Kadıköy-Kartal Metrosu açıldı açılmasına ama…

Hepimiz yeni metromuzu çok sevdik; gerçi pardon hepimiz değil, minibüsçüler ve taksiciler pek sevinmemiştir eminim. Lakin siz de fark etmişsinizdir bazı çıkışlar biraz gelişi güzel yapılmış hissi uyandırıyor. Bunlara verebileceğim en büyük örnek Ünalan durağından Uzunçayır’a olan yol, yeraltı yolu.

Hani Ünalan durağına geldiğimizde anons ediliyor ya, ‘Metrobüse gidecek yolcuların Ünalan durağında inmesi gerekmektedir.’ diye, gerçekten de bu durağın ismi Uzunçayır olamazmış.zira yerin altında bizi tam 6-10 dakika arası yürütüyorlar. Yaşınız büyüdükçe bu süre artıyor da artıyor. Bu yazıda iki konuya değineceğim. Birincisi sözde her durakta engelliler kullanabilir işareti var ama maalesef bunun aslı böyle değil ve ikincisi de bu 7 dakikayı kısaltacak düz yürüyen merdivenlerin hali.

Öncelikle her durakta engelli vatandaşlarımız için kullanıma uygundur işareti var. Buraya kadar harika, ama gelin görün ki işin aslı bu değil. Metro açıldı 3 ay oldu ve hala asansörlerin bazıları çalışır durumda değil. Daha dün tanık oldum asansörlerden biri çalışmadığı için 7 dakika yürümek zorunda kalan ve insanların yardımı ile bebek arabasını merdivenlerden indiren bir kadın vardı. Hadi bu tekerlekli sandalyedeki biri olsaydı? O zaman bu kişi tekrar metroya binip asansörün çalıştığı bir yere gidecekti.

İkinci olarak 3 aydır bitmeyen düz yürüyen merdivenlerden bahsedeyim size. Son 2 hafta hariç, neredeyse her gün metroda Ünalan’da inip metrobüse yürümem gerekiyordu. bu yol belki birkaç kez geçen biri için çok önemli değildir, belki spor olarak bile görebilir ama her gün geçiyorsanız ve size 7 dakkalık bir yol yürümeniz gerektiği söyleniyorsa ve bu yürüyüşte size yardımcı olsun diye düz yürüyen merdiven koyuluyorsa, bunların çalışmasını beklersiniz. Size maksimum 1 dakika kazandırır, yorgunluğunuzu çok fazla gidermez belki ama eğer böyle bir yardımcı düşünülmüşse ve çalışmıyorsa psikolojik olarak çok kötü etkiler sizi. Düşünsenize her gün yanınızda daha rahat yürüme ya da yaşlılar için durarak gitme imkanı varken, o kadar yolu yürümek zorunda kalıyorsunuz. Bir de şaka gibi her gün onarılmaya çalışılırsa bu çalışmayan ayakta durmalı götürgeç, sinirleriniz gün be gün bozulmaya başlar buradan geçerken. Düşünün, her Allah’ın günü geçiyorsunuz ve insanlar çalışıyor ve hala çalışmayan bir ayakta durmalı götürgeç var ortada.

Burada aklıma iki soru geliyor. Ya bu işi yapanlar gerçekten beceriksiz ve beceremiyorlar bir türlü. Ya da belediye birilerine yine peşkeş çekmiş ve onlar da işi yavaşlatıp mümkün olduğunca fazla para ‘düdükleme’ peşindeler. Bir tanesi sanırım adam gibi çalışmaya başladı ama bakaın bakalım 2. si için çektiğim fotolara.Gerçekten çok komikler, baştan her şeyi değiştiriyorlar. Bir de alay eder gibi uzak durulması için koyulmuş bariyerlerdeki yazılar Türkçe değil.

Her ne kadar hayatımı çok kolaylaştırsa da bunun gibi sorunların çok daha büyükleri çıkmadığı ve başıma gelmediği için şanslıyım. ‘Razaman’da metro açılıyor.’ sloganını gerçekleştirmek için acele ederse sevgili büyük belediyemiz, olacağı bu demekten başka bir şey düşünemiyorum.

Marmaray’ı ve 3. köprüyü işlerimi gerçekten kolaylaştırmadıkları sürece bir süre kullanmayacağım kesinlikle bir gerçek.

İyi yolculuklar… (Her İstanbul’lu için her gün söylenmesi gereken bir söz. en az 2 saat yol yapıyor birçok insan.)

Son olarak bu fotoğraf benden size gelsin. Çalışmayan ayakta durmalı götürgeç 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.