Aliexpress’ten alışveriş yaparken gümrük öder miyim?

Eminim bana birçok soru gelecek aliexpress’ten alışveriş yaparken gümrük öder miyim diye. 2017 yılından önce gümrük sınırı 75 Euro’ydu. Ama 2017 yılı itibari ile bu sınırı 30 Euro’ya düşürdüler. Peki bu ne demek? 

Yurt dışından, Aliexpress, Amazon, Ebay gibi sitelerden alışveriş yaparken artık aldığımız ürünün eğer gümrük vergisi vermek istemiyorsak 30 euro altında olması gerekiyor. Aksi halde %18 ya da %20 vergi ödemeniz gerekiyor. 

Devlet size bir ürünü alamazsın demiyor ama 30 euro sınırını aşan ürünler için sizden vergi alırım diyor. Tabii kanunda daha önce var olan telefon getirilemez kuralı halen geçerli. 

Özellikle Amazon.de’nin yani Amazon’un Almanya sitesinin artık Türkçe hizmet vermeye başlamasından sonra olduğunu da söyleyebiliriz bu durumun. 

Peki biz Aliexpress severleri ne derecede etkiler? Aslında bakarsanız pek bir etkisi olmayacaktır diye düşünüyorum. Zira birçok ürünü zaten çok daha az tutarda yazıyor satıcı ve gümrük memuru gereksiz yere kafayı takmaz ise sorunsuzca geliyor. Aliexpress’te 30-75 Euro aralığında satılan herhangi bir ürün mekala 20 Euro yazılabilir, eğer hacim olarak da büyük değilse genelde gümrük memuru çok umursamıyor. 

Size tavsiyem, bundan sonra 30 Euro’dan fazla ürün alırsanız mutlaka satıcıya daha az yazmasını hatırlatın. Eğer çok yüksek fiyatlı bir ürün alacaksanız zaten gümrük vergisini kabul ederek alıyorsunuz demektir. 

Unutmadan, Aliexpress’ten alışveriş yaparken son ödemeyi yapmadan önce benim sitemdeki banner reklamlarından birine tıklayıp sonra ödemeyi yaparsanız ufak da olsa bir gelir elde ediyorum. Şimdiden teşekkürler. 

Mail listeme üye olarak, online alışveriş hakkında birçok bilgiye erişebilir, kampanyalar hakkında bilgi alabilir ve hediye çekilişlerine katılabilirsiniz.

İyi alışverişler. 

177 Cevaplar

  1. halil dedi ki:

    iyi günler,
    ben yaklaşık 300 dolarlık bir tablet almayı düşünüyorum (sim kart desteği yok),
    ödemeyi kartla yapabiliyoruz ama vergiyi nasıl ödeyeceğiz, postacı kapıya getirdiğinde ödeyebiliyor muyuz

  2. mehmet dedi ki:

    mrb bende 2gözlük bir gömlek almayı düşünüyorum yorumlar iyi ücrette 15dolar tutuyor kredi kartıyla almayı düşünüyorum güvenebilirmiyim lüften cvp yazarmısınz ilk alışverişim olacak

  3. mehmet dedi ki:

    kardeş ben dün 5 parça alışveriş yaptım hepsi ayrı satıcılardan yüzde 97 yüzde 95 ti satıcının puanı ve toplam 14dolar tuttu tane başı 2dolar biri sadece 8dolar neyse takip no vermediler doğal olarak . her ürünün karşısında Processing Time yazıyor işlem süresi 2si 8gün biri 3 diğer ikiside 4gün bu nedir bilmiyorum yani gönderime sokacakları günmü? ayrıca ilk alışverişim ve kendi kişisel kredi kartımla yaptım bi sıkıntı olmaz inş. bide bu kaç gün sonra iptal olacak o nerde yazıyor çoğu arkadaş yazmışta. o gun bitince urun gelmiyormu yani? ve ne yapmalıyım

  4. Selcan dedi ki:

    Ilk defa alışveriş yapıcam sızce güvenılırmı problem cıkarmı lütfen yazarmsn güçlü

  5. Selcan dedi ki:

    Benim yapıcam alışverş suankı donemde 17tl tutuyo benm kartıma 17tl yı yatırmam yeterlı olucak değilmi bnka kendısı dolara cevırıyor

  6. D.D.Güçlü dedi ki:

    Banka doları tl’ye çevirir o günün kurundan. Tek istisnası var, eğer kartınıza bağlı bir dolar hesabı varsa bu çevrimi yapmaz direkt dolar olarak ay sonunda yansıtır ekstreye ama dolar hesabı bağlanmış olmalı.

    Aliexpress iyidir ama yazılarımı okumadan alışveriş yapmanızı önermem. Çok basit yanlışlara düşüyor ilk kez alanlar.

  7. Burak dedi ki:

    Hocam merhabalar , aliexpressten çanta siparişi verdim. Farklı aksesuarlarda aldım. Toplam 75 euro tutmuştur fakat 8-9 farklı mağazadan parça parça siparişlerim. Bir mağaza 10 bir mağaza 20 euro vs. Gümrükte bir sorun çıkar mı ? Aynı cins ürünlerden fazla olunca el konulur mu?

  8. D.D.Güçlü dedi ki:

    Farklı satıcılardansa sıkıntı çıkmaz.

  9. Yaşar erdem dedi ki:

    5000 $ lık bir ürün alcam ne kadar vergi çıkar

  10. Yaşar erdem dedi ki:

    5000 $ lık bir ürün alcam ne kadar vergi çıkar acaba

  11. D.D.Güçlü dedi ki:

    Selamlar, %20 vergi normalde. Ama trt bandrolü vs içeriyorsa prosedürler değişebilir dikkatli olun, gümrükten geçirememeye kadar gidebilir.

    Bir de rica ediyorum, ödemeyi yapmadan önce benim sitemdeki aliexpress reklamlarından birine tıklayıp hemen ardından ödemeyi yapabilir misiniz? Ufak da olsa bir gelir elde ediyorum. Teşekkürler.

  12. Sebiha dedi ki:

    Aldığım Ürünler toplamı 30,97 dolar tutuyordu gümrük vergisi durumunu yeni okudum bir ürünü iptal ettim. Bu durumda gümrük vergisi ödemem değil mi ?

  13. D.D.Güçlü dedi ki:

    Farklı satıcılardansa zaten sıkıntı olmaz. Aynı siparişte 30 dolar olmamalı. Aslında bu da şöyle, 150 dolara bir ürün alıp satıcıya 20 dolar yazın derseniz ve boyut olarak da büyük değilse muhtemelen gümrüktekiler anlamaz durumu 🙂

  14. Sümbül dedi ki:

    Merhaba, gümrük limiti hâlâ 75 Euro sanıp 69 dolara abiye sipariş verdim.az limitte olmak şartıyla sık sık alışveriş yapıp en geç iki haftada elime ulaşıyor ürünler.ancak 69 dolarlık siparişim 10 gün önce kargolandi ama hâlâ elime ulaşmadı, muhtemelen gümrüğe takıldı.vergiyi nasıl ödeyip gelmesini sağlayacağız?

  15. D.D.Güçlü dedi ki:

    Satıcıya fiyatı ne kadar yazdığını sorun. Belki daha az yazmıştır. 69 dolara aldığınız ürünün kargo takibi olmalı, yoksa satıcıdan takip kodu isteyin ve ptt’den bakın. Kargo durumunu öğrenin ve bana tekrar yazın. Her ilde gümrük müdürlükleri var eğer ödemeniz gereken bir durum olursa da buralara gidip ödeyip teslim alabilirsiniz.

  16. Bahar dedi ki:

    Merhaba. Bende küçük küçük siparişler verdim. Mesela bir ürünün içinde 20 tane 4 cm lik kolye ucu var 13 dolar. Bir üründe 100 tane ip var 7 dolar. Bir üründe 100 tane ipleri sarma aparati var 3 dolar. Farklı satıcılardan. Sayıları yüzünden gümrükte kalır mi?

  17. D.D.Güçlü dedi ki:

    Hayır bir sıkıntı olmaz.

  18. PINAR dedi ki:

    MERHABA FARKLI SATICILARDAN 47,65 DOLARLIK ALIŞVERİŞ YAPTIM TOPLAM 172 TL TUTTU VERGİ ÖDERMİYİM

  19. D.D.Güçlü dedi ki:

    Limit sipariş başına 30 dolar. Buna göre sıkıntı olmaz.

  20. RAŞİD KARATAŞ dedi ki:

    MERHABALAR BEN ALİEXPRESS DEN yaklaşık 30 sipariş verdim telefon kılıfları filan gümrükte kalırmı ? Yardımcı olursan sevinirim

  21. D.D.Güçlü dedi ki:

    Takılmaz eğer ayrı ayrı siparişlerse.

  22. Sanem dedi ki:

    Merhaba. Ben sevgilime 97 dolar degerinde 340 tl civarinda bir hard disk almak istiyorum fakat bunun yuzde 20 si kadar vergi odeyecem saticiyla konusup bu degeri daha az yazmasini saglayabilir miyim. Ya da gumrukten getirilirken bir sıkıntı çikar mi ? Birde acaba ne kadar sure araliklarinda alisveris yapma hakkimiz var yani ayda bir 30 dolar gibi mi ? Simdiden cok tesekkurler.

  23. D.D.Güçlü dedi ki:

    Herhangi bir sınır yok istediğiniz kadar alışveriş yapabilirsiniz, 30 dolar sınırı sipariş başına. Satıcıyla konuşun daha az yazabilir. Daha da önemlisi kargo bedelini faturada ya da kargo bilgi formunda yazmasın. Bazen gümrükte onun da vergisini almaya çalışıyorlar.

    Son olarak, alışverişi tamamlayıp ödemeyi yapmadan önce bilgisayarınızdan sitemdeki aliexpress reklamlarından birine yıklayıp sonra ödemeyi yapabilirseniz sevinirim, ufak bir gelir elde ediyorum.

  24. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bir de alacağınız ürünün gümrük kodunu da eklemesi gerekiyor satıcının, gümrüğün internet sitesinden kodu bulup satıcıya iletmeyi unutmayın.

  25. Cihan dedi ki:

    Mrb 5000 dolarlk cihaz almak istiyorum ama cekiniyorum yardimci olrsaniz svnrm sikintilar neler olabilir

  26. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bana mail atabilir misiniz? doga@ddguclu.net

  27. Eyyup dedi ki:

    600 dolar degerinde bir drone almak istyorum sizce gumrukte takilirmi? %20 vergisini oderim sknti yok vergi ulkesindeyiz tabiki vergisini odeecegiz. Onemli olan urunun elime ulasmasi

  28. D.D.Güçlü dedi ki:

    İçerisinde GSM hattı alabilecek bir yapısı varsa aynı telefon gibi işlem görür sıkıntı olur. Onun haricinde vergisini ödediğiniz ve satıcı gümrük için gerekli işlemleri yaptığı sürece (gümrük kodunu doğru yazmak vb.) bir sıkıntı olmamalı. Gümrük ve drone diye bir aratın google’dan, aksi bir haber okumazsanız alabilirsiniz. Ayrıca ürün yorumlarına da bakın, TR’den başkaları da almış ve yorum yazmış olabilir.

  29. emre gürman dedi ki:

    ürün boyut olarak büyük ama 30 euro yu geçmiyor bu yüzden gümrüğe takıldı bu iş ne olacak şimdi

  30. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gümrüğün ne dediği önemli. Neden takıldığını öğrenin. Sonra gidip açıklama yapın, aldığınız siparişi gösterin, fiyatı gösterin vs.

  31. Kübra dedi ki:

    Ben şuan bi mağazadan iki ürün aldım 21 dolar bu gümrüğe takılmıyor değilmi bi zaman sonra aynı mağazadan aldığım ürünler gümrük sınırını geçermi yani tek alışveriştemi tüm alışveriştemi geçerli bu gümtük sorunu

  32. D.D.Güçlü dedi ki:

    Tek alışverişte 30 dolar.

  33. murat özgök dedi ki:

    aracıma 700 dolar değerinde far alacağım . büyük bir kolide geleceğini düşünüyorum ne kadar gümrük vergisi öderim

  34. D.D.Güçlü dedi ki:

    %20 oranında bir gümrük çıkar. Bu arada sizden ricam ödemeyi yapmadan sitemdeki aliexpress reklamlarından birini tıklayıp sonra ödemeniz. Ufak da olsa bir gelir elde ediyorum.

  35. ismail dedi ki:

    10 adet tablet almak istiyorum ama ticari amaçlı değil. Vergisini ödeyip alabilir miyim?

  36. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eğer gsm uyumlu yani simkart takılabilir değilse alabilirsiniz. Simkart takılabilirse telefon gibi işlem görüyor ve ticari bir yolla çekilebilir ancak gümrükten.

    Bu arada gsm’li değilse de aynı anda almayın, ayrı ayrı sipariş edin.

  37. Sedat dedi ki:

    Gümrük kodunu bulabileceğimiz link verebilir misiniz.Sanırım alacağımız malın cinsine göre bir kod olacak, ancak internetten bulamadın. Teşekkürler

  38. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bu kodlar uluslararasıdır. Gümrük kodları yazarsanız google’a, illaki bulabilirsiniz ama satıcıya kodu yazmasınız söylemeniz de yeterli, sattığı ürünün kodunu bilmesi lazım.

  39. Mehmet dedi ki:

    Slm ben 500 dolarlık sipariş verdim sorun olurmu

  40. Mehmet dedi ki:

    Slm 500 dolarlık sipariş verdim sorun olurmu

  41. D.D.Güçlü dedi ki:

    Tek sipariş ise vergi ödersiniz. Ayrı ayrı siparişler ve sipariş başına 30 doları geçmiyorsa sıkıntı yok.

  42. D.D.Güçlü dedi ki:

    Tabii telefon falansa o da geçmez gümrükten.

  43. muzaffer dedi ki:

    350 $ değerinde bir araç tableti almayı planlıyorum. Satıcı 100$ olarak gösterecek. araç tabletlerinin yurda girmesinde herhangi bir sıkıntı varmı acaba?

  44. D.D.Güçlü dedi ki:

    Üzerinde gsm özelliği var mı?

  45. Muzaffer dedi ki:

    Hayır. GSM özelliği yok.

  46. D.D.Güçlü dedi ki:

    O zaman radyo için trt vergisini verip alabiliyor olmanız lazım.

  47. Turgay dedi ki:

    30 euroyu geçmemek şartıyla 5 ayrı yerden ürün alırsam.Haliylede aynı isme ve adrese teslimat istersem.30 euro sınırını ihlal etmiş olmazmıyım.Ayrı yerlerden almama rağmen 150 euro yapması yani gümrükte aynı kişiye 5 ayrı kargo olması sorun olurmu..bunu öğrenmek istiyorum

  48. D.D.Güçlü dedi ki:

    İsterse 5 bin euro yapsın. Şu anda devletin böyle bir kontrolü yok. Sipariş başına 30 euro’ya dikkat etmeniz yeterli.

  49. Turgay dedi ki:

    Peki ürünler gümrüye geldiği zaman,farklı mağazalardan gelen 5 ayrı kargonun,aynı kişide gözükmesi,gümrüğün dikkatini çekmezmi çünkü toplamda 150 euro yapıyor.Bunuda cevaplarsanız sevinirim.Alakanıza teşekkür ederim.

  50. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gümrüğün öyle bir sistemi yok şu anda. Özellikle TC kimliğinizi yazmamışsınızdır herhalde 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.