‘Mayın Tarlası’na farklı bir bakış ‘Ciphertext’

Retro oyunları hepimiz seviyoruz. Halen Super Mario oynayan ya da benim gibi GTA serisinin ilk 2 oyununu diğerlerine tercih edecek arkadaşlarım var. İlk yılan oyununu sonradan çıkan renkli versiyonlarına ise sanırım hepimiz tercih ederiz 🙂

İlk Windows bilgisayarımızı elimize aldığımızda genelde içinde yüklü oyunları oynardık eskiden. Oyun bulmak şu anda olduğu gibi kolay değildi ki internetten oynamak imkansızdı neredeyse (Eğer büyük şehirlerde değilseniz ve tabii bolca paranız yoksa). Sizi bilmem ama benim ilk oynadığım oyun mayın tarlasıdır. 96-97 yılıydı sanıyorum. Bir tanıdığın evinde oynamıştım. Sonra bilgisayarı 99 yılında aldığımda da ilk oynadığım buydu, NBA 99’dan önce 🙂

 

Yakın zamanda üniversiteden yazılımcı arkadaşım Mete Özgüz, iPhone’a Mayın Tarlası’nın daha eğlenceli bir versiyonunu yayınlamış AppStore’da.

Tabii ki sizi saatlerce başına bağlamıyor, keza hangi mayın tarlası oyunu bunu yaptı ki 🙂 Ama zaman zaman açıp kafa dağıtmanız için ideal bir oyun, ki özellikle ilk-orta okul’da çocuklarınıza oynatabileceğiniz ve onları meşgul edebilecek bir oyun. iPad versiyonunun da olması bu açıdan çok iyi.

 

Oyun mayın tarlasından değişik olarak bir labirent gibi oynanıyor. Yani siz labirentin başından sonuna ulaşmaya çalışıyorsunuz ve her bir hamlede etrafınızdaki mayınlarla ilgili fikir sahibi oluyorsunuz. Zorluk derecelerine göre ulaşacağınız hedefi görünmez yapabiliyor ve dahi izlediğiniz yolu da silebiliyorsunuz. Ya da basitçe tüm izlediğiniz yol ve hedef gözüküyor ki çocuklarınızın oynayacağı bu versiyondur 🙂

Oyunun seviye sınırı olan lite versiyonu da var ama zaten tüm olay bu seviyeler olduğundan 0,99 dolara satılan tam sürümünü almanız daha mantıklı olacaktır.

Oyunun yeni bir versiyonu da yakın zamanda çıkacak. Ayrıca birkaç tavsiyede bulundum arkadaşıma. Birkaç iPhone ya da iPad kendi arasında oynayabilir, mesela biri mayınları yerleştirir, diğeri de yolunu böyle bulmaya çalışır. Hatta bunun için farklı iki telefona bile gerek yok. Biz insanoğlu manyak olduğumuzda böyle bir oyunun karşısında saatlerimizi harcayabiliriz, bkz. XOX 🙂 ya da namı değer SOS.

Tam sürümü: http://itunes.apple.com/tr/app/ciphertext/id518765626?mt=8

Deneme Versiyonu: http://itunes.apple.com/tr/app/ciphertext-lite/id516933401?mt=8

Özetle, sıkıldığınız zamanlarda sıkıntınızı bir nebze olsun alabilecek bir oyun yazmış Mete. Lite versiyonunu denemenizi ve beğenirseniz tam sürümünü almanızı tavsiye ederim.

İyi oynamalar 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.