Aliexpress’ten alışveriş yapmanın 10 kuralı!

Aliexpress neydi?

Aliexpress emekti! 🙂

aliexpress

Daha önce Aliexpress’ten nasıl alışveriş yapılır yazısı yazmıştım. Aradan biraz zaman geçti ve ben Aliexpress konusunda daha da uzmanlaştım ve 10 maddede Aliexpress’ten alışverişin listesini çıkardım.

Eğer bu maddelere uyarsanız sıkıntı yaşamadan Aliexpress’ten alışveriş yapabilirsiniz.

Yazıya başlamadan önce, alışveriş yapacaksanız lütfen bu linkten gidin, her aldığınız üründe bana da ufacık da olsa bir yardımınız oluyor.

https://ad.admitad.com/g/qa7w8joxdka1b5c318caa794ddcf6a/

Maddelerde bir önem sırası yapmadım. Hepsine dikkat etmeniz gerekiyor çünkü. Haydi başlayalım…

1- Satın almadan önce yorumları mutlaka okuyun.

Sadece satıcının yorumlarını okumanız yetmez. Aynı zamanda o ürün sayfasnıdaki yorumları da okumanız gerekiyor. Çünkü ürünün durumuna ve satıcının tutumuna dair bilgileri en güzel buralardan anlayabilirsiniz. Yine buradan da ürünün fason olup olmadığını çıkarabilirsiniz. Mesela, SJCAM’in SJ4000-5000 model aksiyon kameraları go-pro çakması olarak çıktı. Ama sonra bunların da fasonları yapıldı. Alırken dikkat etmek lazım. Fasonun fasonunu almak ilginç olabilir…

seller_feedback_in Satıcının yorumlarını ürün sayfasında sağ tarafta satıcıya tıklayarak görebilirsiniz.

2- Ürünün alternatiflerini mutlaka araştırın.

Aliexpress’te aynı ürünü satan onlarca satıcı var. Bu satıcıların bazıları ürünü tedarik ederken daha hesaplıya alıp daha ucuza satabiliyor. Ya da kampanya yapıp daha hesaplıya verebiliyor. Bazı ürünler de TR’de daha hesaplı. Mesela micro sd kartların bazı modelleri ülkemizde daha hesaplı. Hem de en az 2 sene garantili oluyorlar. Başka bir örnek de SJCAM, TR’de 400 lira civarında satılıyordu, aynı dönemde Aliexpress’te 100 dolardı. 2 sene garanti için 100 lira fazla vermek mantıklı olur. Karşınıza çıkan ilk ürünü almamakta fayda var özetle. Çok spesifik bir ürünse ve başka satan yoksa yapacak bir şey yok tabii.

3- Ürün görseli ve açıklamalarına dikkat edin.

Zira ürünün görseli ile açıklamaları aynı olmayabilir. Türkiye’de de bazen olabiliyor. Görselde gösterdiği bazı ürünleri açıklamada göndermeyeceklerini söyleyebiliyorlar. Hatta bazen ürün görseli boyut olarak o kadar yanıltıcı oluyor ki, açıklamaları okumazsanız işinize yaramayan ürün almış olursunuz. Ben bileme taşı alacaktım. Baktım, fiyatlar muhteşem, tam da istediği gibi taşlar. Ama sonra açıklamaları okuyunca benim aradığımın 3’te 1′, boyutunda olduklarını gördüm. Gerçekten hayal kırıklığı oluyor ama elinize geçtiğindeki aldatılmışlık hissinden iyidir.

Ayrıca bir ilanda birden fazla ürün satılabiliyor. Mesela tişört alacaksınız diyelim. Aynı ürünün tek ilan altında birçok şekilde satılan türü olabilir. Bunu ya seçmeli ya da satın alırken açıklama alanına girmelisiniz. Evet alışveriş o kadar da kolay değil 🙂 İlk zamanlar biraz emek istiyor, ama sonra alışınca bunları otomatikman ve hızlıca yapabileceksiniz. Resimde bir USB kablonun onlarca seçeneğini görüyorsunuz 🙂

item_type_selection

4- Giriş seviyesinde İngilizce bilmeden alışveriş yapmayın.

En azından ilk alışverişi bilen biri ile yapın, sonrasında bir sıkıntı çıktığında yine İngilizce konuşmanız gerekecek. Aliexpress’in Türkçe sitesi ve desteği yok. Google çeviriye güvenip de işlem yapmayın. Aynı zamanda siteyi Türkçe görüp de Çinlilerle Türkçe konuşacağınızı sanmayın. Bazen İngilizce’yi bile zor anlıyorlar.

5- Türkiye gümrüğündeki sınırlamalara uygun alışveriş yapın.

Sınır 75 Euro yani 80 dolar civarıdır. Ama siz 70 doların üstünde ürün almayın yine de. Alsanız da üstüne daha düşük yazmalarını ve hediye etiketi ile yollamalarını isteyin. Telefon vb. ülkeye girişi vergilerini dahi ödemiş olsanız yasak olan ürünleri almayın. Gümrükte takılırsa onca paraya yazık olur. Çok pahalı bir ürün sipariş ettiyseniz, düzgün bir kargo yöntemi seçin ki gümrükte takibini yapsınlar. Yoksa ürününüz gümrükte mi takılmış bilemezsiniz.

Bir de aldığınız ürünün boyutuna ve gümrük memurunun o günkü ruh haline göre bir anda vergi istenebilir sizden. Çok olan bir durum değil ama 500 dolara olan ürün gift diye yollanıp paketi de çok büyük değilse sıkıntısız girerken, 20 dolara aldığınız paketi büyük olan bir ürün gümrükte takılıp, fiyatını kanıtlamanız istenebilir. Kanıtlayamazsanız da gümrük memurunun söylediği fiyat üzerinden vergisini vermek durumunda kala bilirsiniz. Ama dediğim gibi şimdiye kadar birkaç kere başıma geldi bu ekstra durumlar.

6- Kargo ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler.

10 doların üstündeki siparişlerde mutlaka takip numarası isteyin. Hatta 5 doların üstüne dahi teklif edebilirsiniz. Ama 5 doların altı için satıcı takip edilebilir bir metotla yollamaz ise bu normaldir, telaş etmeyin. Şunu da unutmayın, birçok ürün Çin’den ülkemize çok kısa zamanda geliyor ama ülkemizde PTT’nin size teslim etmesi çok uzun hatta bazen 1 ay alabiliyor. Oldu da kargonuzu takip edilebilir yolladı satıcı, o zaman takıldığı yeri görüp, gidip direkt şubeden bile alabilirsiniz. Bazen şubede rafların arkasına falan düştüğü olabiliyor. Ucuz etin yahnisi…

Her zaman ücretsiz kargo en iyi yöntem değildir. Bazen kargo ücretini ilave ederek daha ucuza alabileceğiniz ürünler çıkabiliyor.

7- Open Dispute yani anlaşmazlık kaydı açmadan önce mutlaka satıcıya mesaj atın.

2 gün içinde cevap gelmezse o zaman açarsınız. Bazen alıcı koruma programının süresini arttırarak, ya da bazen de yeni ürün çıkararak sorunu çözdürebilirsiniz. Tabii parayı geri isterseniz de birçok satıcı çok kurcalamadan iade yapıyorlar tabii tutar küçükse; büyükse geri kargolamanızı da isteyebilirler. Aceleci olmayın, satıcıyla konuşmadan Aliexpress’e şikayet etmeyin hemen.

8- Puanlar sizin gücünüz.

Ola ki ürünü aldınız ve beğenmediniz ya da ürün hiç ulaşmadı. Yanlışlıkla kargoyu aldım deseniz bile satıcıya durumu anlatın. Eğer uçuk bir fiyatı yoksa ürünün, genelde parayı geri veriyorlar; ürünü teslim almış dahi olsanız en azından paranızın bir kısmını da talep edebilirsiniz. Çünkü kötü bir yorum, düşük bir puan demek, 100 siparişten olmak demek anlamına gelebilir. Bundan dolayı çok korkuyorlar.

Ek olarak, size de puan veriyorlar. Sürekli üçkağıt yapmaya çalışırsanız siz de kötü puan alıp satıcının size ürünü yollamamasına neden olabilirsiniz. Eğer puanlarınız yüzde yüz ise, satıcının da size davranışı değişiyor, daha ılımlı yaklaşıyor.

Mutlaka her alışverişten sora satıcıyı değerlendirin. Bu sonradan sipariş verenler için yönlendirici olacak, hatta sizin için bile.

9- Büyük indirimleri ve indirim kuponu fırsatlarını takip edin.

Dönem dönem her mağaza stok eritmek için benzer indirimler yapıyorlar ama belli günlerde tüm Aliexpress indirime giriyor. İstediğniz bir telefon kılıfı bir anda 5 dolardan 1 dolara inmiş olabiliyor. Mesela her yıl Kasım’ın 11’inde yani 11.11’de büyük indirimler olur 24 saatliğine. 2015 yılında Aliexpress’in tek günlük cirosu 14 milyar dolardı. O derece çok satış oluyor. Kasım sonu Aralık başı gibi Black Friday; ama 11.11’deki gibi büyük bir festival havası olmuyor. Ayrıca indirim kuponu fırsatları var. Baze mağazalar belli tutarlarda alışverişe küçük de olsa indirimler yapabiliyorlar. 30 dolar alışveriş yapın 2 dolar inelim gibi. Ayrıca Aliexpress de satıcı bağımsız benzer kampanyalar yapabiliyor.

10- Sanal Kredi kartı kullanın.

Malum yurt dışından alışveriş yapıyorsunuz. Her ne kadar Aliexpress Türkiye’deki herhangi bir platformdan daha güvenli olsa da, bir sıkıntı durumunda başvurabileceğiniz bir mahkeme olmayacak. Ne olur ne olmaz riske girmeyin ve sanal kredi kartı ile çalışın. Hatta sanal kartınızı direkt kart olarak tanımlayın Aliexpress’in sistemine, her seferinde tekrar kart bilgilerini girmeyin, her zaman aynı bilgisayardan alım yapmıyorsanız özellikle dikkat edin buna. Limiti verirken, ürünün parasının hemen çekilmeyebileceğini hesap ederek en az 1 haftalık limit geçerlilik süresi belirleyin sanal karta. Maalesef Paypal geçmiyor. AliPay diye başka bir ödeme sistemleri var.

Mail listeme üye olarak, online alışveriş hakkında birçok bilgiye erişebilir, kampanyalar hakkında bilgi alabilir ve hediye çekilişlerine katılabilirsiniz.

Herkese iyi alışverişler 🙂

Not: Yazıyı yazarken fikirleri ile bana destek olan Güven Güleç‘e teşekkür ederim.

678 Cevaplar

  1. meltem dedi ki:

    merhaba.bende yeni üye oldum ali exprese iki mont aldım 44.62 dolara 240 civarı bir şey yapıyo tl olarak.daha öncede kullanmadığım için henüz ödeme yapmadım.kredi kartımdan sıkıntı yaşarmıyımm diye sizlere bir sormak istedim.kart bilgilerimden,bankamdan sıkıntı olurmu sizce ?

  2. eyüp demir dedi ki:

    uzunlgu 60 cm olan urunler kargoda ssıkıntı oluyor urunun gelmediği soyleniyor dogrumu.parada yanıyor haylıyle

  3. hikmet dedi ki:

    toplamda 48 dolarlık bir alışveirş yaptım gümrüğe takılır mı? cevaplarsanız çok sevinirim

  4. D.D.Güçlü dedi ki:

    Öyle bir şey yok. Ürün içeriği önemli boyutu değil.

  5. D.D.Güçlü dedi ki:

    Paket üstündeki tutar eğer 20 dolar altında ise takılmaz. Takılsa da %20 vergi verip alırsınız dert etmeyin. Ama takip edip gümrükte çok beklerse aramanızı tavsiye ederim.

  6. Günel dedi ki:

    Ptt kart ıle alısverıs yapılırmı alıexpresten

  7. Büşra dedi ki:

    Mrb ben aliexpresten bir tane ayakkabi alacam normal ayakkabi fiyati 28 lira birde aşağısında gönderim ucreti yaziyor o da 62 lira yani ayakkabinin toplam fiyati mi o kadar yoksa sadece kargo fiyati mi 62 lira anlayamadm

  8. Erdem dedi ki:

    Merhaba aliexpress te bir 220 tl lik bir üründe 5 farklı ülkeden gönderim sağlanıyor fiyatları farklı en ucuzu rusyadan ama rusyadan ürün alınmıyor bir türlü değil sadece rusyaya gönderim saplanıyor. Benim onu rusyadan alma şansım yokmu şimdiden teşekkür ederim.

  9. Erdem dedi ki:

    Merhaba aliexpress te bir 220 tl lik bir üründe 5 farklı ülkeden gönderim sağlanıyor fiyatları farklı en ucuzu rusyadan ama rusyadan ürün alınmıyor bir türlü değil sadece rusyaya gönderim saplanıyor. Benim onu rusyadan alma şansım yokmu şimdiden teşekkür ederim. .

  10. Funda dedi ki:

    Merhaba,
    190 tl civari olan urunde sikinti olurmu? Ne gibi sikintilar Olabilir.

  11. sarp dedi ki:

    5 mayıs 2019 de ücretsiz nakliye 6 tane sipariş verdim. hepsini toplasan 90-100 tl eder. ancak kargo takipten baktığımda halen sevkiyatta görünüyor. yani daha türkiyeye gelmemiş görünüyor. ücret koruma sürelerini uzattım ancak 14 temmuzda dahi ülkeye gelmemiş olması ilginç. acaba ücretsiz nakliye nedeniyle ütrkiyede kargo bilgilerini girmiyorlarmı veya ne olmuş olabilir

  12. Merhaba
    Öncelikle yönlendirme ve cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. Benim sorum: Aliexpress’den verdiğim siparişle ilgili normalde yarın delivery gözükmekte iken mesaj geldi ki, 25 gün daha elimizde olmayan lojistik sebepleri ile uzatıyoruz diye. Bu noktada önerdiğiniz gibi mesaj atıp sorguluyorum ama
    1-siz nasıl ilerlememi önerirsiniz?
    2- Uzatmayı kabul edersem buyur protectionı direkt basmalı mıyım ? Buyer Protection tam olarak avantajı nedir ?
    Saygılar

  13. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sebebini bilmiyorum ama Rusya’daki stoklar sanıyorum direkt Ruslar için var sadece. Belki gelecekte Türkiye’de de stok tutarlar

  14. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eğer ülkeye girmesi yasaklı ürün değilse (telefon vb.) 5 lira işlem ve %20 gümrük ödersiniz ürünü alırsınız.

  15. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eğer takipsiz kargo seçerseniz sonucu böyle oluyor. Takipli seçin bir dahaki sefere. Takipsiz olunca bizim ptt’de de iç etmiş olabilirler

  16. D.D.Güçlü dedi ki:

    Buyer protection’ın amacı, o süre içerisinde aliexpress parayı satıcıya aktarmaz. Eğer vaktiniz varsa süreyi uzatabilirsiniz ya da dispute açarak kabul etmediğinizi ve para iadesi istediğinizi söyleyebilirsiniz.

  17. Merhaba

    Hızlı dönüşünüz için teşekkürler . Open disputes açtım bir de sorum olacak refund süreci yaklaşık ne kadar sürer yani ne kadar zamanı normal kabul etmeliyim ? Saygılar

  18. D.D.Güçlü dedi ki:

    Aliexpress süreçleri sürekli değiştiriyor. Eğer firma size cevap vermezse aliexpress devreye girer iadeyi başlatır. Ama firma onaylarsa daha hızlı olur.

  19. ismail dedi ki:

    merhaba aliexpresten kupa baskı akinası almak istiyoum 2500 tl civarında gümrüğe takılırmı direk adresime gelirmi

  20. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gümrüğe takılır tabii. %20 gibi bir vergi vermeniz gerekiyor. Sipariş görsellerini isteyebilirler fiyatı kanıtlamak için, eğer çok büyük bir aletse.

  21. Merhaba

    Daha önce yönlendirme de yapmış olduğunuz siparişlerimden ( 5 adet farklı yer) sadece bir tanesi zamanında ve tam ürün olarak ulaştı. Diğer 4 yer ile mesajlaşmalarımız sonucu hepsi geri ödeme yapacağını disputes açmamı söyledi. Ancak open disputes yapınca ürün elinize geçmediği için open disputes yapılamaz diye bir mesaj çıkıyor. Toplamda çok büyük bir para değil ama tabii geri alabilmeyi tercih ediyorum. Geri ödemeyi de aldıktan veya alamadıktan sonra ? da hesabımı kapatacağım güvenli bir şekilde hesabımı tamamen nasıl kapatabilirim ? Bu iki konuda Yardımlarınız ricasıyla saygılar

  22. 27 Ağustos ‘da iletmiş olduğum soruma bir yanıt alamadım. Ama halen ürünlerim gelmediği için artık geri ödeme de beklemiyorum ürünlerin gelmesini. de.

    Daha önce yönlendirme de yapmış olduğunuz siparişlerimden ( 5 adet farklı yer) sadece bir tanesi zamanında ve tam ürün olarak ulaştı. Diğer 4 yer ile mesajlaşmalarımız sonucu hepsi geri ödeme yapacağını dispute açmamı söyledi. Ancak open dispute yapmaya çalışınca ürün elinize geçtikten 15 gün sonra open disputes yapabilirsiniz diyor. Zaten sorun ürünlerin belirtilen sürenin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen elime ulaşmamış olması. Toplamda çok büyük bir para değildediğim gibi artık geri ödeme vs de beklemiyorum. Hesabımı kapatmak istiyorum. hesabımı hiçbir sorun kalamayacak şekilde tamamen nasıl kapatabilirim ? Bu iki konuda Yardımlarınız ricasıyla saygılar

  23. Elif dedi ki:

    Merhaba aliexpress şikayetlerde herkes ücretsiz gönderim yazdığı halde 25 tl kargo ücreti alındığını söylemiş. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz. Bana karşılama hediyesi olarak bir şeyler yollamak istiyorlar. Sizce almalı mıyım??

  24. Nur dedi ki:

    Ben peruk alıcam 225 TL falan vergi ödermiyim

  25. Zehra dedi ki:

    AliExpress tek çin ve Amerika olmak üzere iki seçenek var hangisini secmeliyiz

  26. Murat dedi ki:

    Çıkış yeri Rusya yaparsam ürünüm gelirmi ?
    Rusya 34tl çin 99.7 İtalya 102 tl fiyatlar değiyor

  27. Vildan dedi ki:

    Aradığım bir üründen onlarca çıkıyor ve çok farklı ve uç fiyatlar var. Misal bi ayna diyelim ki biri 60 liraya satarken biri 600 liraya satabiliyor. Acaba ebat farkı mı var diye düşünerek özelliklere baktım hepsi 40 cm. Yani emin olamıyorum. Neden bu kadar uç farklar var. Uygulamayı yeni indirdim ilk defa alışveriş yapacağım. O yüzden tereddüt ettim. Aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler

  28. damla dedi ki:

    merhaba ben 19 dolarlık bi peruk aldım gümrük vergisi öder miyim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.