

  32. İrfan dedi ki:

    Bi sipariş verdim 5 günler 24 saatler felan yazıyordu sonra siparişiniz kargolandı diye bi mail geldi ondan sonra 59 günler 24 saatler yazmaya başladı bu ne oluyor acaba

  33. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sitemdeki aliexpress yazılarının hepsini okumanızı öneririm. Bu süre ürünün size ulaşması gereken gün. Ürün ulaşmadan siparişi tamamla dememeniz gerekiyor. İlk süre satıcıya verilen kargolama süresiydi.

  34. Irmak dedi ki:

    İyi akşamlar ben sipariş verdim hemen ardından iptal ettim ama karta hala iade olmadı 2 gün geçti. Böyle bi durumda iade yapıyorlar mı?

  35. D.D.Güçlü dedi ki:

    Kargolanmadan önce iptal ettiyseniz 1 hafta içinde yatar sıkıntı olmaz.

  36. Birgün dedi ki:

    Cep telefonu neden geçmiyor ve başka bir ürüm gibi gösteremezler mi?

  37. Birgün dedi ki:

    Yani bir şekilde geçmezmi gümrükte açıp bakıyorlar mı geniş bir bilgi verirmisin

  38. Birgün dedi ki:

    Bende yabancı pasaportta var avrupa vatandaşıyım

  39. D.D.Güçlü dedi ki:

    Nerenin vatandaşı olduğunuz önemli değil, ülkeye sadece sadece siz gidip alırsanız 1 adet telefon sokabilirsiniz. Kargo ile gelmesi yasak. Riske girip harddisk kutusunda falan sokmaya çalışanlar var ama en az 300-400 dolarınızı çöpe atmaya değmez.

  40. Birgün dedi ki:

    Ok teşekkürler

  41. sevda dedi ki:

    merhaba.bebek odasina kamera alacagim fakat 2 fiyat bilgisi var her urunde.bunun sebebi nedir hangisini dikkate almaliyim

  42. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ürün sayfasında ürünün versiyonları vardır. Buna dikkat edin.

  43. menekşe dedi ki:

    merhaba ziraatın banka kartına sipariş verebiliyor muyuz

  44. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bankayla konuşmanız lazım. Yurt dışı ve online alışverişe açık olmalı.

  45. Elif dedi ki:

    Merhaba , 2 kizima ,telefon kartı takılan saatlerden almak istiyorum Güvenlik için
    Burada 400tl
    Sitede 30$civarinda
    İlk defa sipariş vereceğim yazılarınızı okudum
    Hangi saticidan alayım gümrük ödemem değilmi ve alayimmi sizce
    Teşekkürler

  46. Elif dedi ki:

    Merhaba , 2 kizima telefon kartı takılan saatlerden almak istiyorum Güvenlik için
    Burada 400tl
    Sitede 30$civarinda
    İlk defa sipariş vereceğim yazılarınızı okudum
    Hangi saticidan alayım gümrük ödemem değilmi ve alayimmi sizce
    Teşekkürler

  47. selca dedi ki:

    Merhaba ben ali ekspresten sanal kart ile odeme yapacagim nasil yapiliyor yardimci olur musunuz

  48. Beyza dedi ki:

    Merhaba. Şimdi biz ürünü aldık elimize ulaştı diyelim. Ürün istediğimiz gibi değilse kırık ise ürünü geri gönderip paramızı geri alamıyormuyuz? Bir de nereden dispute açılıyor?

  49. D.D.Güçlü dedi ki:

    Alabilirsiniz ama sim kart takıldığını belli etmeyecek bir kutuda yollaması lazım, sim kart takılabilen cihazları kaydettirmek de gerekir muhtemelen, bu da 150 tl tutar saat başı. Bence n11’e falan bakmayı deneyin. Benzer ürünler daha hesaplıya vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.