Aliexpress’ten alışveriş yaparken gümrük öder miyim?

Eminim bana birçok soru gelecek aliexpress’ten alışveriş yaparken gümrük öder miyim diye. 2017 yılından önce gümrük sınırı 75 Euro’ydu. Ama 2017 yılı itibari ile bu sınırı 30 Euro’ya düşürdüler. Peki bu ne demek? 

Yurt dışından, Aliexpress, Amazon, Ebay gibi sitelerden alışveriş yaparken artık aldığımız ürünün eğer gümrük vergisi vermek istemiyorsak 30 euro altında olması gerekiyor. Aksi halde %18 ya da %20 vergi ödemeniz gerekiyor. 

Devlet size bir ürünü alamazsın demiyor ama 30 euro sınırını aşan ürünler için sizden vergi alırım diyor. Tabii kanunda daha önce var olan telefon getirilemez kuralı halen geçerli. 

Özellikle Amazon.de’nin yani Amazon’un Almanya sitesinin artık Türkçe hizmet vermeye başlamasından sonra olduğunu da söyleyebiliriz bu durumun. 

Peki biz Aliexpress severleri ne derecede etkiler? Aslında bakarsanız pek bir etkisi olmayacaktır diye düşünüyorum. Zira birçok ürünü zaten çok daha az tutarda yazıyor satıcı ve gümrük memuru gereksiz yere kafayı takmaz ise sorunsuzca geliyor. Aliexpress’te 30-75 Euro aralığında satılan herhangi bir ürün mekala 20 Euro yazılabilir, eğer hacim olarak da büyük değilse genelde gümrük memuru çok umursamıyor. 

Size tavsiyem, bundan sonra 30 Euro’dan fazla ürün alırsanız mutlaka satıcıya daha az yazmasını hatırlatın. Eğer çok yüksek fiyatlı bir ürün alacaksanız zaten gümrük vergisini kabul ederek alıyorsunuz demektir. 

Unutmadan, Aliexpress’ten alışveriş yaparken son ödemeyi yapmadan önce benim sitemdeki banner reklamlarından birine tıklayıp sonra ödemeyi yaparsanız ufak da olsa bir gelir elde ediyorum. Şimdiden teşekkürler. 

Mail listeme üye olarak, online alışveriş hakkında birçok bilgiye erişebilir, kampanyalar hakkında bilgi alabilir ve hediye çekilişlerine katılabilirsiniz.

İyi alışverişler. 

177 Cevaplar

  1. Uğur dedi ki:

    Merhaba bütün yorumlara tek tek cevap yazmışsınız. Bravo!! Bende alibabadan 1000$lık makina getirteceğim %20den başka masrafım olurmu acaba ve kendi adıma getirtebilir miyim yoksa şirketmi olması lazım ve%20lik kısmı nereye ödeyeceğim

  2. D.D.Güçlü dedi ki:

    Makinanın özelliğine göre gümrük işlemleri yapılması gerekebilir. Yani %20 harici masraflar çıkabilir. Şahıs ve firma olayı da yine makinanın özelliğine bağlı. Gümrük ödemesini gümrük müdürlüklerine yapabilirsiniz ama hangi kargo firması olduğuna göre de size hiç kalmadan bu işlemleri yapanlar da var. Getirtmek istediğiniz makinanın gümrük kurallarını sitesinden bakabilirsiniz.

  3. İclal dedi ki:

    Kolay gelsin. Her sorulana cevap yazmışsınız ama ben sorunlarıma cevap bulamadım. AliExpress te tanesi 5$ Olan bardağı Alibaba da 1$ a buldum min sipariş adedi 100 diyor o kadar almayı düşünmüyordum ama bu kadar ucuzluk karşısında fikrimi değiştirdim alıp hediye ederim çevreme diye ama Ali babada şirket olması falan şartı var diyorlar. Bu konu da bileğiniz var mı? Ben şahıs olarak alamam mı %20lik vergiyi ödemeye de razıyım hatta ???

  4. D.D.Güçlü dedi ki:

    Şöyle ki, bu 100 bardağı gümrükten çekerken sıkıntı yaşayabilirsiniz, vergiyi verseniz bile ticaret yapma amacı ile aldığınız varsayılır ve ekstra şeyler istenir. Eğer varsa şirketi olan tanıdığınız, gümrük işlemlerini de bilen, ondan yardım almanızı öneririm.

  5. Selcuk dedi ki:

    Merhaba tüm sorulara yetişmeye çalışıyorsunuz benim de bir sorum olacak, aliexpressten ürün alarak sıcak satış ile satmak istiyorum, her bir siparişim 30 euro altında olacak, her bir siparişim tek ürün içericek fakat bir ay içerisinde adıma-adresime 40-50 tane ayrı sipariş vericem, ve siparişlerimin bazıları aynı ürün olucak. Cüzdan,saat, kolye, oyuncak tarzı küçük ebatlı ürünler olucak. Gümrükte bi sorun yaşarmıyım?

  6. D.D.Güçlü dedi ki:

    Normalde bir kontrol mekanizması ya da sınır yok. Lakin bu yaptığınızı yıllardır birçok insan yaptığı için devlet yakında farklı bir sistemi gündeme alabilir. Ama siz yine de arada farklı adres ve kişi ismi verin.

  7. ibrahim33 dedi ki:

    Mrb bende aliekspresten telefon aldım vergi ödemek istemiyorum ne yapmam gerekiyor

  8. Mehmet dedi ki:

    Merhabalar hocam ben hayatımda ilk kez aliexpresten fiyatı 1$ olan kulaklık aldım bunun için benden ne kadar para keserler toplam masraf ne kadar olur teşekkürler

  9. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gsm özellikli ürünlerin ülkeye girmesi yasak.

  10. sena dedi ki:

    merhaba iyi akşamlar yazılarınızı okudum ama hala tam emin olamıyorum benim gibi olan birçok kişi de var anladığım.Ayrı ayrı satıcılardan takı aksesuar aldım ve hiç bir satıcıdan 30 doların üstünde ürün almadım,ama toplamda 62 dolar.Böylece sınırı geçmiş oluyor muyum yani gümrükte sıkıntı olu mu vergi ödermiyim,yoksa ayrı ayrı olduğu için sorun olmaz mı.sonuçta aynı anda verildiği için bu siparişler toplamına bakılarak vergi değeri biçilmiyor mu,bu arada aldım derken henüz sipariş vermedim sepette bekletiyorum ama indirimi kaçırmamak için de acele ediyorum sizden cevap geldikten sonra sipariş vericem.şimdiden teşekkürler.

  11. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ayrı ayrı kargolanan ürünler 30 doları geçmiyorsa sıkıntı olmaz. Toplam diye bir kavram yok gümrükte.

  12. derya dedi ki:

    iyi günler ben aliexpressten bir üründen yaklaşık 30 adet almak istiyorum bununda totali 150$ gibi olucak.
    bunun vergisini ödedikten sonra mağazamda satışımda problem olur mu yada paketi açıp bu 30 adet aynı ürünü napıcaksın diyip başıma bela almış olur muyum ?

  13. D.D.Güçlü dedi ki:

    Mağazada satacaksanız bunu firma olarak gümrükten çekmeniz sanki daha uygun olur. O konuda çok bilgim yok maalesef.

  14. pınar dedi ki:

    merhaba ben oğluma kulaklık aldım aliexpress den hala gelmedi gümrük olayından da haberim yoktu. 90$ şimdi yazılanları okudumda iş ciddi sanırım 20$ a yakın vergi çıkıyor,ben ödemek istemiyorum. daha ülkeye girişide görünmüyor gümrükten almazsam geri mi gider nasıl bir işlem uygulanır acaba…

  15. Simge dedi ki:

    Ben aliexpressden yaklasık 2.500 tl civarinda alisveris yapicam aldigim urunlerin hepsi farli urun ve fiyatlari 30 dolari gecmiyor 100 adet urun alicam gumrukte bir sıkıntı cikarmi cikti diyelim kac para vergi oderim 2500 tl ye

  16. Simge dedi ki:

    Selamlar öncelikle aliexpressden 650 dolarlık alıaveris yapicam toplamda 100 adet yapiyor urunler hepsi ayri 30 dolari gecen urunum yok gumruge takilirmi

  17. R.m dedi ki:

    Aliexpressten mesela 1$ lık ürün alırsam ordaki fiyatı öderim değil mi sadece yoksa ek bi ücret ödermiyim

  18. Aslan dedi ki:

    Merhaba

    Aliexpresste Almak istediğim kulaklık mouse set var 109 usd değerinde.Ben vergi vermek istemiyorum bunun için satıcıya fiyat düşürmesini söylediğimde 30 usd olarak gösterirmi?

  19. Rasim dedi ki:

    109 usd değerinde kulaklık,mouse,mouse pet alıcam fakat vergi ödemek istemiyorum.Satıcı 30 usd gösterebilir dimi?

  20. Ali şengül dedi ki:

    Merhabalar.29 euro’ya 30 adet ürün aldım. kargo fiyatıda 4 euro tuttu..vergi sadece 29 euro ürün fiyatına göremi yoksa kargoyla beraber 33 euromu oluyor..bilgi verirseniz çok sevinirim.kargo dahilmidir acaba

  21. Ali şengül dedi ki:

    Merhabalar.aliexpressten 29 euro’ya 30 adet ürün aldım kargo ücretide 4 euro tuttu..Şimdi gümrük limitim sadece 29 euromu yoksa ürün ve kargo toplam 33 euro’mu turuyor..kargo dahilmi bilgi verirseniz sevinirim

  22. Ali şengül dedi ki:

    Merhabalar.aldığım 30 ürünün toplamı 29 euro..kargosu 4 euro..gümrük limitim 33 euromu yoksa sadece 29 euro ürün fiyatımı..kargo hariçmi nasıl oluyor tesekkürler

  23. Natali dedi ki:

    Ben aliexpress bir saticıban 24 ürün aldım, 55 avro yapıyor, bir kutuda geliyor. Bende vergi alınacak?

  24. Turan dedi ki:

    Kolay gelsin ben aliexpressten son model bir ekran kartı almak istiyorum ve en az 2 adet olarak satıyorlar fiyatı ise 300-400 dolar arası yani iki tane alsam 3000 tl olur Türkiyede bir tanesinin fiyatı 3700 lira. Satıcıya belli bir fiyatmış gibi göstertmesini istesem veya hediye yolluyormuş gibi göstertmesini istesem gümrüğe takılmadan geçer mi?

  25. Fehmi dedi ki:

    Merhaba ben de Aliexpress den sipariş vereceğim. Her bir satıcıdan vergiden muaaf 30$ ın altında; 3 4 firmadan aynı anda sipariş verdiğim de hepsi ayrı ayrı mı göre posta ilemi gelir.

  26. arif dedi ki:

    merhaba Aliexpresten SBBN-NF9063 MODEL NAVİFORCE saat aldım 1 yıllık uluslararası garanti kartı ile geldi saati kullanalı 2 ay oldu şuan durdu galiba pili bitti diye düşünüyorum müdahele etmekde istemiyorum garanti kapsamından çıkar diye. garantiye nereye ve nasıl verebilirim bu saati garanti adresi iletişim nerden öğrenebilirim?

  27. Leon dedi ki:

    Selam;
    sınır 30 dolar mı 30 euro mu ?

  28. Leon dedi ki:

    Selam;
    Gümrük vergisi alınması için Sınır 30 dolar mı 30 euro mu bilgisi olan var mı ardakaşlar

  29. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gümrükte kalır, geri gitme olayı söylediğiniz kargoya bağlı, PTT ile geri gitmez muhtemelen. 20 dolar vergisini ödeyip almanız en mantıklısı olurdu.

  30. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sıkıntı olmaz i. Ama siz yine de birkaç farklı adrese söyleyin.

  31. D.D.Güçlü dedi ki:

    Kargo bedava ise başka ücret ödemezsiniz. Ama bu kadar ucuz olan ürünleri bizim ptt genelde teslim etmekte çok gecikiyor 4-5 ay gibi, ya da kaybediyor. Tavsiyem aynı satıcıdan birkaç farklı ürün almanız ve tutarı 5-6 doların üstüne çekip takipli kargoyu seçmeniz.

  32. D.D.Güçlü dedi ki:

    Yazabilir ama gümrükten geçecek diye bir garanti yok. Neden vergi vermek istemiyorsunuz, çok zor bir süreç değil.

  33. D.D.Güçlü dedi ki:

    Kargo hariçtir. 29 euro vergisi olmaz.

  34. D.D.Güçlü dedi ki:

    Daha düşük gösterebilirsiniz tabi ama abartmamanızı öneririm.

  35. D.D.Güçlü dedi ki:

    %20 oranında alınır eğer kutu üstüne direkt bu fiyatı yazdıysa.

  36. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ayrı ayrı.

  37. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bilemiyorum, satıcıya sorabilirsiniz.

  38. melodi dedi ki:

    merhaba ben aliexpresten 70 $ ürün sipariş vereceğim farklı farklı satıcılardan bu şekilde de mi gümrük vergisi alınıyor yoksa bi satıcıdan 30$ üzerinde alındığında mı vergi alınıyor

    ayrıca gümrük vergisi kesildiğini nasıl biliriz ben çok ürün getirdim 50$ üzerinde farklı satıcılardan ama ptt kargo bırakıp gitti vergi olsaydı söylermiydi.

  39. Bende kalsın :) dedi ki:

    Kardeş ben full face bisiklet kaskı alacağım aliexpres ten fakat 36 dolar ne gibi bir sıkıntı olur ? Ve ininal ile alacağım fakat TL geçerlimi ? Cevaplarsan sevinirim

  40. Orhanilkutlu dedi ki:

    Meraba herkeze cevap veriyorsunuz size teşekkür ederim bu konu hakkında benim soruma da cevap verirseniz minnetar kalırm.. Ben AliExpress ten bir dron alıcam ama 43 dolar türk parasıyla 200tl yi geçiyor alıcağım ürün gümrüğe takılırmı takıılırsa ne kadar ücret odemek zorunda kalırım lütfen acil yarımcı olabilirmisiniz.?

  41. murat dedi ki:

    Selamlar, Aliexpressten 150USD karşılığı tek parça bir ürün almak istiyorum. Gümrük bedeli ne olur ve ürünü nasıl teslim alırım? Teşekkürler.

  42. D.D.Güçlü dedi ki:

    %20. Kargoyu takip edin, takip nosu ile gümrüğe geldiğinde arayıp işlemleri yaparsınız.

  43. D.D.Güçlü dedi ki:

    Öncelikle drone’un gsm özelliği var mı? Varsa gümrükte sıkıntı olur. Eğer yoksa 43 doları 27 dolar yazsın satıcı vergiyle uğraşmayın. Yok vergi olursa da 8-9 dolar bir şey olur, verir alırsınız gümrükten.

  44. D.D.Güçlü dedi ki:

    Aliexpress’ten dolar olarak çekilir, bankanız bunu TL’ye çevirip çeker karttan. Ama yurt dışı kullanımına açık olduğundan emin olur. 36 dolar yerine 25 dolar falan yazsın gümrükle uğraşmayın.

  45. Orhanilkutlu dedi ki:

    Peki tamam çok teşekkür ederim bi sorum daha olucak zahmet olmazsa acaba gümrüye takılmamsı için fiyato düşürtün dediniz bunu aliexpress e nasıl anlatabilirim.?

  46. D.D.Güçlü dedi ki:

    Satıcıya mesaj yazabilirsiniz. Siparişi verirken ürüne yorum olarak ekleyebilirsiniz. İngilizce tabii ki…

  47. Orhanilkutlu dedi ki:

    Peki tamam çok teşekkür ederim harıkasınız çok yardımcı oldunuz

  48. Begüm dedi ki:

    Öncelikle bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Kızıma lego siparişi vereceğiz. Memnuniyet yüzdesi yüksek olan bir mağazadan 5-6 adet verdiğimizde 100 küsur dolar ediyor. Gümrükle alakalı vergi sıkıntısına düşmemek için satıcıya paket üzerine 30$ altında yazmasını istemekten başka alınabilecek bir önlem var mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.