Aliexpress’ten alışveriş yapmanın 10 kuralı!

Aliexpress neydi?

Aliexpress emekti! 🙂

aliexpress

Daha önce Aliexpress’ten nasıl alışveriş yapılır yazısı yazmıştım. Aradan biraz zaman geçti ve ben Aliexpress konusunda daha da uzmanlaştım ve 10 maddede Aliexpress’ten alışverişin listesini çıkardım.

Eğer bu maddelere uyarsanız sıkıntı yaşamadan Aliexpress’ten alışveriş yapabilirsiniz.

Yazıya başlamadan önce, alışveriş yapacaksanız lütfen bu linkten gidin, her aldığınız üründe bana da ufacık da olsa bir yardımınız oluyor.

https://ad.admitad.com/g/qa7w8joxdka1b5c318caa794ddcf6a/

Maddelerde bir önem sırası yapmadım. Hepsine dikkat etmeniz gerekiyor çünkü. Haydi başlayalım…

1- Satın almadan önce yorumları mutlaka okuyun.

Sadece satıcının yorumlarını okumanız yetmez. Aynı zamanda o ürün sayfasnıdaki yorumları da okumanız gerekiyor. Çünkü ürünün durumuna ve satıcının tutumuna dair bilgileri en güzel buralardan anlayabilirsiniz. Yine buradan da ürünün fason olup olmadığını çıkarabilirsiniz. Mesela, SJCAM’in SJ4000-5000 model aksiyon kameraları go-pro çakması olarak çıktı. Ama sonra bunların da fasonları yapıldı. Alırken dikkat etmek lazım. Fasonun fasonunu almak ilginç olabilir…

seller_feedback_in Satıcının yorumlarını ürün sayfasında sağ tarafta satıcıya tıklayarak görebilirsiniz.

2- Ürünün alternatiflerini mutlaka araştırın.

Aliexpress’te aynı ürünü satan onlarca satıcı var. Bu satıcıların bazıları ürünü tedarik ederken daha hesaplıya alıp daha ucuza satabiliyor. Ya da kampanya yapıp daha hesaplıya verebiliyor. Bazı ürünler de TR’de daha hesaplı. Mesela micro sd kartların bazı modelleri ülkemizde daha hesaplı. Hem de en az 2 sene garantili oluyorlar. Başka bir örnek de SJCAM, TR’de 400 lira civarında satılıyordu, aynı dönemde Aliexpress’te 100 dolardı. 2 sene garanti için 100 lira fazla vermek mantıklı olur. Karşınıza çıkan ilk ürünü almamakta fayda var özetle. Çok spesifik bir ürünse ve başka satan yoksa yapacak bir şey yok tabii.

3- Ürün görseli ve açıklamalarına dikkat edin.

Zira ürünün görseli ile açıklamaları aynı olmayabilir. Türkiye’de de bazen olabiliyor. Görselde gösterdiği bazı ürünleri açıklamada göndermeyeceklerini söyleyebiliyorlar. Hatta bazen ürün görseli boyut olarak o kadar yanıltıcı oluyor ki, açıklamaları okumazsanız işinize yaramayan ürün almış olursunuz. Ben bileme taşı alacaktım. Baktım, fiyatlar muhteşem, tam da istediği gibi taşlar. Ama sonra açıklamaları okuyunca benim aradığımın 3’te 1′, boyutunda olduklarını gördüm. Gerçekten hayal kırıklığı oluyor ama elinize geçtiğindeki aldatılmışlık hissinden iyidir.

Ayrıca bir ilanda birden fazla ürün satılabiliyor. Mesela tişört alacaksınız diyelim. Aynı ürünün tek ilan altında birçok şekilde satılan türü olabilir. Bunu ya seçmeli ya da satın alırken açıklama alanına girmelisiniz. Evet alışveriş o kadar da kolay değil 🙂 İlk zamanlar biraz emek istiyor, ama sonra alışınca bunları otomatikman ve hızlıca yapabileceksiniz. Resimde bir USB kablonun onlarca seçeneğini görüyorsunuz 🙂

item_type_selection

4- Giriş seviyesinde İngilizce bilmeden alışveriş yapmayın.

En azından ilk alışverişi bilen biri ile yapın, sonrasında bir sıkıntı çıktığında yine İngilizce konuşmanız gerekecek. Aliexpress’in Türkçe sitesi ve desteği yok. Google çeviriye güvenip de işlem yapmayın. Aynı zamanda siteyi Türkçe görüp de Çinlilerle Türkçe konuşacağınızı sanmayın. Bazen İngilizce’yi bile zor anlıyorlar.

5- Türkiye gümrüğündeki sınırlamalara uygun alışveriş yapın.

Sınır 75 Euro yani 80 dolar civarıdır. Ama siz 70 doların üstünde ürün almayın yine de. Alsanız da üstüne daha düşük yazmalarını ve hediye etiketi ile yollamalarını isteyin. Telefon vb. ülkeye girişi vergilerini dahi ödemiş olsanız yasak olan ürünleri almayın. Gümrükte takılırsa onca paraya yazık olur. Çok pahalı bir ürün sipariş ettiyseniz, düzgün bir kargo yöntemi seçin ki gümrükte takibini yapsınlar. Yoksa ürününüz gümrükte mi takılmış bilemezsiniz.

Bir de aldığınız ürünün boyutuna ve gümrük memurunun o günkü ruh haline göre bir anda vergi istenebilir sizden. Çok olan bir durum değil ama 500 dolara olan ürün gift diye yollanıp paketi de çok büyük değilse sıkıntısız girerken, 20 dolara aldığınız paketi büyük olan bir ürün gümrükte takılıp, fiyatını kanıtlamanız istenebilir. Kanıtlayamazsanız da gümrük memurunun söylediği fiyat üzerinden vergisini vermek durumunda kala bilirsiniz. Ama dediğim gibi şimdiye kadar birkaç kere başıma geldi bu ekstra durumlar.

6- Kargo ile ilgili dikkat etmeniz gerekenler.

10 doların üstündeki siparişlerde mutlaka takip numarası isteyin. Hatta 5 doların üstüne dahi teklif edebilirsiniz. Ama 5 doların altı için satıcı takip edilebilir bir metotla yollamaz ise bu normaldir, telaş etmeyin. Şunu da unutmayın, birçok ürün Çin’den ülkemize çok kısa zamanda geliyor ama ülkemizde PTT’nin size teslim etmesi çok uzun hatta bazen 1 ay alabiliyor. Oldu da kargonuzu takip edilebilir yolladı satıcı, o zaman takıldığı yeri görüp, gidip direkt şubeden bile alabilirsiniz. Bazen şubede rafların arkasına falan düştüğü olabiliyor. Ucuz etin yahnisi…

Her zaman ücretsiz kargo en iyi yöntem değildir. Bazen kargo ücretini ilave ederek daha ucuza alabileceğiniz ürünler çıkabiliyor.

7- Open Dispute yani anlaşmazlık kaydı açmadan önce mutlaka satıcıya mesaj atın.

2 gün içinde cevap gelmezse o zaman açarsınız. Bazen alıcı koruma programının süresini arttırarak, ya da bazen de yeni ürün çıkararak sorunu çözdürebilirsiniz. Tabii parayı geri isterseniz de birçok satıcı çok kurcalamadan iade yapıyorlar tabii tutar küçükse; büyükse geri kargolamanızı da isteyebilirler. Aceleci olmayın, satıcıyla konuşmadan Aliexpress’e şikayet etmeyin hemen.

8- Puanlar sizin gücünüz.

Ola ki ürünü aldınız ve beğenmediniz ya da ürün hiç ulaşmadı. Yanlışlıkla kargoyu aldım deseniz bile satıcıya durumu anlatın. Eğer uçuk bir fiyatı yoksa ürünün, genelde parayı geri veriyorlar; ürünü teslim almış dahi olsanız en azından paranızın bir kısmını da talep edebilirsiniz. Çünkü kötü bir yorum, düşük bir puan demek, 100 siparişten olmak demek anlamına gelebilir. Bundan dolayı çok korkuyorlar.

Ek olarak, size de puan veriyorlar. Sürekli üçkağıt yapmaya çalışırsanız siz de kötü puan alıp satıcının size ürünü yollamamasına neden olabilirsiniz. Eğer puanlarınız yüzde yüz ise, satıcının da size davranışı değişiyor, daha ılımlı yaklaşıyor.

Mutlaka her alışverişten sora satıcıyı değerlendirin. Bu sonradan sipariş verenler için yönlendirici olacak, hatta sizin için bile.

9- Büyük indirimleri ve indirim kuponu fırsatlarını takip edin.

Dönem dönem her mağaza stok eritmek için benzer indirimler yapıyorlar ama belli günlerde tüm Aliexpress indirime giriyor. İstediğniz bir telefon kılıfı bir anda 5 dolardan 1 dolara inmiş olabiliyor. Mesela her yıl Kasım’ın 11’inde yani 11.11’de büyük indirimler olur 24 saatliğine. 2015 yılında Aliexpress’in tek günlük cirosu 14 milyar dolardı. O derece çok satış oluyor. Kasım sonu Aralık başı gibi Black Friday; ama 11.11’deki gibi büyük bir festival havası olmuyor. Ayrıca indirim kuponu fırsatları var. Baze mağazalar belli tutarlarda alışverişe küçük de olsa indirimler yapabiliyorlar. 30 dolar alışveriş yapın 2 dolar inelim gibi. Ayrıca Aliexpress de satıcı bağımsız benzer kampanyalar yapabiliyor.

10- Sanal Kredi kartı kullanın.

Malum yurt dışından alışveriş yapıyorsunuz. Her ne kadar Aliexpress Türkiye’deki herhangi bir platformdan daha güvenli olsa da, bir sıkıntı durumunda başvurabileceğiniz bir mahkeme olmayacak. Ne olur ne olmaz riske girmeyin ve sanal kredi kartı ile çalışın. Hatta sanal kartınızı direkt kart olarak tanımlayın Aliexpress’in sistemine, her seferinde tekrar kart bilgilerini girmeyin, her zaman aynı bilgisayardan alım yapmıyorsanız özellikle dikkat edin buna. Limiti verirken, ürünün parasının hemen çekilmeyebileceğini hesap ederek en az 1 haftalık limit geçerlilik süresi belirleyin sanal karta. Maalesef Paypal geçmiyor. AliPay diye başka bir ödeme sistemleri var.

Mail listeme üye olarak, online alışveriş hakkında birçok bilgiye erişebilir, kampanyalar hakkında bilgi alabilir ve hediye çekilişlerine katılabilirsiniz.

Herkese iyi alışverişler 🙂

Not: Yazıyı yazarken fikirleri ile bana destek olan Güven Güleç‘e teşekkür ederim.

678 Cevaplar

  1. özge bolat dedi ki:

    merhabalar,

    ali express den 1000 adetlik oyuncak siparişi vermek istiyorum. Nasıl sipariş verebilirim yardımcı olurmusunuz.

  2. D.D.Güçlü dedi ki:

    Selamlar, ne almak istediğinizi detaylıca yazarsanız linkleri de ekleyerek yardımcı olmaya çalışırım. doga@ddguclu.net’e mail atın.

  3. Ümmühan dedi ki:

    Ben izmire kargo istiyorum ama kargo ücretini bilmiyorum birde kapıda nakit odeyebilirmiyim

  4. D.D.Güçlü dedi ki:

    Aliexpress kapıda ödemeyi desteklemiyor. Kargo ücreti de sipariş aşamasında gözükür.

  5. Mehmetbey dedi ki:

    Merhaba, 99 $ fotoğraf makinesi flash alacağım fakat karta taksit uygulamıyorlar mı? Bu ürün gümrükte takılırsa vergisi ne kadar olur, ödemeyi nasıl alıyorlar? Teşekkurler

  6. D.D.Güçlü dedi ki:

    Vergi %20 olur ve PTT’den kargoyu takip ederek gümrüğe sorabilirsiniz. Ayrıca gümrük internet sitesinden alacağınız ürünün gümrük kodunu bulun. Satıcı mutlaka tc kimlik nosunu ve bu gümrük kodunu kargonun açıklamasında yazmalı. Aksi halde işlemler uzar ya da gümrükten çıkmaz. Aliexpress’te taksit yok( genel olarak yurt dışında taksit diye bir kavram yok birçok ülkede) sizden ricam, ödemeyi yapmadan önce sitemdeki reklamlardan birine tıklayıp sonra ödemeyi yapmanız. Ufak da olsa bir gelir elde edeceğim, teşekkürler.

  7. Aylin dedi ki:

    Selam aylık beli bir para limiti varmı yoksa günlük bir limitmi 30$€ gibi limit günlükmü mesela 10 adet gözlük alsam iki gün sonra 10 adet daha ala bilirmiyim cevep verirseniz sevinirim

  8. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sipariş başına 30 dolar.

  9. sabiha dedi ki:

    merhaba 1 satici için mi gecerli 30 $ yoksa birden fazla satıcıdan alınan ürünlerin toplamı mıdır? ben farklı satıcılardan toplam 100 $ lık bir siparış verebilir miyim

  10. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sipariş başına, yollanan kargo başına da denebilir. Aynı satıcıdan farklı siparişlerle de 30 doları geçmeyecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu arada ricam, ödemeleri yapmadan sitemdeki aliexpress reklamlarına tıklayıp sonra ödemeniz. Ufak da olsa bir gelir elde ediyorum.

  11. Yasemin dedi ki:

    Merhaba , konum ingilizce olarak algılandığından dolayı benim tam ve mekan adresim belli olmuyor elime nasıl ulaşacaktır?

  12. Yasemin dedi ki:

    Merhaba ben bir kılıf siphariş etmek istiyorum $1.33 fiyatı ancak konum bilgilerim ingilizce olarak il / ilçe / mekan belirliyor evimin no’ su ayarlanmıyor bu yüzden türkiye’ye geldiğinde başka bir kargoya aktarılırsa ptt gibi ben o kargoya yönlendirildiğini nasıl öğrenenilirim adres bilgilerimi vermek için?

  13. D.D.Güçlü dedi ki:

    Adresi ingilizce karakterli yazın sıkıntı olmaz. TR’de zaten ptt getirecek ve adres değişikliği gibi bir opsiyonunuz yok.

  14. zena dedi ki:

    iyi günler 4,500 dolarlık parça siparisi verdiğimde nasıl sorun yaşarım gümrük de takılırmı vergisini ödesemde ..konu hakkında bilgi verebilirmisiniz

  15. ferhat dedi ki:

    iyi günler ben telefon almak istiyorum ve fiyatı 1500 dolar nasıl olacak gümrükte sıkıntı yaşarmıyım ve diyorlar telefon bir kaç parça şeklinde geliyor sonra biz birleştiriyoruz diyorlar böyle bir şey var mı?

  16. D.D.Güçlü dedi ki:

    Vergi %20 olur. Ürünün içeriğine göre gümrük işlemi yapmanız gerekiyor.

  17. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bence hiç o işe girmeyin ama siz bilirsiniz. 1500 dolar nasıl bir telefon bilemedim. En pahalı telefonlardan biri iPhone 7 Plus 256 gb o bile 1000 dolar. Özel yapıp bir şey mi?

  18. can dedi ki:

    Siparişleri TL le veriliyomu yoksa dolarmı yapnak gerekiyor parayı

  19. D.D.Güçlü dedi ki:

    Siz tl’de seçseniz bankadan çekilen para birimi dolar olacak. Bu sebeple kur dönüşümü bankada yapılır, eğer kredi kartınıza dolar hesabı bağlamamışsanız. Bağlamışsanız direkt dolar olarak da yansıtılabilir.

  20. Rukiye dedi ki:

    Merhaba aliexpressten alışveriş yaptım diyelim ücretsiz sevkiyat seçeneği ile. Kargo kapıma geldiğinde ptt ye kargo ek ücreti ödüyor muyum

  21. semih bey dedi ki:

    Merhaba. Bu hafta anladığım kadarı ile bazı markaların indirim haftası. “brands shopping week sale start 3 days” mesajı var. sorum şu: indirim yapacak mağazalarda bu mesaja özel bir amblem oluşmuş. sarı beyaz renkli bir halka. bu indirimler 3 gün sonra mı başlayacak yoksa şu anda alsak indirimli mi alacağız yoksa sepete ekleyip 3 gün sonra mı almamız lazım? Örnek Link: https://my.aliexpress.com/wishlist/wish_list_product_list.htm?spm=a2g0s.13010208.1000002.3.OiBXtX bu linkteki ürün bahsettiğim kapmanyadan dolayı 3.91 den 3.16 ya mı düşmüş oluyor. ve bu ürüne 3 day left yani 3 gün kaldı diyor ama yukarda da belirttiğim gibi ana menüde start 3 days yani başlamasına 3 gün var diyor. tam anlayamadım. bu ürünün fiyatı 3 gün sonra artacak mı tekrardan bir indirimemi girecek. yoksa sepete ekleyip 3 gün beklemek mi gerekli. şimdiden teşekkürler. Bu arada yardımcı site reklamlarınıza tıkladım. inşallah faydasını görürsünüz.

  22. Ugur dedi ki:

    İyigunler alixpreste alışveriş ettim bana 12 aygaranti verdiler 3 ay gecmeden alet bozuldu ne yapabilirim

  23. Ugur dedi ki:

    AliExpress te alışveriş yaptım bana 12 ay garanti verildi ve mal 2ay sonra bozuldu ne yapabilirim satici ilk başta video gonderin dedi video gonderdim sonra bekleyin dedi arada iki hafta gecti her yazdığım da satici cevap vermiyor ne yapabilirim?

  24. D.D.Güçlü dedi ki:

    Türkiye’de distribütör varsa onunla iletişime geçin. Yoksa satıcı ile iletişime geçip prosedürü sorun.

  25. Semih dedi ki:

    Benim soruma cevap vermediniz d d guclu

  26. D.D.Güçlü dedi ki:

    Semih selam, yorum uzun olunca uygun bir zamanda okuyorum 🙂 3 days left yani 3 gün kaldı, indirimin 3 gün sonra başlayacağını ifade eder. Yalnız dikkatli olun alırken, bazı satıcıların indirimli hali bile başka bir satıcıdan daha fazla olabiliyor. Aliexpress indirimleri oldukça yanıltıcı olabiliyor, iyi takip etmek lazım. Linklere tıklayıp sonra ödeme yapmanız gerekiyor. Alışverişi tamamlamadan önce bunu yapabilirseniz sevinirim. Kolay gelsin 🙂

  27. Koray dedi ki:

    Ya Abi Ben Simdi Traning Mask diye bir maske var fiyat da 17Dolar pek fazla birsey bilmiyorum gumruk felan diyorsunuz yorumlarda benimkide takilma ihtimali var midir ve yorumlarina felan baktim herke almis adamlar resim felan atmis geldi diye ve guvenilir olsugunu dusunuyorum peki bu kargo takip numarqsini kimden ve nasi alicez ve son olarak 17 dolardan fazla ek olarak bi para verir miyim versemde nasi olur cevaplarsan sevinirim .
    Iyi gunler

  28. D.D.Güçlü dedi ki:

    Öncelikle ilk alışverişinizse sitemde üst menüden aliexpress’e tıklayıp 4 yazıyı da okumanızı öneririm. 17 dolar gümrüğe takılmaz. Ürünü alırken zaten kargo ücretsiz ya da ücreti neyse görürsünüz. 17 dolarlık ürün için kargo takip numarası verirler, isterseniz aliexpress’in kendi menülerinden isterseniz de bu numara ile PTT’den takip edebilirsiniz.

  29. Muhammedali4 dedi ki:

    70 doları geçmesin dediniz ya 70 dolara kadar 1 siparis sonra devamını aynı hesap tan mi başka 2. Bir kargoyla siparisliyim

  30. D.D.Güçlü dedi ki:

    70 dolar artık 30 dolar. Sipariş başınadır, hesapla ya da satıcıyla alakası yok. Kargo/sipariş başına 30 doları geçirmeyin yeter.

  31. Muhammet dedi ki:

    Ben 31.38 dolara mekanik klavye almayı düşünüyorum gümrüğe takılır mı ?takılırsa ne yapmam gerekir? Gümrüğe takılan ürünü nasıl ve ne kadar ücret ödeyerek alırım cevaplarsan sevinirim 🙂

  32. D.D.Güçlü dedi ki:

    Satıcı 20 dolar yazsın takılmaz.

  33. Muhammet dedi ki:

    Kusura bakmayın çok soru soruyorum ama egerki satıcı 20 $ yazmazsa o zaman ne olacak 🙂

  34. D.D.Güçlü dedi ki:

    Genelde 5 dolar yazıp gift de yazayım mı derler 🙂 rahat olun.

  35. Zehra dedi ki:

    Ben ininal kartla almak istiyorum şu anda ininal kart hala geçerli mi ?

  36. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bunu bankaya sormanız lazım. İnternetten ve yurtdışından alışverişe açıksa aliexpress’in kabul etmemesi için bir sebep yok.

  37. Yağmur dedi ki:

    Merhaba, alışveriş sepetimde farklı mağazalara ait ürünler vardı hepsini birden aldım sepetin.kartimdan para çekildi ama ödeme yapılmadı görünüyor sitede.ne yapmam lazım?

  38. Semih dedi ki:

    30 dolar ustu için satıcıya 20 dolar yazmasını rica edeceğimiz hazır bir cümle kalıbiniz var mi

  39. Zehra dedi ki:

    Teşekkürler

  40. Görkem Ş. dedi ki:

    Merhaba 1 günde 6 tane sipariş verdim ve toptan değil ayrı ayrı 6 tane gümrüğe takılırmı ve gümrüğe takılırsa bi daha sipariş vermek için ne kadar süre geçmesi gerekiyor aradan. Gümrüğe takılmaması için

  41. D.D.Güçlü dedi ki:

    Could you please send as gift and put the price under 30 dollars. Thank you. Bunu kullanın 🙂

  42. D.D.Güçlü dedi ki:

    Kartta sıkıntı olabilir. Provizyonda ise ödeme yapılmamış demektir.

  43. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sipariş/Kargo başına 30 dolar altı olduğu sürece sıkıntı olmaz.

  44. Muhsin dedi ki:

    Kredi kartım yok, alışverişi nasıl yapabilirim. Bi de yeni kaydolduğum için toplamda 8 dolar kuponum oldu. Alacağım ürünün fiyatı 4 doları geçmiyor. Nasıl bir yöntem izleyebilirim

  45. Osman dedi ki:

    Merhaba ben 500 liraya İphone alacağım gümrükte takılırsa fazla vergi ödermiyim. Ödersem de nereye ödeyeceğim

  46. D.D.Güçlü dedi ki:

    Enpara’dan hesap açın ve içine bir miktar para transfer edin. Sonra o kartı kullanın.

    Kuponlar koşullu olabilir yani 20 dolarlık alışverişe 4 dolar indirim gibi, kuponun bir yerinde yazar bunu. Kolay gelsin.

  47. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gümrükte takılırsa içeri girmez çünkü ülkeye gümrükten telefon sokmak yasak 🙂 paranız bir anda çöpe gidebilir, almamanızı öneririm.

  48. Mevlüt dedi ki:

    İyi günler, Aliexpressten samsung galaxy s7 edge almak istiyorum ama daha önce aliexpressden hiç alışveriş yapmadım. Rica etsem yardımcı olurmusunuz

  49. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gümrükten telefon geçmiyor. Almanızı önermem.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.