Aliexpress’ten alışveriş yaparken yapılan hatalar!

Bana sorduğunuz soruların bir derlemesi olarak da düşünebilirsiniz bu yazıyı. Yapılan hataları başlıklara ayırdım okuması kolay olsun diye. Umarım faydası olur 🙂 

Başlamadan önce, bu hataları yapmak istemiyorsanız mail listeme üye olarak, online alışveriş hakkında birçok bilgiye erişebilir, kampanyalar hakkında bilgi alabilir ve hediye çekilişlerine katılabilirsiniz.

İngilizce bilmeden alışveriş yapmak

Giriş seviye de olsa İngilizce’nizin olması lazım. Yoksa aşağıda yazacağım hataların hepsini yapma olasılığınız kat be kat artar. Eğer İngilizce’niz yetmiyorsa lütfen birinden destek alın. En azından bana soru sorabilirsiniz.

Ürünleri teslim almadan onay vermek

En çok yapılan hata bu. Ürünlerinizi teslim almadan aliexpress’in uyarılarını yetersiz İngilizce ile yorumlayıp ürüne hemen onay vermem gerekiyor gibi düşünüyorsunuz. Ödeme yapmışsanız, ürün size ulaşıp da denemeden onay vermemelisiniz. 

 

Elektronik aletleri bir süre test etmeden onay vermek

Ürünler size ulaştıktan sonra da hemen onay vermek zorunda değilsiniz. Eğer ürünlerin ulaştığı bilgisi aliexpress’e girilmiş olsa bile size 10 gün veriliyor test etmeniz için. Bu süreyi iyi değerlendirin, özellikle elektronik ürünler belli bir kullanım sonunda sıkıntılılarsa gün yüzüne çıkıyor. Bir süre bekleyin, deneyin, inceleyin öyle onay verin. Eğer istediğiniz gibi değilse satıcı ile konuşarak paranızın belli bir kısmını ya da tamamını almanız mümkün. 

Alıcı Koruma Süresinin takip edilmemesi

Buyer Protection Plan (BPP) deniyor İngilizce ve birçok kişi buna dikkat etmiyor. Satıcı bazen bu süreyi uzatmayı unutabiliyor ve otomatik onay vermiş sayılıyorsunuz süre bitiminde. Ürünlerinizin sürelerini takip edin ve gerekirse satıcıyı süreyi uzatması konusunda uyarın. Bazı satıcılar da bu sürenin bitmesine izin vermeden sürekli yeniler. Size verilen sürenin maksimum 30 gün fazlasını beklemenizi öneririm. Aksi durumda para iadesi için open dispute yapın. 

Aynı anda çok fazla sipariş vermek

Aynı anda maksimum 15-20 ürün sipariş edin. Daha fazla ederseniz takibi çok zor oluyor. Ben 55 ürün almıştım 11.11 indiriminde, hepsi benim değil ama takibini bek yapıyorum, inanın çok zor takip ediliyor. Buyer Protection Plan’ın süresi dolmak üzere şu anda bir kısmının ve tek tek satıcılara yazmam gerekti süreyi uzatmaları için. Sadece takip edebileceğiniz kadar ürün alın, uğraşmak zorunda kalmayın. 

Kargo bedeline dikkat etmeden ödeme yapmak

Bazı ürünlerin kargo bedelleri fiyata yediriliyor, bazılarının ise haricen alınıyor. Her iki ürünün de ödediğiniz tutarı aynı oluyor aslında. Ödeme yapmadan önce mutlaka alt toplama dikkat edin, gözünüzden kaçan bir kargo bedeli olmasın. Bunun bir sebebi de, eğer bir şekilde geri ödeme almanız gerekirse, bu kargo bedelini geri ödemek zorunda değil satıcı. Bu sebeple kargo bedeli fiyata yedirilmiş ürünleri alın. 

Şikayetlerde kanıt gösterememek

Bu konuda izlemeniz gereken süreç şu; ürün size ulaştığında mutlaka kutuyu ve paketi açar açmak fotoğraflarını çekin. Sonrasında eğer eksik bir ürün varsa ya da kutu hasarlıysa bunu kanıtlamanız istenecektir. Özellikle de resim olmadan haklı bulmuyor sizi aliexpress, hatta open dispute bile yapamıyorsunuz ürünü aldım ama hatalı diyerek, mutlaka fotoğraf istiyor. 

Teslim edilmeyen ürünlerde satıcının ikna çabasına kanmak

Eğer bir ürün teslim edilmemişse satıcı size ürünü tekrar yollamayı teklif ediyor. Bu durumda da BPP’yi uzatması gerekiyor. Ama bazı satıcılar bunu yapmıyorlar. Size tavsiyem ne olursa olsun satıcıdan para iadesi isteyin ve gerekirse ürünü tekrar sipariş edin. Ya da aynı mağazadan yeni bir ürün alın ve iade edeceği tutar kadar bu üründe indirime gitmesini isteyin. Özetle eski siparişle uğraşmayın, yeni sipariş verin.

Geri ödeme alırken Paypal ödemesini kabul edip dispute’u kapamak

Unutmayın bu yazının yazıldığı tarihlerde Paypal Türkiye’de kullanılmıyordu. Eğer geri ödeme alacaksanız aliexpress üzerinden alın. Paypal ya da farklı bir ödeme metodu ile almayın. Eğer Paypal bir gün ülkemizde tekrar açılırsa ve Paypal ile ödemeyi kabul ederseniz, size yatan paradan Paypal’ın komisyon çekeceğini unutmayın. Aliexpress aracılığı ile yatırırlarsa herhangi bir kaybınız olmaz, hatta dolar sürekli yükseldiği için ülkemizde, kar bile edebilirsiniz 🙂 

Takip numarası verilmiş ürünlerin takibini düzgün yapmamak

Birçoğunuz size verilen kargo numaralarını düzgün sitelerden takip etmiyor. Bu numaralar bazen PTT ile takip edilebilir oluyor, bazen de farklı kargo firmalarından takip ediliyorlar. Genelde 5 dolar altına da düzgün bir kargo takip numarası alamazsınız. Lütfen kargoyu takip edemediğiniz için satıcıyı üzmeyin 🙂 Böyle şeyleri ürün siparişini vermeden önce de satıcıyla konuşabilirsiniz. 

Geri bildirimde bulunmamak

Her şey bittikten sonra mutlaka feedback verin ve yorum yazın. Unutmayın siz de bu yorumlara bakarak alışveriş yapıyorsunuz. Ayrıca bu sizin gücünüz, eğer satıcı size üçkağıt yaparsa direkt tehdit edebilirsiniz kötü feedback veririm diye. 180 derece dönüyorlar 🙂 

Eğer sormak istediğiniz bir konu varsa yorum kısmında sorabilirsiniz, olabildiğince çok kişiye cevap vermeye çalışıyorum. Yaklaşık 450 yorum yapılmış öyle diyeyim.

Bir de alışveriş sonunda ödemeyi yapmadan önce sitemdeki aliexpress bannerlarına tıklayıp sonra ödeme yaparsanız ufak bir gelirim oluyor. Lütfen bunu atlamayın, her yaptığınız alışveriş öncesinde böyle yaparsanız ben de bilgilendirici yazılar yazmaya devam edebilirim. 

İyi alışverişler. 

100 Cevaplar

  1. Vedia dedi ki:

    Iyi aksamar ben aldigim urunun parasini odedikten sonra yanlislikla urunu iptal ettim. Parasini degil urunu istiyorum ne yapmaliyim.

  2. D.D.Güçlü dedi ki:

    İptal edebilmiş olmanızın tek yolu kargolanmamış olmasıdır. Bu durumda da paranız bankaya iade olur. Yeni sipariş verebilirsiniz.

  3. Esra dedi ki:

    Ürünleri takip etmek nasıl oluyor? Bende 8 farklı magazdan sipariş vereceğim toplamda ufak tefek bebek ürünleri hep 47 dolar tutuyor. Birde gümrük vergisi cikiyormu illa.Çıkarsa nasıl haberimiz oluyor?

  4. D.D.Güçlü dedi ki:

    Öncelikle tepedeki menüden aliexpress yazıları sayfası altındaki 4 yazıyı da okuyun, hele ki ilk alışverişinizse. Sipariş başına 30 doları geçmezse sıkıntı olmaz. 4-5 dolar üstü takip no verirler (ptt ya da aliexpress’in siparişlerim sayfasında her siparişi ayrı ayrı takip edebilirsiniz) bu tutarın altına da satıcıya sorun, eğer takip yok diyorsa tavsiyem 1-2 dolarsa kargo, verin takip nolu olsun. Satıcıya soru sormaktan çekinmeyin.

  5. Sezer dedi ki:

    İyi günler, birkaç sorum olacaktı.(Makalelerinizin tümünü okudum.)
    1) 56.75 dolarlık bir siparişim var toplamda ((farklı mağazalardan)) gümrük vergisi çıkmaz yazan bi makalenizi okudum 80 dolara kadar bu hala geçerli mi çünkü tutar 203 tl. (Ürünler bisiklet ekipmanları büyük bir koli olmayacak tahminimce)
    2) Ürünler kargolanıp gönderilirken hepsi bir yerde toplanıp bir koliye koyulup mu gönderiliyor yoksa mağazalar kendilerinden sipariş ettiklerimi mi gönderiyorlar direk. Yani her bir farklı ürünüm farklı zamanlarda gelebilir ve ben teslim alabilir miyim?

  6. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gümrük sınırı 30 euro artık. Sipariş başına geçmediği sürece sıkıntı olmaz. Ürünler sipariş başına ayrı ayrı yollanır.

  7. GG dedi ki:

    Merhaba,
    Aynı satıcıdan 7 parça ürün sipariş ettim ve hepsini tek sepette toplu halde satın aldım. Ürünlerim elime ulaştı sorunsuz, hepsi iyi durumda ancak 1 tanesi satış görselinden biraz farklı olduğu için istediğim gibi değil, bunu da yorumlarımda belirtmek istiyorum. Tek tek dispute açabileceğimi görüntülüyorum ama beğendiğim ürünleri tek tek onaylamamın/yorum yazmamın bir yolu var mı? Onay verme aşamasında beğenmediğim ürünü seçili yapmazsam o ürün elime ulaşmamış mı sayılıyor sistem tarafından? Nasıl bir yol izlemem gerekir? Cevabınız için teşekkürler

  8. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ben genelde biraz da kozları elimde tutmak için dispute açtığım ürün sonuçlanana kadar diğerine de onay vermiyorum. Böylelikle satıcı daha istekli oluyor çözüme. Ama tek tek puanlama oluyordu en son.

  9. Büşra dedi ki:

    Dear Friend,
    We appreciated your purchase from us.However, we noticed you that haven’t made the payment yet. This

    is a friendly reminder to you to complete the payment transaction as soon as possible. Instant payments

    are very important; the earlier you pay, the sooner you will get the item.

    If you have any problems making the payment, or if you don’t want to go throughwith the order, please let

    us know. We can help you to resolve the payment problems or cancel the order.

    Thanks again! Looking forward to hearing from you soon.
    Best Regards,
    Telefon kılıfı aldım böyle mesaj geldi çevirdiğim zamanda ödeme yapılmadığı yazıyor. Bankayı aradım ödeme başarılı dedi. Referans numarası verdi bende yolladım ama anlamadım. yardımcı olurmusunuz.

  10. ramazan boz dedi ki:

    Acill yardım ederseniz… Aliexpress den sipariş verdim ve onayladım, sonradan fark ettim ki ülke olarak ABD amerika olarak otomatik geçmiş adrese… onaylanmış siparişin adresini nasıl düzeltebilirim….

  11. Busra dedi ki:

    Merhaba. Takip kısmında ürün için yaklaşık 15 içinde menşei ülkesinden yola çıktı yazdı. Fakat bir daha hiç bir bilgi gelmedi. Siparişi verdikten 1 ay kadar sonra satıcıya mesaj attım, kargoladığını ve yakında geliceğini söyledi. Koruma süresinin bitmesine iki ay kala dispute açtım çünkü 2 ay olmuştu ve para iadesi istedim. Asıl sorum şu satıcı dispute u onayladı ve geri ödemeyi kabul etti fakat ben ödeme yaptığım kartı kapattım ve parayı nasıl alıcam ? En güvenli şekilde nasıl geri alabilirim?

  12. Busra dedi ki:

    Koruma süresine iki gün kala yazıcaktım kusura bakmayın.

  13. Aylin dedi ki:

    Yaklasik 2 bucuk ay once oyuncak siparisi vermistim.Elime ulasmayinca saticiyla iletisime gectim.Koruma suresini uzatti.Extra korumada 1 hafta sonra bitiyor.Saticiya tekrar urun elime gecmedi diye mesaj attim.Bana kargo ucreti cok pahali bir siparis daha verirseniz eski urunleri de bu kargoyla yollarim diyor.Aldigim seyler 6 parca ufak lego oyuncaklariydi.1 lego parcasi daha siparis etsem hepsini yollar mi sizce guvenmeli miyim?

  14. D.D.Güçlü dedi ki:

    Muhtemelen sistemsel süreçler. Sanıyorum ki kargolanmıştır?

  15. D.D.Güçlü dedi ki:

    Öncelikle ürün size gelmeden neden onayladınız? İkinci olarak ABD’de bir adres mi girdiniz? Girdiğiniz adrese kargo olur, tam anlayamadım açıkçası durumu.

  16. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ya karta alırsınız ya da paypal’a ki ülkemizde kapalı. Hediye çeki isteyin.

  17. D.D.Güçlü dedi ki:

    Dispute açın. Para iadesi isteyin, başka satıcıdan alın.

  18. zeliş dedi ki:

    iyi günler; tüzel kişi olarak aliexpress’ten alışveriş yapınca da sadece gümrük vergisi mi ödenecek? Yoksa beyanname işlemleri falan yapılması lazım mıdır? Bir de dhl ya da ups gibi orada belirtilen kargo şirketleri seçilerek ürün alınması düşünülüyorsa bu konuda herhangi bir şey yapmak lazım mıdır?

  19. D.D.Güçlü dedi ki:

    Aliexpress yerine alibaba’yı kullanmanızı öneririm. Zaten bir firma ile alacaksanız hem ürün adedine göre çok daha ucuz alırsınız, hem de farklı kargo seçenekleriniz olur. Aliexpress’te dhl ve ups ürün bazında çok pahalılar.

  20. Ezgi dedi ki:

    Ben aliexpresste aynı gün içerisinde farklı satıcılardan farklı ürünler sipariş ettim (tek sepette)
    Bu ürünlerin farklı kargolanacağını biliyorum ama merak ettiğim “hepsi aynı günmü ulaşacak bana?”

  21. D.D.Güçlü dedi ki:

    Farklı kargolar farklı günler.

  22. Mehmet dedi ki:

    Merhabalar ben ürünü sipariş ettim karttan parayı çekti ama şimdi durum da closed yazıyor ne yapmam gerekiyor?

  23. Demir dedi ki:

    Onayladim. Tamamla yazan yeri Basarili teslimat falan yazıyor.
    8.oldu.urun takip nosu giriyorum.
    Urun kargo şirketi tarafından alınmayı bekliyor yazıyor….
    BB UGUN BANS ULASIRMI.

  24. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ürünler size gelmeden onaylamamalıydınız. Biraz yaptıklarımızı inceleyerek yapsak keşke 🙂 ürün size ulaşır umarım.

  25. D.D.Güçlü dedi ki:

    Aliexpress’i Türkiye’de değil biliyorsunuz değil mi? Ortalama 3 hafta ile 3 ay arası olabilir. Ürünler size ulaşmadan onaylamamalısınız. Hak talebinde bulunamazsınız sıkıntı olması durumunda.

  26. Furkan dedi ki:

    Merhaba , sorunum şu ki , onay dediginiz nedir ? Bir kalori saati aldim tedrikci kargoyu paketledikten sonra soyle bir yazi geldi :
    Takip bilgisi geçici olarak kullanılamıyor Acil durumda kargo şirketinin onayını alın
    Bu onayi nasil yapcagim acill yardimm..

  27. D.D.Güçlü dedi ki:

    Onay dediğim kargo ile alakalı değil. Ürünü aldığınıza yani sipariş sürecini tamamladığınıza dair onay ve ürünü almadan bunu yapmamalısınız.

    Kargo takibi başka. Eğer yeni sipariş verdiyseniz takipli hale gelmesi biraz zaman alabilir. Eğer takipli ürün ise ve 1 hafta sonunda hala takip sayfasında bir ürün satıcıdan alındı gibi bir statü göremiyorsanız, satıcıya yazın ve takip nosu isteyin.

  28. Furkan dedi ki:

    Satıcı ile nasıl iletişime gecebilirim ?

  29. hatice dedi ki:

    merhaba dün ilk defa alışveriş yaptık bugün alışverişi onaylıyomusun diye msj geldi onayladım ve arkasından şimdi öde çıktı.ne yapmam lazım

  30. selahattin dedi ki:

    adres bilgimi onaylıyamıyorum.

  31. Orhan dedi ki:

    Merhaba dün bir ürün sipariş ettim 9 dolar civarında bir gözlüktü. Yanlışlıkla geldiğini onayladım. Biliyorum yapmamalıydım ama yanlışkla oldu. Lütfen söylermisiniz gelecekmi yoksa gelmeyecekmi

  32. D.D.Güçlü dedi ki:

    Alışverişi ürün size ulaşmadan onaylamayın. Sitemdeki tüm yazıları okumanızı öneririm. Süreci de anlatıyorlar.

  33. D.D.Güçlü dedi ki:

    Türkçe karakter kullanmadığınızdan emin olun.

  34. D.D.Güçlü dedi ki:

    Gelebilir. Ama dispute açın, yanlışlıkla onayladım deyin, orada bir süre işliyor yine, en azından dispute açma süresinin bitme gibi bir sorun yaşamayın.

  35. Reality dedi ki:

    Ayni saticidan iki urun siparis etmistim biri farkli geldi yanlis urunu koymus pakete, gondermedigi urunu gondermesini istedim, siparis ver ama odeme, ben fiyati $0.01 olarak ayarlayacagim diyor, peki bu nasil mumkun? Yani siparisi tamamlamak icin odeme yapiyoruz sonucta, ne yapmaliyim?

  36. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sadece siparişi verebiliyorsunuz. Ödeme adımına geçince kayıtlı kredi kartınızı kullanmayın, otomatikman sipariş ödenmemiş olarak bekler. Satıcı doğru bir yol önermiş bu arada, gerekirse ona sorun ödemeden nasıl siparişi verebilirim diye o da yönlendirir.

  37. Seven DİŞÇİ dedi ki:

    Merhaba ben 1bucuk ay önce 10 adet farklı sipariş verdim ve hiçbiri elime ulaşmadı.ilk defa sipariş veriyorum pek bilmediğimden şimdiye kadar pek kontrol etmedim.bugun baktığımda sipariş koduyla kargo takibine baktım istanbula gönderilmiş ordan izmire gönderilmiş karabağlar ptt kargoya kadar gelmiş ben Gaziemirde oturuyorum izmir de fakat karabaglardan bana yollamadan istanbula ordan da yurt dışına geri gönderildi adres yetersiz diyor ne yapabilirim ptt kargoyami gidip sorucam nasıl bir yol izlemeliyim

  38. Elif Öztürk dedi ki:

    Merhaba,
    Bir kot pantolon almak istiyorum başka hiçbir yerde bulamadığım için 65 dolar ödemeyi göze aldım, ancak bir de gümrük vergisi mi ödeyeceğim, gözden kaçmaz mı yani? ilk defa alışveriş yapıyorum bu siteden ve sadece bir ürün alacağım.

  39. Burc dedi ki:

    Merhaba, ayri saticilardan toplam 60 dolarlik alisveris yaptim. Gümrükte takilir mi? Ve de vergi oder miyim ? Agir urunler degiller. Hepsi kiyafet. 2 urunu de 1 gun sonra siparis verdim

  40. Fahri dedi ki:

    Hocam iyi akşamlar ben siparişi verirken adresi yazarken adımı soyadımı yazmayı unutmuşum sadece başlık fahri ev sonra adresi doğru yazmısım kargom yola çıktı diye mesaj geldi Türkiye’ye geldiğinde kargocu isim soyad yanlış diye kargoyu vermese ne yapmalıyım iyi akşamlar

  41. D.D.Güçlü dedi ki:

    Ptt’ye sorun, sonra satıcıdan para iadesi isteyin dispute açarak. İngilizce yazarsanız anlayacaklarını unutmayın.

  42. D.D.Güçlü dedi ki:

    Kargoya 25 dolar altı bir şey yazdırın. Muhtemelen takılmaz.

  43. D.D.Güçlü dedi ki:

    Kargo başına 30 doları geçmediği sürece sıkıntı olmaz.

  44. D.D.Güçlü dedi ki:

    Telefon yazdıysa oradan bulabilirsiniz. Kargo takipli kargo ise sürekli takip edin. İsminizi yazmayı da unutmayın sonrakinde 🙂

  45. Harika dedi ki:

    Merhaba ben AliExpress den 3 parça ürün sipariş verdim ama 1 parça geldi nasıl takip edebilirim bunu acaba ayrı kargo ile mi geliyor

  46. D.D.Güçlü dedi ki:

    Sitemdeki tüm yazıları okumanızı öneririm, aliexpress başlığı altındaki. Bu sorduğunuz sorunun kısa bir cevabı yok ve bu soruyu soruyorsanız herhangi bir işlem yapmadan önce mutlaka yazılarımı okumanızı öneririm.

  47. Aylin dedi ki:

    Merhaba aliexpress’ten farklı satıcılardan toplamda 15 tane ürün aldım aynı sepette fiyat olarak toplamda 50 TL aynı adres sorun gümrük vergisi olur mu ?

  48. Mustafa Karaca dedi ki:

    Mrb yarın sipariş geçmeyi düşünüyorum 1000 liralık toplam siparişim alacağım Ürün adet 0.75 TL bunların hepsini bir 1000 TL mi sipariş geçsem daha iyi olur yoksa küçük küçük 10 sipariş mi geçsem daha iyi olur satıcı ile konuştum fiyatı az yazacağını söyledi sizce nasıl yapmalıyım

  49. D.D.Güçlü dedi ki:

    Tek sipariş başı sınır 30 dolar. Geçmiyorsa sıkıntı olmaz.

  50. D.D.Güçlü dedi ki:

    Bana mail atarsanız size detaylıca yazayım. doga@ddguclu.net

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.