İlk diş… ağrısı – Baba Günlükleri 6

Kızlarımızın ilk dişlerini ne zaman çıkardıklarını her zaman hatırlayacağız. Duygusal bir giriş yapmak istediğim için yazmıyorum bunu, gerçek manada her zaman hatırlayacağımız bir tarihte Zeynep’in ilk dişi çıktı; tam bir ay sonra da Defne’nin. 15 Temmuz 2016 dediğimizde herkesin aklına darbe gelecek ama bizim aklımızda Zeynep’in dişini çıkardığı gün olarak da kalacak. Defne de 15 Ağustos yani tam bir ay sonra. 

14203486_10157472998855624_1731607218_o

Yaz olduğu için sıcaktan uyumakta zaten zorluk çekiyorlardı, gece daha sık kalkmaya başlamışlardı, bir de diş süreci eklenince özelikle anneleri ve anneanneleri için bu 1,5 aylık süre oldukça zor oldu. Allah’tan bizde ateş vb. bir durum olmadı. Sadece derinin altından çıkmaya çalışan minik canavarlar oldukça rahatsız etti kızları ve uykuları daha da sık bölünür oldu, biraz da gündüz sesleri yükseldi. Gerçi bu ses yükselme diş ile alakalı değil muhtemelen çünkü şu anda, yani 4’er dişleri varken, sanki evimizde iki opera sanatçısı prova yapıyormuş gibi hissediyorum 🙂

Bu arada bu süreçte bizim bebeğimizin düzeni hiç bozulmadı diyen arkadaşlarımız da var. Ne diyeyim şans işi bu herhalde…

Tabii anne baba olarak bu süreci bebekler için biraz rahatlatmaya çalıştık. Mesela akşamları ellerine taze soğan verdik, diş ağrılarına iyi geliyormuş; lakin akşam eve gelip bebekleri öpmek isteyen bana hiç iyi gelmediğini söyleyeyim, maksimum 5 dakika dayanabiliyordum bu harika kokuya. Daha az kokulu çözümleri de denedik. İçi su dolu bebek oyuncanlarından alıp buz dolabında dondurduk ve sonra çiğnemeleri için verdik; soğuk olunca bu da iyi geldi. Özellikle uyumadan önce ellerimizle diş etlerine bastırarak masaj yaptık, bu da uykuya dalmalarına yardımcı olmuştur diye düşünüyoruz.

Diş etlerini uyuşturan bazı ilaçlar da var ama biz kullanmayı tercih etmedik. Daha doğal çözümler varken ne gerek var kimyasallara dedik. Karanfili dövüp bir kaba koyuyorsunuz üzerine de bir miktar zeytinyağı ekleyip buzdolabında 2 gün bekletiyorsunuz. Jel kıvamı alan bu yağı ağrılarının olduğunu hissettiğimiz zamanlarda diş etlerine sürdük, iyi geliyor (Karanfil zaten yetişkinlerde de diş ağrısına iyi geliyormuş). Bu karışımı buzdolabında tutmak gerekiyor. Bir de kehribar kolyeleri ya da bileklikleri tavsiye ettiler. Diş çıkarma sürecinde oldukça faydalılarmış. ‘mış’ diyorum çünkü biz bir türlü alamadık, elimiz gitmedi nedense; belki de diğer çözümler işe yaradığından olabilir. Ama bu kehribar dedikleri taşın hem ağrı kesici etkisi varmış, hem de tükürükleri azaltıyormuş. Ayrıca doğal böcek kovucu olduklarından sinekleri uzaklaştırmanızı da sağlayabiliyorlarmış. 80 liradan 500 liraya kadar değişiyor fiyatları. Çevremizde 80 liralık olanı alan ve gayet memnun olan arkadaşlarımız var. Eğer alacaksanız çok para vermeyin yani. Ama 80 lira altına satılanlar da sanırım sahteymiş, pek işe yaramadıklarını yazmışlar kullananlar.

Erik yiyor :)

Diş çıkarma süreci başladıktan sonra görevleriniz arasına bir tanesi daha ekleniyor, yatmadan önce dişlerin silinmesi ya da fırçalanması.

Sadece fırçalamak değil, ilk diş çıktığı andan itibaren artık biberonları ve emzikleri bıraktırmak için planlar yapmaya başlamamız gerekiyormuş. Biberon sürekli ağızda olmayacağı için dişler açısından çok bir zararı olmayabilir ama emziği yavaştan bıraktırmakta fayda var diye söylüyorlar. Özellikle uyku esnasında ağzında sürekli kalmamasına özen gösterilmesi gerekiyor, zira diş çürümesine sebep olabiliyormuş. Bizim kızlar bu konuda oldukça rahatlatıyorlar bizi, genelde uyuduktan sonra ağızlarından atıyorlar emziği. Zaten İstanbul’a geldiklerinde uyku eğitimlerini baştan yapmamız gerekecek ve emziği bıraktırmak için iyi bir fırsat olabilir. Bakalım görelim, büyük konuşmayayım şimdiden 🙂 (Düzeltme(13.04.2017): Uyku eğitimi için emzik gerekiyorsa bıraktırmaya gerek yok diye okuduk ve bıraktırmadık ama hala uyuduktan sonra kendileri atıyorlar zaten.)

Son olarak diş buğdayı diye bir gelenek var, muhtemelen biliyorsunuzdur. Benim için bu etkinliğin en güzel yanı bebeklerin önüne çeşitli alet edevatın konulup, yaptığı seçime göre gelecekteki mesleği hakkında yorumlar yapmak. Komik bir ritüel olduğunu düşünüyorum 🙂 Daha bunu yapamadık, sıra gelmedi.

Her yeni süreç zor olduğu kadar da zevkli (bebekler için pek zevkli değil gerçi:) Umarım diş çıkarma sürecini bütün bebekler ve siz ağrısız sancısız atlatırsınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.