Aliexpress’ten alışveriş yaparken gümrük öder miyim?

Eminim bana birçok soru gelecek aliexpress’ten alışveriş yaparken gümrük öder miyim diye. 2017 yılından önce gümrük sınırı 75 Euro’ydu. Ama 2017 yılı itibari ile bu sınırı 30 Euro’ya düşürdüler. Peki bu ne demek? 

Yurt dışından, Aliexpress, Amazon, Ebay gibi sitelerden alışveriş yaparken artık aldığımız ürünün eğer gümrük vergisi vermek istemiyorsak 30 euro altında olması gerekiyor. Aksi halde %18 ya da %20 vergi ödemeniz gerekiyor. 

Devlet size bir ürünü alamazsın demiyor ama 30 euro sınırını aşan ürünler için sizden vergi alırım diyor. Tabii kanunda daha önce var olan telefon getirilemez kuralı halen geçerli. 

Özellikle Amazon.de’nin yani Amazon’un Almanya sitesinin artık Türkçe hizmet vermeye başlamasından sonra olduğunu da söyleyebiliriz bu durumun. 

Peki biz Aliexpress severleri ne derecede etkiler? Aslında bakarsanız pek bir etkisi olmayacaktır diye düşünüyorum. Zira birçok ürünü zaten çok daha az tutarda yazıyor satıcı ve gümrük memuru gereksiz yere kafayı takmaz ise sorunsuzca geliyor. Aliexpress’te 30-75 Euro aralığında satılan herhangi bir ürün mekala 20 Euro yazılabilir, eğer hacim olarak da büyük değilse genelde gümrük memuru çok umursamıyor. 

Size tavsiyem, bundan sonra 30 Euro’dan fazla ürün alırsanız mutlaka satıcıya daha az yazmasını hatırlatın. Eğer çok yüksek fiyatlı bir ürün alacaksanız zaten gümrük vergisini kabul ederek alıyorsunuz demektir. 

Unutmadan, Aliexpress’ten alışveriş yaparken son ödemeyi yapmadan önce benim sitemdeki banner reklamlarından birine tıklayıp sonra ödemeyi yaparsanız ufak da olsa bir gelir elde ediyorum. Şimdiden teşekkürler. 

Mail listeme üye olarak, online alışveriş hakkında birçok bilgiye erişebilir, kampanyalar hakkında bilgi alabilir ve hediye çekilişlerine katılabilirsiniz.

İyi alışverişler. 

177 Cevaplar

  1. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ayrı ayrı sipariş verin. Yani 30 dolar altı olacak şekilde. Fiyatı az bile yazsa eğer hacim olarak büyük olursa yine gümrükte sıkıntı olabilir.

  2. Hüseyin dedi ki:

    Merhabalar aliexpress ten adedi 5 ile 30 dolar olan farklı saticilardan farklı model 20 adet bayan çantaları sepete ekledim gümrük sıkıntısı olurmu yardımcıolursaniz sevinirim

  3. Ertugrul Topalhan dedi ki:

    Merhaba.Laptop ekranı siparişi vermek istiyorum.Vergisini de vereceğim.Bu vergiyi nasıl ödüyoruz.Bürökratik işlemler çokmu..

  4. misafir dedi ki:

    sizin için linke tıkladım

  5. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sipariş başına limit 30 dolar. Geçmezse sıkıntı olmaz.

  6. D.D.Güçlü dedi ki:

    Çok değil. Gümrüğe gelişini takip edin ve sonra gümrük bedelini öğrenip yatırırsınız ve alırsınız. Prosedür değişebiliyor gümrüğü arayıp öğrenebilirsiniz.

  7. D.D.Güçlü dedi ki:

    Alışveriş de yaptıysanız harika 🙂 Ama pek gelir elde edemiyorum son 1 senedir.

  8. Betül dedi ki:

    Merhaba ben tek bir satıcıdan 81.34 dolarlık alısverıs yaptım 30 dolar kuralını bilmiyordum. Vergı ödememek için nasıl bir yol izlemeliyim teşekkür ederim

  9. D.D.Güçlü dedi ki:

    Satıcı kargolamamışsa ürün fiyatını az yazabilir. Kargolamışsa ve gümrükte takılırsa %20 vergi ödersiniz dünyanın sonu değil 🙂

  10. M.r dedi ki:

    Merhaba. Telefon siparişi vermek istiyorum aliexpressten gümrük vergisi öder miyim?

  11. zehra dedi ki:

    bakabilir misiniz bn tek bir ürün değil de birsürü ürünü bir anda alıcam. bunların hepsi tek bir kutuda olacak değil mi? ozmn bn nasıl satıcılara dicem ki üstüne fiyatını az yazın diye?
    bir de ülkeye girmesi yasak olan ürünleri nerden bilcez?orda gösteriyo mu?
    bir de gümrük vergisi verir miyim vermez miyim onu ben anlayabilir miyim çünkü birsürü ürün alıcam ve bunların hepsi bir araya gelince ne kdr boyutta olcak onu da bilemem?

  12. Lale dedi ki:

    Aylık siparişlerde mi 30 dolarımı geçmemeli.nasıl yoksa tek seferde mi anlamadım

  13. onur dedi ki:

    merhaba aliepskresten 113 dolarlık bir ürün alıyorum. adı xim apex. usb gibi bir aparat. Gümrük vergisini ödemeye razıyım. süreç nasıl oluyor direk kapıda ptt kargoyamı ödüyorum vergiyi

  14. yunus emre dedi ki:

    merhaba ben 90 us$ lik birşey almak istiyorum ekran kartı gtx 750 ti gümrük vergisi odermiyim odersemde ne kadar oderim normal turklirası şeklinde yazarmısınız

  15. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ayrı yollanırlar, sipariş bazında. Diğer sorularınızın cevapları sitedeki aliexpress yazılarında var, okuduktan sonra açık kalan konu olursa tekrar yazarsınız.

  16. D.D.Güçlü dedi ki:

    Tek kargoda.

  17. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bildiğim gümrük müdürlüklerine ödeme yapılıyor ama prosedür farklı da olabilir, dönem dönem değişiyor.

  18. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ödersiniz, %20 oranında.

  19. recep dedi ki:

    merhaba ben ayakkabı almak istiyorum ayakkabının fıyatı 44 dolar bunun yuzde 20 vergısı ıle 53 dolar yapıyor toplam yınede ıyı fıyat bana gore pekı bu vergı nereye yatırılacak bu bır ıkıncı sorum vergı odersem ıstedıgım kadar ayakkabı alabılırmıyım

  20. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ayrı ayrı sipariş verirseniz sıkıntı olmaz. 30 dolar altı yazarsa belki vergi de çıkmaz bazı siparişlerde. Ama al sat yapacaksanız bir şirket üzerinden ithal ederseniz daha garanti olur.

  21. Bilal dedi ki:

    Merhaba Ben 180 dolar civarında kullaklık sipariş vermek istiyorumda boyut olarak çokta büyük değil gümrüğe takılırmı sizce

  22. D.D.Güçlü dedi ki:

    30 solar altı yazarsa takılmaz muhtemelen ama takılırsa ekstra %20 ödersiniz.

  23. Dilek dedi ki:

    Merhabalar bi sorum olcakti aliexprestten 2 ay önce 8 tane makyaj cantasi ve 5 saat siparis vermiştim hala gelmedi ne yapmam gerekiyor zaten satici ayri ayri gonderiyor urunleri gumruge takilmis olabilir mi takilmissada istanbuldaki gumrugu mu aramam gerekiyor

  24. Metin dedi ki:

    Aliexpress bedava denemelerden kazandigimiz ürünler icin vergi alınıyor mu

  25. ns dedi ki:

    ben aliexpresten totalinde yüksek bi alıveriş yaptım ve bunları 3 gün üst üste yaptm her paketim 26-29 doların altında bir sürü paket .. sorum su sadce bir paket 30 doları asmamalı diymi yoksa gün içinde 1000 tl bile harcayabilirsin önemli olan bir paketin 30 doları geçmemesi yoksa farklı alıcı farklı kargo sirketi farklı günlerde kargoluyo sıkıntı yok ozaman diymi

  26. Omer dedi ki:

    Gunluk 30 $ mi???? Aylik mi ??? Limit gün olayi nedir.tşk.

  27. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sipariş başı 20 dolar. Ama devlet yakında aliexpress’e özel vergi koymayı düşünüyor, ama daha net değil.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.