Aliexpress’ten alışveriş yapmanın 10 kuralı!

Aliexpress neydi?

Aliexpress emekti! 🙂

aliexpress

Daha önce Aliexpress’ten nasıl alışveriş yapılır yazısı yazmıştım. Aradan biraz zaman geçti ve ben Aliexpress konusunda daha da uzmanlaştım ve 10 maddede Aliexpress’ten alışverişin listesini çıkardım.

Eğer bu maddelere uyarsanız sıkıntı yaşamadan Aliexpress’ten alışveriş yapabilirsiniz.

Yazıya başlamadan önce, alışveriş yapacaksanız lütfen bu linkten gidin, her aldığınız üründe bana da ufacık da olsa bir yardımınız oluyor.

https://ad.admitad.com/g/qa7w8joxdka1b5c318caa794ddcf6a/

Maddelerde bir önem sırası yapmadım. Hepsine dikkat etmeniz gerekiyor çünkü. Haydi başlayalım…

1- Satın almadan önce yorumları mutlaka okuyun.

Sadece satıcının yorumlarını okumanız yetmez. Aynı zamanda o ürün sayfasnıdaki yorumları da okumanız gerekiyor. Çünkü ürünün durumuna ve satıcının tutumuna dair bilgileri en güzel buralardan anlayabilirsiniz. Yine buradan da ürünün fason olup olmadığını çıkarabilirsiniz. Mesela, SJCAM’in SJ4000-5000 model aksiyon kameraları go-pro çakması olarak çıktı. Ama sonra bunların da fasonları yapıldı. Alırken dikkat etmek lazım. Fasonun fasonunu almak ilginç olabilir…

seller_feedback_in Satıcının yorumlarını ürün sayfasında sağ tarafta satıcıya tıklayarak görebilirsiniz.

2- Ürünün alternatiflerini mutlaka araştırın.

Aliexpress’te aynı ürünü satan onlarca satıcı var. Bu satıcıların bazıları ürünü tedarik ederken daha hesaplıya alıp daha ucuza satabiliyor. Ya da kampanya yapıp daha hesaplıya verebiliyor. Bazı ürünler de TR’de daha hesaplı. Mesela micro sd kartların bazı modelleri ülkemizde daha hesaplı. Hem de en az 2 sene garantili oluyorlar. Başka bir örnek de SJCAM, TR’de 400 lira civarında satılıyordu, aynı dönemde Aliexpress’te 100 dolardı. 2 sene garanti için 100 lira fazla vermek mantıklı olur. Karşınıza çıkan ilk ürünü almamakta fayda var özetle. Çok spesifik bir ürünse ve başka satan yoksa yapacak bir şey yok tabii.

3- Ürün görseli ve açıklamalarına dikkat edin.

Zira ürünün görseli ile açıklamaları aynı olmayabilir. Türkiye’de de bazen olabiliyor. Görselde gösterdiği bazı ürünleri açıklamada göndermeyeceklerini söyleyebiliyorlar. Hatta bazen ürün görseli boyut olarak o kadar yanıltıcı oluyor ki, açıklamaları okumazsanız işinize yaramayan ürün almış olursunuz. Ben bileme taşı alacaktım. Baktım, fiyatlar muhteşem, tam da istediği gibi taşlar. Ama sonra açıklamaları okuyunca benim aradığımın 3’te 1′, boyutunda olduklarını gördüm. Gerçekten hayal kırıklığı oluyor ama elinize geçtiğindeki aldatılmışlık hissinden iyidir.

Ayrıca bir ilanda birden fazla ürün satılabiliyor. Mesela tişört alacaksınız diyelim. Aynı ürünün tek ilan altında birçok şekilde satılan türü olabilir. Bunu ya seçmeli ya da satın alırken açıklama alanına girmelisiniz. Evet alışveriş o kadar da kolay değil 🙂 İlk zamanlar biraz emek istiyor, ama sonra alışınca bunları otomatikman ve hızlıca yapabileceksiniz. Resimde bir USB kablonun onlarca seçeneğini görüyorsunuz 🙂

item_type_selection

4- Giriş seviyesinde İngilizce bilmeden alışveriş yapmayın.

En azından ilk alışverişi bilen biri ile yapın, sonrasında bir sıkıntı çıktığında yine İngilizce konuşmanız gerekecek. Aliexpress’in Türkçe sitesi ve desteği yok. Google çeviriye güvenip de işlem yapmayın. Aynı zamanda siteyi Türkçe görüp de Çinlilerle Türkçe konuşacağınızı sanmayın. Bazen İngilizce’yi bile zor anlıyorlar.

5- Türkiye gümrüğündeki sınırlamalara uygun alışveriş yapın.

Sınır 75 Euro yani 80 dolar civarıdır. Ama siz 70 doların üstünde ürün almayın yine de. Alsanız da üstüne daha düşük yazmalarını ve hediye etiketi ile yollamalarını isteyin. Telefon vb. ülkeye girişi vergilerini dahi ödemiş olsanız yasak olan ürünleri almayın. Gümrükte takılırsa onca paraya yazık olur. Çok pahalı bir ürün sipariş ettiyseniz, düzgün bir kargo yöntemi seçin ki gümrükte takibini yapsınlar. Yoksa ürününüz gümrükte mi takılmış bilemezsiniz.

Bir de aldığınız ürünün boyutuna ve gümrük memurunun o günkü ruh haline göre bir anda vergi istenebilir sizden. Çok olan bir durum değil ama 500 dolara olan ürün gift diye yollanıp paketi de çok büyük değilse sıkıntısız girerken, 20 dolara aldığınız paketi büyük olan bir ürün gümrükte takılıp, fiyatını kanıtlamanız istenebilir. Kanıtlayamazsanız da gümrük memurunun söylediği fiyat üzerinden vergisini vermek durumunda kala bilirsiniz. Ama dediğim gibi şimdiye kadar birkaç kere başıma geldi bu ekstra durumlar.

6- Kargo ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler.

10 doların üstündeki siparişlerde mutlaka takip numarası isteyin. Hatta 5 doların üstüne dahi teklif edebilirsiniz. Ama 5 doların altı için satıcı takip edilebilir bir metotla yollamaz ise bu normaldir, telaş etmeyin. Şunu da unutmayın, birçok ürün Çin’den ülkemize çok kısa zamanda geliyor ama ülkemizde PTT’nin size teslim etmesi çok uzun hatta bazen 1 ay alabiliyor. Oldu da kargonuzu takip edilebilir yolladı satıcı, o zaman takıldığı yeri görüp, gidip direkt şubeden bile alabilirsiniz. Bazen şubede rafların arkasına falan düştüğü olabiliyor. Ucuz etin yahnisi…

Her zaman ücretsiz kargo en iyi yöntem değildir. Bazen kargo ücretini ilave ederek daha ucuza alabileceğiniz ürünler çıkabiliyor.

7- Open Dispute yani anlaşmazlık kaydı açmadan önce mutlaka satıcıya mesaj atın.

2 gün içinde cevap gelmezse o zaman açarsınız. Bazen alıcı koruma programının süresini arttırarak, ya da bazen de yeni ürün çıkararak sorunu çözdürebilirsiniz. Tabii parayı geri isterseniz de birçok satıcı çok kurcalamadan iade yapıyorlar tabii tutar küçükse; büyükse geri kargolamanızı da isteyebilirler. Aceleci olmayın, satıcıyla konuşmadan Aliexpress’e şikayet etmeyin hemen.

8- Puanlar sizin gücünüz.

Ola ki ürünü aldınız ve beğenmediniz ya da ürün hiç ulaşmadı. Yanlışlıkla kargoyu aldım deseniz bile satıcıya durumu anlatın. Eğer uçuk bir fiyatı yoksa ürünün, genelde parayı geri veriyorlar; ürünü teslim almış dahi olsanız en azından paranızın bir kısmını da talep edebilirsiniz. Çünkü kötü bir yorum, düşük bir puan demek, 100 siparişten olmak demek anlamına gelebilir. Bundan dolayı çok korkuyorlar.

Ek olarak, size de puan veriyorlar. Sürekli üçkağıt yapmaya çalışırsanız siz de kötü puan alıp satıcının size ürünü yollamamasına neden olabilirsiniz. Eğer puanlarınız yüzde yüz ise, satıcının da size davranışı değişiyor, daha ılımlı yaklaşıyor.

Mutlaka her alışverişten sora satıcıyı değerlendirin. Bu sonradan sipariş verenler için yönlendirici olacak, hatta sizin için bile.

9- Büyük indirimleri ve indirim kuponu fırsatlarını takip edin.

Dönem dönem her mağaza stok eritmek için benzer indirimler yapıyorlar ama belli günlerde tüm Aliexpress indirime giriyor. İstediğniz bir telefon kılıfı bir anda 5 dolardan 1 dolara inmiş olabiliyor. Mesela her yıl Kasım’ın 11’inde yani 11.11’de büyük indirimler olur 24 saatliğine. 2015 yılında Aliexpress’in tek günlük cirosu 14 milyar dolardı. O derece çok satış oluyor. Kasım sonu Aralık başı gibi Black Friday; ama 11.11’deki gibi büyük bir festival havası olmuyor. Ayrıca indirim kuponu fırsatları var. Baze mağazalar belli tutarlarda alışverişe küçük de olsa indirimler yapabiliyorlar. 30 dolar alışveriş yapın 2 dolar inelim gibi. Ayrıca Aliexpress de satıcı bağımsız benzer kampanyalar yapabiliyor.

10- Sanal Kredi kartı kullanın.

Malum yurt dışından alışveriş yapıyorsunuz. Her ne kadar Aliexpress Türkiye’deki herhangi bir platformdan daha güvenli olsa da, bir sıkıntı durumunda başvurabileceğiniz bir mahkeme olmayacak. Ne olur ne olmaz riske girmeyin ve sanal kredi kartı ile çalışın. Hatta sanal kartınızı direkt kart olarak tanımlayın Aliexpress’in sistemine, her seferinde tekrar kart bilgilerini girmeyin, her zaman aynı bilgisayardan alım yapmıyorsanız özellikle dikkat edin buna. Limiti verirken, ürünün parasının hemen çekilmeyebileceğini hesap ederek en az 1 haftalık limit geçerlilik süresi belirleyin sanal karta. Maalesef Paypal geçmiyor. AliPay diye başka bir ödeme sistemleri var.

Mail listeme üye olarak, online alışveriş hakkında birçok bilgiye erişebilir, kampanyalar hakkında bilgi alabilir ve hediye çekilişlerine katılabilirsiniz.

Herkese iyi alışverişler 🙂

Not: Yazıyı yazarken fikirleri ile bana destek olan Güven Güleç‘e teşekkür ederim.

678 Cevaplar

  1. D.D.Güçlü dedi ki:

    2 hafta ile 3-4 ay arasında. 5-6 dolar üstü ise satıcıdan takip no isteyebilirsiniz. Altında takip edilebilir olması zor.

  2. Ayse dedi ki:

    Merhaba aliexpressden aldigim bir ürünün kargo ücretini postacı teslim ederken mi alir veya o hesapdan alınmışmidir

  3. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eğer kargolanmışsa ürün bedeli alınmıştır. Zaten bankadan çekemezse “ödeme bekleniyor” benzeri bir statüde kalır, anlarsınız siparişlerim sayfasında ürünün durumuna bakınca.

  4. Burak dedi ki:

    Ben 5.17 dolara bir kap aldım 16.05.2017 de bugün(18.05.2017) öylesine bakayım dedim fakat hiçbir yerde göremedim siparişimi. Beklemeli miyim yoksa adama mesaj atıp yanıtı mı beklemeliyim. eğer mesaj yazarsam tükçe yazmam da bir problem olur mu? Şimdiden Teşekkürler

  5. D.D.Güçlü dedi ki:

    İngilizce haricinde anlamazlar. Tüm siparişlerinize baktığınızdan emin olun bilmeden onaylamış olabiliyor ilk alışveriş yapanlar. Kredi kartınızdan tutarın çekilip çekilmediğine bakın. Bir de sitemdeki aliexpress başlığındaki tüm yazıları okuyun.

  6. Burak dedi ki:

    Tutar çekildi ve Yanlışıkla onayladıysam ürün yine de gelecek denebilir mi?

  7. Büşra dedi ki:

    Merhaba.Ben ilk alışverişimi yapıcam. Toplamda 9.40 dolar ve 4 farklı satıcıdan alıyorum, satıcıların yorumlarını okudum geri dönüsümlerini inceledim.Bu işin anlamadığım tarafı takip kodu satıcılar kendiliğinden kargo takip kodu vermiyorlar mı?cevaplarsanız şimdiden tesekkur ederım

  8. D.D.Güçlü dedi ki:

    5-6 dolar üstüne takip numarası alırsınız sipariş başına tabii bu. Altında kalırsa takip numarası pek vermezler ama siz mesaj yazıp isteyebilirsiniz tabii 🙂

  9. Ömer dedi ki:

    Merhaba. Bu “mağaza kopunu edin” nedir?
    Hele anlamış değilim.
    Benim 60-70 civarı kopunum var.

  10. D.D.Güçlü dedi ki:

    Belli bir tutar alışveriş yapınca indirim sağlar.

  11. Meriç Kaptan dedi ki:

    Abi İnstagram Hesabının Adını Verirmsn

  12. İlayda dedi ki:

    Merhaba ben toptan birden fazla aynı ürünü alsam sıkıntı olurmu acaba

  13. D.D.Güçlü dedi ki:

    Miktara göre değişir. Farklı siparişler olarak verebilirsiniz. 10’arlı gruplar mesela.

  14. kamil dedi ki:

    iyi günler hocam.biraz yüklü malzeme almak istiyorum.2000 dolarlık filan.parça parça alışveriş yapıcam farklı ürünler.bunun kolay bi yolu varmı?gümrükte takılabilirmi?80 dolar limitin günü varmı.yani tek alışveriştemi 80 dolar limit.

  15. D.D.Güçlü dedi ki:

    Selamlar, öncelikle sitemdeki tüm aliexpress yazılarını okumanızı öneririm. Gümrük 80 değil 30 dolar artık. Eğer Türkiye’ye sokulmaz listesinden bir ürün almıyorsanız (telefon gibi), maksimum 25-30 dolarlık setler halinde sipariş verebilirsiniz hiçbir sıkıntı olmaz. Yalnız sizden ricam her ödemeyi yapmadan önce benim sitemdeki aliexpress reklamlarına tıklayıp sonra ödemeyi yapabilirseniz ufak bir gelir elde ediyorum. Şimdiden iyi alılverişler. Bir sorunuz olursa çekinmeyin. Bu arada detaylı danışmanlık da verebilirim isterseniz bu konu bilginize.

  16. Şebnem dedi ki:

    İyi günler ben cüzi bir miktarda alışveriş yapmak istiyorum fakat kredi kartımda o kadar limit kaldı mı bilmiyorum siparişi verirsem fakat o kadar limitim yoksa kartımda ne olur

  17. Kerim dedi ki:

    Merhabalar bugün Aliexpress ten alışveriş yapmış bulundum fakat yaptıktan sonra sağ üstte bulunan ship to yazısının yanındaki Amerika bayrağı dikkatimi çekti adresimde falan bir hata yok fakat sırf o sağ üstteki bayrağı değiştirmedim diye ürünlerimin Amerika’ya kargolanma ihtimali var mı ?

  18. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sipariş onaylanmaz ve 3-5 günlük bir süre verilir size ödemeyi yapmanız için.

  19. D.D.Güçlü dedi ki:

    Adreste ne yazıyorsa oraya yollanır. Adresi tekrar kontrol edin. O bayrak sitenin dili ile alakalı olabilir mi? Eğer adreste yanlışlık varsa düzeltebilirsiniz satıcı ile konuşup.

  20. Kerim dedi ki:

    Adresimde herhangi bir yanlışlık söz konusu değil sadece sağ üstte ki ship to yazan yerde Amerika bayrağı vardı buda kafamı karıştırdı aşağıya resim linkini atıyorum demek istediğimin daha anlaşılır olabilmesi için

    https://i.hizliresim.com/mkr6O0.png

  21. Yaşar erdem dedi ki:

    Mrb aliexpres ten yaklaşık 3000 $ lık bir ürün alcam ne kadar vergisi çıkar

  22. Kadir Sertel dedi ki:

    Merhabalar ben ali express ten toplamı $70 tekabul eden 25 ürün alacağım coğu farklı satıcılar acaba sıkıntı olurmu birdi jeton kupon takasında aldığımız kupon bize bütün ürünler için geçetli değilmi mesela ben $70 ürün siparişi verucem $10 lık indirim kuponu $60 dolara indirirmi bu siparişlerimi ona göre jeton haracayacagım şimdiden teşekkurler kolay gelsin

  23. D.D.Güçlü dedi ki:

    Satıcıdan kupon alırsanız sadece o satıcıda alışveriş yaparken kullanırsınız. Kupon aliexpress’ten alınmalı ve tüm satıcılarda geçmeli. Maksimum 30 dolar olduğu sürece sıkıntı olmaz tek satıcı da olsa. Satın almadan sitemdeki reklamlara tıklayıp ödeme yapmayı unutmayın, ufak da olsa bir gelirim oluryor.

  24. Semih dedi ki:

    Öncelikle bilgiler için teşekkürler hocam size sorum 10 adet ürün almayı planlıyorum hepsi farklı mağazanın sizce bunlar gelirken benim icin sıkıntı yaratır mı? Siparişleri tek tek versem problem olurmu?
    Ve tekrar aynı kutuda toplanırlar mı?
    Not: ürünler bisiklet aksesuarlarıdir hepsinin kaplayacağı alan 30cm3(30santimetre küp kutuya sığar). Bana ne onerorsiniz bu alışveriş hakkında

  25. Semih dedi ki:

    Merhaba ilk alışverişimi yapıyorum.Ürunlerim 10 adet ve hepsi farklı mağazalarda hepsini teker​ teker sipariş versem aynı kutu içinde birleşip mı geliyor?
    Ürünler bisiklet aksesuarlarıdir hepsinin kaplayacağı alan 30cm3(yani 30santimetre küp koliye sığar sizce ne yapmalıyım önerilerinizi bekliyorum.tesekkurler

  26. Semih dedi ki:

    Bu arada alışverişim toplam 24$

  27. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ayrı satıcılardansa zaten ayrı ayrı yollanır. Aliexpress bunları toplayıp tek elden yollamıyor. Gelmelerinde sıkıntı olmaz, yalnız ürün başına tutarlar 6-7 doların altında kalırsa takipli kargo ile yollamazlar, böyle olunca da bizim ptt paketi kim bilir ne zaman getirir. Mümkünse 10 dolarlık paketler halinde aynı satıcıdan olacak şekilde alabilirseniz en azından kargoyu takip edersiniz. Unutmadan, ödemeleri yapmadan önce sitemdeki aliexpress reklamlarından birine tıklayıp sonra öderseniz sevinirim, ufak bir gelir elde ediyorum.

  28. Naz dedi ki:

    Meraba ya ben fiyatlarla ilgili bişi soracaktm mesela bir rabak 4 dolar yazıyor gerçekten bu kadar pahalılar mı yoksa set halinde mi 4 dolar

  29. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ürün detaylarını okumanız gerekiyor. Burada yazar ne olduğu.

  30. Kevser dedi ki:

    Iyi calismalar ben aliexpresten alışveriş yapacağım dilimi türkçe yapıyorum tl kısmını türkçe yapıyor um yani tl oluyor ürünlere baktığımda yine dolar diyor tr ye çevirin ce tl fiyatı mi oluyor yoksa dolar mi

  31. D.D.Güçlü dedi ki:

    Dolar olarak ödersiniz, bankanı çevirimi yapar ekstrede.

  32. Zeki dedi ki:

    Kolay gelsin ben Aliexpresden aldığım ürünleri qiwi odeme yöntemini seçip devam ediyorum telefonumu yazıyorum msj geliyo gelen kodu yazdıktan sonra ödeme işlemi bitiyormu başka ekstradan bir odeme alirlarmi işlem ücreti falan gibi yada vodafone benden tutar dışında ücret keser mi ve ne kadar güvenli

  33. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bu ödeme yöntemi işe hiç alışveriş yapmadım Vodafone ile görüşün bence.

  34. Tolga dedi ki:

    Şey dolar olan bir ürünü tl vererek ödesek olurmu

  35. Tolga dedi ki:

    Dolar yerine tl olurmu

  36. D.D.Güçlü dedi ki:

    TL gösterse bile bankadan dolar çekmeye çalışır. Bankanız bunu o günün kurundan yansıtır size(genelde)

  37. Can dedi ki:

    Merhaba iyi günler ben sipariş verdim’de sadece bitanesi geldi geriye kalanı sonra mı gelicek ilk defa alışveriş yapıyorum burdan

  38. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bazen 3-4 ayı bulabilir 🙂 yazılarımın hepsini okuyun. İsterseniz mail listeme de abone olun, düzenli bilgilendirmeler alabilirsiniz.

  39. Aleksandra dedi ki:

    Merhaba benim AliExpress te jetonlarım birikti ve ben bi ürünü jetonlarım ile takas etmek istiyorum fakat benden kredi kartı bilgisi istiyor? Bu ne anlama geliyor acaba ? Jetonlarla bedava ürün alınmıyor mu ? Kuponlardan bahsetmiyorum

  40. D.D.Güçlü dedi ki:

    Jetonlarla kupon alınıyor olmalı. Direkt ürün alamazsınız bildiğim.

  41. Fatih dedi ki:

    Aynı üründen 7-8 tane alsam , toplamda 20 doları geçmiyor , gümrükte sıkıntı oluyor mu ?

  42. D.D.Güçlü dedi ki:

    Olmaz. Alabilirsiniz.

  43. emir dedi ki:

    aynı ürünün daha ucuzunu nasıl bulacağız aratma yöntemi var mı

  44. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ürünün tüm satıcılardaki ortak açıklaması varsa (iphone 6 cable gibi) aratıp fiyata göre sıralayabilirsiniz.

  45. Tuğba dedi ki:

    Merhaba, aynı satıcıdan 10 ar tane olmak üzere herbiri toplamda 10-15$ civarında 2 kere ürün satın aldım. Şimdi 3. Kez aynı satıcıdan ürün sipariş vermek istiyorum. Herhangi bir sorun olur mu? Satıcı eğer ürünü takipsiz olarak yollarsa bir sorun olmayacağını söylüyor, diğer siparişlerimde takipliydi kargolar. Böyle bir durum söz konusu olabilir mi?

  46. D.D.Güçlü dedi ki:

    Takipli yollasın, sıkıntı olmaz.

  47. Bugi dedi ki:

    Iyi gunler aliekspesten alışveriş yaptım ama adrese isim Soyisim yazmayı unutmuşum ptt ye geldi ama biraz China posta ile gelecekti onu nerden alabilirim

  48. D.D.Güçlü dedi ki:

    Yazdığınızı anlamadım ama Türkiye’de teslimatı PTT yapar. Takip no varsa oradan takip edebilirsiniz. Takip no yoksa Ptt adrese gelir teslim eder, birini bulamazsa yazı bırakır. İsmin olmaması süreci değiştirmez, ama şirket vb. bir yere söylemişseniz sizi bulamazlar…

  49. Bugi dedi ki:

    Ptt ye gelenleri aldım ayrıca cin kargosuylada 4 parça gelecekti ikisi geldi 2 si yok onları nerden bakabiliyoruz ptt de gozukmyor

  50. D.D.Güçlü dedi ki:

    Tamam şimdi anladım. Ptt’de gözükmesi lazım, TR’de teslimatı Ptt yapar. Satıcıdan takip nosu isteyin, varsa verecektir. Bazı durumlarda da satıcının verdiği kodu aliexpress’te verilen kargo takibi linkindeki sitede sorgulayıp PTT koduna öyle erişilebiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.