Apple iPhone 4 İncelemesi

Fiziksel Özellikleri

IMG_1024

Gördüğünüz üzere telefon diğer kardeşlerine göre daha ince ve klasik bombeli arka yapıdan kurtulup, düz bir formata bürünmüş. Bunun avantajları olduğu kaçınılmaz ama ele oturma açısından iPhone 3GS ve eskileri daha iyiydi. Tabii bunda inceliğinin verdiği bir tam olarak ele oturmama da var. Ama özellikle kaygan zeminlerde titrerken çok daha az yer değiştireceğini düşünüyorum.

IMG_1012

Alt tarafı klasik Apple tasarımı ile karşımızda. Ortada USB-Apple port’u girişi. Solda mikrofon ve sağda da hoparlör yer alıyor. Hoparlörün sesi bir hayli iyi denilebilir.

IMG_1019

Sağ tarafında daha önce üstten olan Sim-Kart girişi var. Bilindiği üzere iPhone 4’te Mikro Sim-Kart’lar kullanılıyor ve ülkemizde telefoncular 5 liraya seve seve eski Sim-Kart’ınızı, buna uygun hale getiriyorlar yani mikro versiyonuna. Bizzat denedim sorunsuz çalışıyor 🙂

IMG_1017

IMG_1018

Sol tarafında birbirinden ayrılması ile çok daha rahat kullanılabilen ses kısma-açma ve ses kapama/açma tuşları yer alıyor.

IMG_1021

Üstünde 3.5mm kulaklık girişi ve kapama/açma-çağrı sessize alma ve kapama tuşu yer alıyor. Telefonunuz çalıyorken 1 kere basarsanız sesini kısar, 2 kere basarsanız çağrıyı sonlandırır. Bazı okurlarımız 1-2 sene iPhone kullandıktan sonra bunu bulabildiklerini söylemişlerdi. (Gerçekten hayret etmiştim. Biraz araştırma ile bulunacak bir şey, mesela kullanım kılavuzunda). Burada gördüğünüz küçük delik ise gürültüyü engellemek için 2. bir mikrofon.

IMG_1020

Telefonun etrafındaki antensi yapıyı biliyorsunuz. Metal plaka 2 farklı anten olarak kullanılıyor. Anten sorununa gelecekteki sayfalarda resimlerle devam edeceğiz.

IMG_1014

Ön yüzünde 3.5 inç bir ekran bulunuyor. Apple bu standardı çok iyi belirlemiş ve buna sadık kalıyor. Ekranın özelliklerine sonraki sayfada devam edeceğim.

IMG_1009

Bunun haricinde burada yakınlık ve ışık sensörleri, görüntülü konuşma için 2. bir kamera, ahize, menü butonu ve parmak izi tutmayan ve çizilmelere karşı daha sağlamlaştırılmış bir cam var.

IMG_1012

Aynı camdan telefonun arka tarafında da var ve iPhone 4’ü karizma yapmak için almak isteyenlere göz kırpıyor. Aynı şekilde çizilmez ve parmak izi tutmaz. Tabii buradaki 5MP, 720P video çekebilen kamerasını ve LED flaşını da unutmayalım. Umduğumdan çok daha iyi sonuçlar aldım, ilerleyen sayfalarda buna da bakacağız detaylıca.

IMG_1011

Burada bir not düşmekte fayda var, parmak izi tutmaması olayı; siz ellerinizi yağlı, tozlu, kirli bir şekilde ekrana dokunduğunuzda işe yaramayacak. Elleriniz temizken ekrana dokunuyorsanız, parmak izi bırakmadığını göreceksiniz. Tabii ben biraz fazla bastırarak bir zaman sonra ekranda güzel bir parmak izi analizi yapmayı başardım ama abartmamak koşulu ile ellerimiz temizken, ekran gerçekten içe yarıyor. Ama hafif yağlı dahi olsa anında leke yapıyor. Ama temizlemesi cam olduğundan dolayı bir hayli kolay.

3 Cevaplar

  1. ibrahim dedi ki:

    merhaba hocam, size çok önemli bir soru sormak istiyorum..

    Şuan yurtdışı iphone4 sahibiyim. Telefonum daha bi kaç gün öncesine kadar 4.1 versiyondu. Daha sonra yanlışlıkla update ettim ve versiyon 4.2.1 e yükseldi haliyle sim kilitli oldugu için jailbreak yapamıyorum. €n tekrar 4.1 e geri çekmek istiyorum ama ne kadar denediysem olmadı diger forumlarda bahsedilenleri yaptım. ama bir türlü sonuc alamadım.
    şuan itunes in eski sürümünü yükleyecegim 9.1 versiyonu ile işe başlayacagım umarım eski sürüme cekebilirim. Sizlerinde yapmamı istediginiz bir yöntem varsa lütfen bu mesajıma cevap verirseniz cok sevinirim..

    iyi çalışmalar.

  2. D.D.Güçlü dedi ki:

    İbrahim, eğer ABD’den ya da sim kilidi olan bir ülkeden aldıysanız, maalesef 4.2.1 ile baseband sürümü değişiyor. Yani sizin o anlatılan sitelerin herhangi birinin server’ında 4.1’in baseband sürümünü kaydettirmeniz gerekiyordu telefonunuz için. Apple telefonunuzun id’sine göre bu baseband sürümüne bakıyor ve sizi eski bir sürüme güncellemeyi engelliyor. Bunun bu kadar abartılmasının sebebi de sanıyorum jailbreak işleminin yasal olmasıyla Apple’ın biraz detaylı kontrole gitmesi.

    Şimdi, sizin yapamama sebebiniz ayrıca bu baseband sürümü için şu anda herhangi bir crack bulunmuyor olması. Yani çıkacak çıkacak deniyor ama iPhone 4 için henüz çıkmadı. Benim bir arkadaşım da bunu bekliyor sizin gibi dalgınlıkla güncellemiş.

    Yani çıkana kadar kullanamayacaksınız maalesef.

    Eğer çözebilirseniz, güzel bir yazı yazarsanız sitemde yayınlamaktan mutlu olurum. Eğer çözemezseniz ben arkadaşım hallettiğinde yine buraya yazarım.

  3. ibrahim dedi ki:

    sayın Güçlü,

    bir kaç yol denedim fakat çözüme ulaşamadım. sizinde dediginiz gibi eger telefonumu update etmeden önce shsh kaydını almış olsaydım şuan eski sürüme gecmiş olacaktım. ama malesef shsh kaydını almadıgım için dediginiz gibi 4.1 e geçmem jailbreak cıkana kadar mümkün degil. birşeyler paylaşamadıgım için üzgünüm. ama verdiginiz cevaplardan ötürü saygılarımı sunarım..

    iyi çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.