Youtube’a nasıl girerim? (Windows ve Mac OS X)

Artık birçok sitede bunun çözümü var ama kendi sitemdeki videoların bazılarını bundan sonra youtube’dan vereceğim. Bu sebepten sizi başka sitelerde süründürmek yerine kendim de bir yazı hazırlayayım dedim. Çok detaylı bir yazı olmayacak ama işinizi göreceğiniz düşünüyorum.

Birçok yerde host dosyası ile DNS değişikliğini bir anlatıyorlar. Birkaç kere denedim artık host dosyası değişikliğine gerek olmadan direk DNS ayarlarınızı doğru yaparak bunu halledebiliyorsunuz. Bu işlem de hiç olmadığı kadar basit bir işlem.

Öncelikle Windows kullananlar için sonra da Mac kullanıcıları için anlatayım:

Windows Kullanıcıları

Bende hali hazırda windows 7 olduğu için onun üzerinden anlattım. Vista’da ve XP’de de aynı işlemi yapmanız gerekiyor ama yapacağınız yer Vista’da aynı XP’de değişik olmalı. XP kullanıcıları varsa mesaj bölümüne yazsınlar, onlara ayrıca bir kaynak bulup koyarım.

Atayacağımız yeni DNS 4.2.2.2 ve 4.2.2.3 olacak. Çok klasikler ama her daim işe yararlar 🙂

Adım 1: Ağ ve Paylaşım Merkezi’ni açıyoruz.

Adım 2: Açılan pencereden Yerel Ağ Bağlantısı’na tıklıyoruz.

Adım 3: Açılan ayarlar penceresinden sol alta doğru olan özelliklere tıklıyoruz.

Adım 4: Özellikler’den ‘İnternet protokolü sürüm 4(TCP/IPv4)’e tıklıyoruz ve özellikler diyoruz.

Adım 5: Burada alt taraftaki DNS ayarlarını kendimiz yapılandırmamız için otomatikten, aşağıdakini kullana getiriyoruz.

Adım 6: Kendi DNS’imi kendim belirlerim deyip daha önce verdiğim rakamları giriyoruz:

Sonra tamam’a basıp, ondan sonraki tüm pencerelerde de tamam’ı tıklayıp youtube’un keyfini çıkarıyorsunuz. Bazen tarayıcınızı kapatıp açmanız ya da ön beleğini temizlemeniz gerekebilir, bilginize. Ya da basitçe youtube.com yazıp açmazsa crtl+f5 yapın; bu cache’i silip açacağından sorun olmayacaktır.

Mac Kullanıcıları

Mac kullanıcıları biraz daha kolay yapacaklar bu işlemi. En azından girecekleri yer çok daha kolay bulunuyor.

Adım 1: Sol üstteki Apple logosuna tıklayın ve System Preferences’i açın. (Sistem özellikleri)

Adım 2: Buradan Network’e tıklayın.

Adım 3: Kablosuz bağlantı kullanıyorsanız airport’a, yok kablolu kullanıyorsanız ethernet’e tıklayın.Sonra hemen sağ altta advenced yani gelişmiş’e tıklayın.

Adım 4: Açılan pencerede menüler olacaktır. Buradan DNS’i seçin.

Adım 5: Sol altta artıya basın ve size verdiğim DNS’leri kopyalayın.

Ardandan Ok deyin ve Apply yani Uygula demeyi unutmayın.

Sizin de bazen tarayıcınızı yeniden başlatmanız gerekebilir. Bunu yapmak istemiyorsanız. youtube.com yazın ve açmazsa command+shift+r yapın. Bu tarayıcının o site ile ilgili cache’lerini silip açmanızı sağlayacaktır.

Umarım bu rehber faydalı olmuştur. Gerçi artık hepimiz facebook videolarına daha fazla ilgi gösterir olduk ama arada eğitim videosu ya da facebook ya da blog tarzı sitelerde yayınlanan youtube kaynaklı videoları da açabileceksiniz.

Eğer bir sorun varsa, hala açamıyorsanız, lütfen yorum yazın ve ben de mümkün olan en kısa zamanda yardım etmeye çalışayım.

3 Cevaplar

  1. fatih dedi ki:

    güzel paylaşım olmuş =)

  2. şafak dedi ki:

    Sevgili Doğa, anlatımın çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Sadece bir şey eklemek istiyorum, bizim okulun dns ip adresi: 88.255.242.6 bunuda kullanabiliriz, ben şahsen kullanıyorum, türkiye içinde olduğu için cevap verme süresi gerçekten çok kısa ve hiç bir site engeli mevcut değil. Sadece bir alternatif olarak akıllarda kalsın istedim. Kalın sağlıcakla.

  3. D.D.Güçlü dedi ki:

    Şafak, Mac kullanıcıları için sorun yok ama Windows kullananların fazladan DNS tanımlaması için 3. parti uygulamalara baş vurması gerekiyor. Ben şahsen hemen ekliyorum bunu 🙂 Teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.