Yavaş vur yavaş! – Baba Günlükleri 2

Bu yazıda, yeni doğan bebeklerinize nasıl ‘işkence’ edebileceğinize dair bilgiler vereceğim…

En azından ilk bir ay çevreden gelen tepkiler, çocukların sırtlarına gaz çıkarmak bahanesi ile vurarak bir şeyin intikamını aldığım yönündeydi, biraz bundan bahsedeceğim.

Özellikle ilk üç dört ay gaz çıkarma diye baş belası bir süreç var. Her anne baba bu süreçten geçiyor, hatta bazen çok daha uzun sürüyormuş. Allah’tan bizde sürmedi.

Şimdi yazıma devam etmeden önce iki adet çok ama çok önemli bilgi vermem gerekiyor.

  • İlki, çok basit bir mantık. Eğer midede kalan bir hava kabarcığı ağızdan garklayarak çıkmazsa, kalın ya da ince bulduğu her bağırsaktan geçmeye çalışacak ve bu süreçte minik insanlar büyük acılar çekecekler; kıvranacaklar, ağlayacaklar, daha çok minik olduklarından siz de bilemeyeceksiniz acaba gaz mı başka bir şey mi diye. Aklınıza onlarca maddelik bir kontrol listesi gelecek ve saatlerce gözlem yapacaksınız. Tabii sonraları alıştıkça bu süreç daha kısalacak ama özellikle ilk bir-bir buçuk ay böyle olacak, aklınıza senaryolar gelecek de gelecek.
  • İkinci olarak, eğer elinizi düz yapıp birine vurursanız çok acır. Ama avucunuzda su varmış gibi ya da sıra arkadaşının kağıdını görmemesi için elle kapatırkenki gibi bir el şeklinde birine vurursanız, düz olduğundan biraz daha fazla ses çıkar ama acıtmaz. En azından tekniği biliyorsanız acıtmaz.

Evet, bu bilgiler ışığında şimdi bir baba olarak minik bebeklerimin iki kilo civarında olduklarını düşünün ve kimsenin sırtlarına vurarak gaz çıkarmaya cesaret edemediğini… Dolayısıyla bu görev bana kalmak zorundaydı ve kaldı da.(Tabii ki sadece ben çıkarmıyordum gazlarını ama kayınvalidemi ve teyzemi biraz daha sinirlendirmekte sakınca yok 😀 İşkence ettiğimi iddia edenlerin başında geliyorlar neticede.) Emzirme haricindeki (bu fonksiyon bizde yok) tüm görevlerimin yanında en önemlisi gaz çıkarmaktı. Çünkü o minik hava kabarcığı bağırsaklara gitti mi biliyorum ki o akşam ne biz  huzur içinde bir-iki-üç saat uyuyabileceğiz ne de bebekler 🙂 İlk haftalarda özellikle, sarılık riski olduğundan siz kaldırıyorsunuz birkaç saat aralıkla, bir de buna gazı var diye hiç uyumayan iki bebek ekleyin… Hesabı yapabiliyor musunuz? Anne babalar yaptı bile.

bidikresmi

Neyse sonuç olarak kızların sırtına çok sert vuruyormuşum efendim. Hayır vurmuyorum, siz nasıl vurulacağını bilmediğiniz için beni yargılıyorsunuz!

Omurlarına dokunmuyorum bile sırtlarına vururken. Yan taraflara dokunuyorum. Ama ortada hava kaldığı için tok bir ses çıkıyor.

Üç tane eğitime gittim baba olmadan önce. Hiçbiri size etraftan gelecek bu tepkileri nasıl susturacağınızı öğretmiyor. Şimdi mail atacağım kendilerine lütfen babaları zor durumda bırakmamak için eğitim içeriğine bunu da ekleyin diye. Zira eğitimi veren hemşirelerin tek söylediği, bebeklerin o kadar da kırılgan olmadıklarıydı. Hatta ilk zamanlar kendileri çok hareket edemediği için, ufak açma germe hareketlerini bizim yaptırmamız gerektiğiydi. Tabii bu da tepki çekti çevreden. Neticede biz Rus değildik ve çocuklarımıza spor yaptırmamız yasaktı. Gerçi örnek kötü oldu, adamlar havada parande attırıyor çocuklara, ben bile ilk birkaç ay yapamadım onu 🙂

Size çocuğunuzun gazını nasıl çıkaracağınızı anlatamam. Herkesin tarzı farklı, kimisi dizine yatırıyor, kimisi omzuna alıyor, kimisi sadece havada tutuyor bekliyor kendi çıksın… Bu konudaki tek tavsiyem, hangi yöntemi tercih ederseniz edin, çevrenin tepkisini duymayın bile.

Çünkü eğer duyarsanız savunmaya geçersiniz ve babalığın en etkili silahını ‘ben nasıl yapılacağını bilmiyorumu’ uygulamaya başlarsınız. Bu sefer de ne gaz çıkarır, ne besler ne de altını değiştirirsiniz. Alt değiştirme mevzuna sonra değineceğim, çok takdir toplandığım bir konu ayrı bir yazıyı hakediyor 🙂

Sonuç olarak o gaz bir şekilde çıkacak. Ya üstten ya da alttan. Tercihiniz üstten olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.