Apple, Google ile arayı açmaya mı çalışıyor?

Geçtiğimiz günlerde benim de içinde bulunduğum 85 milyon iPhone ve iPod Touch kullanıcısını etkileyecek bir sunum yapıldı. İphone OS 4. Yazın ortasına doğru piyasaya çıkması planlanıyor. Fakat benim değineceğim bu değil; zaten her yerde bu konuşuluyor ve gerçekten yeni özellikler çok iyi. Her ne kadar Symbian vb. işletim sistemleri için bu özelliklerin bazıları yeni değilse de, uygulama şekli açısından bambaşka bir arayüz var. Aynı zamanda biz geliştiriciler için de harika gelişmeler oluyor. İsteyenler ilk önce sunuma bir göz atabilirler.

Neyse, sunumu izledikten sonra dikkatimi enteresan bir nokta çekti. Sunumda Google’dan hiç bahsedilmedi. Zaten son dönemde Apple ile arası çok iyi değil ama sunumda 1 kere bile isimlerinin geçmemesi enteresan. Öyle ki slideshow esnasında Google’ın bizzat geliştirdiği uygulamalarda bile yer almaması ilginçti.

Mail app’teki gelişmeleri anlatırken mobile me, yahoo ve exchance örnekleri arasında google yoktu. Ya da Maps app’teki gelişmelerden bahsederken de hiç sözü edilmedi. Öyle ki tam tersi Tom Tom’dan örnek verildi.

Bir diğer örnek de yeni reklam arayüzleri. Gerçekten harika bir arayüz fakat Steve amca arada Google’a laf atarak, biz diğerleri gibi basit işler yapmayız dedi. En azından bunu ima etti.

Bu da benim aklıma şu soruyu getirdi, Apple, Google ile anlaşmalarını mümkün olduğunca sınırlama yoluna mı gidiyor?

Bence Apple açısında bu çok fazla birşeyi etkilemez. Dışarıda Apple ile anlaşmak için can atan onlarca harita yazılımcısı var. Zaten Apple herhangi bir alanda bir firmaya bağımlı kalmayı sevmiyor. Maps’te Tom Tom ile anlaşabilirler. Mail uygulamasını kendileri çok rahat yazabilirler. Reklam olayından Google’a rakip bile oldular aslında bu arayüzle. Özellikle reklamlardaki harika animasyonlar HTML 5 ile yapılmış. Bu noktada Apple Adobe’a da göz dağı veriyor gibi geldi bana. Flash’a destek vermiyorum, çok sistem yiyorsun ama bak HTML 5’a destek veriyorum. Gelecekte HTML 5 ile yapılmış reklam bannerlarını sitelerde çok daha sık görmeye başlarsak şaşırmayın. Ne de olsa ucunda 85 milyon gibi bir kitleye de reklamlarını göstermek var.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.