AliExpress.com’dan nasıl alışveriş yapılır?

7Son dönemin yeni trendi aliexpress.com’dan alışveriş yapmak. Çevremden çokça soru geliyor bu konuda, aynı zamanda duyduğum ve yanlış bilinen şeyler de var. Bu yazımda aliexpress.com’dan alışveriş yaparken dikkat etmeniz gereken şeyleri sıralayacağım. Umarım bazı tabuların yıkılmasına da vesile olurum.

Yazıya başlamadan önce, alışveriş yapacaksanız lütfen bu linkten gidin, her aldığınız üründe bana da ufacık da olsa bir yardımınız oluyor.

https://ad.admitad.com/g/qa7w8joxdka1b5c318caa794ddcf6a/

Buradaki yazıyı okuduktan sonra 10 maddede dikkat edilmesi gerekenleri yazdığım Aliexpress’ten alışveriş yapmanın 10 kuralı! yazısına göz atmayı unutmayın.

aliexpress-logo

Öncelikle bir hesap açmalıyız. İlk yapamız gereken bu olacak. Hesap açmak basit, temel bilgileri giriyorsunuz, kargo adresinizi giriyorsunuz ve hesabınız açılıyor.

Kargo adresinizi girerken mümkünse iş ya da her zaman gündüz birinin bulunduğu bir adresi verin. Zira PTT kargo ile geldiğinden ilk geldiklerinde birini bulup teslim etmeleri önemli.

Bundan sonraki adımları birkaç başlıkta ele alabiliriz.

  1. Ürün seçimi
  2. Satıcı seçimi
  3. Ödeme şekli seçimi
  4. Kargolama şekli
  5. Kargo geldikten sonra kontrol ve onay
  6. Kargo gelmezse ya da ürün istediğimiz koşullarda değilse şikayet etme

Bu adımlara dikkat ederseniz alışveriş yapmanızda hiçbir sıkıntı yok. Haydi başlayalım:

Ürün Seçimi

Ülkemizde bulunan ve satılan birçok ürünün burada çok daha hesaplı ve bazen daha kaliteli olduğunu görmek sizi biraz üzecek, daha önce verdiğiniz paralara yanacaksınız ilk zamanlar. Hani 50-60 liralara aldığınız telefon kılıfları var ya, işte burada onlar 1 dolar ile 15 dolar arasında değişiyorlar. 1 dolar olanları ülkemizde ünlü mağazalar 30-40 lira gibi fiyatlara satıyor. 10 dolar olan ürünler ise en az 100 liradan satılıyorlar. Hele ki deri olmayagörsünler 150-200 liralara satılıyorlar.

Lakin, aliexpress’ten alırken de dikkatli olmalıyız. Aynı ürün bir satıcıda 3 dolarken, başka birinde 7 dolar olabilir. Ucuz olan her zaman iyi diye bir kavram yok ama biraz inceleyerek aynı ürün olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Ya da mesela bazı ürünler Türkiye’de daha hesaplı ya da kafa kafaya olabiliyor. Bu durumda daha hızlı gelmesi ve garantili olabilmesi için Türkiye’den almak daha avantajlı.

Kingston daha ucuz hepsiburada

Türkiye’deki fiyatı

kinsgton daha pahalı ali

Aliexpress.com’daki fiyatı

Son olarak da ne olduğu belirsiz ürünler almayın. Özellikle elektronik bir şeyler alırken. Hatta tekstil’de de alışveriş yaparken çok dikkatli olmak lazım, Çin’den gelecek tekstil ürünlerinin orijinal olmama riskleri var. Yani yine alışveriş yapabilirsiniz tabii ki ama sizden fazla paralar almalarına izin vermeyin. Çok güzel replika ürünler alınabiliyor tekstil’de de ama iyi incelemek ve yorumları iyi okumak lazım.

Ne olduğu belirsiz ürünler almayın Ne-olduğu-belirsiz-ürünler-almayın adidas ayakkabı

 

Satıcı Seçimi

Ürün seçmek kadar önemli bir süreç bu. Eğer dikkatsizce her önünüze gelen satıcıdan alışveriş yaparsanız, illaki birinde sıkıntı yaşarsınız. Bunun için satıcının yorumlarına dikkat etmekte fayda var. Hatta ürün altındaki satıcıdan bağımsız yorumlara da bakmak lazım. Bazen bir satıcı bir üründe çok iyi not alıp, başkasında kötü not alabiliyor; tamamen tedarik sürecine bağlı oluyor bu durum.

Satıcı puanı %95’in altında olmamalı. Eğer altındaysa %90’a kadar satıcı ile iletişime geçerek sipariş verilebilir. %90 altına ise hiç bulaşmayın, muhtemelen sıkıntı yaşarsınız.

Ürün geri bildirimleri de 5 üzerinden 4.5 altında olmasa iyi olur ama biraz daha detaylı bakarak sebebi inceleyerek sipariş verebilirsiniz yine. Mesela yavaş kargodan dolayı düşmüştür ama ürün kalitelidir; bu durumda aceleniz yoksa yine alışveriş yapabilirsiniz.

Satıcı orijinal ürün sattığını iddia ediyorsa bunu en iyi yorumlardan okursunuz. Mesela ben Türkiye’de 210 lira olan hafıza kartını aşağıdaki satıcıdan 30 dolara aldım, yani 70 lira. Hem de hızlı yolladığı için 10 günde elimde oldu. Hem yorumlardan, hem de elime ulaştıktan sonra yaptığım testlerden, satıcının gerçekten de orijinal ürün sattığını anladım.

 

Eğer düzgün bir satıcı bulursanız da sürekli ondan alıp kendinizi garantiye alabilirsiniz. Yani kaydını iyi tutun kimden alıp da ne kadar sürede size geldiğinin 🙂

Ödeme Şekli Seçimi

Maalesef Paypal yok. Paypal olmadığı için de şu anda kredi kartı ile almaya mecburuz. Bu konuda size önerim, ne olur ne olmaz sanal kredi kartı oluşturun ve anlık limit belirleyip bu kartla işlem yapın. Zaten anlık limit ayarlaması yapabileceğiniz için oldukça güvenli olacaktır.

 

Sanırım Apple ile Apple Pay entegrasyonu için konuşmalara başladılar. Yani parmak izi okuyuculu bir iPhone’u olanlar Apple Pay ile buradan alışveriş yapabilecekler gelecekte. Gelirse güzel olur ama sanal kartla almak da gayet güvenli.

Kargolama Şekli

Zaten ürünleri sıralarken Türkiye için ücretsiz kargosu olanları sıralayın, eğer aradığınız çok özel bir ürün yoksa. Ücretsiz kargodan kastım TR’ye girdikten sonra PTT ile gelecek demek. Bize gelene kadar da ya Çin ya da Honkong postası ile geliyor olabilir. Genelde bu kargo firmaları para almıyorlar ya da en ucuz bunlar oluyor. Bunların dışında ünlü firmalarla sipariş vermemenizi öneririm, evet mesela DHL ile daha hızlı gelebilir ama ürünün bazen 10 katı kargo ödersiniz. Buna dikkat edin mutlaka.

 

Kargo konusunda bir diğer husus da, satıcıdan mutlaka takip numarasını düzgün vermesini isteyin. 5 doların üstünde genelde bu takip numarası düzgün oluyor ama altında çoğu zaman takip edilemez posta ile yolluyorlar maliyeti arttırdığı için. Siz 5 doların altı da olsa üstü de olsa, satıcıya takip numarası istediğinizi bildirin.

Bazıları satıcının kargolama metodu diye farklı kanallardan takip edilebilecek şekilde yollayabiliyorlar. Bu durumda da satıcıdan takip edebileceğiniz internet sitesinin adını vermesini isteyin. Zaten siz sormadan kendileri de not olarak düşebiliyorlar kargo bilgilerinin bulunduğu bölüme.

Kargo geldikten sonra kontrol ve onay

Kargonuz sorunsuz bir şekilde size ulaşırsa ve gerçekten istediğiniz kalitede bir ürünse satıcıya onay vermeniz gerekiyor. Buyer Protection yani Alıcı Koruma Programı adı altında size bir süre veriliyor ve bu süre dolmadan siz ürünü almışsanız satıcıya onay veriyorsunuz. Ardından da mutlaka geri bildirim bırakın ve hatta yorum yazın ki sizden sonra satın alacak insanlara yardımcı olun. İngilizce bırakmak zorunda değilsiniz, Türkçe bırakmanız da gayet yeterli, sonuçta Türkiye’den alacaklara faydanız olur en azından.

Kargo gelmezse ya da ürün istediğimiz koşullarda değilse şikayet etme

Böyle bir durum başınıza gelebiliyor. Hatta bazen satıcı ürünün eline geri geldiğini söyleyip sizden uyuşmazlık kaydı açmanızı isteyebiliyor. Evet AliExpress’te eğer bir sorun yaşarsanız yapmanız gereken şeyin mucizevi adı “Open Dispute” ya da “Açık Uyuşmazlık”  🙂 Türkçe’sinde saçmalamasının sebebi ise site dil değiştirdiğinizde Google Çeviri hizmetini kullanıyor ve maalesef tarzanca bir Türkçe ile siteyi Türkçeleştiriyor. Eğer İngilizce sıkıntınız varsa kullanabilirsiniz o kadar kötü değil ama sonra yanlış anladığınız bir yer yüzünden uyuşmazlık kaydı açarsanız haksız bulunabilirsiniz. Bir de, sonuçta satıcı ile konuşmalarınız İngilizce olmak zorunda. Gerçi Çin’li kardeşler bazen İngilizce’de bile saçmalıyorlar 🙂

open dispute

 

Eğer anlaşmazlık onaylanırsa da hem size mail gelir hem de statüsünü görürsünüz. Ne talep ettiyseniz satıcı bunu kabul etmiş demektir ve eğer para iadesi istemişseniz istediğiniz kadar alırsınız. Ben şu ana kadar reddedilmedim 😀

Ödemeyi ortalama 1 hafta içinde iade olarak alıyorsunuz. Satıcı ile anlaşmanıza göre ürün gelmiş ve memnun olmamışsanız ürünü geri isteyebilir, hatta kargoyu ödemenizi de isteyebilir. Eğer ürün sizde kalmışsa, bazen yarısını iade alabilirsiniz. Tamamen satıcı ile anlaşmanıza bağlı. Ama ürün ulaşmamışsa kesin ödeme alırsınız; güvenilir bir satıcıysa.

 

Şu soruyu yazımın sonuna sakladım: Peki ne kadara kadar vergi vermeden gümrükten geçirebilirim? 

Birçoğunuz bunu biliyor, bilmeyenler için; 30 euroya kadar vergiye tabi değiliz diyebilirim. Ama gümrük memurları da artık satıcıların fiyatı ucuza gösterdiklerini ve hediye etiketi ile pahalı ürünler alındığını bildikleri için bazen sadece bu da yetmiyor. Sizi gümrük müdürlüğüne çağırıp bu ürünü gerçekten bu fiyata alıp almadığınız sorgulayabiliyor. Bunun gibi bir durumda mutlaka satın aldığınız sayfanın linkini gösterin. Hatta daha ucuz sahte bir ürün varsa bunu gösterin daha garanti olur. Zaten siz 5 dolara da almış olsanız eğer paket çok büyükse gümrüktekiler sizi bir kahve içmeye çağırabilir, hazırlıklı olun.

Mesela bir arkadaşımın şirketine 3000 dolarlık DSLR lens seti almışlar. Ama sitede aynı setin aynı paket ile 300 dolarlık versiyonu da varmış. Gümrükte vergi öderken 300 dolarlık olanı gösterip buna göre vergi vermişler. Bu tarz yaklaşımlar da mümkün 🙂

Daha detay sorularınız varsa yorum olarak yazın cevaplamaya çalışayım.

Mail listeme üye olarak, online alışveriş hakkında birçok bilgiye erişebilir, kampanyalar hakkında bilgi alabilir ve hediye çekilişlerine katılabilirsiniz.

Ne diyelim; iyi alışverişler 🙂

 

.

549 Cevaplar

  1. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ödeme ekranında bilgileri girin 🙂 Bu kadar basit.

  2. D.D.Güçlü dedi ki:

    Siparişlerinizden ilgili siparişe tıklayıp, dispute açmayı görürsünüz. Gelirse ve belli bir sebepten mutsuzsanız dispute açıp, tam iade ya da kısmi para iadesi isteyebilirsiniz. Tutar çok değilse genelde alternatif çözümler önerir satıcılar. Sitemdeki yazıları okuyun yardımcı olacaktır.

  3. Esra dedi ki:

    AliExpress ininal kart ile alışveriş yapmak istiyorum Ancak ininal kartın içine Türk lirasının yoksa dolar mı yok diyeceğimi bilmiyorum Bilen yardımcı olabilir mi lütfen

  4. D.D.Güçlü dedi ki:

    Aliexpress’e dolar olarak ödeme yaparsınız ama banka o günün kurumdan tl’ye çevirip yansıtır. Genelde böyledir ama daha emin olmak için bankayı arayın.

  5. Tuğçe yalcin dedi ki:

    Ben bir sürü ürün almak istiyorum ama kredi kartim yok pesin alamıyor muyum ve diğer yorumları okudum da eğer alsam bile bu ürünleri gelme ihtimali %100 değil mi?

  6. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gelmeme ihtimali var, ininal ya da enpara gibi bir kart alıp alışveriş yapabilirsiniz. Nakit ödeme yok, olsa bile riskli olurdu, iade durumlarında.

  7. mikail dedi ki:

    aliexpress bişey isterken banka eft ücreti alıyormu

  8. mikail dedi ki:

    aliexpress den alışveriş yaptığımda banka benden eft ücreti alır mı ? acil

  9. Anonim dedi ki:

    Aliexpress’den alışveriş yapmak istiyorum ama ptt banka kartı ile alışveriş yapılıyor mu bunu öğrenmek istiyorum teşekkürler

  10. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eğer online alışverişe izin veriyorsa yapabilirsiniz. Enpara izin veriyor mesela. PTT müşteri hizmetlerini ararsanız en detaylı bilgi onlardadır, zaten online alışverişe de ancak onlar açabilir eğer böyle bir özellik varsa

  11. Tuğba dedi ki:

    Merhaba. Bir sorum olacak. Eğer ben ödeme onayı vermezsem satıcı hiç bir sekilde parasini alamiyor mu yada onay vermedigim durumda dahi şu kadar sure sonra parasini alir her kosulda gibi bir sure var mi? Sorma sebebim şu, kargom ben sehir disindayken gelmis ve teslimat gerçekleşmeyince tekrar Çin’e geri gonderilmis (3 temmuzda TR den cikis yapmis) Simdi satici beni anlamadigim bir sebepten dolayi bekletiyor, parami iade etmek icin, bekle kontrol edecegiz deyip duruyor surekli. Acaba belli bir sure sonunda odemesi mi yapilacak otomatik olarak, bu sebeple soruyorum.

  12. D.D.Güçlü dedi ki:

    Öncelikle sitemdeki tüm aliexpress yazıları ı okumanızı öneririm. Satıcı ile olan sürenin detaylı açıklamaları var. Bu süre biterse satıcıya para yatabilir. Satıcıdan süreyi uzatmasını isteyin. Uzatmazsa “dispute” açın.

  13. Esra dedi ki:

    Merhaba ben ilk kez ürün sipariş ettim ama hangi kargoyla gelecek kargo ucreti olacakmi bilgisi verilmedi ben bunlari nasil ogrene bilirim

  14. D.D.Güçlü dedi ki:

    Hepsi sipariş sayfasında var. Yazılarımı okuyarak başlayabilirsiniz 🙂

  15. Eda dedi ki:

    Merhaba bu kredi karti olmayanlara kart cikarin demissiniz bu kartlar nasil elimize geciyo nasil cikartiyoruz para yükleme durumu nedir biraz bilgi verir misiniz tesekkurler

  16. D.D.Güçlü dedi ki:

    Enpara ya da teb’den hesap açabilirsiniz. Bunun için internet sitelerine gidip form doldurmanız yeterli, sonrasında onlar sizi yönlendirirler.

  17. Misafir dedi ki:

    Merhaba bir ürün ali cam ama tl olarak.ama orada dolar diye gösterio ne yapmaliyim

  18. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bankanız çevirimi yapar.

  19. Suat dedi ki:

    Merhaba ben elektrikli bisiklet seti kiti getirmek istiyorum ne yapmam lazim 400 dolar buna gumrukten nekadar para oderim yani bu vergi kacta kacini aliyor bide gumruk nerde nereye cagirirlar ben gitmeden istedikleri parayi bulundugum yerden yatira bilirmiyim ben soyle bisey duymustum gumrukte gumruk memuru sizin evraginjz olucak takip edicek felan demisde benim tanidigim yok yardimci olurmusunuz bu yazdiklarimi cvp larmisiniz

  20. Muratn dedi ki:

    Merhaba arkadaşlar.Bir anakart siparişi için visa kredi kartı ile ödeme yaptım .Satıcı şahıs şu şekilde bir mesaj gönderdi.Ödemede eksik bıraktığım birşey mi var.
    Hi friend, the board in stock, please finish the payment, thank you, We can arrange to send it tomorrow

  21. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bankadan kontrol edin,sipariş verilmiş ama ödeme yapılmamış. Satıcı da stokta var öderseniz göndereyim diyor.

  22. Muratn dedi ki:

    Cevap için teşekkürler.Paraf kart hesabımda provizyon olarak görünüyor.Bir süre sonra para geçişi onaylanır diye tahmin ediyorum doğru mudur

  23. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bankaya sormanız lazım, bazen sizin sözlü onayınızı bekleyebiliyorlar.

  24. Yusuf dedi ki:

    Ben 2 dolarlık bir kolye sipariş ettim ama banka kartı yok kapıda ödeme yapabiliyormuyuz???

  25. merve dedi ki:

    Ben ilk kez sipariş verdim mailime ödeme başarılı diye mail geldi ama kart hesabımdan nakit olarak bir düşme yok sadece hesap detaylarına baktığımda blokaj diye görünüyor nasıl oluyor bunu anlamadım bir yerde hatamı yaptım yardımcı olursanız sevinirim

  26. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eğer aliexpress’de sipariş detaylarında sevkiyat bekliyor statüsünde ise ödenmiş demektir. Bankanız işleme alacaktır.

  27. merve dedi ki:

    teşekkürler

  28. marie dedi ki:

    ben sipariş vereceğim aldıklarım 160 dolar ediyor ve hepsi ücretsiz nakliyat ama all total 46 dolar diyor hepsi toplamı o ne oluyor anlamadım

  29. D.D.Güçlü dedi ki:

    doga@ddguclu.net mailine ekran görüntüsü atarsanız yardımcı olmaya çalışayım.

  30. Mine dedi ki:

    İNTERNET KARTİ OLUSTURMAK NASİL OLUYO ALİCAM LUTFEN GERİ DONUN MESAJİMAAA

  31. Gözde dedi ki:

    Benimde bi sorum olacaktı. Birden cok ürün alınca kargo topluca mı gelir yoksa parça parça mı?

  32. D.D.Güçlü dedi ki:

    Aynı satıcıdan alırsanız topluca, farklı satıcılardan alırsanız ayrı ayrı gelir. Aynı satıcıdan farklı zamanlarda sipariş verirseniz onlar da ayrı ayrı gelir.

  33. Zeynep dedi ki:

    Sadece visa kartıylamı alabiliyoruz

  34. Mediha dedi ki:

    Ben siparisin alinip alinmadigindan emin degilim kredi kartiyla siparis icin onay kodu mu gelmesi gerekiyor

  35. Tevfik ÇELİK dedi ki:

    Ödemeyi kredi kartı ile yaptığımızda işlem dolar üzerinden oluyor. Peki bu rakamlar Türk lirası olarak bize nasıl yansıyor, bunu nasıl görüyoruz

  36. D.D.Güçlü dedi ki:

    Banka o günün kurundan çevirmeli.

  37. TARIK dedi ki:

    Merhaba! Syn güçlü. Ben 2 gün arayla 3 adet ürün sipari ettim ve toplamı 58$ yapıyor. Aradan 3 gün daha geçti yaklaşık 18$ lık daha alışveriş yapmak istiyorum toplam 76$ oluyor. Hepsi farklı mağazalardan farklı fiyatlar ama toplamda 76$ gibi bir rakam ortaya çıkınca gümrüğe tabi olur muyum, alışverişleri aynı ay içesinde.teşekkür ederim.

  38. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sipariş başına 30 euro. İsterseniz 100 adet sipariş verin sıkıntı olmaz 🙂

  39. Nisa dedi ki:

    Yani lapidary odeme yok demi sadece kart ile var

  40. Emircan dedi ki:

    Ziraat bankasi karti ile olurmu banka kart ile

  41. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bankaya sormanız gerek. Online alışverişe açıksa olur tabii.

  42. beylan dedi ki:

    merhaba ben siparişleri ayrı ayrı değil de toplu ödeyebilirmiyim ? lütfen yardımcı olurmusunuz teşekkür ederim

  43. Köpeğime Mont Sipariş Ettim dedi ki:

    Ben az önce köpeğime mont siparişi verdim ve ödeme başarılı ürün elime ne zaman gelir ? Bugün 5 Kasım. Cevaplarsanız sevinirim

  44. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ödersiniz. Sipariş sayfasında hepsini seçip ilerleyin. Ama toplu da ödeseniz ayrı ayrı kargolanırlar.

  45. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bilemiyorum 🙂 Ama elinize ulaşmadan siparişi tamamlamayın.

  46. Mehmet can dedi ki:

    MM ve YY nedemek

  47. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ay yıl. 05.98 gibi

  48. Özge T dedi ki:

    bu migros ve d&r da satılan ininal kart ile aliexpress den siparis verebiliyor muyuz acaba? normal kredi kartlarında olduğu gibi kuru değiştirir mi tl den dolara bir bilginiz var mı acaba

  49. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bildiğim kadarı ile kullanırsınız. İçinde bakiye olsun. Aliexpress parayı dolar olarak çeker, banka günün kurundan tl’ye çevirip alır sizden.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.