Bebek hazırlıkları: Çocuk odası seçimi – Baba Günlükleri 4

Biraz hamilelik dönemine dönelim ne dersiniz? Hamilelik süreci sadece annedeki fiziksel, biyolojik değişikliklerden ibaret değil. Sanki yeniden evleniyormuş gibi evin tüm düzeni de değişiyor. Uzun süredir gidilmeyen mağazalara gidiliyor, varlığından haberdar dahi olunmayan teknolojik cihazlar araştırılıyor; yani benzer bir sancılı süreç ve yine alakalı alakasız herkesin bir fikri var.

Evlilik hazırlığına dair aklımda kalan anılarımdan bir tanesi Koçtaş mobilya bölümü sorumlusuna “dresuar”ın ne olduğunu açıklamaya çalışmamdır. Bilmeyenlere söyleyeyim, antre masası. Hani iki ayaklı olanları da vardır duvardan masa çıkmış gibi, evet işte ondan 🙂

Bebeklere alışverişle ilgili çok daha fazla şey aklımda kaldı tabii ki, malum daha 1 sene olmadı bu alışverişleri yapalı. En büyük kalemlerden ikisiyle başlayalım; bebek odası ve mobilyalar. Bu da kendi içinde bir yazı dizisi olacak çünkü yazmaya başladığımda tek bir yazı olarak yazarsam, yazının sonunu görmeden enerjiniz tükenecekti ve okumayı bırakacaktınız.

Sevgili şaşkın baba adayları ve ayakları şişmiş ‘alışveriş bensiz olmaz’ diyen anne adayları, hazırsanız bu iki madde ile listeye başlayalım.

Oda boya mı olsun, duvar kağıdı mı?

Eğer ‘nasıl olsa bebeğim ilk yıllarını hatırlamayacak, herhangi bir oda yapmaya gerek yok, ilk aylar bizim odamızda olacak zaten. Küçük odaya bir yatak aldık mı tamamdır’ şeklinde bir düşünceniz yoksa ilk yapacağınız evinizde bir oda seçip, duvarlarını nasıl yapmak istediğinize karar vermek olacak.

Eşimle ilk aklımıza gelen tabii ki duvar kağıdı olmuştu. Hem siz hiç zahmet etmiyorsunuz, birileri geliyor yapıştırıp gidiyor hem de seçme süreci zevkli. Evimize yakın, duvar kağıdı satan bir mağazaya gittik. Yüzlerce çeşit arasında 5-10 tane seçtik. Sonra bunların arasında bebekler için en uygun ve hava geçirgenliği olan birkaç ürüne indirdik ve fiyat bilgisi aldık. Ardından satıcıya teşekkür ettik ve soluğu boya satan başka bir mağazada aldık! İnanın duvar kağıtları gereksiz çok pahalılar. Boya ile duvar kağıdı arasında 5’te 1 oranında fiyat farkı var öyle diyeyim.

Neyse, boyacıya gittik, orada da güzel güzel birçok boya arasından seçtik en çok beğendiğimiz iki rengi; odayı 2 renge boyamak istiyorduk, çünkü aldığımız mobilya ile uyumlu olacaktı ve bebekler için de farklılığın renk algısını geliştireceğini düşünüyorduk. Güzel bir makina istediğimiz renkleri karıştırdı ve birkaç boya malzemesi ile toplamda oldukça hesaplı aldık her şeyi.

Bu arada boya seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, koku yapmayan bir su bazlı boya almanız. Hem çok hızlı kuruyor, hem de camları açarsanız 2-3 güne koku falan kalmıyor.

baba_gunlukleri_4

Boyacıya da para vermedik tabii ki:) Komşularımız Ceren ve Berk’in yardımı ile 1 günde boyadık. Tabii ki Merve salonda takıldı, bize çay yapıp pizza falan sipariş etti. Aşağıdaki video da hatıra olsun diye çekildi…

play-sharp-fill

Mobilyalar nereden alınır? Koku yapar mı?

Açıkçası bu konuda çok bir fikrim yok, zira neredeyse ilk beğendiğimiz takımı aldık. Ama evlilik hazırlığı döneminden İstanbul’da Modako denilen mobilyacılar çarşısının kapısından dahi girilmemesi gerektiğini bildiğimizden, çocuk odası olarak nam salmış Çilek (Sürekli Kiraz diyorum ben nedense) Mobilya’ya gittik. İnternet sitesinden zaten bir model beğenmiştik, gittik fiyat aldık, ürünün ne kadar iyi dizayn edildiğini gördük ve dinledik. Üründe köşe yok, her açılan kapanan yerde otomatik yavaşlatma var, bir de sıfır koku. Biraz varsa da 3-5 gün havalandırın bir şey kalmıyor. Takdir ettim kendilerini bu açıdan.

Yine burada da en çok önem vermeniz gereken şey koku. Özel üretim bir oda sipariş verseniz de, fabrikasyon bir yerden alsanız da  soracağınız şey bu olsun. Aksi halde en az 3 ay önceden sipariş vermeniz gerekiyor ki, zaman içinde kokusu varsa da gitsin.

Bir de bebek büyüyünce çocuk yatağına dönüşebilen yataklardan tercih ettik. En azından 6-7 yaşlarına kadar kullanabilirler diye düşündük ama göreceğiz:)

Odayı seçtiğimizde bebeklerin cinsiyetlerini bilmiyorduk ama odayı pembe veya mavi yapmak istemediğimizden her iki cinsiyete de gidebilecek sevdiğimiz bir model bulduk. İnsanların neden özel yaptırdıklarını da anladık bu süreçte. Bebek odası modellerinde çok fazla çeşitlilik yok açıkçası.

Bizim aldığımız takımın her yerinde hayvan yapıştırmaları var. Bebeklerin bilinç altına hayvan sevgisi aşılamanın daha iyi bir yöntemi olabilir mi ilk aylarda? Şimdiden zürafa ve maymun gördüklerinde tanıyorlar 🙂 Ayrıca uyku eğitimlerinin bir parçası olarak zürafa ve maymun resimlerini gösterip; hayvanları çok seviyoruz, onlar bizim dostumuz gibi kamu spotu mesajları da veriyoruz.

Tek bebekten farklı olarak, ikiz odası hazırlıyorsanız bir miktar ekstranız oluyor tabi. Biz 2 yatak ve üç kapaklı 1 adet dolap alma yönünde ilerledik. Odanızın ölçülerine göre 2 adet küçük dolap da tercih edilebilir. Yeter ki bol bol rafı ve/veya çekmecesi olsun.

Bu yazı burda bitsin ama bebek hazırlıkları serisi devam edecek; elektronik alışverişinden, bebek arabasına ve hatta kıyafet alışverişine kadar tavsiyelerde bulunacağım ve yaşadıklarımızı anlatmaya çalışacağım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.