Samsung Innov8 İncelemesi
Multimedya telefonlar, iş telefonları vs. derken, yeni çıkan telefonların birçoğunun yazılımsal olarak birbirlerinden çok da farklı olmadıkları bir döneme girerken, şirketler de daha özel tasarımlar ve öne çıkarılmış özelliklerle ürünlerinin albenisini arttırmaya çalışıyor. GPS, müzik özellikleri, video özellikleri, değişik tasarımlar ve tabii ki kamera özellikleri bir telefonun alınmasında önemli etkenler olmaya başladılar. Dokunmatik ekranın da bu özellikler ile birlikte anıldığını düşünürsek, artık bir telefonu satmak için çok daha fazla çaba sarf edilmesi gerekliliği ortaya çıktı(Burada üst seviye telefonlardan bahsediyoruz tabii ki). Dokunmatik olmayan üst seviye telefonların bu saydığımız özelliklerden en azından 1 tanesinin diğerlerinden çok daha başarılı, öne çıkmış olması gerekliliği de gerek pazarlama, gerekse de son kullanıcı geri bildirimleri açısından önemli olmaya başladı. Bu bağlamda, Samsung’un i-8510 Innov8 modeli piyasaya çıkmış oldu.
Normalde benim yazılarımı ve yorumlarımı takip eden okuyucular bilirler, her zaman telefonların kameralarını eleştirmiş ve eğer bir telefonu kamerası için alacaksanız almayın demişimdir. Fakat bu modeli eğer alacaksanız kamerası için almanızı önereceğim yazını sonunda.
Genel Özellikler
Şebeke: 850/900/1800/1900 , HSDPA 900 / 2100
Boyutlar: 106.5 x 53.9 x 17.2 mm
Ağırlık: 136 gr
Ekran tipi: 16 milyon renkli TFT ekran
Ekran boyutu: 240 x 320 piksel 2.8” ekran.
Genişletilebilir Hafıza: mikroSD (16Gb maksimum)
Dahili bellek: 16 GB, 128MB RAM, ARM 11 330 MHz işlemci
Bağlantı: Bluetooth, USB 2.0(mikro USB), 802.11 b/g Kablosuz Bağantı.
İşletim Sistemi: Symbian OS v9.3, Series 60 ver. 3.2
Kamera: 8 megapiksel, bütünleşik flaş(LED). 2. VGA kamera
Navigasyon: Bütünleşik GPS, A-GPS desteği ile.
- Java MIDP 2.1
- Video düzenleyici
- FM radyo
- MP3, eAAC+, WMA, AMR desteği
- DivX/H.263/H.264/WMV/MP4 video oynatıcı.
- Döküman Görüntüleyici
- Kartvizit tarayıcı
- 3.5 mm kulaklık girişi
- Hesap Makinası
- Ses Kayıt
Batarya türü: Li-Ion 1200 mAh
Bekleme Süresi: 310 saat
Konuşma Süresi: 8.5 saat
Kutu İçeriği
- Standart Pil
- Şarj Cihazı
- Kulaklıklı Mikrofon
- Kullanım Kılavuzu
- Bilgisayar Data Kablosu
- Bilgisayar Yazılım CD’si
- Kulaklıklı Mikrofon Aparatı
- Yedek Kulaklık Aparatı
- Route 66 Navigasyon Yazılımı Hediye (Satıcıya göre değişiklik gösterebilir.)
Fiziksel Özellikleri
Samsung Innov8 modeli kesinlikle çok sağlam bir kasaya sahip, ilk önce bunu söylemekte fayda var çünkü emsalleri ve rakipleri bu noktada Innov8 modelinden kesinlikle daha gerideler. Elinize aldığınızda belkide biraz ağır olmasından ve ön yüzünün sert plastik, arka yüzünün ise metalden yapılmasından dolayı telefonun gerçekten sağlam olduğunu düşünüyorsunuz. Sürgülü kapak hemen hemen tüm Samsung’larda olduğu gibi yay mekanizması ile çalışıyor ve bu mekanizmanın da Innov8’de güven verdiğini söylemek gerekiyor. Şimdi telefonun fiziksel özelliklerine yakından göz atalım ve ufak notlar düşelim.
Öncelikle telefonun ön yüzüne bakacak olursak, burada klasik tuşların yanı sıra, sağ tarafta parlak metalden yapılmış bir tuş multimedya kısayolu olarak görev yapıyor. Aynı tuşun simetrisi olarak görev yapan tuş ise menülere açılıyor. Bunun haricinde ön yüzde 4 yönlü navigasyon tuşunun ortasında yer alan optik fare telefonun öne çıkan özelliklerinden biri. Menülerde çok fazla bir avantajla sağlamasa da internette gezinirken, yani tarayıcıyı kullanırken dolaşımı çok kolaylaştırıyor ve hızlılaştırıyor.
Yine ön tarafta sağ üstte görüntülü konuşma için kamerasını ve hemen yanında ışık sensörünü görüyoruz. Işık sensörü ile, telefonun ışığı güç tasarrufu modunda, kendini ortamdaki ışık miktarına göre ayarlıyor ve baterinin ömrünü uzatıyor.
Telefonun sürgüsünü yukarı doğru kaldırdığımızda, alt tarafından numerik klavye ve bazı kısayol tuşları beliriyor. Silme tuşunun solundaki kısayol müziklerime, sağdaki kısayol ise videolarıma gidiyor. Silme tuşu demişken, bu tuşun burada konumlandırılması da çok iyi olmuş. Yazarken üst kısma gitmesindense burada olması hem hız hem de ergonomi açısından rahatlık sunuyor.
Telefonun altında yahut üstünde harhangi bir tuş ya da giriş-çıkış konulmamış. Aslında bu Samsung’ların genel bir tasarımı haline geldi artık.
Sağ tarafına baktığımızda ise kamera kısayol tuşunu, microSD kart girişini ve kamera,video ve galeri arasında hızlı bir geçişi sağlayan sürgülü kısayol yer alıyor. Bunun olması, telefonun kamerasının ön planda olduğu düşünülürse çok iyi olmuş fakat geçişleri biraz yumuşak yapmak zorundasınız, eğer biraz hızlı bastırırsanız ortadaki video’ya geçmekte bir hayli zorlanabilirsiniz.
Sol tarafına baktığımızda bilgisayar bağlantı girişi ve şarj girişini, 3.5mm kulaklık çıkışını, ses açıp kapama kısayolunu ve bilek askısı girişini görüyoruz. Innov8, USB üzerinden şarj olabiliyor fakat prizden şarja göre bir hayli uzun sürebiliyor.
Arka tarafına baktığımızda telefonun en başarılı kısmı olan kamerasını ve flaşını görüyoruz. Kamerası hafif dışarı çıkı durumda, bunun sebebinin sensör boyutunun büyük olmasından ve kullanılan lenslerin daha kaliteli olmasından dolayı oladuğunu öne sürebiliriz. Çünkü normal bir telefon kamerasına göre harika diyebileceğimiz gündüz ve gece çekimi performansları elde ettik. İleride bu kısma daha detaylıca değineceğiz.
Yine arkada 2 adet stereo hoparlör de bulunuyor. Genelde Samsung’ların ses sorunları vardır ve herkes bu problemden şikayet eder. Fakat bu modelde ses kalitesi ve seviyesi bir hayli iyi. Bazı multimedya özellikleri ile Nokia N96’ya rakip olduğu da düşünüldüğünde ses kalitesinin iyi olması gerekiyordu zaten.
Arka kapağı bir kilitleme mekanizması ile kuvvetlendirilmiş ve herhangi bir düşmeden hiçbi şekilde dağılmıyor. N96 ve Innov8 ile yaptığımız sağlamlık testlerinin hepsinde Innov8 birinci oldu. Bunun yanında telefonun genelinde herhangi bir plastik gıcırdaması da dikkatimizi çekmedi.
Özelliklere Yakın Bakış
Samsung çok fazla Symbian işletim sistemine sahip telefon üretmiyor. Fakat bu modelde biraz alışılmışın dışına çıkarak Symbian 9.3, Series 60 3.2 işletim sistemini kullanmış. İşletim sisteminden midir yoksa kullanılan işlemcinin yetersizliğinden midir bilemiyoruz ama telefon bazı durumlarda hantallaşabiliyor. Özellikle fotoğraflar arası geçiş çok da iyi değil. Ama bunun sebeplerinden biri de 8 megapiksel kalitesinde fotoğrafların açılmasının o kadar da kolay olmadığı olabilir. Kamera ve donanımsal özelliklerine sonraki başlıklarda değineceğiz.
Tahmin edebileceğiniz üzere rehber, mesajlar, işlem kaydı, hesap makinası, ses kaydı, dönüştürücüsü, ajandası vs. Symbian’ın ön tanımlı yazılımları. Zaten videomuzda da teker teker içeriğine göz attığımız için çok fazla aynı şeyleri yazmaya gerek duymuyoruz. Bunun yerine telefonun da isminden yola çıkarak, yeni ne gibi özelliklere yer vermişler ve Symbian alt yapısına Samsung uyum sağlayabilmiş mi buna göz atacağız.
Medya klasörü adı altında çeşitli multimedya uygulamalarına ulaşabiliyorsunuz. Müzik çalar, Symbian klasiklerinden biri ve gayet iyi iş görüyor. Listeleme kriterleri yeterince iyi organize olmanızı sağlıyor. Yine buradaki radyo özellikle çalışan insanların işine bir hayli yarıyor. Buradaki asıl yenilik ise “video editleme” özelliği olmuş. Şunu söyleyebilirim ki movie maker’dan çok daha iyi çalışan bir program bulunuyor. Evet, dalga geçmiyorum, hem çok basit hem de çok etkili videolar editlemeniz mümkün. Resimlerden videolar yapıp aralara geçişler koyabiliyor ve bunu 3-5 saniye gibi kısa sürelerde yapıyorsunuz.
Ofis yazılımlarına bakacak olursak, yine burada da klasik bir Symbian menüsü karşımıza çıkar. Hesap makinası, dönüştürücü, saat, ajanda, notlar, dosya yöneticisi, pdf, excel, word, powerpoint okuyucu ve lisansını satın alırsanız bu ofis dökümanlarını düzenleyebiliyorsunuz da. Bunların yanında çok pratik bir özellik olarak gördüğümüz ve gayet iyi işleyen bir de kartvizit okuyucusu bulunuyor. Kartvizit okuyucu sayesinde bir insanın kartvizitinin fotoğrafını çekiyorsunuz ve üzerindeki ismi, telefon numarasını, var ise adresini vs. otomatik algılıyor ve bunları direk rehbere kaydedebiliyorsunuz. Zip programı da bulunuyor fakat sadece zip dosyalarını açabiliyor ya da oluşturabiliyor, yani rar ya da diğer sıkıştırma formatlarını desteklemiyor.
Araçlar klasörü içerisinde bir sözlük uygulamasına da yer verilmiş fakat bu sözlük pek de işimize yarayacak nitelikte değil. Birçok dil desteği içermesine karşın Türkçe’yi desteklemiyor. Yurt dışında, mesela İspanya’da iseniz belki size yardımcı olabilir.
Ön tanımlı google uygulamaları da bulunuyor. Arama, e-posta ve harita hizmetleri google uygulamaları altında yer alıyor. Haritası çok iyi fakat navigasyonu çevrimiçi çalıştırabiliyorsunuz sadece.
Sırası gelmişken telefonun GPS özelliğinden de bahsetmekte fayda var. Bize inceleme için gelen ürünle birlikte herhangi ekstra bir navigasyon yazılımı bulunmadığı için GPS deneyimlerimizi google maps üzerinden gerçekleştirtik. Sonuçta burada yazılımına değil, GPS alıcısının ne kadar iyi çalıştığına bakmamız gerekiyor. Yazılımı internetten birçok alternatif arasından seçerek yükleyebilirsiniz, en kolayınıza geleni. A-GPS perofrmansı baz istasyonunun o andaki konumuna göre değişiklik gösterebiliyor. Bazen siz daha yazılımı açtığınız anda bulurken, bazen de 1 dakika alabiliyor yerinizi tahminen bulması. GPS, performansı da yeterince tatmin edici. 1-3 dakika arasında değişen zamanlarda yerimizi bulduğunu gördük. Bu tabi havanın durumuna göre de değişiklik gösterecektir, bu sebepten net bir şey söylemek mümkün değil bu konuda.
İnternet tarayıcısı dokunmatik olamayan telefonlar söz konusu olduğunda dediğimiz gibi, iş görüyor. Innov8 modelinde biraz daha pratik olduğunu söyleyebiliriz çünkü optik fare webde gezinmeyi çok daha kolay bir hale getiriyor.
Telefondaki oyunlara bakacak olursak, ön tanımlı olarak Fifa 2008 ve Asphalt4 oyunlarının geldiğini görüyoruz. İşletim sistemi Symbian olduğundan dolayı birçok oyun yüklemek mümkün. İnternetten ücretli ya da ücretsiz birçok oyun indirip kurabilirsiniz.
Sosyal ağ programları
Sanıyoruz ki Dünya Mobil Kongresi’nde (WMC) en iyi telefon ödülünü bir sosyal ağ telefonu olan INQ1‘in alması Samsung’u harekete geçirmiş (Tabi ki daha önceden harekete geçirmişti, fakat bu telefonun bu kadar ilgi görmesi bundan sonraki yüm modellerine belli programları ön tanımlı koyacağını gösteriyor.) Shozu, fring gibi yazılımların yanı sıra DLNA standartlarına uymaya başlamışlar. Şimdi bu terimlere biraz daha yakındanbakalım.
Shozu: Facebook, flickr, youtube, picasa ve bu tarz sosyal ağ ve paylaşım sitelerine artık herhangi bir ekstra işlem yapmadan resimlerimizi, videolarımızı vs. upload etmemizi sağlayan bir yazılım. Denemelerimizde çok veirmli olduğunu gördük ve büyük kolaylık olduğunu söyleyebiliriz.
fring: Skype, MSN, google talk, AIM, twitter, ICQ vb birçok yazılımı cep telefonumuzda çok rahat kullanabiliyoruz. İnternet bağlantısının olduğu herhangi bir yerde bu yazılımlar üzerinden telefon görüşmesine kadar birçok işlem yapmak mümkün. Eğer gelecekte Wimax hizmeti ülkemizde de yaygın bir şekilde sunulmaya başlanırsa, GSM operatörlerinin çok kızacağı bu yazılımlar, cebimizden daha az para çıkmasını da böylece sağlayabilirler. Tabi hali hazırda GSM operatörleri üzerinden sağlanacak olan internet hizmeti ile kullanılacak programların ası amaçları, maddi tasarruf yapmaktan çok, sizi ağınızdaki insanlarla sürekli iletişim halinde tutabilmek.
DLNA(Digital Living Network Alliance): Bu standardın birçok firma tarafından kabul edilmesi ile, artık belli bir ağ üzerinden standardı destekleyen cihazlar birbirleri ile sorunsuz bir şekilde haberleşebilecekler. Bu şurada avantajlı olabiliyor; mesela elimizde birçok markadan farklı ürünler var ve bunları hızlı bir şekilde senkronize etmek mümkün olmayacaktır. DLNA sayesinde destekleyen cihazlar kendi aralarında çok rahat dosya paylaşımı yapabilecek durumda olacaklar. Multimedya cihazlarla haşır neşir olan insanların bir hayli işine yarayacak bir özellik gibi duruyor. Daha fazla bilgi edinmek isteyen okuyucularımız buradan bu servisin ana sayfasına ulaşabilirler.
Kamera Özellikleri
Video’da kamerayı detaylı bir şekilde inceliyoruz zaten ama burada kişisel birkaç not düşmekte ve yazının başında, videoda ve yine bazı bölümlerde dile getirdiklerimi tekrarlamakta fayda var. Öncelikle kamerasının çok iyi olduğunu belirterek başlayalım. Daha önce de incelemelerimde dikkat ederseniz, telefon kameralarına güzel demişimdir fakat onları telefonlardaki kameralar ile kıyasladığımızda söylüyordum ki çoğunda da belirtmişimdir. Ama bu telefonu amatör digital bir fotoğraf makinesi olarak de düşünebilirsiniz. Telefon kameraları arasındaki sınıflandırması en üstteki 2 3 modelden biri belki de en iyisi, bunun yanında amatör makinaların arasında da alt-orta sınıf diyebileceğimiz bir kameraya sahip. Örneklere bakınca beni çok daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum. Beni en çok şaşırtan ise Led flaşa rağmen gece çekimlerinin bu kadar iyi ve renklerin bu kadar dengeli dağılması oldu. Diğer incelemelere bakacak olursanız gece çekimleri ile ilgili neyi kastettiğimi göreceğinizi umuyorum.
Çevre resimleri:
Yakın çekim ve odak denemeleri:
Flaş denemeleri:
Flaşsız / 1 metre / 3 metre / 4 metre / Samsung S730 ile
İlk fotoğrafı ortamın ne kadar karanlık olduğunu alnamanız açısından koydum.
Video kamerasının çok iyi çalıştığı söylenemez fakat iş görüyor denebilir. Video kamerada flaş pek bir işe yaramıyor ki örnek video’dan da bunu çok rahat görebilirsiniz. Biz bu videoyu florasan ışığında yani mavi ışıkta çektiğimiz için renklerde mavi ton ağırlıkta. Fakat güneş ışığı altında yani gündüz, çok daha iyi çekimler yapabilirsiniz. Ayrıca 120 fps’de çekim yapmak da ayrıca zevkli.
Florasan altında video performansını görmek için buraya
Flaşlı çekimi görmek için de buraya tıklayın.
Donanımsal Özellikleri
Telefonun 8 megapiksel alt yapısını kaldırabilecek bir işlemci ile geldiğini düşünmüyoruz. Fotoğraf çekimlerinde bir hayli hızlı çekiyor fakat aynı fotoğraflara galeride bakmak istediğinizde o kadar hızlı işlemiyor maalesef; bu da bazen sinir bozabiliyor. Telefonda ARM 11 330 MHz işlemci kullanılmış ve yetersiz kaldığını söyleyebiliriz. İşlemcinin yetersizliğinden ziyade 128MB RAM yerine 256 kullanılsaymış belki de hız problemlerinin birçoğu çözülebilirmiş. Hele ki, Shozu ve buna benzer birkaç yazılım arka planda sürekli çalıştırışmayı gerektiriyor. Bunun yanında siz de arka planda bazı yazılımları açık unutabiliyorsunuz. Bu durumlarda telefon ufak bir takılma yapabiliyor bazen. Ama genel olarak, galeri hariç, telefon orta hızda diyebiliriz. Menülerde dolaşırken ya da mesajlarda gezinirken herhangi bir sorun çıkarmadı. Ama Symbian işletim sistemlerinin genel sorunudur, hafıza doldukça yavaşlama baş gösterir; bu modelde böyle birşey olur mu bilemeyiz ama biz olabilme ihtimaline karşı sizi uyaralım.
JBenhmark testlerine baktığımızda ise telefonun emsallerine göre orta-üst sırada yer aldığını görebiliyoruz. Yani ne çok iyi bir performans sağlıyor, ne de sinirlerinizi bozacak kadar yavaş bir performans.
Batarya
Telefon elimize ilk geçtiğinde bataryasında bir problem olduğunu düşünüp yeni bir model istemiştik. Fakat yeni gelen üründe de gördük ki, nasıl Nokia’da ilk 2 kademenin bitmesi uzun zaman alır sonra bir anda şarj bitti der, burada da ilk 2 kademe çok hızlı iniyor fakat ortalardaki kademelerde bir hayli uzun dayanıyor. Fakat yinede söylememiz gerekirse batarya performansını çok da iyi bulamadık. Tabii ki kıyasladığımız süre Samsung’un 8.30 saat konuşma olarak beyan ettiği süre. Biz genel olarak 6-7 saatlerde ölçümler yaptık. Tabii ki kablosuz ağ kullanımına, kamera kullanımına da bağlı olarak değişen ve azalan batarya süresini de hesaba katarak 1 şarj ile şunları yapabileceğinizi düşünüyoruz:
- 6-7 saat konuşma
- 2-3 saat kablosuz bağlantı
- 2-3 saat GPS kullanımı
- 7-8 saat oyun oynama
- 200-300 adet flaşsız çekim
- 100 adet flaşlı çekim
Tabii ki bunları yaptığınızda şarjınız pat diye bitecek diye bir kural yok fakat, eğer bu sürelere ulaşmışsanız, her an şarjınızın biteceği fikrini aklınızın bir ucuna koyun.
Sonuç
Telefonu yaklaşık 1 ay kullanma fırsatı buldum. Bu süre zarfında yazıda da uzun uzun bahsettiğim gibi kamerasına hayran kaldım ve yanıma fotoğraf makinamı almadım.(O da Samsung S730 modeli) Yani tek başına gayet iyi iş çıkarıyordu. İlk zamanlar batarya ile ilgili problemler yaşasam da sonraları bu problemlerin Symbian’ın bataryayı algılama problemlerinden kaynaklandığını gördüm. Genel olarak galerideki yavaşlık haricinde herhangi bir yavaşlık gözüme çarpmadı ve telefon bir kere bile reset atmadı.
Kasası kesinlikle çok sağlam, uzun zaman gönül rahatlığı ile sizi taşıyacaktır. N96 ve Innov8’i çeşitli yüksekliklerden çizilmelerini engelleyecek fakat, çarpmalarını hafifletmeyecek bir yüzeye (yani halıya) bıraktığımızda N96 neredeyse her seferinde 3-4 parçaya ayrılmasına karşın, denemelerimizin 1 tanesinde bile Innov8 parçalanmadı. Bunu da arka kapağının bir kilit mekanizması ile kontrol edildiğinden dolayı olduğunu söyleyebiliriz.
Samsung i8510 Innov8 modelinin fiyatının teknofiyat’ta yaptığımız taramada 1.220 ile 1.420 arasında değiştiğini gördük. Fakat biraz araştırırsanız çok daha ucuza bulabileceğinizi düşünüyorum. Eğer işlemcisi biraz daha iyi olsaydı, telefon fiyat/performans ödülünü alacaktı. Fakat bunun yanında, eğer illaki kamerası için telefon almak istiyorum diyorsanız ve standartların üstünde gelir seviyesine sahipseniz, Samsung Innov8 tam size göre bir model. Sadece kamerası için bile alınabilecek tek model.
Artıları
- Üstün ve benzersiz kamera performansı
- Ön tanımlı gelen sosyal ağ programları
- Navigasyon özelliği
- Ses kalitesi
- Sağlamlığı
Eksileri
- İşlemcisinin ve Ram’inin yetersi kalması
- Yüksek fiyatı
Yazının tamamı ve videoları okumak için: http://www.ceplab.com/inceleme/samsung-innov8-incelemesi/
Son Yorumler