Aliexpress’ten alışveriş yaparken gümrük öder miyim?

Eminim bana birçok soru gelecek aliexpress’ten alışveriş yaparken gümrük öder miyim diye. 2017 yılından önce gümrük sınırı 75 Euro’ydu. Ama 2017 yılı itibari ile bu sınırı 30 Euro’ya düşürdüler. Peki bu ne demek? 

Yurt dışından, Aliexpress, Amazon, Ebay gibi sitelerden alışveriş yaparken artık aldığımız ürünün eğer gümrük vergisi vermek istemiyorsak 30 euro altında olması gerekiyor. Aksi halde %18 ya da %20 vergi ödemeniz gerekiyor. 

Devlet size bir ürünü alamazsın demiyor ama 30 euro sınırını aşan ürünler için sizden vergi alırım diyor. Tabii kanunda daha önce var olan telefon getirilemez kuralı halen geçerli. 

Özellikle Amazon.de’nin yani Amazon’un Almanya sitesinin artık Türkçe hizmet vermeye başlamasından sonra olduğunu da söyleyebiliriz bu durumun. 

Peki biz Aliexpress severleri ne derecede etkiler? Aslında bakarsanız pek bir etkisi olmayacaktır diye düşünüyorum. Zira birçok ürünü zaten çok daha az tutarda yazıyor satıcı ve gümrük memuru gereksiz yere kafayı takmaz ise sorunsuzca geliyor. Aliexpress’te 30-75 Euro aralığında satılan herhangi bir ürün mekala 20 Euro yazılabilir, eğer hacim olarak da büyük değilse genelde gümrük memuru çok umursamıyor. 

Size tavsiyem, bundan sonra 30 Euro’dan fazla ürün alırsanız mutlaka satıcıya daha az yazmasını hatırlatın. Eğer çok yüksek fiyatlı bir ürün alacaksanız zaten gümrük vergisini kabul ederek alıyorsunuz demektir. 

Unutmadan, Aliexpress’ten alışveriş yaparken son ödemeyi yapmadan önce benim sitemdeki banner reklamlarından birine tıklayıp sonra ödemeyi yaparsanız ufak da olsa bir gelir elde ediyorum. Şimdiden teşekkürler. 

Mail listeme üye olarak, online alışveriş hakkında birçok bilgiye erişebilir, kampanyalar hakkında bilgi alabilir ve hediye çekilişlerine katılabilirsiniz.

İyi alışverişler. 

177 Cevaplar

  1. Yasin dedi ki:

    Merhaba. Ben Aliexpress ile 5 sipariş vericem Farklı magazalardan. Her magazanin siparisi 16 şar dolar kadar. Ama toplamda 80$. Gümrüge tabiimi? Tek sipariş 16$ dolar ama ayni anda toptan alicam. 80$ toplam mi alinir yoksa magaza basina yani oaket basina mi hesaplanir

  2. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sipariş adedi başı 30 euro.

  3. Cihan dedi ki:

    Merhaba aliexpressden korku evi malzemeleri alacağım. 11.11 olmasını bekliyorum. Alacaklarımın toplamı 1000dolara yakın olacak fakat tek ürün değil. Fazlaca ürün alacağım. Gümrüğe takılmamak için nasıl bir yol izlemeliyim?

  4. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ayrı siparişler şeklinde verin. 30 doları aşmamasına özen göstererek tabii. Boyut olarak küçük olursa iyi olur. Eğer 30 doları geçiyorsa satıcıya söyleyin mutlaka uluslararası gümrük kodunu yazdın. Zaten takipli kargo ile almaya özen gösterin, türkiye gümrüğüne gelince 30 euro üstü olanlar için gümrüğü bi ararsınız.

  5. Mehmet dedi ki:

    hocam bende bi ekran kartı alcamda aliexpresden fiyatı hemen hemen 90-95 dolar ediyor ürünün yorumlarını inceledim 1 tane türk yorumu gördüm sıkıntısızca geldi diye ama 75 dolar üstü gümrükde kalıyormuş şimdi napsam sipariş versemmi vermesemmi.

  6. D.D.Güçlü dedi ki:

    Aliexpress ile ilgili tüm yazılarımı okuyarak başlayabilirsin 🙂 artık 75 değil 30 dolar. Gümrükte kalmaz, %20 vergi ödersin. Eğer Türkiye’den 2 sene garantili almaktan daha ucuza geliyorsa vergi katılmış hali, alınabilir. Ama bu tarz ürünlerde garantisiz alım yapmak ne kadar mantıklı bilemiyorum.

  7. gökhan dedi ki:

    hocam ben araba teybi alacam 169 dolar. ben vergisini ödemeye razıyım. bunu nereye nasıl ödüyorum.

  8. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gsm özelliği varsa ülkeye girmez dikkat edin. Gümrüğe gelince gümrük müdürlüklerinden birine yatırabilirsiniz, internetten aratın çok fazla yazı var bununla ilgili. Bir de trt pulu için bir şeyler isterler onu da yatırmanız lazım. Ek olarak dikkat edin satıcı mutlaka uluslararası gümrük kodunu yazmış olsun. Hatta tc’nizi de yazarsa iyi olur.

  9. Büşra dedi ki:

    Meraba 3 tane s m l beden kıyafet aldım farklı model kardeslerımızle gıymek ıcın 180 t yaptı sence bır sıkıntı olurmu

  10. D.D.Güçlü dedi ki:

    30 euro üstü vergiye tabidir. Kargoyu takip edin, sipariş adedi (kargo adedi) başına 30 euro’yu geçen ürün varsa ve gümrükte çok beklemişse, gümrük müdürlüğüne gidip %20 civarı bir vergi ödeyip alabilirsiniz. Yazılarımı da dikkatle okumanızı öneririm.

  11. ahmet dedi ki:

    Merhaba ,
    peki paket limiti belirlemişler ama toplamda bir limit varmı 15 20 adet 10 15 dolar lık ürün getirtirsek sorun yaşarmıyız

  12. D.D.Güçlü dedi ki:

    Toplamda şimdilik bir sınır yok.

  13. Seren dedi ki:

    Merhaba, Ben aliexpressten Bilgisayarım için 5liRGB Fan alacağım. Lakin ürünün fiyatı 129 dolar 11.11 de 46 dolara düşüyor. Ürün gümrüğe takılmaması için ne yapmam gerek ? Satıcıya tam olarak ne yazmam lazım yardımcı olabilirseniz sevinirim. İyi günler.

  14. Hasan dedi ki:

    Ben 31,50 $ kulaklık aldım gümrük vergisine takılır mı acaba ufak bir fark ama bilemiyorum

  15. D.D.Güçlü dedi ki:

    Limit 30 euro. Yani takılmaması lazım.

  16. Selçuk dedi ki:

    30dolar tek pakat için mi gecerli yoksa mısaş ben bugun 6 ayrı mazadan alıs verıs yaptım yanı 6 paket beklıyorum 30 doları gectı toplam ama dedım gıbı 6paketın tamamımı yoksa 1 paket mı 30 dolar

  17. D.D.Güçlü dedi ki:

    Kargo başına 30 euro

  18. Fatma dedi ki:

    Merhaba bende indirimde aliexpresten alisveris yaptim. Normalde odeme yaparken 15 dolar di kartimin ekstresine 3 dolar daha fazla olmus acaba neden? Bankayi aradigimda bana merkez bankasinin para kestigini soyledi. Tekrar bir ayri olarak 4 farkli urun aldim 9 dolara acba ondan da kesmis midir?

  19. D.D.Güçlü dedi ki:

    Merkez bankası para kesmez. Bankalar komisyon alabilirler ama onlar da maks %3 duydum. Bence tekrar arayın bankayı, her konuştuğunuz çağrı merkezi elemanı doğruyu bilemeyebilir.

  20. Pinar dedi ki:

    Merhaba yarın ilk defa AliExpress ten alışveriş yapıcam şu an sayfanızı bulduğum için çok mutluyum. 15 ayrı mağazadan alım yapıcam hepsi takı aksesuar bunlardan 13 ü 30doların altında 1 i 42us 1i 160us. Gümrük durumunu yazınızdan okuduğum gibi satıcı ile görüşüp 30€ altında yazmasını isteyeceğim. Sorularım ise şöyle 1-free shipping neredeyse kullanmadım ve her ihtimale karşı satıcılara mesaj yazıyorum teslim süreleri için satıcı puan yorum vs de bakıyorum ama teslim süreleri aylar sürme riski nedir? 2-dolandırılma ihtimalim yüzde kaçlarda? Total olarak alışverişim 370 us civarı açıkcası dolandırılma ve teslim süreleri konusunda çok endişeliyim yardımcı olursanız çok sevirim teşekkürler

  21. D.D.Güçlü dedi ki:

    Öncelikle aliexpress güvenilir bir site. Türkiye’deki herhangi bir siteden daha güvenilir 🙂 oldu da satıcı sizi dolandırmaya çalıştı, aliexpress işe konuşarak para iadesi alırsınız sıkıntı olmaz. Siparişi verdikten sonra ürünler kargolanır ve onayınız gerekiyor diye size bildirim gelir, bu onayı ürünleri alınca vereceksiniz, aliexpress’ten alışverişte yapılan hatalar yazımı mutlaka okuyun. Aylar sürme riski her zaman var ama genelde 15 dolar altı ürünler o kadar sürer. Ürün bedeli arttıkça genelde iyi kargo ile gelir. Air mail’i tercih etmeye çalışın ki zaten takipli kargoyu seçtiyseniz genelde air mail ile yollarlar. 10 günde ulaşanı da gördüm 3 ayda ulaşanı da. Ama kargo takipli ile en azından bizim ptt’de “çalamıyorlar” bu ürünü.

  22. Furkab dedi ki:

    Merhaba aliexpresten araç koltuğu sipariş edicem 350$ yapıyor gümrükten alabilmem için nasıl bir yol izlenen gerek

  23. D.D.Güçlü dedi ki:

    Satıcı uluslararası gümrük kodunu ve sizin TC’nizi yazsın. 150-200 dolardan daha az göstertmeyin kargo üzerindeki tutarda, şüphe çekersiniz. %20’de vergi ödeyeceksiniz. Bu arada unutmadan, alışverişi tamamlamadan önce sitemdeki aliexpress reklamlarından birine tıklayıp sonra öderseniz ufak bir gelir elde ediyorum,kolay gelsin.

  24. Tayfun akkaya dedi ki:

    Merhaba aliexpresten 45$lik alisveris yptim acaba gumruge takilirmi nasil.bir yol.izlemeliyim yardimci.olurmusunuz

  25. D.D.Güçlü dedi ki:

    Yaptıysanız zaten artık bekleyip göreceksiniz 🙂 eğer tek bir sipariş (yani aynı satıcıdan aynı anda alınan ürün) ise ve satıcı paket üstüne 30euro’dan fazla yazmışsa gümrük vergisi ödersiniz. Ama farklı siparişler ise zaten farklı farklı kargolarla yollanırlar. Gümrükte sizin adınıza toplama yapan bir sistem yok 🙂

  26. Furkan dedi ki:

    Daha önce sipariş vermediğim için bilmiyorum sipariş verirken iletişime geçeceğim birisi var mı ona kargoya 200$ yaz diyeyim t.c mı teslim alacak kişi şeklinde mı vereyim bir de %20vergiyi 200$ yazdığı için bunun üzerinden mı ve nereye ödeyeceğim

  27. Tayfun akkaya dedi ki:

    Merhaba yani tek saticidan toplwmda 3 urun aldim 37. Dolar tuttu birde saticiya mesaj yolladim urunun izerine 30 dolar yain diue euro demiyorum.dolardan bahsediyorum diger bir farkli saticidan ise tek urunu aldim 27 dolar tuttu oda

  28. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gümrük müdürlüğüne ödeyeceksiniz. Her şehirde var, sitesinden prosedürlere bakabilirsiniz. Satıcıya mesaj atacaksınız.

  29. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sıkıntı olmaması lazım. Ama kargoyu takip edin, gümrükte beklediğini anlarsanız arayıp sorarsınız durumu.

  30. Ufuk dedi ki:

    Adet sınırı varmi acaba vergisini odeyip istediğimiz adette kurallara uyan eşya getirebilirmiyiz yüzük gibi esyalar

  31. D.D.Güçlü dedi ki:

    Getirtebilirsiniz. Ama meblağlar binler seviyesinde ise gümrükten işlemleri yaparak çekmekte fayda var, kaçakçılığa giriyor öylesi.

  32. Y dedi ki:

    Aliespress ten fazla ürün alınca gümrüğe takılır diye duydum.8 tane hepsi farklı farklı kolye alıcam.Sıkıntı olur mu

  33. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ürün adedi tek siparişte abartılmadığı sürece sıkıntı olmaz. Farklı siparişlerde şu anda zaten sıkıntı yok, 30 euro gümrük sınırına dikkat edin yeter.

  34. M.u.kılıç dedi ki:

    Alacağımız ürünün fiyatı haricinde nakliye yazıyor bu nakliyenin üstüne gümrük bedeli verirmiyiz yoksa gümrük nakliye ücretine dahilmi

  35. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eğer fatura içine yazmazsa nakliye gümrükten hariçtir.

  36. Bilal dedi ki:

    Merhabalar ben ali expressten 25 dolara bilgisayar ramı alıcam. 25 doları türk parasıylamı ödemiş olıyorum yani 60 tl gibi bir rakamlamı ödeyeceğim yoksa karttan 25 tl mi çekicekler nasıl oluyo bu iş anlatırmısınız

  37. D.D.Güçlü dedi ki:

    Yazılarımı okumalısınız, bu çok basit bir soru ve biraz daha bilgilenmeden alışveriş yaparsanız muhtemelen yanlış bir şey yapabilirsiniz. Sorunuzun cevabı, siz sitedeki kuru TL’de seçseniz bankanızdan dolar çekilir, genelde bankalar o günün kurundan tl’ye çevirip yansıtırlar karta.

  38. Batuhan dedi ki:

    Merhabalar 1 ay önce bir ürün sipariş ettim ve 5 kasımda yola çıktığı yazıyor. Satıcıyla konuştuğumda başta beklememi söyledi fakat ısrar edince ‘sorry about this situation, my dear friend, can you call your customs 903125095000 to take the parcel? thank you for your support.’ diye cevap verdi ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilir misiniz? Ürün de ki kod RG649923687CN

  39. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ürünn tutarı ne kadar kargo takibi yapabiliyor musunuz? Normalde sistemde bir süre vardır, onun bitmesine 1 hafta kalaya kadar satıcıya yazmanıza gerek yok. Türkiye’den bir şey almak gibi değil maalesef, bazen 2-3 ay alabiliyor ürünün gelmesi. (Genelde PTT geciktiriyor)

  40. Zeliha dedi ki:

    Yanlış ifade ettim kendimi size sorumu cvplafığınız için çok teşekkür ederim hakkınız helal edin iyi akşamlar

  41. Gökhan dedi ki:

    Merhaba. Ben sorum şöyle olucak. aynı Üründen tek mağazadan 5 adet sipariş edersem mesela saat(30€ aşmıyacak şekilde) kargo gümrükde sıkıntı yaşarmı

  42. D.D.Güçlü dedi ki:

    Takılmaması lazım. Ama 2’şerli paketlere bölüp sipariş edebilirseniz daha garanti olur. Paketleri görece büyüktür.

  43. Batuhan dedi ki:

    Ürünün tutarı 27 dolar. Kargo takibi 17.track sitesinden sadece Çin den çıktığını görebilecek kadar yapabiliyorum.

  44. D.D.Güçlü dedi ki:

    Satıcıya ülkedeki takip için numaranın işe yaramadığını, eğer bir takip numarası vermezse dispute açacağınızı söyleyin. Nundan önce isterseniz tabii bizim gümrüğü arayıp satıcının verdiği kod ile sorgulatabilirsiniz gelmiş mi gümrükte takılmış mı diye!

  45. emek ümit dedi ki:

    Merhabalar hocam aydınlatıcı yazınız için emeğinize sağlık. Ticaret amaçlı Ali babadan alışveriş yapacağım örneğin 5000 adet ürün için 2000 dolar meblağ ödeyeceğim. Merak ettiğim husus burada ürün başına mı yoksa fatura üzerinden mi vergilendirme yapılır? Yani astarı bezinden pahalıya mı mal olur, bilgilendirme yaparsanız sevinirim, iyi çalışmalar

  46. D.D.Güçlü dedi ki:

    Eğer ürün özel bir ürün değilse ( yani trt bandrolü içeren vb gibi) toplam tutar üzerinden ya da adet üzerinden olması fark etmez diye biliyorum zira 2000 dolar ya da 2000/5000’den adet başı maliyetten vergilendirilir ki oransal olarak aynı olur.

  47. Berat dedi ki:

    Ben aliexpressten bir cihaz getirtmek istiyorum.Ekran kartlı güç kaynağı olan önlü arkalı 2 adet fanı olan.fiyatı 2000 dolar civarında.
    1-satıcı güvenli mi değil mi nasıl anlarız
    2-bu işlem için kredi çekeceğim gümrükte kalır mı gümrüğün bu cihazı bana vermeme gibi bir durumu var mı ?

    vs vs az bi para değil sonuçta buradan getirtmek zorundayım başka seçeneğimde yok fiyatı pahalı bulup gümrük memuru geri gönderir mi ? ben vergisini ödemeye razıyım ?

  48. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bana doga@ddguclu.net mail adresinden yazabilirseniz detaylı yardım edebilirim.

  49. osman dedi ki:

    Merhaba benim bir sorum olucaktı da şimdi aynı satıcıdan 2 ürün alıcam 32 dolar filan yapıyor aynı adrese gelicek şekilde ürünleri alıcam herhangi bir gümrük tabirine vs tutulur mu

  50. D.D.Güçlü dedi ki:

    Söyleyin 20 dolar yazssın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.